Til himmels med Magnus Carlsen

Magnus Carlsen sitt jubelår med 2900+prestasjon året sett under ett!
Foto: VM i lynsjakk: FIDE.com

 

Magnus Carlsens fantastiske år

La oss snakke litt om det klassiske langsjakkåret til Magnus Carlsen! 2019 er nå overstått og det sto i Magnus Carlsens stjernetegn eller har det stått skrevet i stjernene at dette skulle bli hans uforglemmelige år? Ikke vet jeg, men jeg vet at året har vært fremgangsrikt på så mange plan og at Magnus har tatt en rekke gode sjakkvalg dette året for at sjakken skulle spisses enda mer og for at han skal bli enda bedre i årene som kommer. Det er ingenting i veien for at Magnus skal kunne ha minst 10 gode år igjen i sjakkens rike – men alt vil avhenge av en rekke faktorer der de viktigste kanskje er tre viktige. Hvor stor appetitt Magnus har på sjakk i fremtiden? Hvordan går marginene i viktige omspill og turneringer fremover? Hvor sterk blir de som er mellom 12 – 22 år nå om la oss si 6 års tid?

 

De unge kommer stormende bakfra – men Magnus er enorm

Jeg har altså stor tro på Magnus og selv om stjerneskudd som Alireza Firouzja, Nodirbek Abdusattorov og Praggnanandhaa vil jage bak – så hadde Magnus en eksepsjonell evne til å ta ekstremhøyder over 2750 med lekende letthet og mange som roper høyt om de unge talentene i dag glemmer nok at det er langt fra 2780 til 2880 og at det er enda verre å være stabil rundt 2850 slik Magnus i prinsippet har vært siden 2013. Likevel er årsaken til min klokkertro på Magnus to ting som det kan rokkes ved. Det ene er evnen til å fornye seg og bruke mye tid på sjakken. Det andre evnen til å prioritere sjakk skyhøyt og altoverskyggende. Joda, Magnus har hatt kjærester, han har vært på fest slik unge er det, han har venner som ikke spiller sjakk – men først og fremst har han dyrket lidenskapen til spillet på godt og vondt og ingen vet hvor lenge kjærligheten til Caissa varer. Å fornye seg krever også en egeninnsats som er stor og da kreves en god trener, gode sekundanter og et godt Team. Slikt får en for penger i dag, men i tillegg må kjemien være på plass og Magnus må ha tid til rekreasjon og andre ting og der er han også god. I de siste årene har han lekt seg Fantacy Football og gjort det helt briljant. Magnus passer på sitt Team, sin fritid og sin sjakk på en fremragende måte og det er en stor del av nøkkelen til suksessen det siste året. Trening gjør mester – men mesteren må også ha rekreasjon og få sin belønning og i år fikk Magnus belønninger fra oven i form av himmelske resultater.

 


Magnus gikk til topps i hurtigsjakk-VM foran Firouzja og Nakamura
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

 

2019 ble et gullår!

I januar 2010 gikk Magnus til topps på verdenrankingen etter ett helt åres trening med Garry Kasparov og en oppgang fra 2776 til 2810 på elobarometeret. Der oppe er lufttrykket tynt, men Magnus skulle i årene som kom gjøre nye fremskritt til tross for bruddet med Kasparov. Ja, for Magnus fant sin egen vei og ble influert av blant annet Jon Ludvig Hammer og ikke minst Peter Heine Nielsen som jo ble treneren hans og Magnus ble en terrier over sjakkbrettet som nådde sin topp i mai 2014 da han hadde 2882 i elorating. Senere har Magnus tangert den rekorden i 2019, men ikke forbedret den. Magnus vant i 2019 hele 7 klassiske turneringer og i perioden fra 31. juli 2018 til desember 2019 har Magnus spilt hele 107 partier uten nederlag. Verdensrekorden for stormestre er 110, men da regnes det med mye rart – så i realiteten slo Magnus verdensrekorden da han passerte Ding Liren sine 100 partier uten nederlag! I 2019 vant Magnus Carlsen i Wijk aan Zee i januar – for en start på året.

 

En tweet:


 I vår tid spilles det så mange turneringer at Magnus blir en spillende mester

 

Wijk aan Zee 2019

1. Magnus Carlsen 9/13
2. Anish Giri 8.5
3. Ian Nepomniachtchi 7.5
4. Ding Liren 7.5
5. Vishy Anand 7.5
6. Vidit Santosh Gujrathi 7
14 deltakere

Carlsens eloprestasjon = 2888

 

Shamkir 2019

Veien gikk videre til Gashimovs minneturnering i Shamkir i Aserbajdsjan i begynnelsen av april der Magnus igjen var tapsfri.

