Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 24

Deltakerne i Zurich 1953 – en kandidatturnering med historisk sus i
Foto: Zurich Candidate Tournament | http://www.zurich-cc.com/en/zurich-1953/photos

 

En fantastisk turnering med spillere som Smyslov, Bronstein og Petrosian

Zurich 1953 er etter mitt skjønn den beste turneringen du kan studere via bøker. Det var en gigantisk turnering med 15 spillere, totalt 30 runder og det ble spilt 210 partier totalt. Vi hadde de unge spillerne som var kommende stjerner og en sterk eldre garde som fortsatt visste å slå fra seg. Den tidligere VM-utfordrer David Bronstein, den unge stjernen Vasily Smyslov, vinneren av AVRO-turneringen i 1938 Paul Keres, den kommende verdensmesteren Tigran Petrosian, de russiske teoretikerne og forfatterne Efim Geller og Alexander Kotov samt Mark Taimanov, Yuri Averbakh og Isaac Boleslavsky som alle var svært sterke. I tillegg hadde vi Laszlo Szabo, Svetozar Gligoric, tidligere verdensmester Max Euwe, Gideon Stahlberg og Samuel Reshevsky og Miguel Najdorf. Litt av et felt! Det er skrevet 3 kjente bøker fra turneringen og en av dem er blant de mest berømte sjakkbøkene som finnes. David Bronstein skrev nemlig bok sammen med sin venn og «vakt» innen russisk etterretning Boris Vainshtein. Vainshtein var en mektig person som Bronstein var helt avhengig av for å få utreise til utlandet osv. og han var også en språkmessig og intellektuell sterk kar som skrev narrativene og mye av boka om Zurich 1953 sammen med Bronstein som står bak analysene og det dypeste sjakkfaglige selv om Vainshtein var en habil sjakkspiller. Miguel Najdorf skrev en bok på spansk som er lovprist og som f.eks. John Watson mener er bedre enn Bronsteins bok. Det er et valg som handler om en smakssak, for begge bøkene er hentet fra øverste hylle! Najdorfs bok kom ut på engelsk i 2012 og i tillegg har Max Euwe, som hadde en enorm bokproduksjon, skrevet en bok om turneringen som heter «Schach-Elite im Kampf» og som kom ut på Euwes morsmål nederlandsk.


Denne boka av Najdorf er hyllet av anmeldere

 

Smyslovs stjerne skinte sterkest på denne tiden

På åpningsbanketten ble det holdt taler av Folke Rogard, FIDEs svenske president fra 1949-1970, Mark Taimanov og Miguel Najdorf. Smyslov sang en arie fra en italiensk opera, mens Taimanov spilte pianostykker av Tchaikovsky and Chopin. At Smyslov var stor sjakklig på 50-tallet er det ingen tvil om, men i Zurich fikk han pes av Reshevsky og Bronstein det meste av veien og dette gjorde turneringen spennende. Reshevsky tok en tidlig ledelse, men ble hentet inn av Smyslov i 12. runde. Etter halvspilt turnering og 14 partier for alle, så ledet Smyslov med ett fattige poeng etter 15 runder totalt på Reshevsky og på Bronstein. Reshevsky holdt følge helt til 22. runde der både han og Smyslov sto med 13.5 poeng etter denne runden. Men så dro Smyslov i fra og vant en fortjent seier som ble klar etter at Reshevsky lå et halvt poeng bak da de to møttes i 25. runde og Smyslov vant dette oppgjøret på en overbevisende måte. Partiet er svært interessant og viser den unge Smyslov sitt sterke posisjonelle spill.

