Fantomvurdering head to head: Magnus Carlsen vs. Ian Nepomniachtchi

Magnus Carlsen i godt humør i 2021 – er han klar for VM-kamp?
Foto: Anniken Vestby

 

Mine tanker om matchstrategiene

Nå er det VM i 2021 og Sjakkfantomet vil igjen røpe sine tanker om matchen før VM starter. Der tror jeg det blir en del klassisk trykkspill fra Magnus – altså mange store og små drypp av dypt posisjonelt, planmessig spill der han spiller på å temme og klemme som hovedplan. Magnus sin hovedplan er å kontrollere, få de rette strukturene og å gripe initiativet tidlig. Jeg tror Nepomniachtchi sin plan A er ubalanse, dynamikk, stor aggresjon og mye aktivitet i partiene. Jeg tenker at de viktigste tingene i matchen blir kampen om initiativet – altså hvem som sitter i førersetet i enkeltpartier, hvem som får første stikk, altså hvem som kommer i flytsonen først og hvem som klarer å omstille seg og takler motgang best. Dette er VM-kampenes kjerne sammen med forberedelser, psykologi og nerver. Må gleder vi oss til kamp for dette blir kos!

Jeg har laget et estimat over hvem som vinner VM…

Jeg presenterer under en relativt grundig og gjennomtenkt analyse som du likevel ikke bør ta særlig alvorlig – øvelsen er 100 ganger for komplisert til det! Tanken er at vi skal lære litt om hvordan Sjakkfantomet tenker om denne matchen, at du selv skal tenke noen tanker om hvordan du tror matchen vil gå, og at du får synliggjort noen av elementene som må være på plass før en slik match starter. Som i 2018 har jeg vektgradert alle punktene. Har et punkt en vektgradering på 3 (går til 5) og spilleren fikk 6 (som er høyeste enkeltscore) – så blir summen spilleren får 6×3=18. Jeg har summert opp alle punktene og ganget med vekttallet og regnet ut hvem som vinner VM etter mitt estimat. Sist, før Carlsen – Caruana; mente jeg at Magnus kun hadde 52% sjanse i den kampen da Caruana var i kjempeform. I år er jeg mye mer positiv på Magnus sine vegne. Sjakkfantomet har for øvrig tippet rett VM-vinner siden han begynte å blogge i 2006.


Fantomvurdering head to head Carlsen vs. Nepomniachtchi

 

Angrepsspill:

Seier 6-4 til Nepomniachtchi

Nepo har en enorm naturlig feeling for angrep, kongens sikkerhet og taktikk og vinner denne Heads Up vurderingen klart på sitt naturlige angrepsgen.

Vektgradering 2

 

Rent forsvarsspill:

Seier 5-3 til Magnus. Magnus har reddet utrolig mange tvilsomme stillinger opp gjennom karrieren, og er den spilleren med flest verktøy i verktøyskrinet sitt, og han er svært ressursfull i visse typer sluttspillet og meget tålmodig som spiller. Dessuten har han et skyhøyt bunnpunkt og er like fresh etter 5 timers spill og klar for kamp også etter en dårlig dag. Nepomniachtchi er også flink til å spille passivt forsvar når det trengs – men det er ikke hans største styrke for han leter alltid etter motspill. Kasparov mener Nepomniachtchi er en forsvarsspiller av rang – men det gjenstår å se om han er det i den sjette spilletimen og etter at biffen først er mør og klar for steking i enda et vondt oppgjør.

Vektgradering 3

Posisjonsspill:

6-4 til Magnus. Her blir det en klar seier til Magnus, som nok liker seg aller best som en klassisk skolert posisjonsspiller som bygger sten på sten med stor tålmodighet uten å gå inn i noe taktisk tull. Nepo har ikke den samme naturlige stillingsforståelsen i et stort utvalg stillinger og strukturer og vil få problemer når Magnus pensler inn i territorium der Nepo ikke føler seg hjemme.

