Paul Svedenborg – angrepsspiller med to NM-gull

        
Paul Svedenborg er det nærmeste du kommer en sjakklegende i Nord-Norge!
Foto: Anniken Vestby

Han kalles bare sjakkhøvdingen i Nord. Paul Svedenborg fra Narvik som i en alder av kun 19 år ble Norgesmester for første gang og som gjentok bedriften året etter. To strake Norgesmesterskap i 1966 og 1967 sier alt om talentet til Svedenborg i en tid der han måtte spille seg opp i spillestyrke mot svakere motstand i Nord-Norge enn det konkurrentene hadde til rådighet i Sør-Norge. Han spilte også på OL-laget vårt i Tel Aviv 1964 og i Lugano 1968. I Tel Aviv i 1964 var Paul bare 17 år gammel – men allikevel hevdet han seg strålende som reserve på det norske landslaget der han tok 4½ poeng på de 7 partiene han spilte. I Lugano fire år senere spilte Paul på tredje-bordet til Norge og der forfrisket han med 6½ av 13 og 50% score. Det sensasjonelle ved dette er altså at Paul kunne prestere så sterkt med base i lille Narvik.

 

Faksmile fra Norsk Sjakkblad 1966

 

Om en ukes tid fyller Paul hele 72 år og han er like levende opptatt av sjakk som han alltid har vært. Lynsjakken på nettet er kanskje ikke like briljant som for 10-15 år – men Gud bedre for en spiller selv i lynsjakk på nettet for ikke å snakke om når han setter seg ved et klassisk sjakkbrett i Narvik SK og plystrer de andre av brettet med 90- eller 100% score! Ja, for det er hverdagskost for Paul å sette alle de andre på plass i Malmbyen og de siste 10 årene har han nok spilt rundt 40.000 lynsjakkpartier på nettet i tillegg – Paul spiller ekstremt mye sjakk. Han elsker sjakk og sjakken elsker Paul. Ja, for mesteren fra Narvik har konkurrert mot mange av de beste i verden – blant annet har han spilt mot Magnus, Grischuk og Caruana. Det har stort sett gått åt skogen til slutt – men ikke uten kamp underveis og i ett av de mange partiene mot Caruana vant faktisk Paul på ren viljestyrke, frekt angrepsspill og flott teknikk når storlaksen satt på snøret. Så gratulerer med dagen gode Paul – Sjakkfantomet ønsker deg alt godt i årene som kommer!

 


Sven Wisløff Nilssen i kamp mot Paul Svedenborg på 90-tallet da de duellerte
Foto: Arild Ernstsen

 

Når Sjakkfantomet først holder festtale for Svedenborg er det på sin plass å nevne at Paul de siste 10 årene har spilt hele 29 partier mot Simen Agdestein på ICC. Jeg nevner i forbifarten at Simen er Norges store sjakksønn nest etter Magnus Carlsen, at Simen er 20 år yngre enn Paul og at dette handler om 5-minutters klassisk lynsjakk der begge vet at de spiller mot en norsk Elitespiller slik at prestisjen er på plass. Simen vant 15 av disse oppgjørene, to endte med remis og Paul knallet tilbake i 12 av oppgjørene! Hvilken spiller! Hvilken score mot den norske sjakklegenden Simen! Enestående spør du meg om en høvding fra Nord på godt over 70 år.

 


Mikael Rølvåg har fått mye bank av Paul Svedenborg under årene løp
Foto: Arild Ernstsen

 

Det er umulig å snakke om Paul uten å konkretisere hans sjakk. Han spiller nemlig sprekere enn de fleste og han er da også en av hovedarkitektene bak Narvikstilen i sjakk. Denne fryktede angrepsstilen der initiativet og tid betyr alt og der selv materiell betyr mindre enn en skulle tro. Spiller du Narvikstilen er du en viking i ordets rette betydning, ja – for en Narviking går etter strupen, eller kongen om du vil, og angriper hensynsløst. Paul sier selv at du gjerne gir en bonde for å få brikkene raskt ut og at du spiller på angrep med matt som mål tidlig i spillet. En driver ikke på med manøvreringsspill der du flytter rundt på springerne og driver dank. Nei, det har du ikke tid til når hus og hoteller brenner – Narvikingen prøver å åpne linjer og diagonaler mot kongen, han regner mye og langt og prøver å finne mattmuligheter. Så oppsummert spiller Paul aktiv og dynamisk angrepssjakk der en bonde ofte gis som intensiv for å få initiativet og der der han søker en romfordel og en utviklingsfordel eller løperparet tidlig – ofte til prisen av materiell og/eller strukturelle svakheter.

