Magnus Carlsen vs. Alireza Firouzja i Banter Blitz finalen 2020 – del 2

Screenshot av Chess24 sin flotte Banter Blitz logo

 

Stillingen 4-4 ved halvspilt match

De spiller altså best av 16 partier og 8 partier er nå unnagjort når vi går inn i denne episke matchen igjen. Det har vært spennende spill, det har vært hard kamp, det har vært et taktisk fyrverkeri og Alireza har bydd opp til dans og Magnus har danset en tett tango. Kanskje burde vår mann ha prøvd seg på Slow fox – en roligere og mer stilfull dans. Ja, for Magnus er en spiller med et stort våpenarsenal. Han kan alt innen sjakken og på den taktiske slagmarken er kanskje Alireza allerede bedre enn Magnus, men ikke på den tekniske, den posisjonelle eller den strategiske slagmarken. Det er dit Magnus vil ha slaget – over på en arena han mestrer best. Klarer han det? Det er klart for 9. matchparti og vi venter spent!

 

9. matchparti: Magnus prøver å være solid i Londonsystemet

Så valgte Magnus Londonsystemet – noe jeg tror han burde gjort oftere i matchen. Alireza besvarte ikke åpningen kompetent og kom virkelig bakpå etter få trekk og etter 10 trekk, da svart rokerte kort, sier maskinen forunderlig nok at hvits aktivitet er nok til å vinne partiet. 11.Txc4! De7 12.Dc2! var rett resept der, og svart har store problemer som ikke kan løses adekvat. Magnus spilte selvsagt mye roligere og problemet med å spille for rolig mot Alireza er at han vinner tid – tid han bruker på å skape aktivt motspill – så også i dette partiet. Alireza fikk tid på seg til å utvikle brikkene sine, han fikk dermed aktivitet og det ble Magnus sin konge som ble stående i sentrum og brikkene til vår mann trampet etterhvert hverandre på føttene. Alireza presset og presset og så feilet han! Ja – for i trekk 32 kunne Magnus forsert vunnet en offiser med det taktiske slaget 33.b4! Kxe5 34.Sf3+! Kd6 35.e5+! etterfulgt av slag på f6 og springeren på c5 er bundet og går tapt. Dette så ikke vår mann og da gikk han ned – formelt sett på tid, men han var presset hele veien og var relativt sjanseløs i dette partiet når han ikke så nødexiten i trekk 33. Dette var et parti som viste at Magnus selv i rolige stillinger må søke initiativet mot Alireza – for dette er en spiller som er meget god til å gripe et momentum ut av svært lite.

 

Her er det 9. matchpartiet som Magnus tapte på tid etter å ha vært hardt presset:

 

9. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

10. matchparti: En korrekt remis der begge ville noe

Så ble det en kampremis i 10. matchparti. Magnus valgte på nytt å spille Alekhines forsvar og Alireza valgte på nytt 6.Ld3 som maskinen slett ikke liker og som oppgir løperparet for hvit slik partiene har gått i denne matchen. Magnus spilte aktivt og godt nok en gang med bondeofferet 12… b5! atter en gang og fikk opp et greit motspill. Alireza klarte likevel å manøvrere seg over i et bedre sluttspill med bonde over, men Magnus var aktiv og Magnus og han var aldri truet i dette partiet. En saklig remis!

 

10. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

11. matchparti: Alireza ble knust i et Keresangrep

Ikke tramp Magnus på tærne når du ikke vet hva du gjør! Magnus fikk opp et automatangrep som i Keresangrepet i siciliansk der a3 og a6 var innskutt. Ja, for Magnus besvarte Alireza sin Najdorf med 6.a6 og først når 6…e6!? ble spilt kom hvits aggressive hensikter opp i dagen med 7.g4!. Magnus fikk raskt spilt opp standardtrekk i Keresangrepet uten at Alireza skjønte hva som traff han. Etter 11…Db6 gir maskinen hvit en velfortjent fordel på +1 med sitt terreng og gode angrepssjanser – men Alireza sa på streamen at han trodde svart kanskje sto best, noe som vitnet om at denne stillingstypen var utenfor hans komfortsone. Magnus spilte ned iraneren i et glansparti. Nydelig sjakk fra Magnus dette og ingen feilskjær. Herlig å se. Magnus revansjerte seg dermed og gikk opp til 5.5 – 5.5 i matchen som sto og dirret før det 12. partiet som skulle bli virkelig dramatisk!