Gashimovs minneturnering 2019:

1. Magnus Carlsen 7/9
2. Ding Liren 5
3. Sergey Karjakin 5
4. Alexander Grischuk 4.5
5. Viswanathan Anand 4.5
6. Teimour Radjabov 4.5
10 deltakere

Carlsens eloprestasjon = 2991

 


Magnus ble i 2019 vinner av lynsjakk-VM foran Nakamura og Kramnik!
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

 

Grenke

I Tyskland i slutten av april briljerte Magnus på nytt og la på et halvpoeng på scoren fra sist:

Grenke Chess Classic 2019:

1. Carlsen 7.5/9
2. Caruana 6
3. Naiditsch 5
4. Vachier-Lagrave 5
5. Svidler 4.5
6. Anand 4.5
7. Aronian 4.5
10 deltakere

Carlsens eloprestasjon = 2990

 

Norway Chess

Deretter gikk veien hjem til Norge og Stavanger i begynnelsen av juni der Magnus spilte en merkelig hybridturnering mellom langsjakk som var verdt 2 poeng for seier, men der remis første til 0.5 poeng + et armageddonparti for det siste halvpoenget! Turneringen ble egentlig årets største nedtur – om vi ser bort fra tapet i VM i Fischersjakk – for Magnus Carlsen som kun vant tro av sine 9 langsjakkpartier – mot Grischuk og Yuyang Yi. En tøvete turnering sett i ettertid – og ingen betinget suksess for Magnus i en jevn turnering elomessig med masse remiser og masse Armageddon der Magnus ble «Armageddonmesteren».

 

Norway Chess 2019:

1. Carlsen +2 13.5
2. Aronian +0 10.5
3. Yu Yangyi +2 10.5
4. Caruana +1 10
5. So +1 10
10 deltakere

Carlsens eloprestasjon = 2854

 


En grei turnering og en flott fight for Magnus i Kroatia.

Grand Chess Tour Kroatia 2019

1. Carlsen 8/11
2. So 7
3. Caruana 6
3. Aronian 6
5. Giri 5.5
5. Nepomniachtchi 5.5
5. Ding Liren 5.5

Carlsens eloprestasjon = 2948

 

Sinquefield Cup

Sinquefield Cup ble sammen med Norway Chess årets skuffelse i klassisk sjakk på sett og vis – og den ble spilt i Saint Luis i slutten av august. Mange remiser underveis over hele fjøla og dermed en turnering uten den kampsjakken vi drømmer om. Turneringen ga en klar beskjed om at vi er lei små, lukkede turneringer der de samme folka spiller med de samme åpningene mot de samme folka som de har kjent år ut og år inn med det samme resultatet for øye. Det blir for attraktivt å holde Status Quo i slike turneringer. Nøkkelen om en har lukkende turneringer er å invitere halve feltet med unge kjøtere som vet at de må prestere for å få nye invitasjoner. Spillere som Duda, Dubov, Wei Yi, Alireza Firouzja og Artemiev. La oss se de raskt – puh, ja – de er velkommen i Wijk aan Zee 2020! Magnus tapte et omspill mot Ding Liren i Saint Luis – dette var hans første omspillstap siden 2007!

 

Sinquefield Cup 2019

1. Ding Liren 6.5
2. Carlsen 6.5
3. Karjakin 6.5
3. Anand 6.5
5. Nepomniachtchi 5.5
5. Mamedyarov 5.5
5. Caruana 5.5
5. Giri 5.5
12 deltakere

Carlsens eloprestasjon = 2838

 


Et av årets høydepunkt ble omspillet i VM i lynsjakk der Magnus slo Nakamura
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

 

Isle of Man

Isle of Man ble årets turnering spør du meg – ikke for Magnus Carlsen, men for sjakkfansen! Turneringen ble spilt midt i oktober og her ble det virkelig spilt kampsjakk. Det ble kjempet fra start til mål og vi fikk en Dark Horse på toppen av tabellen i Wang Hao som skal spille kandidatturnering i sjakk. Caissa, hør min bønn. La oss få flere slike stor åpne turneringer – gjerne med 13 runder, gjerne som erstatning for Supereliteturneringer og la det svinge la det rock’n roll! Magnus hadde en liten dupp på høstparten og i Isle of Man droppet de gode eloprestasjonene også. Magnus tok likevel en hederlig 6. plass og ble tapsfri selv om han så fanden på flatmark og stirret døden inn i kvitøyet i et par enkeltpartier.

