Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 17

Finalen i St. Petersburg 1914 ble spilt mellom Lasker, Alekhine, Capablanca, Marshall og Tarrasch

 

St. Petersburg 1914 har en fortreffelig turneringsbok av Dr. Tarrasch

Tenkt deg Lasker i sine velmaktsdager mot den fortsatt unge Capablanca og Alekhine. Tenk deg at dogmatikere som Tarrasch og Nimowitch fikk svinge seg i valsen. At selveste Rubinstein og Marshall fikk være med på dansen og at spillere som Bernstein, Blackburn og Janowsky også var der sammen med Gunsberg. Lad dine pistoler – klar ferdig fyr! Ja – slik en turnering fikk vi i St. Petersburg 1914 – turneringen med en av de aller beste turneringsbøkene i sjakkhistorien. Boka er skrevet av Dr. Tarrasch og er kanskje han aller beste verk – den ble oversatt til engelsk på 90-tallet og finnes den dag i dag, men vil koste deg en formue om du ikke kjøper den på tysk. St. Petersburg 1914 ble spilte med et innledende felt på 11 spillere der 5 spillere gikk videre til et finalespill. De 5 tok poengene fra innledende spill med seg over i finalen slik at Capablanca, som vant det innledende feltet, ledet finalen med 1.5 poeng foran Lasker og Tarrasch før et trekk var gjort av selve finalespillet! I finalen ble det spilt dobbel bergerturnering slik at alt i alt telte 3 partier mot hverandre og 1 parti mot de utslåtte kandidater. Bomben i det innledende feltet var at Akiba Rubinstein – som hadde vunnet mye de siste årene – ble utslått før finalen.

 


Mestrene oppgitt av andre prominente personer i St. Petersburg 1914

Dr. Lasker gikk helt til topps i suveren stil

I finalen var Lasker i en klasse for seg selv og han scoret 7 av 8 mulige. Allikevel snek han seg kun 1/2 poeng foran gode Capablanca som tapte to partier i finalen, et mot Dr. Tarrasch og det berømte spanske partiet i avbyttevarianten mot Emanuel Lasker. Dette partiet ble altså helt avgjørende for sluttresultatet og det er hyllet av mange som et psykologisk mesterverk der Lasker bytter dronninger tidlig, men ellers holder mange brikker på brettet og tvinger Capablanca inn i passivitet. Et flott parti du må få med deg. Capablanca vant ellers 125 rubler for seieren sin mot Bernstein i innledningsspillet – et parti som fikk første skjønnhetspris. Andre skjønnhetspris gikk til Tarrasch for seieren sin over Nimzowitsch, mens Blackburne fikk den tredje skjønnhetsprisen for sin seier mot Nimzowitsch. Turneringen ble spilt sent på våren 1914 og gikk fra 21. april til 22. mai.

   (C) Design av Jan S. Berglund aka Sjakknissen

 

(C) Design av Jan S. Berglund aka Sjakknissen

 

Første skjønnhetspremie gikk til Capablanca:

 


Capablanca og Laskers remis i 5. runde av innledningsspillet

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 17

    • Dette var en av de aller første turneringene jeg spilte igjennom samtlige partier fra og jeg husker godt at Capablanca sitt parti satte spor.

      Tarrasch skrev jo turneringsboken og jeg leste den på tysk på sent 80-tall – en opplevelse!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.