Vektgradering 2

 

Magnus Carlsen er en posisjonsspiller av rang og har en sjelden god sjakkforståelse
Foto: Anniken Vestby

 

Strategi:

Seier 5-4 til Magnus. Magnus har mer erfaring som strateg i mange ulike stillingstyper, men Nepomniachtchi ofte finner kreative, taktiske og angrepsmessige ideer raskt med uortodokse og spennende spill som resultat. Nepomniachtchi har alltid hatt en smalere åpningsrepertoar – som han kjenner godt. Magnus elsker å trekke de lange linjene i spillet, og han liker å overraske og kan spille absolutt alt! Samtidig er han flink å tenke korte idéer og ikke nødvendigvis de lange linjene som ofte ikke finnes i en stilling. Nepomniachtchi har oftere kongeangrep som sin strategiske idé, men det i Magnus sin arsenal finnes alt mellom himmel og jord. Når det er sagt ender matt partiet – det kan bli et problem.

Vektgradering 2

Taktikk:

Seier til Nepomniachtchi 6-5. Nepomniachtchi har et meget sterkt taktisk blikk, meget gode regneferdigheter og en sterk intuisjon for temaer og motiver. Mitt inntrykk er at han tar dette raskere enn Magnus og at dette er hans største slagkraft i matchen. Han har også en alertness som mange ikke har og han finner farlige ting begge veier fort. Gjør Magnus en blemme skal jeg banne beinet på at Nepomniachtchi finner den.

Vektgradering 5

Åpningsspill/forberedelser:

Even Steven – 5-5. Begge er mesterlige i åpningsspillet. Det sies at Nepo har tilgang på kunstig intelligens fra The Skolkovo Institute of Science and Technology i Moskva og at deres supercomputer kjører ulike programmer. Magnus har garantert tilgang på noe tilsvarende gjennom konsernet sitt Play Magnus Group og deres kontakter. Magnus kommer til å forbereder seg bredt og han tenker bredt slik han gjorde det med svart mot Caruana sist. Nepomniachtchi kommer kanskje til å bare spille 1. e4, som er hovedtrekket hans, men jeg har en følelse av at vi får se en variasjon mellom e4 og d4 tidlig i matchen før han staker ut en kurs der han ser svakhet.

Vektgradering 5

 

Ian Nepomniachtchi er russer, jødisk og en himla god sjakkspiller
Foto: Anniken Vestby

 

Midtspill:

Magnus vinner 6-5. Magnus er den mest kreative, dynamiske og mest posisjonelle av de to. Det er han som har størst verktøyskrin og han som har flest strenger i midtspillet å spille på. Magnus har dessuten flest overganger til sluttspill da forståelsen hans av overgangene er uten sidestykke. Nepomniachtchi blir mer avhengig av at regnemusklene sitter og at den taktiske intuisjonen hans er inntakt – men han var meget god i kandidatturneringen og er han i form – blir han god i midtspillene.

Vektgradering 5

Sluttspill:

Klar seier 6-3 til Magnus som har sin beste fase akkurat i sluttspillet. Nepomniachtchi har helt sikkert jobbet mye med sluttspill det siste halvåret – da dette er en stor del av VM-matchen og lærdommen etter Magnus – Anand viser hvor viktig det var – det kan fort bli lange sluttspill som kommer til å avgjøre matchen. Jeg tror det. Det er altså langt opp til Magnus sitt nivå for Nepo, og da tenker jeg på evnen til å realisere små fordeler over tid. Trykkspill med skvis til sitronen er tom for saft!

Vektgradering 5

Dynamiske strukturer:

Nepomniachtchi vinner 5-4. Et av få punkter Nepo scorer en knepen seier på hos meg. Han har sin forse i aktive stillinger med mye dynamikk. I praksis blir det likevel et åpent spørsmål om Magnus klarer å få spillet sitt så mye inn i sin solide bane – at Nepo ikke fullt ut får brukt dette våpenet. Kampen vil stå om initiativet – hvem vinner det?