 


Vinneren ble Vasily Smyslov som kun tapte 1 av sine 28 partier

Foto: Zurich Candidate Tournament | http://www.zurich-cc.com/en/zurich-1953/photos

 

Fantastiske partier danner grobunnen for denne turneringens popularitet

At turneringen har så høy status skyldes ikke bare de sterke deltakerne, den harde kampen om turneringsseieren og de mange rundene. Det skulles i stor grad at det var svært mange severdige og gode partier i denne turneringen. Jeg vil nevne tre partier til som i sin tid gjorde stort inntrykk på meg. Taimanov mot Najdorf gjorde et slikt inntrykk på meg da jeg studerte kongeindisk for første gang og partiet er da også både interessant, instruktivt og severdig. Zurich er rett og slett en partimessig gullgruve der blant annet kongeindisk blomstret som svart og spillere som Bronstein, Geller, Najdorf og Gligoric sto i spissen for nye idéene der svart fikk dynamisk motspill i denne åpningen og det skapte mange spennende partier. Svart klarte seg forresten bra i turneringen der hvit scoret 51% totalt. Det mest berømte partiet fra turneringen er nok Averbakh mot Kotov i et gammelindisk oppgjør der Kotov finner gull og leverer varene i et spektakulært kongeangrep med svart. Petrosians kvalitetsoffer i forsvar mot Reshevsky er også viden kjent, men det tredje oppgjøret som gjorde stort inntrykk på meg er Taimanov sin flotte nedspilling av Petrosian i en Nimzoinder. Bon Appetitt, folkens!

 

(C) Design av Jan S. Berglund aka Sjakknissen

 

Vi ser på Mark Taimanov sin posisjonelle utspilling av Petrosian:

 


Det var mange som ønsket å følge turneringen på demobrett
Foto: Zurich Candidate Tournament | http://www.zurich-cc.com/en/zurich-1953/photos

 

PS: Jeg ble veldig glad for de donasjonene som viste at i hvert fall noen av dere satte stor pris på denne serien med sjakkhistorikk fra Sjakkfantomet – kanskje prøver vi oss på nytt!?

 

Aktuelle lenker:

6 tanker om “Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 24

 1. Nydeleg slutt! Takk for den fine julekalendaren! Eg ser fram til liknande eller andre opplegg for kalender neste år!
  (Når eg i fleire dagar hadde tenkt at Zürich 1953 kjem 24. desember så handla det nettopp om dei gode turneringsbøkene du hadde framheva i turneringane! Og Zürich 1953 er mellom anna kjend for den gode turneringsboka til Bronstein. At Najdorf (og Euwe) også har ei god bok om turneringa var nytt, og interessant!)
  Godt jobba, dette har vore skikkeleg kjekt å følge med på! Takk!
  Og god jul!

  • Takk, Egil Arne!

   Hyggelig at du likte julekalenderen generelt og avslutningen spesielt.

   Ja, det er jo ikke tilfeldig at det er skrevet tre klassebøker om denne turneringen. Den har mange flotte partier og ble spilt i en inspirert tid.

   Dessuten er det spennende å sammenligne analyser mellom de tre bøkene og moderne analyseverktøy. Dette er faktisk gjort og offentliggjort med spennende resultater…

   Hyggelig at du var med på ferden og kommenterte. God jul til deg!

 2. Stor takk til Sven som har produsert en julekalender i toppklasse!

  Historisk og ikke minst noen glimrende partieksempler. De «gamle» gutta hadde så klare planer så derfor var det så lærerikt og enkelt å forstå.
  Så flott at du kronet kalenderen med turneringen i 1953! Fikk tidlig kjøpt boka av Bronstein etter anbefaling av IM Tiller. Ser ikke bort i fra at jeg kjøper Najdorf boka på nyåret.

  At Smyslov vant turneringen var råsterkt! Gunnar Johnsen anbefalte meg bøker om Smyslov og han lærte meg mye om engelsk åpning.
  Ellers er det gull at hele julekalenderen er digital, så den kan tas frem ved ledige øyeblikk!

  God jul til deg🎄

  • Du er en fantastisk kar Stein – dyktig på ros, sjakkfaglig sterk og interessert i Sjakkfantomets skriverier litt mer enn det vanlige. Hyggelig å ha akkurat deg som leser!

   Det var en spennende kalender å skrive, en fantastisk reise og ikke minst en morsom greie å ha gjort!

 3. Ståhlberg skrev en bok om turneringen också men den är dålig med lite kommentarer. Håller med om att Najdorfs bok är riktigt bra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.