Magnus Carlsen vs. Alireza Firouzja i Banter Blitz finalen 2020 – del 1


Screenshot av Chess24 sin flotte Banter Blitz logo

 

Flere hundre tusen fulgte dramaet mellom Magnus og Alireza Firouzja

Det var rått å se Magnus Carlsen og Alireza i finalen i Banter Blitz – en herlig bikkjefight som det vil gå gjetord om i lang tid. Rundt 250.000 mennesker så matchen LIVE på steder som YouTube og Twitch og de elsket det de så. Tett sjakk, kompromissløst spill, dynamikk, angrep, harde sluttspill og mye taktikk. Dette var Caissa sin gave til sjakkfolket i en vanskelig tid. Det var spennende, det var interessant, det var lærerikt og det var underholdene. Bedre kan ikke sjakken bli for en sjakknerd som meg.

 

Et 16 partiers drama som ble avsluttet med et smell

La oss gjenoppleve dramaet kronologisk, ja for dette ble en bittersweet symphony i fire satser. 1. Sats – spillet setter seg raskt og Alireza tar ledelsen. 2. Sats: Alireza rir på ledelsen sin og Magnus kommer mer og mer bakpå, det ser mørkt ut. 3. Sats: Temposkifte i spillet – Magnus er heldig i to dramatiske tidsnødsdueller der han vinner 1.5 av 2 og plutselig er i ledelse. 4. Sats: Dramaet når sitt absolutte klimaks og avsluttes med en finale i det 16. partiet der alt står på spill – vinneren vil vinne matchen og begge spillere har sine sjanser der… Tam tam taa!

 

1. matchparti:

La oss gå inn i første del av matchen og vi starter med begynnelsen. I første matchparti er Magnus hvit i en Ragozin-variant i dronninggambit. Det herlige med Alireza er at han spiller på Magnus sine svakheter. Han spiller på å opprettholde mye dynamikk i stillingen – han unngår der med statiske stillinger med mye strategi og der Magnus trives best. Han er flink til å skape ubalanse og å opprettholde kompleksitet og holde spillet i gang til motstanderen kneler. Så også i dette partiet. Alireza spilte ypperlig. Aktiv sjakk hele veien. Stillingen nådde sitt første klimaks da Magnus spilte 20.g4? Et overaggressivt trekk som viste at Magnus tok opp hansken og ville noe med hvit i denne matchen – men som ifølge maskinen er helt på viddene. Utvilsomt aggressivt, men den hvite kongen også kommer under ild og får ikke en trygg havn så angrepstrekket 20.h4! var rett resept! Etter dette hadde Alireza alt en edge på rundt 1.0 i analysene etter å ha gjort et kjempefunn med det taktiske 20…Tf6! fulgt av 21. Sg6!! som satte Magnus på prøve. Magnus besto strengt tatt ikke prøven og ville blitt plystret av brettet om Alireza hadde sett maskinens forslag til kvalitetsoffer i trekk 22 med en sekvens bare en maskin kan se. I stedet fikk Magnus noen motsjanser – men da han i trekk 28 skulle være fiks og spilte 28.Dxf5?? var det en grov overseelse som kostet et helt tårn og partiet. Dermed var det 1-0 til Alireza ut av startblokkene og imponernede spill!

 

1. matchparti der Magnus går ned i flammer med hvit:

1. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

2. matchparti der Alireza slipper unna med skrekken

Så er vi inne i 2. matchparti. Magnus svinger Alekhines pisk over ryggen til Alireza. Det er et fintfølende våpen som ikke påfører motstanderen smerte før langt ut i spillet de to imellom. Alt i åpningsspillet løser Magnus alle problemer og i midtspillet står han litt bedre. I sluttspillet er fordelen utvilsomt vinnende, men Magnus feiler. Det er dette som er så utypisk – det er dette som er hovedproblemet med Alireza. Han utfordrer Magnus selv i sluttspillet! I hvert fall med lite tid for begge. Magnus hadde f.eks. det seige og presise 35…Kc4! 36.Kd2 g4! som gir et vunnet spill, men han spilte mer forserende og da er Alireza i sitt ess. Skal Magnus slå Alireza må han nok spille mer teknisk slepen sjakk tenker jeg. 2. matchparti endte med remis etter at alle bøndene ble byttet ut. Et kampparti med Magnus i førersetet.

2. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

3. matchparti – Magnus Carlsen briljerer i angrep

3. matchparti ble lenge spennende, men nådde aldri et virkelig høydepunkt – til det kom Magnus sin seier for raskt og for voldsomt da Alireza gikk matt! Magnus svitsjet fra dronningbondespill til kongebondespill i dette oppgjøret og Alireza måtte dermed forsvare seg i en spansk åpning som ble riktig så interessant da Magnus fikk tatt på f6 og gitt Alireza en dobbeltbonde tidlig. Det første kritiske punktet i partiet kom da Magnus burde spilt 21.Sf3! og Alireza seriøst vurderte på sin stream å ofre dronningen – det ville i så fall vært totalt ukorrekt – men vi fikk aldri svaret på om han ville sett dette eller ei for Magnus spilte istedenfor en svakere fortsettelse. Dermed kom Alireza inn i spillet og sto best, men det varte ikke lenge. For når iraneren prøvde å spille aktivt med 25…Db4 var det i prinsippet en ren bukk som ga bort hele partiet. Dronningen trengtes i forsvar og når kongefløyen ble naken så Magnus sitt snitt til å angripe og fange den svarte kongen! Sterkt spill av Magnus dette og her viste han at han virkelig kan spille god sjakk selv i raske disipliner av lynsjakk mot den unge garde.

 

Magnus vinner i ren mattangrepsstil med hvit:

3. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

4. matchparti – Magnus blir posisjonelt utspilt

Alireza – den nye Fischer – spiller på nytt frem sitt favorittvåpen – kongebonden to skritt frem! Magnus svarer med Alekhines forsvar – og også denne gang løser Magnus alle åpningsproblemene til hvit i denne provoserende åpningen gjennom aktivt motspill med svart som han kunne forlenget med 12…f5! og svart vinner løperparet på egne vilkår. I stedet spilte Magnus det slappere 12… Sf6 og det ble komplikasjoner og som vi vet – komplikasjoner er Alireza god i! Iraneren, som bor i Frankrike, fikk raskt opp en vinnende fordel med to sterke bønder og selv om Magnus en stund holdt hodet over vannet – så ble 24… Da5? tapstrekket. Riktignok viser partianalysene at Magnus i dramatisk tidsnød hadde to sjanser til å redde partiet etter dette – men det så slett ikke spillerne underveis og da Magnus hadde sjansen til seier på brettet – så hadde han 2.7 sekunder igjen på klokka og et langt sluttspill foran seg om han hadde sett den enkle offiservinsten 51.Txc7. Springeren sto altså rett i slag – men Magnus hadde ingen tid igjen på klokka til å utnytte det for Alireza hadde drevet han fra skanse til skanse gjennom hele partiet. Et flott parti fra den 16 år unge superstjernen.

 

Her er 4. matchparti som ble meget bra sett fra en praktisk synsvinkel

4. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

5. matchparti – Magnus slår tilbake i en tragisk forestilling fra Alireza Firouja

Alireza møter Magnus sin kongebonde ved kongebondespill og han våger selvfølgelig ikke å spille samme variant der han kom dårlig ut i 3. matchparti i spansk. Derfor velger han en spillemåte i spansk som Steinitz var stor forkjemper for – å fianchettere kongeløperen til g7 tidlig. Dette ble ikke vellykket. Magnus plystret iraneren av brettet i en ren maktdemonstrasjon som det var vondt å se på fra Alireza sin side og herlig å se på fra Magnus sin side. Men dette ble da for lett? Her ved utlignet Magnus scoren til 2.5 – 2.5 og han satt psykologisk i førersetet – dette så da lyst ut?

 

Magnus Carlsen plystrer Alireza av brettet i en ren maktdemonstrasjon:

 

5. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

6. matchparti – Dramatisk remis der Alireza er nærmest

Så ble 6. matchparti en dramatisk remis der begge står til klar vinst underveis, men etter mitt skjønn var Alireza klart nærmest seier og sto lenge til vinst og han burde i tillegg vunnet på tid på slutten. Allikevel viste dette partiet Magnus sine fantastiske fighteregenskaper og evner til å finne praktisk motspill i tapte stillinger. Det ble ingen Alekhines forsvar for tredje gang – det tror jeg var en tabbe av Magnus. Han brude ha vært meget godt fornøyd med utfallet av Alekhines åpning, men lot seg farge av tapet i 4. matchparti og valgte siciliansk. Er ikke det godåpningen din der du vil spare hemmelighetene dine, Magnus? Uansett – Alireza var forberedt og spilte et Anti-Najdorf-system som slett ikke er ueffent. Hvit vant løperparet tidlig og det er tydelig at Magnus overvurderte svarts stilling om en analyserer partiet og sammenligner med det Magnus sier om svarts stilling på streamen. Uansett – Magnus ble tidvis utspilt i dette partiet og måtte til slutt ofre offiser for praktiske motstandssjanser i en klart tapt stilling. Der lyktes Magnus så til de grader med forsvarsspillet sitt og da Alireza gikk i taktikk med e4! fra svart – var det Magnus som objektivt sto til vinst. Men han hadde ikke tid igjen – stillingen var faktisk nær tapt på tid for Alireza er raskere enn Magnus på slutten. Men så feiler Alireza i tidsnødsduellen på slutten av partiet – han flytter bare frem og tilbake og gir Magnus en sjanse til å gjøre det samme! Dermed får Magnus remis med kun 5.6 sekunder igjen på klokka i et sluttspill med fortsatt spill igjen foran dem. En heldig sorti fra Magnus basert på mye dyktighet fra verdensmesteren – men trolig også en posisjonell feilvurdering av hvitfeltsløperens betydning i disse stillingstypene. Den er viktig.

6. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

Alireza finner seg selv i parti 7 – en Game Changer gir 4-3 til Alireza

Alireza svitsjer til siciliansk slik Magnus gjorde det også. Grunnen var dog ikke at Magnus svitsjet – men at Alireza ikke fikk til å spille kongebondespill mot Magnus – hvem får egentlig til det? Siciliansk er tingen mot Magnus som besvarte dette forsvaret med en g3-oppstilling som kalles kongeindisk angrep. Magnus fikk tidlig opp en spennende stilling der 11.Sb5! med rette var fryktet av Alireza, men da Magnus ikke fant dette kom iraneren på banen. Allikevel var det Magnus som i komplikasjonene spilte best da Alireza gikk for en dristig lang rokade fulgt av et objektivt sett ukorrekt 16…g5!? Men hvem bryr seg om computervarianter i etterhånd? Det er praktisk sjakk som gjelder! Alireza fikk aktiviteten han søkte gjennom sitt spill og da Magnus ikke fant det feberaktige og vinnende 20.e6!! og i stedet spilte «bukken» 20.f4? som var det mest naturlige trekk i denne verden – så ble svart aktiv, hvit passiv og Alireza trivdes som fisken i vannet! Han ble stående til klar vinst, men var sterkt presset på klokka og da Alireza gikk under 20 sekunder hadde Magnus fremdeles 46 sekunder igjen! Allikevel var det Magnus som gjorde den store bukken da han burde overlevd på grunn av tiden i en vanskelig stilling. Magnus bukket nemlig et helt tårn! Auda! Det var det og Alireza satte en psykologisk støkk i Magnus i dette partiet og vår mann var selvsagt oppgitt over sin store bukk.

 

Det dramatiske 7. matchparti som ga Alireza Firouzja en pyskologisk boost:

7. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

8. matchparti – Magnus slår resolutt tilbake!

Magnus Carlsen altså – han spilte nok en gang Alekhines forsvar – klokt! Siciliansken kan han ha i bakhånd til noe mer seriøst. Igjen fikk Magnus opp fint spill etter åpningen med svarte brikker og denne gang tok han løperparet tidlig ved å slå på d3, men Alireza fikk en terrengfordel. Den motvirket Magnus ved aktivt bruddspill og selv om Alireza Firouzja fetet et objektivt grep om stillingen – fant Magnus hele tiden aktive muligheter og praktiske sjanser. Magnus unngikk remis med bonde under (!) i midtspillet – men han hadde mye mer tid på klokka og en i praksis lettere stilling å spille. Magnus på sitt beste! I avslutningen av partiet utspilte Magnus sin unge konkurrent – du verden så flott parti fra en praktisk synsvinkel! 4-4 og ny spenning i matchen!

 

Her er det 8. matchpartiet der Magnus kjempet hjem seieren med svarte brikker:

8. matchparti med analyser fra Stockfish 11 hos Lichess finner du her

 

Fortsettelsen finner dere her – del 2

 

Aktuelle lenker:

Én tanke om “Magnus Carlsen vs. Alireza Firouzja i Banter Blitz finalen 2020 – del 1

  1. Tilbaketråkk: Magnus Carlsen vs. Alireza Firouzja i Banter Blitz finalen 2020 – del 2 | Sjakkfantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.