Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 13

Kasparov mot Topalov i 1999 da Kasparov var på sitt beste
Foto: Ukjent

 

Linares 1999 – I’m gonna party like it’s 1999!

Kasparov turnering i Linares dette året var en eneste stor fest. Kun verdenstreer Vladimir Kramnik og remiskonge Peter Leko klarte uavgjort mot verdensmesteren i begge sine partier i Linares som ble spilt som en dobbelt bergergruppe blant 8 deltakere. Feltet besto av Garry Kasparov, Vladimir Kramnik, Vishy Anand, Peter Leko, Vassily Ivanchuk, Veselin Topalov, Peter Svidler og Michael Adams. Kasparov på 35 var den eneste som hadde passert 30 år i feltet, men han slo både 29 år gamle Ivanchuk og 27 år gamle Adams 2-0 i denne turneringen. Den vil bli husket for Kasparov store poenghøst med 10.5 av 14. Skjønnhetsprisen for beste parti gikk for øvrig til Ivanchuk for sin svartseier mot Topalov. Kasparov på sin side spilte mange flotte partier – best liker jeg seieren med svart mot Ivanchuk i 2. runde.

 

 
Kasparov – Kramnik, Botvinnik Memorial match i Moskva, 2001
Foto: Wikipedia Commons

Kasparovs Hey Days

Linares 1999 var definitivt et av Kasparovs store turneringsøyeblikk, selv om Tilburg 1989 regnes som hans beste av Chessmetrics. Av Sjakkfantomet regnes Linares 1999 som hans beste turnering fordi den var vesentlig sterkere. Kasparov hadde tre store topper som sjakkspiller, i 1990, i 1993 og i 1999. Ironisk nok fikk han sin høyeste elorating sommeren 1999 med 2851 og kun ett drøyt år senere skulle han tape VM-tittelen uten å få sjansen til å vinne den tilbake til tross for at han var klar verdensener i sjakk i ytterligere 5 år. I 1999 vant Kasparov 3 sterke turneringer. Wijk aan Zee, Linares og Sarajevo i tillegg vinner han hurtigsjakkturneringen Frankfurt Giants foran Anand, Kramnik og Karpov. Det var planlagt en VM-match mot Anand dette året, men de fikk ikke opp nok sponsorkroner på bordet, slik at den ble kansellert. Linares 1999 var også gode turneringer for Anand og Kramnik som befestet seg som to av de tre beste i verden og som begge tok 8 av 14. Men Kasparovs dominans syntes uendelig og det kom som et sjokk på sjakkverdenen da han i oktober/november 2000 tapte i London for Kramnik. Et sjokk som nok fremskyndte Kasparovs relativt tidlige pensjon fra sjakken. Det var først i 1999 at en konsensus dannet seg blant sjakkeksperter om at Kasparov var den største i historien.

 

(C) Design av Jan S. Berglund aka Sjakknissen

 

Kasparov flotte Najdorf-parti mot Ivanchuk med svart:

 


Var Kasparov for suveren i sjakk spurte NIC ett år før han tapte VM-tittelen!
Faksimile av NIC 3/1999

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 13

    • Ja, det er noen parametere som tilsier at Kasparov var på topp i 1999. Det ene er at han faktisk hadde elotoppen sin dette året, det andre er at han vant alle sine turneringer dette året, det tredje er at han spilte sitt mest kompliserte og trolig beste parti dette året – mot Toplaov i Wijk aan Zee.

      Uansett – en stor spiller!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.