Magnus Carlsen verdensmester i hurtigsjakk


Magnus Carlsen ble verdensmester i hurtigsjakk foran Firouzja og Nakamura!
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

 

Kong Magnus av hurtigsjakken

La oss bli sugd inn i første runde av VM i hurtigsjakk som ble spilt i Moskva 26.-28. desember, og la oss gjenoppleve den magien Magnus skapte for oss under de tre dagene av VM i hurtigsjakk i denne romjula. Magnus er Caissa sin gave til sjakkfolket og et vidunder fra Lommedalen som forlengst har skrevet seg inn i sjakkhistorien med gullbokstaver. De lærde strides om Magnus allerede er tidenes sterkeste sjakkspiller sett ut fra prestasjoner og mye taler for Magnus selv om Kasparovs 7 seire i VM-matcher, hans 15 år som verdensmester og hans 20 år som verdensener i sjakk veier tungt. Likevel lever Magnus i en helt annen tid der han må forsvare titlene annet hvert år og der han spiller mange flere partier enn det Kasparov noensinne gjorde i klassisk sjakk. Det at Magnus har vært med på å sette lynsjakk og hurtigsjakk på dagsordenen, og også dominerer disse disiplinene, er mektig. Magnus er en spillende verdensmester og vil etter alle solemerker gå inn som den største av de alle når historikerne en vakker dag trekker opp skillelinjene mellom de beste. Magnus, Kasparov og Fischer er de tre store i sjakkens rike. For de som ikke skjønner hvorfor jeg bruker ordet Magnus og ikke Carlsen om Magnus Carlsen – så er grunnen den at vi selvsagt er på fornavn med verdensmesteren vår her hos Sjakkfantomet. La oss suges inn i VM i hurtigsjakk atter en gang.

 

Magnus Carlsen sitt jubelår med 2900+prestasjon året sett under ett!
Foto: VM i lynsjakk: FIDE.com

 

VM i hurtigsjakk, 1. runde:

Det er første runde i VM i hurtigsjakk og Magnus møter sitt eget våpen, Tiviakovvarianten i siciliansk. Denne varianten med Dd6 som både Magnus, Kramnik og Caruana har flørtet endel med i lynsjakk. Det var Kazakhstans Utegaliyev Azamat (2564) som prøvde seg med å servere Magnus egen meny – men gjett om han fikk så hatten passet og ørene flagret? La oss se.

En strålende start med andre ord og en fin avslutning på partiet der Magnus satte hardt mot hardt og sprettet opp svarts kongeborg.

VM i hurtigsjakk, 2. runde:

GM Hrant Melkumyan (2631) fra Armenia er ikke noen Walk Over og Magnus sitt problem i disse mesterskapene de siste årene har nettopp vært å slå disse 2600-2700 spillerne som vet å slå fra seg og som er såre vel fornøyd med remiser, men som også våger å spille på vinst når sjansen byr seg. Mot Melkumyan spilte Magnus svart i Tarraschforsvaret i dronninggambit – dette forsvaret som den unge Kasparov spilte uten suksess mot Karpov, men som i nyere tid er børstet støvet av og som Daniil Dubov spiller med glede. Magnus valgte Dubovs variant med 8…Lc5! og fulgte opp med Alpha Zero-inspirasjonen 16…h5! Etter 23 trekk fikk vi opp følgende stilling.

 


GM Hrant Melkumyan (2631) vs. Magnus Carlsen, 2. runde:

Svart trekker og får stor fordel

Her tenkte Magnus og han hadde valget mellom to trekk som begge så gode ut. Han valgte:

23…Sd6?!

Å sentralisere hesten som er på vei mot bedre beitemarker mens Lh3 får aksjonsradius. Å spille hesten til g5, var derimot mye mer konkret og mye bedre – altså 23…Sg5!, det gir svart stor fordel ifølge Stockfish. Her var det altså Magnus sin gode posisjonsforståelse som trumfet det konkrete og for en gangs skyld fikk han betale prisen. Ja, for Magnus klarte ikke å bryte ned Melkumyan slik at dette partiet endte remis.

VM i hurtigsjakk, 3. runde:

Med hvite brikker mot en klart svakere motstander, Boris Savchenko (2569), ønsket Magnus sterkt å vinne og han valgte posisjonsspillet som sin ledestjerne. Magnus styrte partiet inn i Londonsystemet, men fikk aldri den helt store fordelen i dette oppgjøret. Dermed kom han over i et tårnsluttspill som var remis, men der Magnus presset. Etter 56 trekk fra hvit kom den avgjørende svarte feilen.

Magnus Carlsen vs. GM Boris Savchenko (2569)
Svart trekker og bukker under

Her kom:

56… Td4?? 57. Rxh7 Txf4 58. Rh8 Th4 59. h7!

