Tidenes Wijk aan Zee-prestasjon av Fabiano Caruana!

Caruana tok et langt skritt frem til 2842 i elorating og fikk et drømmeresultat i Wijk
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami   

En verdig mester – Caruana storspilte

Amerikanske Fabiano Caruana hadde aldri vunnet Wijk aan Zee-turneringen i Nederland før, der Magnus har vunnet øverste klasse hele syv ganger! Det er klasseforskjell mellom Magnus og den to år yngre Caruana når det kommer til seiershistorikk i sjakkverdenen selv om Caruana igjen viste at toppgiret hans ikke står noe bak Magnus sitt. Magnus sin toppnotering fra Wijk aan Zee er fra 2013 da han vant turneringen med supersterke 10 av 13, og ingen andre har hatt en lignende score i Wijk aan Zee siden Garry Kasparov sitt knallresultat fra 1999 med 10 av 13 han også! Så de siste 20 åra har kun to spillere hatt 10 av 13. Carlsen og Caruana! Magnus sin prestasjon var forøvrig akkurat i samme liga som Caruana sin i år. Magnus sin TPR var 2933, mens Caruana sin i år ble på 2944 – noe som er tidenes prestasjon i Wijk aan Zee så vidt jeg kan forstå.

 


Caruana tetter ratingluken opp mot Magnus

Magnus sa i et intervju i Wijk aan Zee at han før turneringen vurderte 8.5 av 13 som et OK resultat for han selv, og at 9 av 13 ville være et godt resultat. Men etter at Magnus startet med remiser i de syv første partiene måtte han senke både skuldrene og ambisjonene og han klemte til med 4.5 av 6 på avslutnings-strekket der han altså vant tre partier. Dermed ble det ikke noen vellykket turnering på Magnus som tapte hele 10 elopoeng i Wijk. Når erkerivalen Fabiano Caruana tjente inn hele 20 elopoeng ble luken tettet – og hele 30 poengs differanse ble slukt opp slik at det nå 20 kun er elopoeng som skiller de to kamphanene i verdenstoppen i sjakk. Per 1. februar er det forventet at Magnus vil stå med 2862 mot Caruana sine 2842. Caruana har vært oppe på 2844 på FIDE-ratingen før, men det er bare Kasparov og Magnus som har vært over dette nivået han nå er på. Tidens tredje sterkeste elotall for en sjakkspiller er altså 2844 – det er bare slått av Kasparov (2851) og Magnus Carlsen (2882). Caruana er rå og perser kanskje i løpet av våren?

 


Caruana er nå oppe på 2842 i elorating – Magnus har 2862 – det skiller ikke mye
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami 

 

Fabiano og Magnus åpnet begge tregt – Magnus var preget av mental sperre

Det var ingen friske fraspark eller stor sjakk fra verdens to beste spillere i Wijk aan Zees første halvdel. Riktignok gjorde Caruana jobben sin og tok poeng jevnt og trutt hele veien, men spillet satt først etter at han var på randen av tap mot Anand, og slapp med skrekken der. Når Caruana slo til og vant det oppgjøret mot Anand, så fikk han vind i seilene og raste inn til seier i turneringen med 5.5 av 6 på slutten. Ja for etter 7. runder var det den nye vinen i form av Alireza Firouzja og Jorden van Foreest som hadde imponert. Det var de som fikk blodet til å boble hos sjakkelskere verden rundt i første halvdel av turneringen – og etter 7. runder ledet Firouzja på 5/7 foran Wesley So, Fabiano Caruana og Jorden van Foreest. Så Caruana var med helt der oppe, men dessverre var Magnus allerede delvis hektet av, og han lå 1.5 poeng bak teten og et helt poeng bak farligste konkurrent, Caruana. Jeg tror bestemt at Magnus ble sterkt hemmet av hysteriet på Twitter rundt rekorden til Tiviakov – en totalt uinteressant greie. Sjakk dreier seg om å vinne partier, ikke å sette en remisrekke eller hva vi skal kalle det når en spiller ikke taper, men spiller alt for mange remiser. Når rekorden endelig falt løsnet det endelig for Magnus som etter å ha slått rekorden vant 3 partier, men dessverre var det for sent til at båten rakk helt frem til å krysse mållinjen først.

