Gratulerer til sjakkhøvding Paul Svedenborg med 75-årsdagen

Paul Svedenborg en dag før han fylte 75 år i 2022 sammen med Paul Johan Jensen
Foto: Paul Johan Jensen

 

Født inn i den legendariske 1947-årgangen

Pauls Svedenborg er født inn i 1947-årgangen i norsk sjakk. Sammen med IM Arne Zwaig og IM Terje Wibe oppnådde han IM-styrke i sjakk – men uten å få tittel selv. Pauls lodd i livet var at han kom fra lille Narvik og at han nådde taket i Nord-Norge i ung alder slik at det ble vanskelig å utvikle seg videre og få spilte mange internasjonale turneringer i tillegg til en øyesykdom som felte han som 21-åring. Da var det mye enklere for Zwaig og Wibe å finne et miljø rundt OSS med Svein Johannessen i spissen, der de kunne dunke lynsjakk og få brynt seg på andre sterke sjakkspillere. Derfor er det svært imponerende at Paul oppnådde en elorating på godt over 2400 til tross for bostedsadresse Narvik. Han er sønn av Erling Svedenborg, hadde en sjakkbror som het Dag Svedenborg og en onkel som vant 8 NNM-titler ved navn Sigurd Svedenborg. Paul så mange partier i heimen mellom sin far Erling og onkelen Sigurd og lærte mye av dem før han utfordret dem og vant mot begge i ung alder. Han ble etter hvert venn med Kjell Ole Kristensen, en annen sterk spiller fra Narvik og 47-årgangen – men allikevel var Pauls talent for spillet så stort og spillestryken så sterk at han følte seg ensom som sjakkspiller i Nord-Norge. Slik sett ble det en revolusjon for Paul når han kunne spille sjakk på Internett i høy alder og der han han virkelig imponert i en årrekke.

 

I Rallarsjakken i 2019 fikk Nikolai Olsen Wernberg analysehjelp av Svedenborg!
Foto: Anniken Vestby

 

Paul er en av få nordmenn som har fått en åpning oppkalt etter seg

Paul spilte Lettisk gambit med stor innlevelse i sin ungdoms grønne dal. Etter 1.e4 e5 2.Sf3 f5 3.Lc4 fxe4 4.Sxe5 oppdaget Paul at 4…d5!? er spillbart – og denne varianten bærer i dag navnet hans. Trekket var godt kjent fra tidligere, men Paul Svedenborg var den som først forsøkte å vise at stillingen var holdbar etter 5.Dh5+ g6 6.Sxg6 hxg6 7.Dxg6+ Kd7! – i stedet for Ke7 – som var det gamle trekket her. Stockfish 15 anno 2022 mener for øvrig at både 7… Kd7! og 7… Ke7!? er spillbart, men den mener også at hele Svedenborgvarianten er irrelevant fordi 4…d5?? taper direkte mot 5.Dh5+ g6 6.Sxg6 hxg6 7.Dxh8! etter beste spill. Stockfish 15 mener likevel at denne Lettiske varianten er helt grei for svart fordi svart har 4…Dg5! som er fullt ut spillbart. Allikevel er ikke Lettisk en spillbar åpning i vår tid – da 3.Lc4 ikke er det beste.

 

Undertegnende Sven Wisløff Nilssen og Paul Svedenborg i en duell i 1992
Foto: Arild Ernstsen

Paul er den fremste eksponenten for Narvikstilen

En Narviking over sjakkbrettet var back in the days synonymt med en angrepsspiller av rang. Den kjennetegnes ofte av at du gir en bonde og får brikkene fort ut og at du spiller på angrep med matt som mål. Du går etter kongen. Du driver ikke på med manøvreringsspill der du flytter rundt på hestene – det har du ikke tid til. Vi prøver å åpne linjer, regne mye og langt for å finne mattangrep – dette er egentlig Pauls ord i Lørdagsintervjuet – men de er dekkende. Sigurd Svedenborg spilte mye angrepsspill og kombinasjonsspill og Erling Svedenborg gjorde også det, slik at Paul fikk det inn i blodet mens skjønnhetspartier fremdeles var på moten. Det var den gang en ære å vinne med direkte angrep! Det var noen år skjønnhetspriser i alle klasser i NNM – slik er det ikke i dag! Sigurd, Erling, Paul, Kjell Ole utviklet utviklet denne angrepsstilen og etter hvert var det mange spillere i Narvik som spilte heftig angrepssjakk kalt Narvikstilen. Først når posisjonskonge på sin hals – Mikael Rølvåg flyttet til byen, og effektivt tok et oppgjør med enkelte elementer i denne stilarten – fikk den nye generasjonen med Torben Søraas i spissen en mer posisjonell stilart.