Og hvit vant i stor stil. Men svart hadde det enkle 56… Tc7! som var nok til remis.

Magnus fikk altså ballen i mål etter langt presspill – i tålmodigheten finner vi kraften som ga Magnus VM-titlene i hurtig- og lynsjakk.

 

VM i hurtigsjakk, 4. runde:

GM Rauf Mamedov (2679) er viden kjent for sine nettsjakkferdigheter og han er ingen Push Over. Magnus hadde svarte brikker mot Rauf som startet spillet med kongebonden sin og ble møtt med et skandinavisk forsvar fra verdensmesteren i sjakk. I nettsjakk spiller Magnus svært ofte skandinavisk med 3…Dd6, så også i VM i Moskva. Mamedov spilte godt mot Magnus sitt skandinaviske forsvar og var aldri truet. Tvert om presset han verdensmesteren med rolig posisjonelt spill og hadde fordel underveis. Men etter 45 valgte Mamedov å ikke spille videre da Magnus tilbød en trekkgjentakelse og partene tok remis. Ikke noe minneverdig parti – kun en transportetappe for Magnus der ingen ulykke fant sted.

 


Rått med publikum tilstede da Magnus kronet året 2019 ved å bli Trippel-mester
Foto: VM i lynsjakk: FIDE.com

VM i hurtigsjakk, 5. runde:

Aleksandr Shimanov (2669) har vært stormester i 10 år, men er yngre enn Magnus og kommer fra det sterke sjakkmiljøet i Saint Petersburg. Disse godt trente russerne med god teknikk og store posisjonelle kunnskaper har ofte god sjakktillit også og gir ikke Magnus noe i krokene. De er farlige, så også Shimanov. Men Magnus har sitt verktøyskrin og der ligger det så mange elementer av ulik kunnskap at når han tar opp rett verktøy til rett jobb – så er motstanderne sjanseløse. Ingen kan nemlig alt i sjakk, men Magnus kan det meste. Denne gang tok Magnus på seg slåsshanskene og spilte en Fischerspesialitet i Caro-Kann som ble berømt etter oppgjøret mellom Bobby og Petrosian i 1970 i The World vs. USSR. Denne avbyttevarianten som virker så harmløs, men som kan være så farlig. Farlig ble den for russeren etter at Magnus gikk etter strupen, men likevel var Magnus litt misfornøyd etter partiet. Han hadde ønsket å spille et perfekt parti uten å gi motstanderen motspill, men Magnus sitt 17.Lh2 kastet bort tid og stilling og ga svart litt motspill. Allikevel mener Stockfish at hvits fordel er formidabel hele veien og at Magnus spilte et steike godt parti – og det er jeg enig i!

Her er Magnus sin utspilling av Shimanov:

En rå maktdemonstrasjon av Magnus Carlsen og et særs instruktivt parti fra Magnus sin hånd.

VM i hurtigsjakk, 6. runde:

Er disse øst-europeiske spillerne med store kunnskaper fra den russiske sjakkskole ofte en nøtt for Magnus, så er det nøtter han har evnen til å knekke. Det er nemlig en sjakkskole Magnus har virkelige problemer mot for tiden og det er den kinesiske sjakkskole. Spillere som Bu Xiang Xi, Yu Yangyi og Ding Liren har Magnus den senere tid hatt store problemer mot og når han i 6. runde skulle opp mot ledermannen Wang Hao (2748) på andre dag av VM i hurtigsjakk, så var det kanskje med bange anelser. Kineserne gir Magnus noe å smake på av egen medisin – tålmodigheten står i høysetet der og evnen til å bygge stillinger er tilstede. Sunn, tålmodig sjakk er tingen og kineserne er The Hot Shit in Town for tida og både Ding Liren og Wang Hao er kvalifisert til kandidatturneringen. Nå er Wang Hao litt uvanlig til å være kineser, han er den minst tålmodige av dem og en angrepsspiller i sitt hjerte. Magnus tok kanskje av den grunn opp våpenet sitt London-systemet og spilte en idé ikke så mange er glad i – en gammel idé som amerikaneren Pillsbury elsket for godt over 100 år siden. Ideen går ut på å la motstanderen slå løperen på f4 og så slå tilbake med bonde-e3 slik at sentrumskontrollen styrkes. Som sagt så gjort og Magnus fikk opp en spillbar stilling som etter hvert ga han fordel etter rundt 25 trekk. Men Wang Hao var den som spilte best i dette oppgjøret og som var nærmest seier. Likevel berget Magnus seg inn i et tårnsluttspill han kunne holde uten å forta seg. En saklig remis mot en sterk motstander.