 

Isle of Man Grand Swiss Tournament

1. Wang Hao 8/11
2. Fabiano Caruana 8/11
3. Kirill Alekseenko 7.5
4. Levon Aronian 7.5
5. David Anton Guijarro 7.5
6. Magnus Carlsen 7.5
7. Hikaru Nakamura 7.5
8. Nikita Vitiugov 7.5
154 deltakere

Carlsens eloprestasjon = 2825

 


Den suverene eneren Magnus Carlsen var i fint selskap under VM i Moskva
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

 

London Chess Classic GCT Knock Out

London Chess Classic ble ødelagt i år! Et skammelig cupformat, kun fire spillere og et latterlig poengsystem ødela turneringen for meg. Fulgte derfor lite med på denne selv om Magnus Carlsen, Ding Liren, Levon Aronian og Maxime Vachier-Lagrave var en fin startlinje. Magnus tapte mot Lagrave alt i semifinalen. Det ble 14 – 14 i de ordinære partiene mellom Magnus og Lagrave og igjen tapte Magnus et omspill med 1.5 – 0.5. Magnus vant så bronsefinalen knusende mot Aronian hele 17-11. Ding Liren vant London Chess Classic ved å slå Lagrave klart 16-12 og kineseren har i løpet av året seilet opp som den største utfordreren til Magnus Carlsen og hans VM-tittel.

Semifinale 1

Vachier-Lagrave – Carlsen 14 – 14, 1.5 – 0.5

Semifinale 2

Ding Liren 19 – Aronian 9

Bronsefinale

Carlsen – Aronian 17 – 11

Finale

Ding Liren – Vachier-Lagrave 16 – 12

Carlsens eloprestasjon på 4 partier = 2877

 

Suveren prestasjon året sett under ett!

Dette var Magnus sine klassiske sjakkpartier i 2019. Han gikk tapsfri gjennom året og hadde en total eloprestasjon på hele 2901.

I tillegg spilte han mot Andreas Tryggestad (2365) og Inge Sandstad Skrondal (2311) i seriespillet her hjemme og vant begge oppgjør. For dette vil totaleloprestasjonen falle til 2887, mens den reelle eloprestasjonen vil bli 2890 med 400-poengsregelen.

Konklusjon: Magnus sin eloprestasjon året sett under ett var ca. 2900.

 


Magnus spiller siste runde i lynsjakk-VM mot Yu Yangyi foran et folkehav
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

Trippelmester!!!

Magnus vant altså 5 prestisjefylte langsjakkturneringer i 2019. Men det største av alt var at han gikk tapsfri gjennom året og at Magnus ble trippelmester i sjakk i 2019! La oss snakke mer om det på lørdag – for Sjakkfantomet har et nyttårsforsett om å la Fantombloggen få leve litt  til med et mer løst og ledig liv i 2020. Ikke for lange saker, ikke for ofte, men kanskje et par blogger i uka. Vi får se om energien er der for jeg har mange andre jern i ilden og veldig mye sjakk på agendaen allerede. Men Magnus ble altså både hurtigsjakkverdensmester og lynsjakkverdensmester i 2019 – mer om det på lørdag. Vi gratulerer og spre det glade budskap om Fantombloggen ved å gi en lenke.

 

Aktuelle lenker:

 

 

12 tanker om “Til himmels med Magnus Carlsen

 1. Herlig å ha Sjakkfantomet tilbake! Super start på året. Håper på et godt 2020 for deg. Så er det en VM-match som skinner i horisonten. Det blir et spennende år. Men først Wijk. Håper det blir full fart fra start der.

  • Takk for det hue – gleder meg spesielt mye til kandidatturneringen, men også til Wijk aan Zee i år. Tror vi går inn i et spennende år der VM-matchen blir høydepunktet spenningsmessig, men kanskje ikke sjakkmessig.

 2. For et Magnusår på brettet!

  Når man ser opplistingen her over Magnus sine bravader blir det en mektig manifestasjon over hvor god den karen er til å spille sjakk! Fantastisk god faktisk!

  Veldig fint at Sjakkfantomet har ambisjoner om å fylle bloggen med stoff i ny og ned – ingen beskriver slik som deg Magnus sitt sjakkliv.

  Godt nytt sjakkår gode venn!

  • Takk for det gode venn!