 


Magnus virket sterkere på slutten av turneringen og er klar for Grenke!
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami 

 

 

Møtene med Anand ga Caruana & Magnus vind i seilene etter mye dramatikk!

Anand skriver i sin nye bok Mind Master at han bruker både venstre og høyre hjernehalvdel i sjakk. Ikke bare den logiske. tallorienterte og hukommelsesterke venstre halvdel, men også den emosjonelt viktige og intuitive høyre halvdelen. Han lager faktisk et stort poeng i boken av at han føler det på seg når han spiller mot noen som han slett ikke vil tape mot – og påstår så at han spiller bedre sjakk mot disse fordi han da skjerper seg og er mer konsentrert om oppgaven. Dette tror jeg egentlig er ønsketenkning fra Anands side. Han hadde som kjent en Garry-Kasparov kompleks og Kasparov var jo utvilsomt en kar Anand ikke ville tape mot! I Wijk aan Zee tapte Anand mot 2 av de 3 beste – Caruana og Wesley So. Han fikk dermed 50% score, men han kan sette en hake i margen i partiene mot både Caruana og Carlsen for at han sto til klar vinst i begge! Allikevel ble det magre 0.5 av 2 på Anand i disse oppgjørene. Kanskje var det nær døden opplevelsen mot Anand som fikk Magnus til å våkne fra remisdvalen for alt i neste runde vant han!

 


Vishy Anand spilte rolleren som joker – her nervøs før oppgjøret mot Caruana
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami 

 

Caruana fikk ny kraft etter møtet mot Anand

I hvert fall er jeg sikker på at Caruana våknet etter sin nærdøden-opplevelse mot Anand! Etter et svært komplisert og spennende parti bukket Caruana seg bort før tidskontrollen ved trekk 40 og var nærmest fortapt da han sto opp fra de døde og kjempet som en helt. Denne vitaliseringen slo mynt av seg og Caruana vant partiet da Anand knakk som ei gulerot. Hvordan Anand unngikk å sjakke med tårnet på e1 med sjakk, før han spilte Tf1, er fremdeles en gåte for meg… En gåte jeg tror aldri jeg vil løse. Det fikk Caruana til å vinne oppgjøret og han fikk så mye vind i seilene selv om han ble smittet med sykdom på slutten av turneringen – noe som ikke satte en stopper for seiersrekken til Caruana. Han oppnådde i de fire siste rundene en serie på fire strake seire! Som lege og FM i sjakk Sverre Heim uttrykte det: Du trenger ikke å føle deg vel, for å spille vel!

 

 


Hvordan oppsummerer vi så Caruana sin turnering

Med 7 seire på 14 partier var det en sjelden flott turnering for Caruana. Han slo kinesiske Yu Yangyi (2726), Daniil Dubov (2683), Vishy Anand (2758), Alireza Firouzja (2723), Vladislav Kovalev (2660), Jan-Krzysztof Duda (2758) og Vlaislav Artemiev (2731) – uhyre sterkt. Med en 2944-prestasjon gjorde han også en av karrierens beste turneringer noensinne der bare den berømte turneringen i Saint Luis i 2014 egentlig er i en egen klasse godt over rent prestasjonsmessig. Fabiano Caruana gjorde da en 3103-prestasjon med 8.5 av 10 – tidenes sterkeste turneringsprestasjon. Kandidatturneringen i 2018 var stor også stor for Caruana der han tok 9 av 14 mot supersterk motstand! I år er det forøvrig kandidatturnering igjen – mer om det om litt. Dette var altså en knallturnering for Caruana som ga han økt selvtillit og som ga Magnus noe å tygge på.

 


For en turnering!