VM i hurtigsjakk, 7. runde:

I syvende runde møtte Magnus jevngamle Aleksandr Rakhmanov (2686) – en spiller med kunnskaper fra den russiske sjakkskole som er et år eldre enn Magnus og som bød Magnus opp til kamp med hvite brikker. Aleksandr Rakhmanov valgte engelsk åpning mot Magnus som besvarte dette med kongebonden slik Sjakkfantomet alltid har anbefalt – også i de årene Magnus elsket det symmetriske forsvaret. Magnus sitt naturlige 6…g6 er en teoretisk åpningsunøyaktighet – bedre er 6…Lb4+! Men Magnus ville nok spille på vinst mot russeren med svarte brikke. Likevel var det Magnus som måtte i benk, Magnus som måtte forsvare seg og Magnus som slapp unna med skrekken. Ja, for han måtte over i et av disse sluttspillene med bonde under – som er holdbare. Kort fortalt styrte Magnus spillet over i en stilling som Stockfish vurderer som tapt (fordel godt over 1.4 for hvit) for svart, men der Magnus visste at det var ren teknikk å klare remis. Et greit oppgjør og en hard kamp.

 

Når svart i slike stillinger får tårnet bak fribonden er det remis:


Aleksandr Rakhmanov (2686) vs. Magnus Carlsen
Et kjent tårnsluttspillstilling som er remis ved korrekt spill

 

VM i hurtigsjakk, 8. runde:

Stormester Viktor Laznicka (2678) er ingen tullegutt og i sine Heydays var han over 2700 i klassisk sjakk. Magnus lot han få smake London-pisken sin – og Londonsystemet passer jo Magnus som hånd i hanske. Det utsetter det virkelige spillet, det er posisjonelt, det er passe aggressivt og en må ha forkunnskaper for å kunne møte det på en god måte. I tillegg er Magnus verdensleder, sammen med Gata Kamsky, på London-systemet. GM Laznicka ble totalt nedspilt og det gikk denne gangen lekende lett for Magnus som storspilte i dette oppgjøret. Men så ble han nok litt unøyaktige i sine kalkulasjoner – for Laznicka fikk to gyldne muligheter til å kjempe om remis. Først den fikse varianten: 32…a5!! 33.Dxa5 Sxc5! 34.Txc5 b6! og så en febermanøver vi tar en titt på.

Her er et dramatisk stilling mellom Magnus og Laznicka:

Så Magnus vant, men han hadde litt gli siden varianten stormester Viktor Laznicka overså ikke var Science Fiction. Magnus må ha trodd at denne varianten fortsatt var vunnet for hvit etter b8=S+! for etter partiet snakket han om fikse varianter og da siktet han nok til dette trekket.

VM i hurtigsjakk, 9. runde:

Kusken i «Tre nøtter til Askepott» red inn på sin hvite hest i 9. runde og spilte frem dronningbonden sin og fikk til svar en dronninggambit med a6. Vi husker godt at GM Alexander Zubov (2688) – som altså har en forbløffende likhet med kusken i den populære TV-filmen – slo Magnus Carlsen i VM i hurtigsjakk 2018. Ville Magnus få revansje i 2019? La det være sagt med en gang. GM Zubov spilte som en helt i dette partiet. Rolig, sterkt og med stoisk ro til sinns. Han slengte frem brikkene med et pokerfjes du skal lete lenge etter og selv om Magnus sto objektivt godt, så hadde hvit sterke praktiske sjanser. Vi tar en titt når kusken kusker frem sin d-bonde.

 

GM Zubov (2688) – Magnus Carlsen:
Hvit trekker – Det er siste sjanse til å slå til før springeren når d5:

Hvit ofret bonde med:

19. d5! Nxd5 20. Bxg7 Kxg7 21. Qb2+ Kg8 22. Ne5 Rfd8 23. c6! Qc7 24. h4!? og fikk opp et spennende spill.

GM Zubov (2688) – Magnus Carlsen:
Hvit trekker

Magnus velger her aktivt forsvar:

29…g3!? 30. fxg3? Nc4 31. Nxc4?? Qxg3+! og reven er inne i hønsegården og Magnus vant.

En svært viktig seier for Magnus dette i et parti som kunne gått begge veier – i denne delen av turneringen hadde Magnus flyt og det var en glede å følger spillet hans.