Vektgradering 2

 

Lukkede strukturer:

Uavgjort 4-4. Magnus er det mest tålmodige av de to over sjakkbrettet, men i lukkede spill trives han likevel ikke like godt som i semi-lukkede spill eller semi-åpne spill der han har sin største kraft. Nepomniachtchi liker å slå i semiåpne stillinger, men også i semi-lukkede strukturer spiller han meget bra og jeg tror mye av kampen vil gå for seg i slike stillinger i spansk/italiensk, siciliansk og i dronninggambit, Grunfeld eller slavisk. Jeg tror også at det er en høy sannsynlighet for et Caro Kann parti eller to og kanskje også frank fra Nepo. I helt lukkede strukturer, som kongeindisk, føler jeg at ingen av spillerne har sin preferanse – og jeg tror ikke vi får se slike spill. Nepo trives med mer dynamikk over hele brettet og Magnus liker ikke all in-situasjoner i f.eks. kongeindisk der han satser alt på en fløy og brenner den andre – selv om han mestrer dette også.

Vektgradering 1

Teknikk:

Seier 6-4 til Magnus som har en fortreffelig teknikk når det kommer til det å vinne et vunnet parti på enkleste måte. Men han er nok enda bedre på det å presse med små fordeler gjennom stryk og fossefall i sluttspillet.

Vektgradering 3

 


Levemannen Nepo i sitt ess
Foto: Anniken Vestby

 

Åpningspunch med hvit:

Uavgjort 5-5 mellom to godt skolerte hvitspillere! Mye av spenningsmomentet blir utvilsomt hvilke førstetrekk som spilles i denne tvekampen i åpningene og hvem som klarer å riste til seg initiativet.

Vektgradering 3

 

Åpningspunch med svart:

Knepen seier til Magnus 6-5. Magnus har et rikt svartrepertoar med mange muligheter og blir stadig bedre med de svarte brikkene, noe han viste i forrige VM-kamp. Nepo har et trangere nåløye med svart og blir mer forutsigbar i selve åpningsfasen, selv om hans hans svartrepertoar er svært gjennomarbeidet.

Vektgradering 3

Variantregning:

Seier til Nepomniachtchi 5-4, han har en naturlig letthet i kalkulasjon og regner raskt og godt. Er trolig mer regnesterk i klart kalkulerbare stillinger enn Magnus. På en god dag fungerer regnemaskinen hans utmerket, men det er et åpent spørsmål om hva som skjer på en dårlig dag for Nepo. Magnus er god på å regne bredt og på å se mye og ha et bredt spekter av muligheter i arsenalet sitt – der er han suveren!

Vektgradering 5

Posisjonell intuisjon:

Klar seier 6-4 til Magnus Carlsen som har verdens beste sjakkintuisjon! Nepo Har en mer konkret spillestil, med mer konkrete kunnskaper som han bruker med sitt taktiske kompass og sitt angrepsmessige arsenal. Hos Magnus er den gode intuisjonen og den naturlige sjakkforståelsen av hvor brikker og bønder skal – selve ledestjerne han har hatt med seg fra barnsben av og intuisjonen stoler han på.

Vektgradering 4

Taktisk intuisjon:

6-5 til Nepomniachtchi. Nepo er flink til å fange opp taktiske ting raskt, han har også en alarm som ringer når taktikk truer han og Magnus sier at han har en stor evne til å vurdere kongens sikkerhet korrekt. Han kan beregne taktikk til frokost, lunsj, middag og kvelds og er farlig der.

Vektgradering 5

Alder / Rutine:

Klar seier til Magnus 6-4. Spillerne er jevngamle, begge er født i 1990, men Magnus kom inn i den ypperste verdenseliten i sjakk 8 år tidligere enn Nepo og har mye mer erfaring fra toppen av pyramiden. Magnus har mye mer erfaring fra VM-matcher der Nepo bare har kandidatturneringen å vise til – at Nepo ikke scorer dårligere er at han har Karjakin og trolig Radjabov i teamet sitt – to karer som påvirker Nepo i rett retning.