 

Her er Magnus sitt flotte Keresangrep som utlignet matchen for han:

 

11. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

12. matchparti: Et drama der Magnus får 100% uttelling i tidsnøden

Det 12. matchpartiet skulle bli huge! Det står altså 5.5 – 5.5 og førstemann til 8.5 vinner. Stikkamp ved lik passering av mållinjen. Magnus besvarte kongenbonden til Alireza med kongebondespill og dermed fikk han smake på Alireza sin spanske åpning. Magnus fikk tidlig frigjort seg med svart ved d5! – og alt var fryd og gammen! Jeg tenkte likevel at Magnus burde valg Alekhines forsvar som hadde tjent han så godt i matchen så langt – om ikke annet fordi Alireza må ha visst at han ikke fant det optimale mot denne åpningen og det må ha irritert han! I spansken fikk Magnus også spilt f5 og han fikk opp en meget god stilling som var helt vinnende – men hva med tid på klokka? Den tikket ned og ned og det ble et tidsnødsdrama uten like. Magnus hadde på slutten forsert matt – men 0.9 sekunder igjen på klokka og Alireza hadde triks med sjakk på e3 og det ville vunnet partiet vil jeg tro. Det tenkte Alireza etterpå også da han sa: «This is insane» og la til at han bare kunne lagt inn en sjakk og vunnet partiet! I stedet vant altså Magnus og han var i fyr og flamme og trodde at han skulle vinne hele matchen nå. Alireza roet seg derimot fort ned og begynte å kjempe som en løve…

 

12. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

13. matchparti: Alireza reiser seg som en Fugl Føniks

Alireza har noen evner som er fremragende. En av dem er at han er i ferd med å utfordre Magnus i sluttspill som er fordelaktige. Han klarer å presse frem gode sluttspill mot vår mann og det setter spor. I det 13. matchparti inviterte Alireza igjen til Taimanovvarianten i siciliansk og Magnus avbøyde dette med hvit ved å spille 3.b3 i åpningen. Tidlig fikk hvit en komfortabel stilling – men i stedet for å legge seg på rygg og være passiv, gikk Alireza offensivt ut og ofret en bonde. Magnus hadde dermed en betydelig fordel da han spilte det tidkrevende 15.Sf1-g3 som var en brøler. Etter dette ble Magnus metodisk utspilt av en sterktspillende Alireza Firouzja! Iraneren lot aldri skrustikkene slippe opp og da Magnus bukket i trekk 25 ble det spill på et mål – Magnus sitt. Dermed vant Alireza dette partiet etter svakt spill fra Magnus som var høyt opp etter forrige parti og ikke helt samlet slik Alireza var det. Med dette resultatet utlignet Alireza matchen som nå sto 6.5 – 6.5 da noen få partier gjensto!

 

13. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

14. matchparti: Alireza spiller Wiener parti og får angrepssjanser

I det 14. matchpartiet ble Magnus Carlsen plystret av brettet! Det hele startet med Wienerparti – en åpning jeg føler at Magnus kunne spilt mer selv med hvit for variert kost sin skyld. Alireza fikk opp aktivt spill på bekostning av løperparet, men Magnus ble aldri gitt sjansen til å konsolidere stillingen helt. Alireza holdt presset oppe – fant aktive trekk som 16.Le5! og 21.Td2 og hele veien ble brikkene mer og mer aktive og de pekt mer og mer mot Magnus sin kongestilling og da Alireza fant det sterke 23.Dg3! feilet straks Magnus med 23…Dc6 og gikk ned i flammer. Dette var på mange måter et sterkt parti av Alireza Fiouzja. Det viste at han psykisk er sterkere enn de fleste, at han kommer over det som har skjedd tidligere i matchen fort. At han ikke lar seg stresse av at avslutningen står for døren og at respekten for Magnus ikke er større enn at han våger å forsøke en sjelden åpningfugl selv om innsatsen er stor. Å plystre Magnus av brettet på denne måten tror jeg knapt jeg har sett noen gjør før. Det må være en Bu Xiangzhi eller lignende som har fått inn noen nådestøt mot Magnus i så fall. Imponerende spill av Alireza – men Magnus virket ikke på hugget i denne fasen av matchen – hvor var den ekstra energien hans? Hvor var det ekstra giret han alltid har når det går mot en avgjørelse tro? 7.5 – 6.5 til Alireza nå – dette var spennende!

 

Magnus blir båret av brettet etter ren overkjøring fra Alireza sine styrker med hvit i 14. matchparti:

 

14. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

15. matchparti: Magnus slår tilbake!

Magnus spilte denne gang dronningbonden to steg frem – et klokt valg mot Alireza! Da slipper han å forholde seg til skarpt spill i siciliansk og Alireza må løse posisjonelle problemer i dronningbondens rike. Magnus tillot Nimzoindisk og Alireza forsøkte å spille aktivt med d5, men da fikk Magnus stabilisert sentrum og startet et angrep på kongefløya med 11.f3!? og 12. g4!? som maskinen ikke liker helt, men som jeg elsker! Kasparov spilte ofte lignende strukturer i sine Hey Days og Magnus fikk raskt opp et farlig angrep mot den svarte kongestillingen. Da Alireza tillot Magnus å spille 18.f4 med fart for f5! – så ble det enkelt for vår mann som smelte i vei med det ene sterke angrepstrekket etter det andre til iraneren lå igjen på Colosseums gulv som slakt. En maktdemonstrasjon fra Magnus som kom i grevens tid med de hvite brikkene. Scoren var nå 7.5 – 7.5 og alt sto og falt på det siste partiet!

 

Magnus feide Alireza Firouzja av brettet i det 15. matchpartiet – et herlig parti:

 

15. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

16. matchparti: Først til 8.5 – Alt skulle avgjøres i det 16. matchpartiet…

Så var det tid for klimaks! Kampens store høydepunkt sto for tur – et enkelt parti der innsatsen var høy! Alireza spilte hvit og Best by test: 1.e4! Magnus svarte denne gang med siciliansk etter at han trynet med Wienerparti – men hvorfor ikke Alekhines forsvar, Magnus? Det fant jo Alireza aldri ut av og du fikk gode stillinger her? I stedet gjentok Magnus varianten med Lg4xf3 som ga han problemer og remis i det 7. matchpartiet der han også ble stående til vinst på slutten. Allikevel var dette et overraskende åpningsvalg av Magnus i et så avgjørende parti siden Alekhine gikk så bra. Alireza viste sin skumle hensikter med 16.h4! og da han spilte bukken 18.Dd2 var det vel knapt noen fare for at Magnus avslørte hvorfor det var en bukk? Det var nemlig godt skjult og de spiller tross alt med 3 minutter på klokka. Så Alireza kom unna med sin store unøyaktighet som kunne kostet han en bonde – og da festet han etter hvert et jerngrep over stillinga. Magnus møtte egen medisin – han ble presset bakover ved posisjonelle midler og med en klart bedre struktur og en sterk hvitfeltsløper fikk hvit inn et avgjørend e5! som drepte partiet. Alireza vant en kvalitet og partiet og dermed matchen! Etter partiet sa Alireza at matchen var 50% – 50% i utgangspunktet og at det ble en stor kamp for han.