VM i hurtigsjakk, 10. runde:

Liem Quang Le alt for lett for Magnus

Sterke Liem Quang Le (2740) fra Vietnam er tidligere lynsjakkverdensmester fra 2013 og en sabla god spiller i de raske disiplinene. Liem har gått på sjakkuniversitetet til Susan Polgar i USA de siste årene der de også studerer andre ting enn sjakk – og hans utvikling i langsjakk har stagnert. Mot Magnus var Liem en ble skygge av seg selv. Magnus høvlet over vietnameseren som om det var en lek og ikke et alvorlig sjakkparti. Først tok Liem i mot en dronninggambit og spilte et aggressivt, men kanskje litt annenrangs forsvar med 3…Sf6!? Magnus tok terreng og spilte posisjonelt i fortsettelsen før Liem spilte et latterlig trekk som ga Magnus total sentrumskontroll etter 13.Lxf5 exf5 14.d5! Jeg håper for Liems posisjonelle forståelse at han ikke så at d5 var mulig – for å tillate dette for å få press i de åpne linjene er en direkte svak posisjonell vurdering dersom en ser Magnus sitt oppsett med slag på b6 og at d5-bonden berges. Hvit har en drømmestilling her med Two Abreast på 5-raden!

Magnus spilte opp h-bonden sin og bak det sterke sentrumet trommet han opp et vinnende angrepsspill. Når tiden var moden, smalt det!

Liem Quang Le får her på pukkelen:

En maktdemonstrasjon av Magnus Carlsen som posisjonelt utspilte sin motstander og lot posisjonelle undertoner avgjøre partiet uten å forta seg ved å regne langt og presist.

VM i hurtigsjakk, 11. runde:

Vi er over på siste spilledag av VM i hurtigsjakk. Hjertet ligger utenpå kroppen, nervene pirrer, pulsen slår og kamplysten er på topp. Kan det gå veien alt fra start for Magnus eller vil han sakke av på tempoet siste spilledag der han møter de beste? Magnus sier selv at det er på siste dag en virkelig må prestere og det blir en fin dag for Magnus. Magnus skal opp med de svarte brikkene mot Vachier-Lagrave (2873) som spiller knallhardt på vinst fra start og som i det 21 trekket kan snappe en bonde i en komplisert stilling i Sveshnikov. Her ville det vært meget godt og gitt en vunnet stilling. La oss se.

 

GM Vachier-Lagrave (2873) vs. Magnus Carlsen, runde 11
Hvit trekker og kan få vinststilling

 

21.Bxh5 Nxc4 22.Kb1 Nxe3 23. Tc1! Db8 24.fxe3 med vinnende fordel fra hvit objektivt sett, selv om svart har praktiske remissjanser. Etter dette tok Magnus mer og mer over partiet og formelig nedspilte Lagrave helt til vi nådde denne stillingen under.

 

Magnus har tatt over spillet:


GM Vachier-Lagrave (2873) vs. Magnus Carlsen, runde 11

Svart trekker og vinner

 

Magnus har utspilt Lagrave og har et drepende trekk i denne stillingen med fortsatt angrep. Han kunne spilt det sterke 44…Td2! som blant annet truer 45… Txe2! fulgt av 46…Dxc1+ med overbelastning som tema. Når Magnus ikke spilte dette – men satset aksjene sine på sluttspillet etter 44…Dd2? fikk han smake egen medisin i tårnssluttspillet der Lagrave ikke hadde noen problemer med å finne de aktive trekkene som ga remis. En virkelig kampremis dette og et rettferdig resultat etter spill og sjanser! Lagrave eide de første 30 trekkene av partiet, mens Magnus eide de siste 30. Dette viser også styrkeforholdet mellom de to godt. Lagrave er best på åpningsspill og det tidlige midtspill, men Magnus bare blir sterkere og sterkere dess lenger et sjakkparti varer.

VM i hurtigsjakk, 12. runde:

GM Levon Aronian (2784) har blitt satt tilbake av pusteproblemer og en nese som trenger operasjon. Han gjorde likevel et sterkt resultat i VM i hurtigsjakk der han ble nr. 5 tilslutt blant over 200 sterke sjakkspillere. Mot Magnus måtte Aronian riktignok ned med de hvite brikkene og det etter at Magnus igjen forsøkte seg på Dubov-variasjonen i Tarrashvarianten i dronningambit. Altså 8…Lc5! i g3-systemet mot Tarrachvarianten. Det var Akiba Rubinstein som satte Tarraschvarianten i et dårlig lys for over 100 år siden da han nedsablet den polske sjakkmester George Salwe i et mønsterparti for varianten. Men etter det har mange prøvd å rehabilitere Tarraschvarianten i dronningambit – blant annet Gøsta Stoltz som laget den svenske varianten og Kasparov som kom med nye ideer på 80-tallet. I vår tid er det altså Dubov som driver forskning på denne aktive spillemøten der en påtar seg en dårlig struktur for aktivitet. Magnus fulgte opp sitt aktive spill med Alpha-Zero trekket 14…h5!? Her var trekket fullt spillbart – men optimistisk! Allikevel bar det fort frukter av seg selv om Aronian snappet bonden og fikk opp et bra spill med hvit. Men Magnus hadde hele tiden sine sjanser og sto aldri til tap i dette partiet selv om han ofret to bønder! Han fikk full valuta for det inspirerte 30..c4!? da Aronian hostet opp det uforståelige 31.La3??, og etter dette var partiet vunnet for Magnus. Men så ble Magnus uforsiktig da han byttet tårn og i fortsettelsen av dette og Aronian kom sterkt tilbake i partiet med sterkt motspill som holdt til remis i en kaotisk stilling. Men Magnus ville ikke ha remis – han følte han måtte vinne denne stillingen og gikk ut i krigen med kongen sin. Da Magnus sin svarte konge nådde feltet e4, så sjakket Aronian på b7 med dronningen og den dronningen tok bare Magnus med springeren sin på d8! For en bukk fra den tidligere verdenstoeren i sjakk! Flott seier fra Magnus og vi se på hans 30…c4!