I årets Wijk aan Zee var det en herlig blanding av gamle og nye fjes, av spillere fra USA i vest til Kina i øst, av unge og gamle og av angrepsløver og av posisjonsløver. Denne miksen ga gode partier i alle rundene, det ga hele 35 avgjorte spill på 91 partier og mye spennende sjakk. Det eneste som skjemmet turneringen var at verdensmesteren ikke leverte varene og det kan en ikke forvente at han skal gjøre hver gang! Magnus har en fantastisk historikk som sjakkspiller som en vakker dag trolig vil gjøre han til en geit – altså til en GOAT! Greatest of All Time som amerikanerne kaller det. Det sjakktrekket arrangøren gjorde ved å la Jorden van Foreest spille som hjemmehåp, og ellers ta inn spillere som Duda, Dubov, Xiong, Artemiev og ikke minst Alireza Firouzja var briljant! Jeg kårer herved Wijk aan Zee til verdens beste sjakkturnering! Ja, kanskje bare slått av Kandidatturneringen som har en helt egen dynamikk fordi alle uskrevne regler nulles ut og alt handler om å kvalifisere seg til VM.

 


Alireza Firouzja står for den nye vinen, det nye boblende blodet og flott sjakk!
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami 

 

Kan Grenke Chess Classic, Norway Chess eller Grand Chess Tour levere?

Nei! Ikke for meg i hvert fall. Jeg spår herved at ingen av langsjakkturneringene senere i år for Eliten kommer over 30% i antall vinstpartier. Jeg håper likevel at noen av disse turneringene har med spillere som Dubov, Alireza Firoujza, Xiong og Artemiev som har gitt oss så befriende spill og så mye god sjakk uten dogmer eller kjedelige repetisjoner. Norway Chess våger vel neppe og vise mot? Å ta inn vår egen Aryan Tari i varmen er en ting, men å løsne på skjortesnippen og la slipset falle – se det er noe annet. Jeg håper forresten at Tari ikke bare prøver å overleve og være fornøyd med lengre remisrekker. Men at han tar en van Jorden og virkelig vil noe – det er der det ligger. Viljen må være tilstede. Jeg siterer Bjørnstjerne Bjørnson fra diktet Jeg velger meg april.

Jeg velger meg April
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,
– dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.

Husk dette Aryan. De unge skal opp og frem, men du må ville noe for at det gamle skal falle… Feltet i Grenke Chess Classic er ikke offentlig enda selv om Magnus Carlsen er klar der. Feltet i Grand Chess Tour er offentlig, selv om Wild-Cardene ikke er klare. Det er de samme gamle folka, som skal spille de samme gamle variantene en gang til på de samme bordene som de satt på i fjor og levere den samme sjakken som de har levert år inn og år ut for å beholde de samme privilegiene de har hatt så alt for lenge. Nei, folkens. Les Bjørnstjerne Bjørnson! Du må ville noe og sulten er størst hos de unge!

 


Magnus sin ferd videre

Magnus sin neste turnering blir etter alle solemerker Grenke Chess Classic der han allerede er påmeldt. Etter det er han bare påmeldt Norway Chess i år – og selvfølgelig skal han spille VM-matchen. Grenke Chess Classic spilles i dagene 11.-20. april i Tyskland og jeg håper så inderlig at vi får se noen friske fjes der også. Det var nemlig så morsomt å følge med på sjakkballetten fra Wijk aan Zee der mange virkelig fikk svingt seg, mens andre ufrivillig gikk i spinn eller i spagaten. Jeg vet ellers at Magnus i disse dager går og tenker på om han skal spille Grand Chess Tour eller ei. Avgjørelsen tas trolig innen en ukes tid. Det er VM-år i år og den spillende verdensmester Magnus Carlsen har tidligere hatt en forkjærlighet for å spille mye fremover mot VM – på den annen side er Grand Chess Tour blitt mer og mer en hurtig- og lynsjakk-sak, så ikke vet jeg. Det blir spennende å høre hva Magnus sitt valg blir!

 


Magnus er en spillende verdensmester – vil han spille seg i form før VM?
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami 

Speil, speil på veggen der – hvem er sterkest i verden her?

Ja, det får vi svar på om senhøsten 2020 da sjakk-VM spilles over 14 klassiske partier. Før den tid skal en utfordrer til Magnus kvalifisere seg i kandidatturneringen i sjakk som går i Jekatarinburg i Russland mellom 15. mars og 5. april. Der spiller Ding Liren, Fabiano Caruana, Ian Nepomniatchi, Alexander Grischuk, Anish Giri, Wang Hao, Teimour Radjabov og russiske Kirill Alekseenko om rettet til å utfordre Magnus sin VM-tittel i sjakk. Magnus håper for alt i verden å ikke møte Caruana i ny VM-match. I den forrige ble det 12 remiser og nå er partene oppe i 19 strake remiser mot hverandre – det blir demotiverende for en spiller av Magnus sitt kaliber å måtte opp mot en slik spiller. Sist Magnus slo Caruana var i Norway Chess 2018! Alle remisene blir fort til en selvoppfyllende profeti om mer av samme mynt, så jeg er sikker på at Magnus overhodet ikke vil se Caruana i en VM-kamp til høsten . Han ønsker seg en annen rett som kan fylle smaksløkene med en fyldigere og mer variert smak.