 

Her er det sterke 16. matchpartiet der Alireza satt i førersetet og kjørte hjem seieren:

 

16. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

Magnus vs. Alireza Fiouzja – En vind fra Karpov og Kasparov blåser innover sjakkverdenen

Tidlig i århundret hadde vi Capablanca vs. Alekhine, vi fikk Botvinnik vs. Smyslov og vi fikk Petrosian vs. Spassky – men først og fremst fikk vi Karpov vs. Kasparov, to giganter som bygget hverandre opp og som ble bedre og bedre av matchingen de to ga hverandre og som fikk en stor luke til de neste i verden. Først når neste generasjon med Kramnik og Topalov kom opp fikk Kasparov noe å bryne seg på. Dermed ble Kasparov sittende på toppen av verdensrankingen i 20 år og på toppen av VM-tronen i 15 år. Hva har dette så i likhet med Alireza og Magnus? Jo – spørsmålet er om Alireza – Magnus blir det hotte de 10 neste årene eller ei?

 

 

Alireza Firouzja får mye gratis

Karpov var 12 år eldre enn Kasparov og sjanseløs i det lange løp mot det unge talentet. Alireza er 13 år yngre enn Magnus og dagens Kasparov. Han spiller en forfriskende Fischer/Kasparov sjakk og han utfordrer allerede Magnus i de raske disiplinene og den siste tiden har han slått Magnus i både en episk Bullet match over nær 200 partier som endte 103.5 – 90.5 og i en Banter Blitz finale vi nettopp har sett som endte 8.5 – 7.5. Alireza er alt konge i første forsøk! Så Magnus må utfordre ungdommen på egne vilkår i fremtiden for å matche han. Det betyr trolig at han må spille kortere matcher i Bullet – at han må spille med tilleggstid i lynsjakken og at han ikke må være så hissig på å lære bort triksa sine til Alireza for free. Slik det er nå får Alireza Firouzja gratis trening av verdensmesteren i Bullet og i Blitz og han er som en svamp og tar til seg lærdommen. I neste omgang vil han bruke sine nye våpen til å felle Magnus selv og vi skal huske på at Karpov holdt Kasparov borte fra kroppen som best han kunne før maratonmatchen kom. Hadde han ikke det – ville han aldri hatt et fortrinn som gjorde at han tok en stor ledelse i matchen og burde vunnet den. Kasparov fikk likevel spilt en hel maratonmatch mot Karpov i 1984/85 og den gjorde nok utslaget på spillestyrken til Kasparov som lærte så mye god sjakk at han ble klar best i verden i disse årene. Senere var Kasparov villig til å lære opp Kramnik, men det er en annen fortelling.

 

 

Hva bør Magnus gjøre?

Hva Magnus bør gjøre med Fiouzja spør. På den ene siden lærer Magnus selv masse sjakk ved å spille mot iraneren – men den unge hjernen til Firouzja er enda mer mottakelig og lærer enda mer i deres oppgjør der Magnus tross alt er den som har mest å lære bort og Alireza tross alt er den som lærer raskest! Det er derfor et farlig spill Magnus spiller. Vi husker at Kasparov trakk Kramnik inn i varmen. Først gjennom å få han med på OL-laget i 1992, så som sekundant mot Anand i VM-matchen i 1995. Kramnik lærte dermed sjakk på det høyeste nivået var 17-års alder og brukte selvsagt kunnskapen til å detronisere Kasparov uten å gi han rematch! Magnus står i fare for å lære opp Alireza til å bli sin egen nemesis. Særlig gjennom endeløse timer på Lichess uten må og mening. Nei, sjakk skal være eksklusivt, sjakk skal være en kamp og sjakk skal være noe mer enn å lefse ut Bullet-trekk i et rasende tempo. Så jeg håper at Magnus og Teamet hans tenker gjennom problemstillingen og tar kloke valg.

 

 

Hvem spilte best i matchen og hvorfor vant Alireza Firouzja?

