Sjakkfantomets VM-oppladning: Ian Nepomniachtchis sjakk

Ian Nepomniachtchi er russer, jødisk og en himla god sjakkspiller
Foto: Anniken Vestby

 

Magnus og Nepo har en lang historikk sammen

Det startet alt i EM 2002. Magnus og Nepomniachtchi spilte i EM for ungdom under 12 år i Spania, og Magnus hadde alt passert 2200 i elorating, mens Nepo allerede var oppe på over 2300! Treneren til Ian var på dette tidspunktet – FM Valentin Ekimenko – forelsket seg i treningsgjerningen med unge Ian, og la sjela si i arbeidet med å få han bedre. Valentin var også klok nok til å gi gjerningen videre på rett tidspunkt og slik fikk Nepomniachtchi flere gode trenere i sine informative år som sjakkspiller og hadde stor utvikling tidlig. Da han møtte Magnus for første gang i 2002 var det derfor to sterke spillere satte hverandre i stevne, og det ble et spennende posisjonelt parti der Magnus forsvarte seg med Alekhines forsvar. La det være sagt med en gang – det ble et meget godt parti, variert og posisjonelt oppgjør. Magnus dominerte første halvdel av partiet, og Nepo dominerte andre halvdel av partiet og til slutt vant russeren både partiet og mesterskapet. Partiet viste at Nepo var litt mindre dogmatisk enn Magnus, og alt god på å vite hvilke brikker som var gode og hvilke som ikke var like gode ut fra struktur og aktivitet. At Nepo vant dette partiet satte spor i tiden som kom – ja, for Ian Nepomniachtchi fikk et tak på Magnus Carlsen og etter remis i deres andre oppgjør i VM 2002 – ble det en ny seier på Nepo i VM 2003 – Magnus sin siste ungdomsturnering internasjonalt i EM eller VM.

Vi tar en titt på partiet det første definerende partiet mellom Magnus og Nepo:

 

Nepomniachtchi sitt gjennombrudd i verdenseliten

Selv om Nepo var et vidunderbarn, og en spiller av rang allerede i ung alder, hadde han tre problemer som gjorde at det tok tid for han å spille seg opp i verdenseliten i sjakk. Det ene problemet het Sergei Karjakin – det andre het Magnus Carlsen og det tredje var hans egen variasjon i prestasjonene. Nepo kunne nemlig ofte starte en turnering formidabelt, men så fikk han et stygt tap eller slakket voldsomt av sånn helt plutselig. Han var en humørspiller. En lei svakhet som ga store svingninger i turneringsprestasjonene til den unge spilleren, før han fikk bukt med dette problemet for få år siden og et godt spørsmål er om han i VM klarer å beholde den dype motivasjonen hele veien til Rom. Et minst like stort problem for Nepomniachtchi har i årene løp vært at 1990-årgangen er så sterk, at turneringsarrangører på det høyeste nivået har måttet velge mellom Crème Fraîche og Crème Fraîche – altså to nesten like varer på øverste hylle. De valgte i årene 2003-2007 Sergei Karjakin og etter dette valgte de Magnus Carlsen som førstevalg av den unge generasjonen av åpenbare grunner. Dette førte til at Nepo ikke fikk de samme sjansene som Magnus og Karjakin til å lære av de beste og klarte på skuldrene til de største kjempene og lære av dem. Dette er etter mitt syn helt avgjørende for at Nepos utvikling ikke skjøt fart før den gjorde det rundt 2016. Nepo hadde nemlig mange muligheter fra rundt 2010 og utover, men han grep dem aldri 100% ved å jobbe mer, og bli mer robust og stabil over brettet slik Karjakin gjorde det. Riktignok hadde Nepomniachtchi treneren Potkin – som også hjalp Karjakin mye med hans vekst  i 2009 og 2010 – som trener i 2011. Alt året før smalt det i positiv forstand for Nepo! Han ble både Europamester med 9 av 11 mulige, og vinner av den russiske Superfinalen i 2010 – etter omkamp med nettopp Sergei Karjakin. Karjakin som gjorde russer av seg sommeren 2009 og som dermed ble en farlig konkurrent for Nepo også i lagsjakk og andre turneringer på hjemmebane – skulle aldri spøkelse Karjakin fra Nepos barndomsår forsvinne? Det skulle ikke være lett. Det var altså i 2010 at Nepo gjorde sin inntreden i verdenstoppen i sjakk og i 2011 slo han Magnus Carlsen for tredje gang i et berømt parti fra Wijk aan Zee 2011. Etter denne seieren mot Magnus kollapset dessverre Nepo litt på slutten av turneringen med to strake tap, og en remis, for så å ikke å klare 50% i turneringen. Da blir en ikke invitert igjen året etter – det var nemlig Karjakin som fikk plassen i 2012. En må gripe sjansene når de byr seg!