Vektgradering 2

 


Magnus med Evsuld og Torbjørn fra Tromsø – han er med på bilder ofte!
Foto: Anniken Vestby

 

Sult/kampånd:

Seier til Nepomniachtchi 5-3. Hvorfor? For Magnus er det nesten en årlig affære å spille VM-match – han er blasert. For Nepomniachtchi kan det være denne ene gangen i livet han har sjansen – og trolig kommer den aldri igjen. Han har vært gira inn mot matchen helt siden han vant kandidatturneringen og trent seg ned 10 kg i vekt og trent masse med Karjakin, Radjabov, Potkin og teamet sitt. Han er klar som et egg når VM begynner. Han lukter duften av gull og han ønsker bare å knalle til. Under pressekonferansen sa han at vennskap faller når en VM-match starter og han sa også at det var selve spillet han gledet seg til og hadde jobbet så hardt mot. Nepo er klar. Magnus på sin side er ikke like sulten selv om han skjønner alvoret – og ønsker å vise verden hvem som er best. Han smiler, går på bar, fotball, koser seg med familie, venner og sport og kommer rolig og uthvilt til VM med sol i sekken fra Spania og et korps av sekundantvenner som sitter rundt om i verden – han har bare med seg sjefssekundant Peter Heine Nielsen til Dubai tror jeg. Det er en tanke – tiden vil vise om det kan bli en faktor. Samtidig har Magnus fighteregenskaper som få – og han innehar et uttalt ønske om å bli den første som gjør det bedre enn Garry Kasparov i VM-sammenheng med minst 7-titler. Magnus går med andre ord for gull! Begge er motivert.

Vektgradering 3

Luckfactor:

Hadde jeg visst noe om dette skulle jeg virkelig slått meg løs hos bookmakerne – og ikke bare satset noen få laken. Denne uberegnelige faktoren vi kaller å være i flytsonen, som av mange omtales som hell eller lykke, er og blir alle sjakkspilleres venn eller fiende. Enkelte sjakkspillere benekter til og med at den eksisterer, men til syvende og sist avgjøres det hele ofte av ørsmå faktorer som ligger utenfor menneskets eget styringsområde. Den blir større og større dess jevnere det er mot slutten fordi en liten tue da kan velte et stort lass. Lykken står som kjent den kjekke bi! Her handler det altså også om å være tro mot sine venner og sine åpninger. Om å treffe spikeren på hodet med den første åpningsoverraskelsen osv. Caissa liker slikt. Psykologien i dette spillet skal en ikke kimse av. Et annet vist hodet har sagt at lykken følger den som er best forberedt. Det er utvilsomt Nepomniachtchi. Så jeg velger å spekulere spekulasjon og sier 5-4 til Nepo.’

Vektgradering 2

X-faktor:

Begge har X-faktor i bøtter og spann – men Magnus har mest! Han har tross alt vært verdensmester i sjakk siden han var 23 år gammel. Det står «skrevet i stjernene» at Magnus er en vinnerskalle som skulle bli verdensmester – det samme kan en ikke si om Nepomniachtchi. Han er latere, mer laidback og har ikke den samme x-faktoren. Så jeg sier Magnus vinner denne klart 6-3

Vektgradering 2

 

Omspill-faktoren:

6-3 til Magnus. Han er suveren i hurtigsjakk – elsker utfordringer og har enormt mye erfaring i de raske disiplinene online og over the board! Vi vil virkelig kose oss ved å se Magnus i et eventuelt omspill. Nepo vet dette, og vil være mer usikker enn Magnus dess lenger matchen skrider frem.

Vektgradering 3

Psyke:

5-3 til Magnus. Magnus er god i flytsonen, men han er også en terrier i motgang! Allikevel vet vi av innlendingen mot Anand og av kandidatturneringen i London at Magnus kan få nerver. Karjakin sa også at Magnus kan komme til å være selvdestruktiv hvis han får motgang og det er sikkert rett. Hvem av dem som knekker først Nepo, jeg tror fort han vil takle motgang svært dårlig og kommer han i utforbakke er det bare å tuppe han ut for fjellkanten.

