Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 14

Et berømt bilde av Keres med hvit mot den 16 år gamle Bobby Fischer

 

Kandidaturneringen i 1959 i Jugoslavia  – en av tidenes tøffeste veier til VM?

Fra 7. september til 29. oktober 1959 ble en av de barskeste turneringene i sjakkhistorien arrangert. Kandidatturneringen i 1959 ble nemlig spilt mellom 8 spillere som møtte hverandre i en kvadruppel bergerturnering der de altså møtte alle andre to ganger med hvit og to ganger med svart – og en mann sto igjen som vinner og han vant rettet til å utfordre Mikhail Botvinnik til VM-match i sjakk! Det ble en fantastisk turnering der Mikhail Tal, Bobby Fischer, Vasily Smyslov, Tigran Petrosian, Paul Keres, Svetozar Gligorić, Pal Benkö og Fridrik Ólafsson sto på startstreken. Bobby Fischer var bare 16 år – seksten år – gammel! Allikevel var det kun Tal og Petrosian som fikk plusscore på unge Bobby som hadde med seg Bent Larsen som sekundant. Fischer endte på femteplass. På fjerdeplass fant vi Vasily Smyslov som fikk 15 poeng, Tigran Petrosian fikk 15.5, Paul Keres fikk 18.5 og seiersherre ble Mikhail Tal som fikk 20/28 mulige. Tal tapte tvekampen mot Paul Keres 1-3, men dette var den eneste minimatchen han tapte. Mot Bobby Fischer slo Tal ned 4 stolper i tabellen. Berømt er det ene sicilianskpartiet med svart der Tal later som han skal spille Caro Kann mot Bobby og holder bonden over c6 med et skjelmsk smil før han flytter den radig frem til c5! Nær alle russerne spilte nemlig Caro Kann mot Bobby med svart og kom fin ut av åpningen mot et tospringerspill. Turneringen ble spilt i Jugoslavia i byene Bled, Zagreb og Beograd. Æresstormester Harry Golombek har skrevet turneringsboken som er anerkjent.

 


Turneringsboken fås kjøpt hos Øystein Brekkes Sjakkbutikken 

 

 

Mikhail Tal ble vinterkonge – verdensmester for en sesong!

Det var altså en forhenværende og tre kommende verdensmestre med i denne kandidatturneringen. Mikhail Tal var allerede sjakkverdenens yndling, han var bare 22 år gammel på dette tidspunktet men hadde allerede forbløffet verden med sitt taktiske offerspill! Ville det kunne rekke helt til VM-tittel – det var spørsmålet hele sjakkverdenen stilte seg. Tal hadde vunnet to Sovjetiske mesterskap, han vant Intersoneturneringen i Portorož udelt – kunne han virkelig gå helt til topp i kamp mot spillere som Smyslov, Petrosian og Fischer? Svaret var ja og han gikk videre til VM i 1960 full av pågangsmot og tro på seier og gikk seirende ut mot Patriarken i sovjetisk sjakk Botvinnik. Tal ble den andre vinterkongen etter Smyslov som også overvintret en vinter på VM-tittelen i sjakk før Botvinnik ubønnhørlig tok den tilbake! Paul Keres ble nr. 2 i denne kandidatturneringen i sjakk akkurat slik han ble det i Zurich 1953 og i Amsterdam 1956! Den evige toer ble igjen nr 2 – men han vant vitterlig Sovjetmesterskapet hele 3 ganger og var og ble en vinner i sjakken som kunne leve av sin profesjon. Tal på sin side er den mest kreative av alle verdensmestrene i sjakk og turneringen i 59 i Jugoslavia var spesiell for han – 4-0 mot Fischer smakte spesielt godt.

 

(C) Design av Jan S. Berglund aka Sjakknissen

 

Mikhail Tals vidunderlige angrepsspill mot Smyslov i 8. runde er viden kjent:

 


Mikhail Tal i 1959 – vinneren av kandidatturneringen i Jugoslavia
Foto: Ukjent  |  Wikipedia Commons

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.