GM Levon Aronian (2784) vs. Magnus Carlsen
Svart trekker og spiller på vinst!

Magnus trakk her:

30…c4!?

I stedet for det naturlige 30.Dxf3 31. Dg2! Txe1+ 32. Txe1 Df4 33.dxc5! og hvit bør ha mer kontroll og nok til remis.

 

VM i hurtigsjakk, 13. runde:

På turneringens to første dager tok Magnus sterke 4 av 5, mens han på siste spilledag møtte 5 kanoner og likevel tok supersterke 3.5 av 5. Eller hva skal vi si om å møte MVL, Aronian, Mamedyarov, Dominguez og Nakamura? Vi sier at det er rått! Mamedyarov er forøvrig Magnus sin klient i de raske disiplinene der Mamedyarov har vært verdensmester i hurtigsjakk i 2013 og verdensleder på rankingen. Allikevel spiller Magnus ofte ball i hatt med Mamedyarov som stadig vekk får på pokkelen av den norske verdensmesteren i sjakk. I 13. runde møtte altså Magnus Shakhriyar Mamedyarov (2752) og han storspilte – la det være sagt med en god. Magnus fikk her spille et mønsterparti i dronningambit der kniven gikk gjennom varmt smør på dronningfløya! Magnus sin plan var like enkel som den er kjent. Tab1-b4-b5 og et sterkt minoritetsangrep. Det var selveste José Raúl Capablanca – erkerivalen til Magnus sin største favorittspiller for tiden, Aleksander Alekhine, som først introduserte minoritetsangrepene i ulike åpninger med stor kraft sies det. I hver fall revolusjonerte han denne delen av sjakkspillet og i Magnus sitt parti så det ut til at Mamedyarov ikke tok på alvor minoritetsangreps kraft. Jeg skal ærlig innrømme at jeg i mine aktive år som sjakkspiller alltid fryktet minoritetsangreps kraft – grunnen var nok at min gode venn Jan S. Berglund satte meg ettertrykkelig på plass i mitt første parti på mesternivå med dette våpenet som jeg ikke var helt klar for å møte. Klar til å møte det var heller ikke Mamedyarov i denne stillinga.

Vi går inn i partiet Magnus Carlsen vs. Shakh Mamedyarov (2752), Magnus har spilt Tab1-b4 og nå kommer…

Mamedyarov tapte altså uten sverdslag og Magnus fikk den tryggheten på toppen av tabellen som gjorde at han trolig kun trengte 1/2 på slutten for å vinne alene – to remiser med andre ord.

VM i hurtigsjakk, 14. runde:

Med 2.5 av 3 på starten av siste spilledag var Magnus i rute og vel så det! Han møtte i nest siste runde GM Leinier Dominguez (2755) som har rukket å flytte på seg til Saint Luis og som nå spiller for USA. Med en langsjakkrating på hele 2758 er han en klar forsterkning til det allerede godt kvalifiserte amerikanske landslaget. I VM i hurtigsjakk ble Dominguez nest beste amerikaner etter sølvvinner Nakamura med sin 6. plass og 10 av 15 mulige. Mot Magnus spilte Dominguez med de svarte brikkene og han lot Magnus smake på egen medisin. Altså Tarrasch-varianten i dronningambit som er siste skrik mot dronningbondens spill. 1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nf3 d5 4. Nc3 c5!? med andre ord! Magnus besvarte dette med det sedate 5. e3 som er konsekvent når alt en trenger er remis. Solid spill. Magnus tillot dog Dominguez å spille det interessante 10… Sxc3 11. bxc3 Sxd4 12. Sxd4 Dxd4! som jeg satt og siklet på for amerikaneren – og det ante meg at det måtte være teori. Jeg så 13. Lb5+ Kf8 14. O-O Dxc3 og lurte på hva som egentlig skjer. Farlig, materialistisk, men kanskje spillbart likevel for svart er jo to bønder over! I ettertid ser jeg at dette er spilt i databasen og at Stockfish mener at hvit har full kompensasjon for bøndene. I stedet ble det en isolanistilling som vi kaller det på norsk. Magnus valgte altså å spille med en isolert d-bonde, men fikk til gjengjeld fint spill med de lette offiserene sine. Magnus var aldri truet i dette partiet og han fikk den remisen han var ute etter før finalerunden der han gikk inn i denne med ett helt poeng mer enn Nakamura og Artemiev. Dermed trengte Magnus kun remis i siste runde for å ta gullet uten omkamp.