 


Caruana følger her med på partiet til Magnus på ærbødig distanse
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami 

 

Ding Liren lurer i kulissene

Før Wijk aan Zee så de fleste på Ding Liren som den sterkeste utfordreren til Caruana i kandidatturneringen og også som den største favoritten av alle der. Det gjør nok de færreste nå etter Caruana sin braksuksess i Nederland. Gode opplevelser avler selvtillit og nye gode opplevelser – så Caruana er trygt plassert i flytsonen og holdes den helt inn mot Kandiatturneringen i mars – så er mye gjort! Allikevel er Ding Liren den store utfordreren til Caruana i Jekatarinburg – og jeg tror vinneren der må opp på sterke 9 av 14 i år for å vinne. Altså på +4 – hvem klarer det? Så vil vi under VM til høsten få svaret på om Magnus fortsatt er verdens aller sterkeste sjakkspiller i det han fyller 30 år i november. Jeg tror det – men sikker er jeg slett ikke. Caruana viker sulten og farlig!

 


Er det Fabiano Caruana som blir den 17. verdensmester i sjakk?
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

 

 

Her er Caruana sin flotte seier mot Firouzja der Caruana virkelig våget:

 


Aktuelle lenker:

9 tanker om “Tidenes Wijk aan Zee-prestasjon av Fabiano Caruana!

 1. Dette er innlegg nr. 200 hos Nye Sjakkfantomet som startet opp i november 2017. Det betyr at det i snitt er ute en artikkel hver 4. dag året rundt. Håper du er med videre på ferden!

 2. Gratulerer med de 200 Sven! Du har delt mye sjakkglede med oss gjennom årene, vi venter spent på de neste 200!

 3. Det var ca. 1000 spalter hos Sjakkfantomet hos blogg.no – så totalt har jeg skrevet 1200 i Krøniken om Magnus (først og fremst).

  Tusen takk, Even. Jeg er en hund etter go’ord – hyggelig at du er med på ferden videre!

 4. Jeg er fullstendig enig i at det er to individuelle turneringer på stjernehimmelen som skiller seg fra de andre: Wijk aan Zee og kandidatturneringen. I den ene har du en god blanding med toppspillere og spennende spillere som ikke helt er etablerte i toppen, mens i den andre har «The Usual Suspects» en førstepremie de alle sikler etter, som gjør den mer spennende enn andre turneringer med samme ratingsnitt. Så må heller ikke faktoren med antall runder undervurderes. Vanligvis ser vi 7, 9, 10 eller noen ganger 11 runder når dette folket møtes. I disse langdistanseturneringene er det henholdsvis 13 og 14! I gamle dager fant du turneringer med enda flere runder, men disse tror jeg ikke kommer tilbake.

  En faktaopplysning: Caruana har vært oppe på 2844 offisielt, med en toppnotering på liveratingen litt i overkant av 2850. Han er i begge tilfeller nummer tre, bak de to geitene, men foran Aronian.

  Så håper jeg at Carlsen prioriterer en annen turnering på stjernehimmelen foran Grand Chess Tour: Sjakk-OL! Nesten litt synd at alt det beste skjer i partallsår: Kandidatturnering, sjakk-OL og VM-match, i hvert fall hvis OL ikke passer inn i forberedelsene til VM. Norge begynner å få et potensielt meget sterkt lag, også på papiret, hvis det kan toppes. Nå vet jeg ikke hvor sulten og aktiv Hammer er, men en verdensmester og tre 2600-spillere kan ta lagseier mot hvem som helst på en god dag.