   Husk at vi går inn i et særs spennende år med både en ung sulten ulveflokk som skal spille Wijk aan Zee (Duda, Wei Yi, Dudov, Artemiev og Firouzja) og en kandidatturnering som blir enda mer heftig. I tillegg er det VM på høsten – så Sjakkfantomet har litt sjakkvibber igjen.

 3. Ja, oppmuntrende med nytt Magnus-stoff fra Sjakkfantomet. Takk for en fin oversiktsartikkel over Magnus sine prestasjoner i klassisk sjakk 2019!
  Gleder meg til å lese mer hos Sjakkfantomet i 2020. Høres fornuftig ut med litt kortere «drypp». Det er viktig at det ikke blir for lange pauser mellom artiklene!

  • Ja – skal prøve å få til noe som er bærekraftig og har kontinuitet – så får vi se. Siden bloggen er lystbetont må det være motivasjon bak alt det jeg skriver hos skirbenten 🙂

 4. Ja hei Sven!
  Har vært litt taus i det siste her på bloggen din! Men følger med i det stille! Ja Magnus da!! For en festforestilling i Moskva! Ja en kan gi seg ende over! Tenker på hvordan Fischer ville gjort det? Om han hadde vært i livet! Kunne han ha matchet Carlsen mon tru? Tenker på hans resultat mot verdens eliten i 1970 i Rovin/ Zagreb! Der han knuste alle med et fantom resultat! Hvoretter han når han var ferdig noterte ned alle partiene på bakrommet! Jeg sier ikke mer! Men det e ufattelig uforstående! Ser frem til 2020 Sven! Gleder meg som en unge! Men det e et lite skjær i sjøen! Som uroer meg og sikkert mange andre? Og det en mann ved navn Ding! Han ligger i stein hard trening til kandidatturneringen! Vinner han den som jeg regner som 98% sikkert om ikke Caruana setter et spenn ben for ham? Så vil Carlsen stå ovenfor sin største utfordring noen sinne! La oss håpe at Caissa e med vår mann enda en gang! Tvi Tvi Sven! Og for ikke å glemme et godt nytt år!

 5. Godt nyttår til deg, Frank!

  Ja, Fischer må vi ikke glemme oppi alt dette. Hans 17 seire, 4 remis og ene tap er uten sidestykke i lynsjakkhistorien. Stor skam at NRKs kommentatorer ikke løfter Fischer på gullstol for det resultatet – for hvem skal ellers gjøre det kjent? Vi snakker om 86.5% score min venn. Riktignok hadde Magnus ekstremt sterke 78.5% selv, men Fischers var jo i ligaenen over 😉 Fischer spilte mot Tal, Smyslov, Petrosian, Korchnoi, Bronstein, Reshevsky og Uhlmann for å nevne noen… Det var tider det 😉

  Ding Liren, ja. Skummel mann – bor i et kinesisk sjakkkollektiv og snuser og ånder inn sjakk døgnet rundt tror jeg. Vært farlig det siste året og farligere skal han bli. Min favoritt i kandidatturneringen også. Så gleder vi oss til et nytt sjakkår. Tvi tvi med det Frank – så sees vi i kommentarfeltet her når jeg minst aner det.

 6. Heisann Sven «Sjakkfantomet» godt du er tilbake her! Ser det står i artikkelen at et av høydepunktene i året 2019 var » omspillet i hurtigsjakk » – hvis jeg husker rett så var det omspill i lynsjakken. Godt nytt sjakkår Sven!

 7. Herlig at fantomet igjen kommer til sin rette ☺️ Som en over kommenterte: ingen kan magnus som fantomet ☺️ Håper på en pre-wijk aan zee, med individuelle stats (magnus vs. )

  Om 2019 var et herlig sjakkår, tror jeg ikke 2020 blir mindre herlig, vi satser på at verdensmesteren starter januar 2020 med en uomtvistelig verdens rekord 😉

  Godt nyttår!

  Gamalt jungelord: når sjakkfantomet nedtegner begivenheter i krøniken, gjenopplever alle sjakkelskere «the moments» med bankende hjerter og tårer i øynene ☺️

  • Sfinx, takk for hyggelig kommentar! Når Magnus er så rå som i disse dager kommer jo motivasjonen seilende på ei fjøl. Gleder meg som et barn til Wijk aan Zee, ikke bare på grunna av Magnus, men vel så mye på grunn av god sjakk, Duda, Dubov, Artemiev, Wei Yi, Xiong og ikke minst Alireza Firouzja!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.