 

Kjell Ole Kristensen og Paul Svedenborg er to harde rivaler og to gode venner!
Foto: Anniken Vestby

 

Paul – en levende legende

Paul ble Norgesmester allerede som 19-åring i 1966 i Bodø. Året etter i Bergen tok han rubbel og bit – både langsjakk og lynsjakkmesterskapene til tross for at øyensykdommen som hemmet han – var begynt å gi han problemer underveis. I lynsjakken vant han i ren utklassingsstil. Allikevel er Pauls favoritturnering Nordisk Mesterskap i Hankø i 1968. Der delte han førsteplassen med Ragnar Hoen og Freysteinn Thorbergsson fra Island. Senere i 1968 ble det spilt omkamp om tittelen på Island der Ragnar Hoen gikk til topps. Øyenbetennelsen hadde slått inn og slo ut Paul i perioden som fulgte slik at han ble både frustrert og deprimert. Paul ønsket ikke å spille toppsjakk med et slikt handikapp, og dermed la ha sjakkarrieren på hylla forteller han i et intervju med Sven Wisløff Nilssen hos Tromsø sjakklubb. Det ble først bedre på slutten av 80-tallet da han fikk forbedrede briller. De siste årene har Paul altså spilt på nett og han har slått en ung Magnus Carlsen på nett og flere andre verdensstjerner som Fabiano Caruana. Paul er og blir en legende i sjakken for oss som er oppvokst og bor i Nord og for oss som vet hva det vil si å vokse opp og få mer enn 300 elopoeng mer enn omgivelsene dine!

 

Paul er en habil lynsjakkspiller den dag i dag – som ofte tar 100% score i Narvik
Foto: Anniken Vestby

 

Paul deltok i to sjakk-OL på 60-tallet

I sjakkolympiadane i 1964 i Tel Aviv og i 1968 i Lugano deltok den unge Narvikgutten Paul Svedenborg for Norge. I 1964 var han bare 17 år og han spilte som Norges 1. reserve foran Erling Kristiansen – men bak IM Svein Johannessen, Arne Zwaig, Ragnar Hoen og Arne Vinje Guldbrandsen. Dessverre fikk Paul bare spille 7 av 19 partier. Svein, Arne og Ragnar spilte nemlig hele 16 partier hver. Paul Svedenbrog var sammen med Arne Vinje Gulbrandsen den eneste på laget som tok over 50% score. Med sterke 4.5 av 7 tok Svedenborg pene 64.3% og viste sørnorske spillere at han var moden for større oppgaver. Det fikk han i 1968 da han som dobbelt-Norgesmester fikk spille på tredjebordet foran Arne Zwaig, Terje Wibe og Daan De Lange, men bak IM Svein Johannessen og Ragnar Hoen. Svein Johannessen sitt resultat på 1. bordet var enormt dette året med 10 av 13 mulige! Paul Svedenborg fikk spille 13 partier og han forfrisket med 6.5 av 13 og 50% score. Han spilte blant annet mot Victor Ciocâltea som han slo og mot Robert Huebner som han tapte mot. Dette ble Pauls siste sjakk-OL og et minneverdig sådan.

Paul Svedenborg på 60-tallet!
Faksimile fra Norsk sjakkblad

 

Her et av partiene i innledende runder i sjakk-OL i 1968:

 

Her en flott svartseier mot sterke Victor Ciocâltea som ble IM:

 

Aktuelle lenker:

 

 

3 tanker om “Gratulerer til sjakkhøvding Paul Svedenborg med 75-årsdagen

  1. Gratulerer med dagen til Paul! Flott hyllest til jubilanten Sven! Bra du er her og overvåker alt som skjer rundtomkring 🙂

  2. Tilbaketråkk: Sjakkfantomet ønsker alle sine lesere en riktig god jul! | Sjakkfantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.