Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 18

Magnus i 1. runde mot Peter Leko i Nanjing 2009

 

Pearl Springs turneringen i Nanjing med superprestasjon av Magnus Carlsen

Nanjing 2009 er en turnering som vi ville glemt raskt om ikke den 18 år gamle Magnus Carlsen for første gang slo ut i full blomst i denne turneringen som ble spilt fra 27. september til 9. oktober 2009. På startstreken var det bare 6 spillere, men alle var klassespillere, det var Magnus Carlsen, verdensener Veselin Topalov, den første kinseren over 2700 Wang Yue, Teimour Radjabov, Peter Leko og Dmitry Jakovenko. Et sterkt felt, men egentlig ikke noe helt spesielt. Det spesielle var definitivt Magnus Carlsen sin herjing med feltet der han tok 8 av 10 mulige med 6 seiere og 4 remiser på de 10 rundene! Dette var smått sensasjonelt og enda mer så, siden Magnus fremdeles var 18 år gammel! Magnus gikk opp hele 29 poeng på elolistene og passerte med dette 2800 i rating, som den femte i historien. Først ut var Garry Kasparov, så fulgte Kramnik, Anand og Topalov. Allerede noen måneder senere, på januarlista for 2010 var Magnus Carlsen rangert som nr. 1 i verden og 4 år etter turneringen i Nanjing høsten 2013 skulle han bli verdensmester i sjakk ved å knuse Anand 6.5 – 3.5 i VM-matchen i Chennai i India.


Kasparov og Magnus Carlsen i hardtrening i Kroatia sommeren 2009
www.kasparov.com

Kasparov var Magnus sin mentor og trener i sjakk i månedene før

Like før Nanjingturneringen i Kina ble det kjent at Garry Kasparov hadde trent Magnus i 9 måneder i all hemmelighet der de hadde hatt flere treningssamlinger sammen og Magnus hadde kjøpt Kasparovs berømte teoridatabase for et millionbeløp. Dette førte nok til et psykologisk spill der flere av Kasparovs gamle kombattanter, som Topalov og Leko, følte på at de spilte mot et monster når de møtte Magnus i denne turneringen. De visste ikke helt hvor de hadde han teoretisk. I de to første rundene knuste nemlig Magnus Leko og Topalov med de hvite brikkene i en stilart Kasparov ville vært stolt over, og han fulgt det opp med å slå resten av feltet med hvite brikker etter energisk spill, mens Jakovenko også tapte med de svarte brikkene. 8 av 10 er sjelden kost på dette nivået, og prestasjonsratingen er fortsatt Magnus sin aller høyeste med 3002 i TPR. Magnus utspilte altså Leko i første runde i et flott skotsk oppgjør som er dagens parti. Han fulgte opp i kongeindisk med hvit mot Topalov og du formelig tar og føler på Kasparovs ånd i disse partiene. Kraftfull sjakk og en herlig drive fra Magnus Carlsen. Nanjing 2009 går inn i historien som en av de kanskje 100 viktigste sjakkturneringene fordi dette var Magnus sitt definitive gjennombrudd i verdenstoppen der han brøt 2800-grensen med en praktprestasjon!

 

(C) Design av Jan S. Berglund aka Sjakknissen

 

Magnus Carlsen på sitt beste i Nanjing i et skotsk oppgjør mot Peter Leko:

 


Magnus Carlsen på sitt aller beste i Nanjing 2009
Foto: chess-pearlspring.com

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.