Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 21

Det viktige svartpartiet til Caruana i 3. runde mot Magnus Carlsen
Foto: Lennart Ootes

 

Superturnering på amerikansk jord endte med historisk resultat

Endelig fikk amerikanerne sin egen Super-Eliteturnering i 2013 da sjakkmesen Rex Sinquefield i St. Louis begynte å arrangere en årlig turnering. Første utgave i 2013 hadde bare 4 deltakere og Magnus Carlsen gikk helt til topps. Så økte antall deltakere fra 6 i 2014 til 10 i 2015 og utover. Men det er særlig den utgaven som ble arrangert i 2014 som tåler tidenes tann og som vil bli husket for noe ekstraordinært. Det ekstraordinære var Caruana sin start på turneringen der han vant 7 strake partier! Han fullførte med stil uten tap i de tre siste rundene og fikk dermed 8.5 av 10 mulige i turneringen. Dermed ut distanserte han verdensmester Magnus Carlsen med tre hele poeng og tok hjem en eloprestasjon på hele 3103. Turneringen besto av Magnus Carlsen (2877), Levon Aronian (2805), Fabiano Caruana (2801), Hikaru Nakamura (2787), Veselin Topalov (2772) og Vachier-Lagrave (2768) og var historiens første kategori 23-turnering med snitt over 2800. Turneringen ble spilt mellom 27. august og 27. september.

 


Selv Magnus Carlsen klarte ikke i første omgang å sette en stopper for Caruana
Foto:US ChessChamps.com  |  Sinquefield 2014

I Sinquefield Cup 2014 tok Caruana en 3100+ prestasjon

100.000$ gikk til vinneren av turneringen som ble Fabiano Caruana som fortsatt spilte for Italia på dette tidspunktet. Mesenen Rex Sinquefield skjønte at han måtte spytte penger i potten for å få Caruana inn på det amerikanske laget, noe som skjedde et drøyt år senere. Så fra 2015 var Caruana amerikansk igjen i sjakklig forstand og han deltok på det amerikanske laget som tok gull i sjakk-OL i 2016. Caruana spilte seg til VM-kamp mot Magnus Carlsen i 2018 – en famøs kamp som endte med 12 strake remis før Magnus vant tre strake hurtigsjakkpartier og dermed VM-tittelen i sjakk. I Sinquefield Cup 2018 vant Caruana altså de 7 første partiene sine og seieren med svarte brikker mot Magnus Carlsen i 3. runde. Caruana slo i 6. runde Topalov i et sjeldent flott parti før slo Lagrave med svart i 7. runde. Så i 8. runde ble han endelig stoppet av Magnus Carlsen som hadde svart i en sicilianer. Deretter remiserte Caruana Nakamura og Aronian i de to siste rundene og endte opp med 3103 i eloprestasjon – tidenes høyere prestasjonsrating i en slik turnering.

 

(C) Design av Jan S. Berglund aka Sjakknissen

 

Her er Fabiano Caruana sitt flotte parti mot Topalov:

 


Fabiano Caruana tok 7 strake i starten av turneringen og spilte utenjordisk sjakk
Foto:US ChessChamps.com  |  Sinquefield 2014

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 21

  1. God idé til julekalender. Mange fine minner her … Tror jeg vet hva de siste lukene blir, i hvert fall to av dem, men ikke rekkefølgen, så det blir spennende 🙂

    • Takk for det Atle, ja nå begynner det å bli mulig å gjette selv om de som tar alle de tre siste nok skal ha litt flaks. Har som de mest observante har sett ikke nødvendigvis plukket ut de absolutt største – det skal også være noe minneverdig ved turneringene.

      Så Las Palmas 1996 er faktisk ikke med og ei heller Curacao 1962. Nå skal jeg ikke røpe mer, men som du skjønner var det fortsatt litt å ta av på slutten og målet helliger her middelet – altså ville jeg belyse hele perioden fra 1850 frem til i dag ved å få med en rekke ulike spillere på sitt høydepunkt i karrieren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.