 


VM i hurtigsjakk, 14. runde:

Nakkekoteletter med Béarnaisesaus og potetet. Smak på det – herlig, herlig! Synd Magnus ikke hadde appetitt på nakkekoteletter denne dagen da han møtte Nakamura – ja, for Magnus sin andre klient, Nakkis, trengte jo et helpoeng i denne runden for å få omkamp med Magnus – mens Magnus selv trengte kun 1/2 poeng for å vinne udelt. Nakamura skred til verket som seg hør og bør med skarpt spill og kongebonden to skritt frem. Magnus stolte på sine forberedelser og lot Nakamura få valget mellom en Rossolimo og en Sveshnikov. Nakkis feiget ut og spilte Rossolimo etter at Sveshnikov har fått et rykte på seg som en remisvariant i sjakk nesten på lik linje med Berlinforsvaret den siste tiden. Jeg husker da jeg begynte å spille sjakk så var 3…a6 obligatorisk i spansk åpning og jeg forsto først lite av trekket. 5…a6 var nesten like selvsagt i siciliansk og også der likte jeg noe annet bedre – mitt kjære 5…e6!?. I dag spiller en rekke stormestre sentrumstrekket 3…Sf6! i spansk og dette regnes av mange som det beste mot spansk åpning og det heter altså Berlinforsvaret I siciliansk er det også et sentrumstrekk som har tatt litt over for Najdorfvarianten når Pelikans gamle trekk 3…e5!? har fått stor oppmerksomhet på grunn av Sveshnikovs sterke fortsettelse senere i spillet.

 


VM i hurtigsjakk, 14. runde: Magnus tar ingen sjanser

Hikaru Nakamura (2819) spilte altså Rossolimo med 3. Lb5 fulgt av 3…g6 og 6. Lxc6 bxc6 med en spennende stilling. Du er kanskje ikke helt med nå – men Magnus spilte her en oppstilling jeg husker at den Tromsøbosatte stormesteren Maxim Turov mente var særs god for hvit. Nakamura spilte da også på Turovs respekt med sitt 11. b4!, men Magnus er i disse strukturene villig til å ofre en bonde og han har analysert seg frem til at svart får full kompensasjon gjennom tiden han vinner og spillet han får på kongefløya. Spennende! Nå vant Nakamura aldri en bonde i oppgjøret mot Magnus og han feiget ut etter kun 22 trekk og tok remis uten å prøve å vinne – svakt! Nakamura hadde rett og slett for mye respekt for sin Nemesis og Herre. Magnus kunne dermed fryde seg over to risikoløse spill på slutten, som riktignok ble et stort gjesp og antiklimaks for publikum, og vi alle kunne glede oss over det viktigste. Magnus var verdensmester igjen og han opprettet dermed harmoni igjen i universet og satte Nakamura på plass slik at amerikaneren havnet på tredjeplass. Ja, for den Iranske spilleren stormester Alireza Firouzja som når spiller under FIDE-flagg tok sølvet – velfortjent og sterkt! Vi gratulerer Magnus med gullet og ser frem til et særs spennende 2020!

 


Magnus slår her Nakamura i omspillet i lynsjakk noen dager senere
Foto: VM i lynsjakk: FIDE.com

 

Aktuelle lenker:

7 tanker om “Magnus Carlsen verdensmester i hurtigsjakk

 1. Godt nyttår, og god oppsummering. Det å gå tapsfri gjennom et felt som dette er en bragd som kanskje er på høyde med å vinne, og når han gjør begge deler…

  Jeg er ikke helt sikker på om Carlsen, Kasparov og Fischer er de «tre store», slik du sier. Jeg kan ikke sette en spiller som aldri forsvarte tittelen sin så høyt. Nå er Carlsen på høyde med Kasparov i diskusjonen, og det er uansett et stykke ned til nummer tre, om det nå er Fischer eller en annen.

  • Godt nyttår Simon og takk for hyggelig kommentar!

