VM i sjakk, parti 1: En innledende remis

Nepo mot Magnus i Dubai – første matchparti endte remis
Foto: Eric Rosen  |  World Chess på Facebook

 

Et velspilt førsteparti endte i remis

Det ble et spennende og velspilt førsteparti i VM i sjakk av stor teoretisk betydning som ga flere svar om matchstrategien til spillerne. Partiet var på 45 trekk og inneholdt en dronningbytte tidlig slik at det ble et interessant dronningløst midtspill med overgang til sluttspillet. Nepomniachtchi viste at han går inn i VM-kampen ved å være tro mot seg selv, han spilte sitt kjære 1. e4, han spilte fort og han spilte ubalansert og søkte stillingens krav. Magnus på sin side spilte ikke et temme, klemme spill – men valget å ofte en bonde tidlig i spansk åpning for å kjempe om initiativet. Dette offeret var kjent fra to postsjakkpartier og i tillegg fra en rekke rene computerpartier, og Magnus var bedre forberedt enn Nepomniachtchi på variantene som oppsto. Men Nepo taklet åpningsfasen godt, tok imot bonden og fikk fordel.

 


Partene ga hverandre et godt håndtrykk før start
Foto: Eric Rosen  |  World Chess på Facebook

 

Et spennende bondeoffer som jaget aktivitet og initiativet

Dette bondeofferet, som oppstår i spansk åpning etter 8. h3 Sa5!? 9. Sxe5!, får hvit altså en bonde og svart får løperparet og aktivitet med dynamiske muligheter. Med dynamiske muligheter mener en at det er manøvreringsrom og bevegelige bondetrekk igjen i stillingen, og Magnus hadde en spennende stilling på brettet. Tidligere partier mot Nepomniachtchi viser at initiativet betyr mye mellom disse to spillerne, trolig farget av dette, så kjempet altså Magnus tidig om initiativet med et bondeoffer. Styrken av dette er altså at erfaring har vist at initiativet er veldig viktig mot en angrepsspiller som Nepomniachtchi – ulempen er at en bonde er en bonde og de to postsjakkpartiene med denne svartåpningen viste begge at hvit står bedre og han vant faktisk begge partiene. Allikevel var Magnus sitt 8…Sa5!? dristig, spennende og meget interessant!

 

 

Temaet bak bondeofferet var kjent

Bondeofferet med 8…Sa5 9. Sxe5! var altså høyinteressant og ideene bak offeret er kjent fra en rekke ulike spanskvarianter som Marshallvarianten og enda mer sentralt, Gajewski-varianten der det kommer en springer til d5 som kan gå videre til b4-feltet der den truser c2-bonden. Magnus sine åpningsforberedelser stakk dypt og da han spilte det meget overraskende, men sterke 14… Tfb8! Når man har slike «computertrekk» på agendaen, viser det at forberedelsene stikker dypt og Magnus fikk en stilling jeg vil kalle fin med svart der han hadde noe nært full kompensasjon for bonden. Men da Magnus trakk den god springeren sin ned fra b4 til c6 tok hvit igjen over litt mer og hadde en fordel i stillingen. Denne fordelen var reell, men ikke stor nok til seier. Nepomniachtchi så i trekk 22 for seg at det var lurt å avvikle ved å bytte brikker ned to et sluttspill med 22.Lf4?!. Dette var strategisk sett en god idé, om det bare hadde innebåret offisersavbytter, men det innbar også at hvits kongefløybønder alle ble single og to ble doble! Altså det vi kaller dårlige dobbeltbønder. Magnus var snar og utnyttet muligheten til å slå på f4, og så slå på f3 for å gi dobbeltbønder til hvit. Etter dette hadde Magnus føringen i partiet og sto best.

 

 


Nepomniachtchi viste styrke når stillingen skiftet karakter

Når Magnus fikk en litt bedre stilling med spennende muligheter i, så kjente Nepomniachtchi faresignalene og var ikke sen om å ofre bonden tilbake for å styre partiet mot en remisstilling. Magnus hadde fortsatt en lett fordelaktig stilling og han hadde flere spennende muligheter underveis, men valgt å spille b5-b4 som var en spennende mulighet. Nepomniachtchi var nå fornøyd med remis, mens Magnus ønsket å få opp en presstilling. Da Magnus spilte litt for lite nøyaktig i fortsettelsen tillot han en mulighet som ga trekkgjentakelse og remis. En spennende og interessant remis ble det, men veldig anemisk – ingen hadde store sjanser til seier underveis og partiet endte i en trygg remis.

 


Nepomniachtchi imponerte under 1. matchparti i VM-matchen
Foto: Eric Rosen  |  World Chess på Facebook

 

Veien videre

Denne remisen ga oss noen svar. Nepomniachtchi kommer til å spille sitt spill i denne VM-kampen. Han kommer ikke til å prøve å være en ny Karjakin som spiller forsvarssjakk, han kommer til å gå for ubalanse, aktivt spill og konkrete avgjørelser. Han kommer trolig til å spille 1. e4 i denne VM-kampen videre og det blir spennende å følge VM-kampen videre! Magnus ofret en bonde alt i første matchparti, og han spilte på aktivitet, dynamikk, løperparet og aktivitet. Men først og fremst spilte han på å gripe initiativet først – noe som har vist seg viktig i kampene mellom de to kombattantene. Alt ligger til rette for en spennende VM-match – vi gleder oss til fortsettelsen. Godt VM, folkens!

 


Magnus fikk noe å tenke på under 1. matchparti med løste utfordringene godt
Foto: Eric Rosen  |  World Chess på Facebook

 

Første VM-parti endte i remis:

 


Lichess analyse finner du her

 


Tegning: Magnor Pettersen

 

 

 

Likte du denne analysen og skal følge VM hos Sjakkfantomet? Støtt bloggen!

 

 


Aktuelle lenker:

2 tanker om “VM i sjakk, parti 1: En innledende remis

  1. Det blir spennende å se om Carlsen holder seg til 1…e5 og spanske varianter mot kongebonden, eller om han blir et mer bevegelig mål i så måte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.