 5. Takk for fine innspill, Simon.

  Jeg har rettet fadesen med Caruana sin LIVE-rating. Hukommelsen er ikke det den aldri har vært 😉

  Jeg håper egentlig også at Magnus dropper Grand Chess Tour – har for det første ikke sansen for konseptet og for det andre koster den så mye tid at alt annet forbigås. I et VM-år bør langsjakk prioriteres og turneringer i Shamkir og Dortmund er jo også spennende – og ikke minst sjakk-OL om Magnus er så raus med sine lagkamerater 😉

  • Konseptet er ikke så galt, men det at touren koster mye tid i et VM-år er noe å tenke på. Da er jeg enig i det du skriver om å prioritere vanlige langsjakkturneringer i første halvår (Tata Steel, Grenke, Gashimovs minneturnering og Norway Chess er ikke en dum halvårsplan), og så ha OL som en del av oppladningen til VM dersom det passer. Sist gang Norge stilte med A-laget ble det vel femteplass, hvis jeg ikke husker feil.

   • Touren er laget slik at London faller ut i år og slik at Touren avsluttes i Saint Louis med Sinquefield Cup, som er en av to klassiske turneringer. Det store problemet med konseptet slik jeg ser det er at 10 fikserte spillere som alle nærmest er på toppen av elobarometeret slår løs på hverandre i turnering etter turnering. Det å ha 10 faste spillere er jeg ikke for. Når utvelgelsen så er slik at dynamisk unge, blodtørste spillere ikke får delta som annet enn Wild Cards i beste fall – og ikke i den klassiske sjakken, så mener jeg at det er mye galt med konseptet.

    Tror forresten Magnus kommer til å delta. Han er glad i mye sjakk 🙂

 6. Som vanlig en flott, informativ og sprudlende oppsummering av en av årets sjakkbegivenheter i fra selveste Sjakkfantomet!

  Nesten litt surrealistisk at Caruana skulle oppnå superscoren etter halvspilt turnering. Var lite som tydet på 10/13 da på det tidspunktet i turneringa. Men han nærmest snek seg i teten og var nærmest ustoppelig med superflott sjakk siste halvdel.

  For en drøy måned siden holdt jeg Ding som littegrann mer «hot» til å vinne kandidatturneringen. Men tenker Caruana tok favorittstempelet tilbake nå!

  Er enig i det du sier at Magnus neppe vil møte Fabiano i en ny match. For det første lukter det maaange remiser og Magnus vet også maksnivået til Fabiano….en seig og farlig motstander!

  Men tilbake til Tata så ble det en festlig turnering med mange freske partier og relativt mange avgjorte partier sammenlignet med Gutteklubben i Grand Tour.

  Jeg nevnte før turneringa til deg at jeg tippet minst 40 avgjorte partier og selv om jeg nok var litt preget av for mye Møllers Tran så var det langtfra urealistisk. Lurer egentlig på hva folka bak Grand Tour tenker når de ser den sjakken og all action man får når man spriter opp startfeltet slik Tata gjør?! Tenker de at en remisprosent på 61 i Tata tyder på andrerangs sjakk?! Grunn til å lure.

  • Takk for hyggelig og fyldig kommentar, Jonny. Tror du er min mest trofaste leser. I hvert fall den av topp-kommentatorene som har kommentert mest og lengst her inne og det setter jeg pris på.

   Kineserne sliter med å få invitasjoner til vesten. Mens en gjerne tar 2 eller 3 amerikanere i europeiske turneringer tar en maks en kineser. Wang Hao er vel oppe på 2767 i LIVE-rating uten at han har andre tilbud enn å spille åpne turneringer før kandidatturneringen der han er kvalifisert. Ding Liren ville vel spilt i Wijk om han fikk sjansen og han er verdenstreer.

   Ellers blir det spennende å se hva Magnus gjør frem mot Norway Chess i juni. Han skal delta i Grenke – men mer vet vi ikke per dags dato. For the record – remisprosenten var vel 65% i Wijk – ikke all verden det og hadde de kuttet ut mulighet til remistilbud før trekk 60 – så hadde den vært enda lavere må vite. Problemet med folkene bak Grand Chess Tour er at de like mye pleier nettverk, som de prøver å lage en best mulig sjakkturneringen. Det er jo slik verden fungerer. If you scratch my back, I’ll scratch yours.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.