GM Arvola Notkevich rystet verdensmesteren før VM

Arvola Notkevich i etteranalyse med Magnus Carlsen – unge Sivert ser på!
Foto: Anniken Vestby (copyright)


En sluggerfest – beinhard kamp mellom Arvola Notkevich og Magnus Carlsen

Det ble et usedvanlig rikt sjakkparti mellom Benjamin Arvola og Magnus. Partiet åpent som en Caro Kann med Magnus som svart. Med hvite brikker spilte Benjamin det skarpe Panovangrepet – et klokt valg skulle det vise seg. Magnus spilte en solid, men litt passiv variant og da han skulle improvisere med 12…Sc6 kom han ut av teorien og Benjamin viste mot og en edruelig stillingsvurdering da han tok imot kvalitetsofferet som dette trekket representerte. Jeg er usikker på hvor mye Magnus faktisk så av kompensasjon – men det er ingen tvil om at han først fikk en god del kompensasjon. Når så Arvola Notkevich spilte tårnet sitt til e1, i stedet for a3 i det 16. trekket tok Magnus fullstendig over showet og fikk opp et fryktinngytende angrep! Men Benjamin hang med ved å spille det sterke forsvarstrekket Te3! som gjorde angrepsføringen til Magnus mye vanskeligere. Magnus feilet stygt da han spilte bonden sin til f4, og ga e4-feltet, og plutselig var det Arvola Notkevich som spilte for seier. Han spilte godt, bygget opp stillingen sin og da han fikk inn de flotte konsolideringstrekkene f3! og b3! var stillingen hans fullstendig vinnende. Hele den nordnorske sjakkeliten holdt pusten – kunne Arvola Notkevich lage en sensasjon som ville gå verden rundt før VM-matchen til Magnus? Nesten! For Arvola bommet stygt posisjonelt ved å bytte dronninger og da var stillingen remis. Senere – i sluttspillet kunne han ta trekkgjentakelse – men ble overmodig og spilte videre i stedet for å kreve remis. Synd! Remis ville vært et praktresultat. Kanskje var han preget av øyeblikkets stund, kanskje visste han at seieren glapp og ville gamble på nytt – uansett gjorde han flere feil i fortsettelsen og tapte dette sluttspillet. Allikevel var det meget hederlig innsats av GM Arvola Notkevich som virkelig ga Magnus en støkk i livet før VM!

 


Arvola Notkevich og Magnus Carlsen kjempet hardt over sjakkbrettet i Tromsø
Foto: Anniken Vestby

 

Magnus Carlsen slo Benjamin i et spennende oppgjør der alt kunne skjedd:


Magnus sin neste oppgave er VM som starter 26. november med 1. matchparti!
Tegning for Sjakkfantomet – Magnus Pettersen

 

PS: Denne artikkelen står også på trykk hos Tromsø sjakklubb

Aktuelle lenker:

Én tanke om “GM Arvola Notkevich rystet verdensmesteren før VM

  1. Tilbaketråkk: Magnus Carlsen i Tromsø | Sjakkfantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.