Sjakkfantomets VM-oppladning: Magnus Carlsens formative år fra 1999 – 2007

Magnus Carlsen har ofte et godt smil på lur – vi blir bedre kjent med han!
Foto: Anniken Vestby

 

Magnus sin sjakkutvikling i ung alder

Magnus sin sjakkvanding startet ved at faren lærte han sjakkreglene i 5-årsalderen. Da hadde han allerede vist store ferdigheter i en del ting som krevde kognitive ferdigheter som puslespillegging, legobygging og pugging av kommunevåpen. Allikevel fattet ikke Magnus interesse for sjakken straks – først da han var over 7 år gammel og ble utfordret av storesøster Ellen våknet interessen for spillet hos Magnus og det var konkurranseinstinktet som vekket den interessen. Han ville slå søsteren sin! Magnus deltok i sin første sjakkturnering sommeren 1999 og havnet midt på treet under Landsturneringens miniputtklasse på Gausdal med 6½/11. Frøet var sådd og den høsten i 1999 oppdaget Simen Agdestein Magnus sitt talent, og tilknyttet han til NTG der det ble sjakktrening på den unge sjakkspiren. I mars 2000 ble denne treningen mer systematisk da NTG sin sivilarbeider Torbjørn Ringdal Hansen begynte å trene Magnus. Magnus gjorde bemerkelsesverdige framskritt gjennom samarbeidet med Ringdal Hansen og økte rating sin med mer enn tusen elopoeng det første året som kom. Sommeren 2000 vant Magnus Landsturneringens miniputtklasse med 10 av 11 mulige. Eneste tap kom mot rivalen Jon Ludvig Hammer, som hadde bodd i USA, og som var vesentlig høyere rangert enn Magnus på det tidspunktet. Dette ble et vendepunkt for Magnus Carlsen – han ble sjakkspiller på sin hals og ildnet til og han satset knallhardt i årene som kom ved å spille mer enn 300 rangerte turneringspartier fra høsten 2000 til utgangen av 2002. I tillegg spilte han mer uformelle turneringer og lynsjakk etc. ved siden av. Magnus var på vei. Intuisjonen hans fikk den mengdetreningen den trengte så sårt for å utvikle verdens beste sjakkintuisjon.

Magnus sin måte å lære på var lystbetont læring og lystbetont lek

Magnus startet tidlig med puslespill, lego og Donald Duck – livet var en lek, men han la gjerne på et C-moment der han bygde komplisert lego eller brukte flere puslespillbiter enn de voksne forventet når han valgte puslespill. Magnus likte å ta en stor utfordring tidlig. Det sies at han spilte mye sjakk med seg selv i den første fasen. Flyttet brikkene, lette etter mønstre og kombinasjoner og økte forståelsen gjennom lek med brikkene. Det som er sikkert er at han leste store mengder sjakkbøker som gikk ned på høykant, en av de første viktige bøkene som satte spor var Bent Larsens sin bok «Finn planen» og kanskje nettopp derfor ble Magnus en svært dyktig posisjonsspiller etter hvert. Han har alltid hatt en strategisk og posisjonell kurs og retning i spillet sitt. Allerede høsten 2002 passerte Magnus 2200 i elorating. Han spilte EM i sjakk for ungdom under 12 år – der han tapte mot Ian Nepomniachtchi i Peniscola i Spania høsten 2002. I november samme år under VM for spillere under 12 år klarte Magnus remis mot Nepomniachtchi og ble til slutt nr. 2 i det mesterskapet på samme poengsum som vinneren – Ian Nepomniachtchi! To sjakkstjerne var på vei.

Dette er Magnus sin første remis mot Nepo i klassisk sjakk fra 2002:

En stigende stjerne tar sine første napp

I første halvår av 2003 kom alle Magnus sine IM-napp på løpende bånd. Først i Gausdal Troll Masters med 7/10 mulige i januar 2003. Så det andre i Salongernas IM-turnering med 6/9 i Stockholm og så, i juni 2003 kom det tredje IM-nappet som ble oppnådd under Politiken Cup med 8 av 11 mulige i København i juli 2003. 20 august 2003 fikk Magnus offisielt sin IM-tittel fra FIDE og deres kongress. Han var da 12 år gammel. Familien valgte på dette tidspunktet å leie ut huset for ett år, selge en bil de hadde og de bruke en eldre van som var i familiens eie til å legge ut på Europaturne. De tre barna deres fikk fri fra skoleåret og hjemmeundervisning i stedet. Dette fungerte noen måneder – men til slutt var det bare Magnus og pappa Henrik som fartet rundt på turnering etter turnering. Det skulle ta tid fra Magnus i juli 2003 fullbyrdet IM-tittelen til han i januar 2004 gjorde sitt store gjennombrudd i Wijk aan Zee og tok første stormesternapp. Ja, for i januar 2004 slo Magnus til med en turneringsprestasjon på hele 2702 i Wijk an Zee, han tok 10½/13 og vant gruppen alene foran GM Sipke Ernst på andreplass og Jan Smeets på tredjeplass. Partiet mot Ernst gikk verden rundt på grunn av den vakre epulettematten Magnus fikk inn på slutten, og i Washington Post døpte de Magnus som Sjakkens Mozart – et navn som også ble brukt på Capablanca. Naturtalentene i sjakkens hadde samme kallenavn nå og stjernen til Magnus lyste kraftigere enn noen sinne.