Magnus spilte best av de to med svarte brikker – Alireza spilte best av de to med hvite brikker og totalt var det Magnus som rent sjakklig lå på høyst nivå, men to ting felte vår mann. For det første gjorde han de groveste feilene – han bukket rett og slett for mye til å vinne denne matchen. For det andre var det Magnus som var tregest og han kan ikke sl Alireza på bestilling uten tilleggstid når det er så tett sjakklig mellom de to. Allikevel kunne alt skjedd i denne matchen! Den var helt åpen. Magnus kunne vunnet, Alireza kunne vunnet og Alireza vant! Det var en viktig match å vinne og det var en publikumsmatch som ble sett av rundt 250.000 tilskuere LIVE.

 

Data-analysene er klare – en liten edge for Magnus!
Denne grafikken viste at matchen var svært jevnspilt rent sjakklig!

 

Aftermath – Quo Vadis Magnus Carlsen

Jeg tror ikke vi kommer til å se Magnus mot Alireza hver uke fremover. Jeg tror Magnus tar til vett og skjønner at han må trene sjakk, men at han ikke kan sitte å dunke Bullet og tror at han blir en bedre sjakkspiller av det alene. Trening og turneringer hånd i hånd er nøkkelen til fremgang og Magnus må også jobbe med åpningsrepertoar, ideer og slipe på ferdighetene sine. Jeg skrev for 10 år siden da Magnus ble nr. 1 i verden at den som kom til å ta tronen fra Magnus ble en som hadde en diametralt motsatt spillestil. Ingen kom til å slå Magnus med Magnussjakk – han må slås med angrepssjakk! Det tror jeg fortsatt jeg får rett i – derfor bør Magnus trolig finslipe sin universelle spillestil slik at han kan møte en angrepshissig løve som Alireza med posisjonelle sverd og strategiske skjold som holder stand! Det er veien å gå.

 


Magnus Carlsen er nesten 13 år eldre enn Alireza Fioujza – hvordan spiller han kortene sine?
Foto: Alina l’Ami  |  Wijk aan Zee

 

Aftermath – Quo Vadis Alireza Firouzja

Jeg tror Alireza Firouzja vil lykkes i sitt prosjekt å bli verdensmester i sjakk. Det vil skje tidligst i 2024 tror jeg og han vil før den tid komme som en komet i langsjakken og bli nr. 2 i verden etter Magnus Carlsen. Alireza Fiouzja har kvaliteter som få om noen andre har i sjakkens rike for tiden. Magnus Carlsen selv kalte kampen mot Alireza for: «Den klart største utfordringen i Banter Blitzen så langt.» Det kommer til å bli den store utfordringen i langsjakk også! Jeg vil peke på 5 punkter Alireza utfordrer Magnus på og der han allerede er bedre enn vår mann. 1. Evnen til å beholde spenningen i stillingen. Alireza er rå på dette og klarer å beholde komplikasjoner og ubalanse i stillingen over tid til Magnus sin store frustrasjon. 2. Taktisk slagkraft. Iraneren er ram på taktikk og går Magnus en høy gang når det kommer til Steet fighting. 3. Evnen til å presse på tid uten tilleggstid. Her er Alireza og ungdommen i sitt rette element – et pluss for Alireza som han utnytter til fulle i lynsjakk, men som ikke er en faktor i langsjakken. 4. Å konvertere en god stilling til seier: Også her føler jeg at Alireza er bedre enn de aller, aller fleste. Selvsagt ikke bedre enn Magnus, men sterkere enn de fleste konkurrentene hans og Alireza har alt evnen til å utfordre Magnus i en rekke sluttspill. 5 Fighting spirit! Alireza har what it takes! Meget god fighter og en kald fisk på en og samme tid. Det som til syvende og sist vil avgjøre hvor langt iraneren vil nå i sjakken tror jeg er psyken hans – er den like sterk som den synes å være – vil han nå de høyeste tinder. Det er min spådom!

 


Alireza Firouzja har fått gratis sjakkopplæring av Magnus på Lichess – hva skjer?
Foto: Wikipedia Commons | Leonid Fleischman

 

PS: Mandag 20/4-2020 møter Magnus Alireza igjen – denne gang i netturneringen Magnus Carlsen Invitational 2020 kl. 1600!