Vektgradering 5

Sekundantteam:

Her vet vi for lite om begge sitt Team til å si noe fullt ut kvalifisert. Vi vet at Magnus har medhjelpere med seg utenfra og at teamet hans trolig er mindre enn tidligere og at han har et par virkelig klassespillere med på laget. Vi vet også at Peter Heine Nielsen fungerer som sjefssekundant og VG mer enn antydet at franske Laurent Fressinet fortsatt er med i teamet hans. Det vi ellers vet er at Magnus har med seg familie og venner. Henrik Carlsen, Ellen Øen Carlsen, Bjørn Gunnar Nesse, Ellens mann Matias L’Abée-Lund og vennen Magnus Barstad er alle med til Dubai og skaper rammene rundt Magnus sitt team der. Vi har sett bilder av Nepomniachtchi sitt team og der kommer det frem at Vladimir Potkin er Sjefssekundant slik han var det i kandidatturneringen, og ellers at både Karjakin og Radjabov er på plass. Ellers har jeg personlig en følelse av at Artemiev gjør en jobb for moderlandet og Nepo. Siden vi har så ufullstendig informasjon her – så står jeg over å gi poeng.

 

Magnus Carlsen har hatt et godt år over sjakkbrettet og er trolig i god form
Arkivfoto: Anniken Vestby

 

Innbyrdes oppgjør:

Nepo vinner 6-4 her. Han har 4-1 over Magnus i klassisk sjakk og selv om to seiere ligger tilbake i barndommen, så setter det noen få spor. Statistikken er syltynn – og Magnus har kommet over komplekset for Magnus år siden! Men dette handler ikke bare om Magnus. Det handler om Nepo også – han har alltid en god følelse i møtene med Magnus og er full av tiltro til seg selv i møtenes deres enn så lenge. Han er ikke slått til jorden slik mange andre er.

Vektgradering 2

 

Tidshåndtering/tidspress:

Uavgjort 5-5. Nepo har god klokkehåndtering og spiller meget fort – han kan av og til ha en tendens til å spille litt for fort, men han har en naturlig god klokkehåndtering og kommer sjelden i den store tidsnøden. Magnus har tilsvarende god tidshåndtering og kommer aldri i avgjørende tidsnød.

Vektgradering 3

Styrkeforhold i år:

Uavgjort 5-5 og Even Steven. Etter søk i databasen min som regner ut ratingprestasjon virker det å være ursterk med hvit begge to, mens Nepo er litt svakere med svarte brikker. Dette er faktisk et varsko – Nepo kan være i svært god form i 2021 og holder den formen en hel match kan mye skje!

Vektgradering 3

Matchstyrke:

Seier til Magnus 6-3. Magnus har mye mer erfaring enn Nepo i det å spille VM-matcher for et stort publikum. Han har også mye mer erfaring fra matcher eller og fra omkamper generelt. Han har kjent det på kroppen selv fire ganger før – det har aldri Nepomniachtchi. Allikevel skal vi ikke overvurdere denne fordelen for Magnus, for Nepo har vært ute en vinterdag før – han har gode matchspillere i teamet sitt og han vil omstille seg underveis og få mer og mer erfaring. Dessuten er han sulten og svært godt forberedt. Så vektgradering 3 og ikke 5.

Vektgradering 3

 


Magnus med sitt gode humør og sin X-faktor betyr mye for sjakken!
Foto: Anniken Vestby

 

Toppnivå:

Seier 6-4 til Magnus. Magnus har et toppnivå ingen andre spillere i verden har, bortsett fra kanskje Fabiano Caruana. Det er likevel ikke grunnen til at Magnus vinner VM i år for Nepomniachtchi har også et flott toppnivå og er han i flytsonen kan han virkelig utfordre Magnus og slå knallhardt fra seg.