 


Radarparet Kjell Ole Kristensen og Paul Svedenborg slåss alltid på brettet!
Foto: Anniken Vestby

 

Det er en glede å kjenne Paul som har to døtre og en sønn i tillegg til sin kone som er helt nødvendig for å holde han i ørene og borte fra lynsjakkens gleder i perioder. Paul var lektor ved Narvik gymnas, men selv om han nå er pensjonist har han 1000 jern i ilden. Allikevel gjør dagens internettsamfunn det mulig for Paul å spille lynsjakk på et høyt nivå nesten hver eneste dag. I samtaler med Sjakkfantomet har Paul røpet alle sine internettnavn de siste 20 årene og jeg kan stadfeste at Paul spiller farlig god lynsjakk når han er i form. Som de fleste av oss er han litt variabel, men du verden så mye morsom sjakk han spiller. Artig å se!

 


Paul Svedenborg har et godt lag med barn og er glad i å analysere sjakk med de unge
Foto: Anniken Vestby

 

Vi kommer ikke uten åpningsspillet til Høvdingen i nord. Paul er en av ytterst få nordmenn som har fått en åpningsvariant oppkalt etter seg. Ja, faktisk den eneste helnorske når jeg tenker meg om. For i lettisk gambit etter trekkene 1.e4 e5 2.Sf3 f5 3.Lc4 fxe4 4.Sxe5 så var Svedenborg først ute med å vise at varianten 4…d5 var spillbar for svart. For etter 5.Dh5+ g6 6.Sxg6 hxg6 7.Dxg6+ kan svart spille 7…Kd7, i stedet for det gamle 7…Ke7 som også er spennende for svart her. I dag bærer likevel denne varianten navnet til Svedenborg og selv om den knapt nok spilles mer – så er det en morsom parentes i sjakkhistorien sett med nordnorske øyne. For øvrig er Stockfish 10 sitt valg å ta tårnet i trekk 7 her og det velges i dag i de partiene som er spilt siste 10 år i varianten av hvit. Men selv om Stockfish 10 mener stillingen er svært god for hvit – så scorer svart astronomisk? Så kanskje er det noe med Svedenborgmagien – ved det å angripe tidlig og få et stort utviklingsforsprang tross materiell under. I hvert fall har det fungert for Paul og det har skapt mange spennende partier. Vi tar en titt på noen av partiene Paul har spilt og jeg velger et med lettisk gambit, en seier mot Caruana og en seier mot Simen. En herlig miks!

 


Paul og Kjell Ole – to kamphaner, venner, rivaler og stridene over sjakkbrettet
Foto: Anniken Vestby

 

Her et herlig parti mellom Simen Agdestein og Paul Svedenborg der Paul vinner:

 


Paul Svedenborg i aksjon mot Magnus Aanstad i Narvik sjakklubb
Foto: Anniken Vestby

 

Her et spennende spill fra Pauls hånd med svarte brikker mot Fabiano Caruana:

 


Paul Svedenborg er ofte gjest under Rallarsjakken der han gir gode råd og vink
Foto: Anniken Vestby

 

Her et av de første lettsiske partiene til Paul, der Stockfish 10 sin resept, å ta tårnet på h8, prøves ut av hvit:

 


Paul Svedenborg i kamp med Mads Vestby-Ellingsen i Narvik sjakklubb i 2018
Foto: Anniken Vestby

 

Aktuelle lenker:
Side om Paul hos Wikipedia
Lørdagsintervjuet der Sjakkfantomet intervjuer Paul Svedenborg

5 tanker om “Paul Svedenborg – angrepsspiller med to NM-gull

  1. Det var faktisk mye interessant her. Jeg har selv spilt denne varianten med Dg4 som svart. Som Paul har jeg fått gleden av å slå inn på f2.Likevel opplever jeg at Paul har endel interessant ideer. Slaget på d5 med springeren er vel den mest direkte måten å spille på.Underholdende å se Paul sette Caruana på plass.

    • Ja, Paul liker å spille selv fra startblokkene av på godt og vondt. You give some, you get some. Spennende partier blir det i hvert fall.

  2. Tilbaketråkk: Gratulerer til sjakkhøvding Paul Svedenborg med 75-årsdagen | Sjakkfantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.