 

Magnus slo Hans Krogh Harestad i et flott parti da han fullbyrdet IM-tittelen sin i København i 2003: 

Magnus ble stormester i en fei

I Wijk aan Zee kom altså det første GM-nappet og de neste kom rekende på ei fjøl. Alt i februar spilte Magnus Carlsen hjem sitt andre stormesternapp i Aeroflot Opens A-gruppe som ble spilt i Moskva. Magnus imponerte stort og da 13-åringen knuste Sergei Dolmatov i et hollandskparti med hvit, og Kasparovs tidligere trener ble på stedet så imponert – at han tok noteringsskjema og viste alle sine venner heseblesende: «Dette er partiet til et geni!». Russland hadde fått en ny sjakkstjerne – og han kom fra Norge! De kalte han bare for Malysh – navnet på Karlsson på taket av Astrid Lindgren som er så populær i Russland. Det tredje nappet tok Magnus alt i april i Dubai Open Chess Championship i slutten av måneden. Han var dermed på dette tidspunktet verdens yngste stormester og en stor stjerne mange fulgte med på. Vidunderbarnet fra Norge fikk alt i 2005 sin første biografi skrevet av Simon Agdestein og som et friskt vestlig sjakkpust fikk han stor oppmerksomhet og kunne velge og vrake i turneringstilbud.

 

Partiet mot Dolmatov er en ekte Magnus-klassiker:

Ferden videre mot Verdenstoppen

Ferden opp til verdenseliten i sjakk skulle bare ta Magnus 3 år. Den startet sommeren 2004 som stormester og plutselig ble han tatt seriøst av alle og fikk det tøft med å holde prestasjonene ved like. 2005 ble ikke et spesielt godt år for Magnus. Dette året tapte han blant annet en omkamp mot NM-tittelen i sjakk for andre året på rad, men han startet året i Drammen med å slå en Topp-10 spiller i verden for første gang i klassisk sjakk. Det var Alexei Shirov (2726) som ble Magnus sitt første bytte blant de store gutta i begynnelsen av 2005. Så ble det mye læring og et platå-år for Magnus der han måtte akklimatisere seg på en ny ratinghøyde. I mai/juni 2006 spilte Magnus for andre gang på 1. bordet til Norge under sjakk-OL – det skulle bli litt av en turnering for helten vår. Magnus slo blant annet Michael Adams – en spiller Nigel Short påsto en måtte slå i både åpningsspillet, midtspillet og i sluttspillet for å vinne mot. Short, som hadde vært skeptisk til Magnus Carlsen sin rolle som verdensmesteremne, satt ringside – og ble i fyr og flamme av spillet til Magnus! Ja, nå skjønte han at Magnus kom til å bli en fremtidig toppspiller og ratingprestasjonen i OL det året lå da også på hele 2820 – etter at Magnus tok 75% score på Norges førstebord og gikk tapsfri gjennom rundene. Allerede på sensommeren det året – i 2006 – passerte Magnus for første gang 2700 på LIVE-ratingen i august. Det skjedde under Youth vs. Experience i Amsterdam etter den flotte seieren hans mot John Nunn. Etter turneringsslutt var dog Magnus igjen under grensen for 2700, og som i 2005 fikk han nå et langt platå rent ratingmessig! Først på FIDE-rankingen per 1. juli 2007 – nesten ett år senere – passerte Magnus Carlsen for første gang 2700-grensen offisielt med sine 2710 poeng. Grunnen til dette var en meget sterk Linaresturnering og seieren hans i Biel-turneringen 2007, som var Magnus sin første seier i en Eliteturnering. Men før dette mislyktes han i Tal Memorial 2006 og i Wijk aan Zee-debuten hans i A-gruppe i 2007. Han vant ikke noe parti i disse to turneringene – men fikk likevel en ny sjanse som vestens fremtidshåp i Linares. Der lyktes det Magnus å vinne flere flotte partier! Magnus var nå inne i varmen for alvor og per juli 2007 hadde han altså over 2700 i elo og var en klassespiller med 2710 i elo.

 

Ikke alle vet at dette flotte partiet fikk Magnus over 2700 på LIVE-ratingen:

 

PS: På tirsdag ser vi på årene 2007-2013

Aktuelle lenker:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.