   For meg er Fischer den aller største fordi han gjorde mest for sjakken ved å både profesjonalisere den og ved å ta den tre hakk videre i både anseelse og popularitet. Dette må vi ikke glemme. Han var også den aller sterkeste i sin samtid og slo verdensklassespillere nord og ned med utklassingssifre verden aldri har sett maken til. Når han så i utgangspunktet hadde dårligere vilkår enn sin konkurrentene sine: som hadde flere turneringer, bedre matching, bedre litteratur og partitilgang og bodde mer sentralt og hadde større miljøer rundt seg og likevel nedsablet hele den russiske armada på suverent vis – så er og blir han den største. Så kan vi snakke om hvem som har gjort mest for sjakken av de andre…

   Men Fischer sluttet tidlig, så den sterkeste over tid er han ikke selv om han i de største delene av tiden mellom 1962 og 1972 var best i verden. Uansett: Dette var en Magnus-blogg – så la oss hylle mesteren Magnus Carlsen og være glad Fischer la grunnlaget for at en kan leve av å spille sjakk i vår tid uten statsstøtte.

 2. Takker!
  I stedet for hurtigsjakken vil jeg bare utdype et par av faktaene i starten, knyttet til Kasparov. 15 år som verdensmester veier tungt, men halvparten av tida 1993-2000 er dette en privatisert VM-tittel, og etter å ha slått Anand i 1995, satt Kasparov og ruget på tittelen i fem år før han tapte for Kramnik i 2000.

  Verdensener i 20 år er flott, men ratingene kom vel ver tredje måned på den tida Kramnik krabbet opp og hadde samme rating som Kasparov ett av kvartalene. Kramnik hadde flere spilte parti i den aktuelle ratingen, men det er ikke hovedpoenget mitt. Med ratinglister kun fire ganger i året ble den enkeltes rating influert av fluktasjoner i form og prestasjoner. Har aldri sett noen regne på det, men ville Kasparov faktisk blitt forbigått på ratingen av Kramnik dersom man hadde månedlige ratinger?

  Uansett veier de to årstallene 15 og 20 tungt som sjakkfantomet skriver. Om Kasparov hadde spilt match to år etter Anand-kampen i 1995, ikke fem, og tapt for Kramnik, ville han jo fremdeles ha vært VM-mester i 12 år, 1985-1997. Om Kramnik hadde vært i stand til å slå Kasparov allerede i 1997 er jo også høyst usikkert.

  Vanskelig å sammenlikne. Både Fischer, Kasparov og Carlsen har områder hvor de peker seg spesielt ut. Men dog, selv vil jeg mene at Carlsen begynner å komme på høyde med Kasparov, og vinner han VM-matchen senere i år vil jeg nok holde ham for minst like god totalt sett selv om hver tid har sin stjerne. Imt meste av Kasparovs karriære, er sjakken demokratisert i den forstand at alle har tilgang til Stockfish og andre programmer. Spillere fra Sovjet hadde en enorm fordel her, og som Sergei Shipov skrev for noen år siden, dette gjør Carlsens prestasjoner enda mer imponerende.

 3. Alltid hyggelig med dine velfunderte innspill, Jon.

  Enig i at Fischer, Kasparov og Carlsen alle har områder hvor de peker seg spesielt ut. Jeg er nok ikke helt enig med Shipov i at det nødvendigvis er mer imponerende å prestere som Carlsen i Stockfish sin tidsalder. Ja, jeg skjønner at det er vanskelig å stikke hodet frem i en tidsalder der alle stiller likt, men gjør de egentlig det? Har talenter som Bu Xiangzhi, Karjakin, Radjabov og Ponomariov – som alle i mine øyne er store naturtalenter noe de viste i ung alder – fått noe i nærheten av Magnus sin input utenfra? Har de fått noe nært Magnus sine muligheter økonomisk? Har de fått noe nært Magnus sin tilbud på turneringssiden? Har de fått muligheter til å utnytte teknologien på samme måte som Magnus?

  Jeg tror ikke det – jeg tror Magnus er unik og har fått et unikt tilbud.

  Også når vi ser historisk på det. Så kan si at Kasparov og Fischer virkelig måtte jobbe for det. De måtte bla gjennom tusner av partier, analysere med sin egen hjerne og utvikle forståelsen og sjakkteorien selv. De er en Rembrandt og Caravaggio i mine øyne – som var med å utvikle den barokke stilarten de opererte i. Magnus er kanskje mer en Odd Nerdrum – en håndverker og sportsmann som forfiner det mestrene og maskinene har forsket frem og som ikke hoster opp like mye nytt.

