Sjakkfantomets Romjulsquiz 2020

Timmans Titans er en av bøkene du kan velge deg – en favoritt!

 

Sjakkfantomets Romjulsquiz 2020

Dette er Sjakkfantomets Romjulsquiz. Svarene sendes inn til sjakkfantomet@gmail.com. Det er totalt 16 spørsmål og 32 poeng å hente hjem. Overdommer Sjakkfantomet kårer en vinner som får en bok hos Sjakkbutikken til rundt 300 kroner. Lykke til! PS: Svarsfrist: Innen kvelden den 5. januar 2021!

 

Partier med historisk sus

1. Partiet jeg tenker på er en miniatyr som gir meg assosiasjoner til en av sjakkhistoriens største dogmatikere i første omgang selv om spillet er spektakulært og alt annet enn dogmatisk! Partiet avsluttes med et stille løpertrekk til åttenderaden som forsegler kongens skjebne og partiet er udødelig i mine øyne. Hvilket parti tenker jeg på?

2. Partiet jeg tenker på gjorde et uutslettelig inntrykk på meg. Mine to første assosiasjon når jeg ser partiet går til to karer fra samme gigantiske landområdet og de var av ypperste klasse – nemlig Szymon og Tigran. Der stopper det dog for dette er et parti mellom to andre virkelig store legender i spillet og det er sjelden at hvitspilleren ble så posisjonelt og strategisk utspilt som han ble i dette partiet som inneholdt en sen rokade med futt i og mye originalt spill. Hvilket parti tenker jeg på?

3. Partiet jeg tenker på er litt av et norsk skjønnhetsparti og det vant da også skjønnhetspremie i det store mesterskapet det ble spilt i – i sin tid. Jeg tenker tidlig at dette kunne Magnus spilt med svart når jeg ser partiet, men når jeg ser kavaleriet til hvit tromme løs i angrep, så skjønner jeg at det er et annet stortalent som spilte dette partiet med sine hvite brikker i unge år. Ja, han kom faktisk to ganger akkurat rett utenfor pallen i det internasjonale mesterskapet jeg tenker på, men en internasjonal mestertittel vant han da til sist likevel. Hvilket parti tenker jeg på?

4. Noen partier gjør et stort inntrykk på en og dette partiet hadde nok action satisfaction til å bergta meg fullstendig da jeg så det for første gang. At kombinasjonsspillet egentlig ikke bar helt til Rom og at partiet slett ikke er «perfekt», gjør ingenting. Partiet ble nemlig ufullkomment vakkert og en flott miniatyr med et fengende avslutning trekk med sus i. Jeg tenkte igjen på doktoren og dogmatikeren, jeg tenkte på angrepet mot Dresden i dobbel betydning og jeg tenkte på en kar som nådde langt i informatikk. Hvilket parti tenker jeg på?

 

Historiske matcher med swung over seg

5. Jeg husker at han nylig hadde fått seg en liten velstandsmage og at han skulle bruke matchen til trening for å skrive enkel notasjon – før dette hadde han notert på gammelmåten. Han var en legende og møtte en for seg ganske overkommelig motstander. Likevel ble det tango for to – en flott match spilt i en kino. Denne gang tenker på fransk maner, lange sluttspill og spennende sjakk. Det jeg husker best fra denne matchen var en herlig hvit gamp som hoppet inn i løvens beskyttende hule på e6. Det var en tøff manøver gitt – men det ble tango for to lell – remis i det partiet. Hvilken match tenker jeg på der en nordmann spilte hovedrollen?

6. Når jeg tenker tilbake på denne storkampen tenker jeg først på Laskers to VM-match seire mot Stenitz, og så på hans seire mot Marshall og Janowsky i VM. Videre tenker jeg på partiene og da går tankene fort til det frie offiserspillet som svart søkte i denne matchen – og hvor hardt han ble straffet! Jeg tenker også på de to hvite springerne som sto alene igjen på brettet i et av spillene og på hvordan det var et fryktinngytende kavaleri som satte prikken over i’en på et annet parti disse to spilte ved en tidligere anledning. Hvilken match vil jeg fram til denne gang, tro?

7. Jeg tenker først at dette er en av fire slike legendariske kamper. Så tenker jeg på Jan Eggum og ryktet forteller. Ja, for ryktene går jo fort i denne verden og ingen av disse to unngikk dem verken før eller etter denne kampen eller i livet for øvrig. Dette var spennende, det var alt annet enn forutsigbart for det var to svært ulike menn som møttes. Jeg tenker på stor variasjon i åpningsspillet, jeg tenker på kreativitet og jeg tenker på drama. Hvilken match vil jeg til denne gang?

8. Vi skal til en match mellom to svært unge spillere som virkelig slo løs på hverandre i en match som gjorde stort inntrykk på meg. Sjakklig er denne matchen høyinteressant og jeg har inntrykk av at den var velspilt. Den første matchen jeg studerte var Fischer – Spassky 1972, men dette var faktisk den andre matchen jeg studerte og sett i lys av Fischermatchen ble den litt skuffende. Spillet ble rett og slett for høytflygende mellom de to unge kombattantene for en ung Sjakkfantomet. Den ene fikk etter matchen en relativt lang blomstringstid, mens taperen fikk seg en knekk uten like. Allikevel var begge spådd større karrierer enn de faktisk fikk. Det jeg minnes best er 1. matchparti der svart brukte en kjent idé fra Rubinstein – men med brettet speilet. Dermed snek ikke dronningen seg ut via samme dør som Rubinstein brukte for å få dama i spill. Svart vant partiet, fikk et psykologisk overtak i matchen og gikk til slutt seirende ut av duellen. Hvilken match tenker jeg på?