Vektgradering 3

 

Bunnivå:

Å ikke ha et stort bunnpunkt er noe av det viktigste i en VM-kamp – du har ikke råd til å rote det til underveis. Nepomniachtchi har et stort fall i spillestyrke når han har sine bunnpunkter og særlig med de svarte brikkene kan det gå riktig så galt om han har en dag der han er utenfor. Magnus vinner denne duellen soleklart 6-3

Vektgradering 5

 

Evne til å styre kompleksitetsgraden/ubalansen i matchen:

Jeg dømmer 5-5. Den som får spillet inn i sin bane vil ha nådd et viktig mål i denne matchen. Her møter vi nemlig to ulike spillestiler som søker to ulike terreng å føre kampen inn i. Magnus ønsker å få partiet inn i roligere baner enn det Nepomniachtchi ønsker. Nepo vil gjerne ha skarpere oppgjør, mer taktikk, færre sluttspill, mer ubalanse og mer aktivt spill. Hvem er best til å få spillet inn i sin bane? Vanskelig å si da partene aldri har spilt en lang match mot hverandre før.

Vektgradering 3

 

Fysikk og utholdenhet:

Seier til Magnus med 6-4. Han har alltid verdsatt det fysiske høyt. Allikevel er Nepomniachtchi like gammel og har trent seg ned 10 kg og er i bedre form enn på lenge. Mentalenergien synes å være meget god – så det handler i stor grad hvor han havner – i angrepsposisjon og flytsonen der en har god utholdenhet – eller i baklefsa.

Vektgradering 3

 

Evne til å nullstille seg sjakklig og mentalt underveis:

6-3 til Magnus. Dette er en viktig faktor og her tror Nepomniachtchi får kjørt seg. Kasparov mener at dette er en veldig viktig faktor og Magnus har vist i kampene mot Karjakin og Caruana at han var god til å omstille seg etter å ha gått seg fast.

Vektgradering 5

 


Tegning: Magnor Pettersen

Oppsummering:

Magnus vinner Heads up analysen soleklart med 538 poeng mot 442 poeng. Da jeg gjorde analysen var det særlig to punkter som overrasket meg, og som kan bli utslagsgivende om Nepomniachtchi vinner VM-matchen. Nemlig at hans gode forberedelser kan komme til å gjennomsyre matchen i større grad enn jeg har tenkt, og at han faktisk har omtrent like store prestasjoner i 2021 rent elomessig virker det som.

Magnus er en bedre sjakkspiller med tanke på erfaring og har en hardere generell punch enn Nepomniachtchi – men det viktigste blir trolig at bunnivået til Magnus er så mye høyere enn Nepo sitt. I tillegg har Magnus en naturlig posisjonell begavelse som Nepomniachtchi ikke kan matche og han har mer verktøy i verktøyskrinet sitt. Rett og slett flere ressurser. Når så trykkspillet og særlig de gode sluttspillene legges til lista er jeg sikker på at Magnus vinner denne matchen om han får den inn i sitt spor. Kampen kommer til å handle om hvem som får den inn i sitt spor, hvem som omstiller seg best, hvem som takler motgang og hvem som holder nervene i sjakk. Svikter det for en part på et av disse områdene fordi den andre parten havner i flytsonen eller fordi en selv er ute av form – er det fort kjørt. Nå gleder vi oss til VM-kamp folkens og husk. De analysene du nå har lest er Sjakkfantomets estimater og er ikke verdt all verden. Men at Magnus er klar favoritt er det ingen tvil om – god VM-kamp folkens!

 

Totalscore:

Magnus Carlsen 538 poeng – Ian Nepomniachtchi 442 poeng

Magnus har i følge Sjakkfantomets estimat 77.5 % sjanse i VM-matchen

 

Likte du denne analysen og skal følge VM hos Sjakkfantomet – støtt bloggen!

 

PS: Jeg vil takke Magnor Pettersen for Magnustegningen som er eksklusiv for Sjakkfantomets blogg – dessuten vil jeg takke Anniken Vestby for eksklusive bilder!

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Fantomvurdering head to head: Magnus Carlsen vs. Ian Nepomniachtchi

  1. 77% vinnersjanse er nok i overkant stor hvis du spør meg. Peter Leko har jeg lest er i teamet til Nepo, og er en av dem jeg har aller mest respekt for.

    • Vel, Magnus har allerede 4 matchseiere på dette eller høyere nivå. Tenker det er en god indikator. Magnus har også svært gode spillere med i teamet sitt – men til syvende og sist avgjøres det av ens egen styrke over brettet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.