 

Aktuelle lenker:

9 tanker om “Magnus Carlsen vs. Alireza Firouzja i Banter Blitz finalen 2020 – del 2

 1. Tilbaketråkk: Magnus Carlsen vs. Alireza Firouzja i Banter Blitz finalen 2020 – del 1 | Sjakkfantomet

 2. Hærlige kommentarer og refleksjoner gode venn! Det er en fryd å lese kommentarene rundt de enkelte partiene, og veldig spennende å se hva du tenker om hva framtiden til disse store mestrene. At det blir VM-match mellom disse to har jeg også veldig stor tro på.

  Det blir spennende framover!

 3. Takk! Nå var det hyggelig å få en kommentar etter at livet mitt er forkortet med minst 10 timer etter dypdykket som disse to artiklene krevde 😉

 4. Alltid interessant å lese kommentarene dine! Mye jeg ikke har tenkt på selv.Veldig bra jobbet med computeranalyser. Fortsett med dette – jeg er helt sikker på at veldig mange leser og setter pris på arbeidet ditt!

  • Takk for hyggelig kommentar, Rune! Computeranalyser tar egentlig litt for mye tid å generere – men det er så spennende å se en viss objektiv sannhet, så jeg vil nok fortsette med å lage slike. Ellers er det rundt 500 unike ulike lesere inn på en god dag etter en slik spalte og det er jeg godt fornøyd med i en tid der det florerer av sjakktilbud 🙂

 5. Litt av en gjennomgang og gode refleksjoner. Tidkrevende dette så det er bare å takke!
  Så Carlsen uttalte til Aftenposten at han var like god på den alderen, vant Tata Steel rett etter fyllte 17 år og var verdensener (var vel på live-ratingen en dag eller noen timer). Men, han la til at Alireza var i samme klasse som seg selv. Jeg tiltreder dette, pluss Carlsens kommentar om at det enda er for tidlig å vite hvor langt iraneren når; om han blir verdenstopp, verdensener eller verdensmester. Karpov ble erklært verdensmester i 1975. I løpet av de 45 år som har gått siden den gang, har vi hatt Kasparov, Kramnik, Anand og Carlsen, én i tiåret sånn ca. Å karre seg opp de siste elo-poengene til 2770-2780, ja til over 2800 etter dagens standard, er et krevende prosjekt hvor de fleste ikke lykkes. Men, iraneren har det som skal til, så det blir spennende å følge ham. Vil forresten legge til at han enda ikke er fyllt 17, og sist jeg sjekket hans rating mot Carlsen på samme alder (dvs år og måned) var han så vidt foran nordmannen.

 6. Takk for hyggelig kommentar, Jon.

  Enig i at mange ikke lykkes – men 100 årsbarna blir vel aldri en Keres, Korchnoi eller Ivanchuk? Jeg mener at når vi spotter dem i 16-årsalderen som så klare verdensmesterkandidater som Firouzja – så lever de opp til drømmen. Men selvsagt er det fallskjær i sjøen og et av dem er at vi har en ekstremt god verdensmester som ønsker å skygge over sine rivaler 🙂 Så vil tiden vise om Alireza må gjøre slik Anand gjorde – være tålmodig og komme til makt sent i livet – jeg tror nok han gjør det i mye yngre alder for jeg ser et ganske unikt talent i den unge iraneren. Husk at han ikke har hatt en Simen Agdestein i ryggen…

 7. Som vanlig en herlige analyser og gøyt å lese i fantomets virile språkdrakt ☺️
  Btw, i 1990 var Kamsky (FFL) nr 8 på verdensrankingen og 16 år 😉

  • Kamsky er unntaket som bekrefter regelen – jeg kunne skrevet mye om hva som skjedde, men… Hyggelig at du fortsatt liker Sjakkfantomets artikler 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.