 


VM i 1972 er legendarisk og Bobby Fischer likeså – dette bildet er i min eie!
Tegning av kunstneren Rolf Klaudiussen

Turneringer med det lille ekstra

9. Når jeg tenker på turneringen tenker jeg på en psykologisk utmattende turnering – på tre dramatiske sluttrunder og på et sluttresultat som vel alle kunne leve lenge med! Det mest overraskende ved denne turneringen for meg var hvor sterkt delaktig en kar som ikke kunne vinne ble i utfallet av turneringen og i dramaturgien av den – sammen med en annen kar – nemlig en som hadde reelle sjanser selv, men som feilet. Du husker navnene på disse to og de to andre som spilte hovedroller straks du husker turneringen. Hvilken turnering er det?

10. Å steike! Jeg spilte 10 landsturneringer i min tid og skrev om dem alle, men denne var helt spesiell. Jeg husker at Simen var i storform det året og prøvde å gå på vannet – og han sank aldri! Jeg husker at min gode venn i Tromsø, som er 10 år eldre enn meg, spilte seg opp på Mount Everest og det følte jeg nesten at jeg gjorde selv også. Ja, for jeg husker at jeg vant tidenes største pokal – den står enda i trofeskapet for slikt må en jo ha! Hvilken Landsturnering gjorde så stort inntrykk på en ung Sjakkfantomet, tro?

11. Nå går assosiasjonene til damene som bader, det evig grønne og de dype kombinasjonene i sjakk. Alle god ting er tre sies det og disse tre assosiasjonene får frem et navn hos meg, men kanskje ikke hos deg? Så jeg skal mimre litt. De to på topp i denne turneringen kjenner absolutt alle sjakkelskere navnet på – men tredjemann vil være helt ukjent for majoriteten. Han har dog et intellektuelt godt klingende navn og han var faktisk meget sterk – Weltklasse! Krigen som ble kjempet like ved byen turneringen ble spilt i, kunne en høre fra spillelokalet… Gud bedre – og i dag stopper vi turneringer på grunn av Korona!?

12. Denne kan alle, så her må jeg vokte min ord med omhu. Dette var en dobbel Berger turnering der vinneren virkelig fikk en flying start og han avgjorde alt i første halvdel av turneringen selv om alle regnet med at minst en mann ville gjøre han rangen stridig. Dette var da også den eneste mannen som sto i mot i begge partier mot vinneren – resten bukket under i et av partiene, men ikke i det andre. Hvilken storturnering tenker jeg på?

 


Håper du ikke er Katt Matt riktig enda – det gjenstår 4 spørsmål!
Illustrasjonsfoto: Maria Sæther

Spillere vi bør kjenne!

13. Han har fått en tvilsom åpningsvariant oppkalt etter seg, men han bar navnet med stolthet så lange han levde. Han har vunnet det Sovjetiske mesterskapet, spilt seg til kandidatsemifinalene i VM og vunnet sjakk-OL for hjemlandet en rekke ganger. Han var likevel aldri noe vidunderbarn og hans kolleger husker han best for hans lille notisbok som alltid var med. Ja, for den inneholdt de beste analysenyhetene i skarpe åpninger og var oppe til revisjon selv på korte flyturer. Jeg husker godt en av seirene hans mot Tal – for et heftig hvitfyrverkeri! Han var normalt tam med hvit og hissig med svart – men mot Tal spilte han opp til fest tidlig gjennom flott spill! Hvem var han?

14. Han var meg bekjent den første som satte et lite spørsmålstegn ved om det var fullstendig sunt å spille åpen sicilianer med hvit og han hadde sine kreative ideer både med hvit og svart i denne åpningen der noen av hans mest berømte partier ble spilt. Allikevel er hans navn knyttet til en åpning som bærer hans navn og ellers tre negative hendelser i hans karriere! Noe som fortsatt ergrer hans tilhengerskare som er stor. Selv om mannen er død, så lever ideene hans videre og favorittideen hans er også en favoritt hos Alpha Zero. Hvem tenker jeg på?

15. Du verden for en mann! Han kunne en lang rekke språk, hadde en utsøkt hukommelse og en god penn. Allikevel gjorde denne hedersmannen med et rikt liv en ærlig jobb fra 9 til 5 store deler av livet sies det. Han hadde en utsøkt penn og en giftig tunge og etter sin død ble en av bøkene hans oversatt til engelsk for første gang der den fikk en stor renessanse. Det sies at denne mannen lærte Bobby Fischer manerer og kunsten å kle seg som en vinner. Men hvem var han?

16. Vi skal til en av sjakkens store skikkelser, som riktignok aldri ble verdensmester, og som ikke var russisk – men du verden så mye god sjakk han spilte. I min tid på 80-tallet sa fremtredende stormestre i vesten at det var verdt å studere denne mannen sine hvitpartier for å bygge opp et godt d4-repertoar og det tror jeg nesten står seg den dag i dag! Lillebroren hans er IM i sjakk, men ikke kjent – ellers vant han minst en storturnering foran russerne i mer enn to tiår på den tiden slikt betydde noe. Spesielt høy rating? Kanskje ikke. Spesielt god? Ja, absolutt og veldig jevn!

 


Du bør kjenne denne karen forresten – mannen med det tøffeste navnet i sjakken – Znosko Borovsky – men det var utenfor konkurranse

 

Svarene sendes til Sjakkfantomet@gmail.com innen kvelden den 5. januar 2021!

4 tanker om “Sjakkfantomets Romjulsquiz 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.