Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 20

Euwe, Smyslov, Keres, Botvinnik og Reshevsky
Foto: Wikipedia Commons

 

Verdensmesterskapsturneringen 1948

Dette er den viktigste turneringen i hele julekalenderen, men likevel ikke den største, sterkeste eller mest minneverdige. Verdensmesterskapet i 1948 ble avholdt som en turnering i FIDE-regi og delvis spilt i Haag (2.-25. mars), og delvis spilt i Moskva (fra 11. april til 17. mai). Den markerer et skille i sjakkhistorien der russerne tar over hegemoniet ved patriarken Mikhail Botvinnik og der Vasily Smyslov er den som virkelig utfordrer. Turneringen marker også et skille ved at det er den nye vinen som seier, Keres, Reshevsky og særlig Max Euwe nådde ikke helt opp denne gang. Vi fikk et forvarsel om at Botvinnik var den sterkeste to år før i Groningen 1946 der Botvinnik vant turneringen foran Euwe, Smyslov, Najdorf, Szabo og Boleslavsky. At Botvinnik vant kun 1/2 poeng foran Euwe sa dog at det var jevnt. til VM-turneringen i 1948 skulle også Rueben Fine delta – han som ble nr. 2 i AVRO 1938 etter Keres. Rueben Fine spilte ikke – angivelig fordi tre måneders tap arbeidsfortjeneste og innvirkningen på karrieren hans telte negativt. I en artikkel i Chess Life på slutten av 70-tallet innrømmet han dog at den virkelige grunnen var at han anså det som høyst sannsynlig at sovjetrusserne ville samarbeide og at det ikke ble fair kamp. Det har også versert hardnakkede påstander om at Keres kastet seg i partiene mot Botvinnik, men det er ikke grobunn til å kunne si dette sikkert. Keres skal blant annet selv i ettertid ha innrømmet at han tapte rettferdig partiene mot Botvinnik i en samtale med Bent Larsen.

 


Den sovjetiske delegasjonen i Haag 1948
Foto: Wikipedia Commons

Botvinnik på sitt beste gikk helt til topps!

Til slutt vant det Botvinnik, Smyslov, Keres, Reshevsky og Euwe som spilte VM-turneringen. Euwe ga altså Botvinnik hard kamp om førsteplassen to år før, men i VM-turneringen ble han et lett bytte da han var helt ute av form. Botvinnik slo alle de fire andre deltakerne i deres minimatcher over 5 partier. Den kommende verdensmesteren, som avløste Alekhine som døde to år før, tok over tronen ved å ta 14 av 20 mulige i VM-turneringen. Han tapte kun to partier, det siste oppgjøret mot Keres etter å ha vunnet de fire første og et parti mot en sterkt spillende Reshevsky, som vant dette lærerike svartpartiet i Nimzoindisk. Botvinnik ble sittende på VM-tittelen fra 1948-1963 da han tapte matchen mot Tigran Petrosian. I hans regjeringstid var det i to perioder en spiller som fikk «låne» VM-tittelen over en vinter. De to såkalte vinterkongene het Smyslov, som overvintret fra 1957/58 med tittelen i lomma og Mikhail Tal som hadde tittelen fra 1960/61. Botvinnik hadde krav på returmatch mot disse to – noe som frafalte etter at VM fikk nytt regelverk etter kontroversene rundt Curacao i 1962. Det er for øvrig skrevet tre bøker om VM-turneringen i 1948 som alle er godt kjent. Max Euwe står bak den ene, Paul Keres har skrevet en og Harry Golombek har skrevet en bok om dette verdensmesterskapet.

 

(C) Design av Jan S. Berglund aka Sjakknissen

 

Jeg har valgt ut et av rivalen Smyslov sine praktpartier:

 


Paul Keres og Vasily Smyslov går nedover trappene på Kurhaus Hotel i Haag
Foto: Wikipedia Commons

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 20

  1. Flott dekning av denne viktige VM-matchturneringen! Botvinnik på sitt beste dominerte totalt og spilte flere minneverdige partier, selv om jeg personlig også liker hans Nimzo-parti mot Reshevsky. God jul, Sjakkfantomet 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.