Nepomniachtchi sitt særdeles flotte svartparti mot Magnus i Wijk aan Zee 2011:

 

Endelig stigning – Nepo inn i den absolutte verdenstoppen og invitasjonene kom

Året 2016 skulle bli et særs godt år for Ian Nepomniachtchi. I november dette året passerte han 2750 og hadde da 2767 – mange begynte å snakke om talentet hans igjen. Han ble mer seriøs i sine tilnærmelser til sjakken, og falt aldri lavere enn 2729, som han hadde i desemeber 2017, igjen. Der bet han tenne sammen, spilte seg oppover elometeret igjen – og han har hatt en elotopp på pene 2792. I dag har Nepo en rating før VM-kampen på 2782 og han er utvilsomt en farlig motstander for Magnus. Samtidig mener jeg han slett ikke er den farligste Magnus kunne møte – det var Caruana. Skal jeg sammenligne historisk – så vil jeg sammenligne litt med Århundres sjakkmatch mellom Fischer og Spassky. Fischer var den mest posisjonelle av de to og en spiller som allerede hadde 0-3 mot Spassky i avgjorte partier før VM-kampen. Til sammenligning har Magnus den klart mest posisjonelle stilen av Nepo og Carlsen og Magnus har 1-4 i score mot den russiske storspilleren. Men der stopper all likhet med Fischer. For Fischer hadde jo 125 elopoeng mer enn Spassky før VM-matchen startet og viste det. Magnus har 74 elopoeng mer – noe som også er mye! Vi må også legge til at Fischer møtte en regjerende verdensmester – og ikke hadde VM-erfaring selv eller i teamet sitt. Nepo møter en regjerende verdensmester i år – men har tross alt mye tung VM-erfaring i teamet sitt. Så noen likheter er det, men stor forskjeller er det også. Uansett tror jeg ikke at innbyrdes score før VM – vil prelle av som vann på gåsa. Det teller ikke særlig mye for Magnus er fit for fight nå!

 

 

Er Ian Nepomniachtchi en farlig motstander for Magnus?

Ja – Nepomniachtchi er en farlig motstander for Magnus Carlsen av mange årsaker. Den viktigste årsaken er at han kommer fra et land med store sjakktradisjoner og sjakkressurser som legger sjela si i å få en russisk verdensmester igjen. Magnus har virket litt lite motivert for hardt arbeid før VM – men du kan banne på et Nepo har jobbet knallhardt! Han har visstnok Karjakin i teamet sitt – og Karjakin vet alt om hva en VM-match kommer til å romme. Nepomniachtchi vil være godt forberedt og han er rapportert til å ha gått ned mange kilo i vekt, og er i bedre fysisk form enn noensinne. Nepo er også en spiller som har en spillestil som står godt til Magnus – de er svært ulike og Nepo har derfor større styrker enn Magnus i noen deler av spillet, mens han har mye større svakheter enn Magnus i en rekke andre faser av spillet. Kampen vil dermed stå om hvem som får motstanderen over på sin banehalvdel og hvem som får brukt styrkene sine best. I den fjerde spalten før VM på mandag vil vi gjøre et dypdykk i Nepo sine styrker og noen av hans svakheter på sjakkbrettet. Han er altså en spennende spiller som vant Kandidatturneringen med 8.5 av 14 – et helt poeng foran Anish Giri selv om det utvilsomt var jevnere enn som så.

 

I London i 2017 fikk Nepo sin fjerde seier mot Magnus på imponerende vis:

 

Tegning av Magnor Pettersen for Sjakkfantomet

 

Nå gleder vi oss til VM!

Sjakkfantomet blogger hver dag frem mot VM og tenker også å dekke VM-kampen her på bloggen. Er du med? Gi gjerne lyd fra deg med innspill i kommentarfeltet. Før og under VM-kampen vil mange spørsmål reise seg vi får svar på etter hvert. Hvem får matchen inn i sitt spor og på sin banehalvdel? Hvem klarer å skvise ut poeng av gode stillinger? Hvem er seigest til å forsvare seg? Hvem vinner det første partiet? Hvem er i best form? Hvem spiller hardest på initiativet? Hvilken strategi velger spillerne? Jeg tror at mange av disse faktorene som seighet og dagsform må gå Nepo sin vei for at det skal bli en spennende kamp. Jeg velger å tro at Magnus har mer enn 75% sjanse i kampen og at han vil vinne allerede før alle partiene er ferdigspilt. Men dette er også faren for Magnus – undervurderer han Nepo og tenker at han er klar favoritt – så kan det fort gå galt. Derfor er og blir Nepomniachtchi en farlig motstander – fordi han har en angrepspunch og taktiske slag som kan slå ut Magnus Carlsen i en VM-kamp. Dette blir også en liten psykologisk thriller og hvem er best forberedt på det!?

 


Caruana snakker med Nepo – har de diskutert noe rundt VM-kampen, tro?
Foto: Anniken Vestby

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Sjakkfantomets VM-oppladning: Ian Nepomniachtchis sjakk

  1. Jeg tenker at en av styrkene til Nepomniachtchi, sammenliknet med en spiller som Caruana, er at det ikke er like åpenbart at Carlsen vil være en favoritt dersom det går til hurtig, lyn, eller Gud forby, Armageddon.

  2. Det er helt klart en av styrkene, Simon. Skal ikke røpe for mye av mandagens spalte, men morsomt når spillere er så forskjellig som Magnus og Nepo tross alt er. Det gir den nødvendige friksjonen som skaper spennende sjakk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.