  Også på andre områder imponerer Kasparov meg mer enn både Fischer og Magnus. Kasparov spilte hele 8 VM-kamper og han tapte kun en. Bruddet med FIDE er riktignok en skamplett på Kasparovs rulleblad, men sportslig forandret det lite. I årene 1995, da han knuste Anand, til år 2000 var det ingen virkelige utfordrere. De tre store var Kramnik, Anand og Shirov og de to siste var sjanseløse i møte med Garry, mens den siste måtte modne. Så Kasparovs genuinitet ved at han utviklet sjakken egenhendig med sitt Team, hans mange år som verdensmester (15) og verdensener (20) og ikke minst det faktumet at han i 7 av sine 8 VM-matcher møtte verdensmestermateriale er helt unikt. Han møtte nemlig i VM-matcher spillere som har nådd helt frem. Karpov (5-matcher), Anand (1) og Kramnik (1). I tillegg vil jeg fremheve at Kasparov aldri fikk den returmatchen mot Kramnik som han fortjente på den ene eller andre måten. Ellers kunne karrieren hans blitt enda lysere – dette er ikke ment som et argument for noe annet enn at det blir søkt å snakke om 5 år mellom 1995 og 2000 der Kasparov ikke forsvarte tittelen. Han var villig til å stille opp.

  Når alt dette er sagt – så er jeg søkk imponert over Magnus og prestasjonen hans i 2014 og 2019 spesielt. Det er i mine øyne tilstrekkelig, sammen med de andre prestasjonene hans til å nå nr. 2 i historien rent resultatmessig. Bare Kasparov er større i mine øyne – for vi skal også huske at Kasparov slo den eldre generasjonen (Karpov), den samme generasjonen som seg selv (Short) og at han også slo den beste i den yngre da han knuste Anand som var 6 år yngre. Han var en grenseskridene verdensmester. Så for meg vil Kasparov og Magnus var omtrent Even Steven om Magnus vinner neste VM forutsatt at han møter en av to store der – altså Ding Liren eller Caruana. Vinner han også i 2022 er Magnus først åpenbart forbi Kasparov i min bok. Forøvrig er jeg ikke i tvil om at Magnus har særs gode sjanser til å bli «tidenes sjakkspiller» og om han ikke er det etter neste VM-match – etter den tror jeg altså fortsatt at de lærde vil strides – så vil en tid komme da saken er klar.

 4. Å lage sin private VM-tittel og senere sitte på den i 5 år, er et minus. For øvrig enig i at Kramnik burde gitt Kasparov revansj selv om han visstnok ikke var kontraktbundet til dette. Kramnik fortsatte for så vidt der Kasparov slapp ved å sitte på denne private VM-tittelen i litt for mange år uten å forsvare den. Kampen mot Leko i 2004, fire år etter erobringen, var et ledd i prosessen med å fusjonere FIDE og Kramniks VM-tittel. Kramnik vant som kjent det siste partiet og kampen ble uavgjort, og russeren gikk videre som «sittende». Kasparov på sin siden skulle vel møte Ponomariov, men fra mitt ståsted ser det ut som denne kampen ble trenert, og til slutt gav Kasparov opp å vente. Han begynte også å dra på årene og var vel lite interessert i å spille en gjenforeningsmatch uten å være noenlunde på topp spillemessig. Men, men, han bidrog jo til kaoset med å bryte i 1993, sammen med Short. Slik sett synes jeg ikke synd på ham.

  Om Karjakin og Co er like store talenter som Magnus er jeg usikker på. Kanskje, kanskje ikke. Forskjellen/e ligger kanskje andre steder. Karjakin, Radjabov og Bu ble oppdratt i land med mye større hierarkiske sosiale væremåter. Kanskje ble noe av kreativiteten og fleksibiliteten drept for alltid i måten de ble behandlet i unge år. Hvem vet? Fordelen er selvsagt skoleringen som iallfall Karjakin og Radjabov fikk med seg via det russiske systemet. Så er det vel kanskje en ulempe å være fra Øst-Europa/Russland med så mange spillere i toppen. Kanskje det ble færre invitasjoner etter hvert på Karjakin enn Karlsen, men russeren leverte vel ikke like mye som Carlsen så vi kan jo diskutere hva som er årsak og virkning.

  Bortsett fra at det er vanskelig å sammenlikne er vi enige om hovedkonklusjonen – uten at det nødvendigvis er poeng å være enige;) – en Carlsen som vinner VM-matchen til høsten er å regne som like stor som Kasparov, og om han vinner i 2022 er han større.

  • Enig i at det ikke er noe stort poeng i å være enig i en sak som denne – men vi er enige i hovedkonklusjonen som du nevner.

   Jeg tror forresten Magnus er et større naturtalent enn Karjakin, Bu, Radja og Ponomariov. Men det er også andre faktorer enn rått naturtalent som avgjør hvem som blir verdensmester og det var noe av poenget mitt. Ytre faktorer som etnisitet (trist men sant), bosted og økonomi er noen av dem, men det finnes også andre ytre faktorer som har slått Magnus sin vei.

 5. Tilbaketråkk: Godt nyttår til alle mine lesere! | Sjakkfantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.