VM i sjakk, parti 8: Avgjørelsens øyeblikk

Magnus fikk Nepomniachtchi til å implodere mentalt
Foto: Arrangøren ved Eric Rosen | https://fideworldchampionship.com/

 

Avgjørelsens kamp

Så kom avgjørelsen i VM-kampen allerede i det 8. matchpartiet. I realiteten er det nå over. De eneste som ikke har lov til å tenke slik, er Magnus og teamet hans for Nepo har kanskje en prosent eller to. For de i teamet er det derfor business as usual – de fokuserer på neste parti og for å gjøre en best mulig innsats der. Nepos oppgave i helga var å stabilisere nervene, brenne av hvitpartiet sitt lørdag etter tapet fredag uten at noe galt skjedd – for å få sove natt til søndag. Så å stå imot med alt remmer og tøy kunne holde i dagens parti med svart – dette var åpenbart. Magnus var dessverre ikke medium aggressiv, slik jeg håpet på det i dagens oppgjør. Han var relativt passiv og tannløs i åpningsspillet, i en russisk åpning med hvit. Men i sjakk er det ikke bare hvordan du selv presterer – det går også ut på hvordan motstanderen din spiller. De fleste kommentatorer vil nok hoppe over dette viktige poenget og hylle Magnus i dag tenker jeg, men i virkeligheten var det i dag Nepo som tapte partiet – det var ikke Magnus som vant.

 

 

Nepo viste litt ambisjon med svart

Ja, for russeren viste litt ambisjon ved å velge det lett Alpha Zero-inspirerte 9…h5 – et trekk GM Matthew Sadler likte på Twitter og han skrev at mange neurale nettverk nikket på hodet av dette. Det er likevel en ting som er feil ved det trekket – det rent overordnede og strategiske. Det skaper nemlig en illusjon hos Nepo om at han kan spille på vinst med svart mot Magnus etter å være så sterkt preget av tapet på fredag. Det kunne han definitivt ikke gi seg råd til – impulsene tok overhånd og svake avgjørelser ble tatt. For på denne dagen var det eneste rette med svart å spille solid, solid og atter solid. Etter 9…h5 lallet altså Nepo seg inn i en falsk trygghet, feile tanker og fikk feil retning og feil fokus på partiet.

 


Magnus virket fortsatt preget etter fredagens maraton

9… h5 fikk Magnus til å tenke i mer enn 40 minutter – han kunne nemlig ikke avgjøre om det var inspirasjon ved brettet eller om det var en ren prepp. Han valgte jo kongebonden i dag for å kunne spille på to resultater, seier eller remis. På pressekonferansen kom det frem at Magnus ikke ville ta noen sjanser i det hele tatt når han så 9…h5 – som han ikke kjente. At han ville tatt remis om Nepo valgte 10…De7! byttet dronninger og funnet noen gode trekk videre i partiet. Den oppgaven burde Nepo løst etter så god matchplanlegging, og så mye godt spill i matchen så langt. I stedet tok overmotet overhånd. Han spilte skjødesløst og han tapte partiet på impulsive handlinger som en sjakkspiller ikke kan tillate seg. 10…Kf8?! var det første virkelige feilsteget i partiet – og et relativt stort ett. Når du må spille på remis ut fra en matchsituasjonen og din egen mentale status, setter du ikke kongen på f8 og unngår dronningbytte. Magnus utnyttet dette straks ved å spille 11. Lb4! og han satt igjen med de gode brikkene sine og en trygg konge. Det blåste opp til problemer for Nepomniachtchi.

 

 

 

Magnus spilte ikke stor sjakk, men han tok det han fikk

Magnus spilte god sjakk i dette partiet, men det var ikke det som vant partiet – det var Nepomniachtchi som tapte det ved å spille svakt. Magnus spilte flere halvslappe trekk i åpningen som kulminerte med remisinvitten 10. De1+. At Nepo da spilte kongen til f8, i stedet for å spille dronningen imellom på sjakken, viste at han var på tilt. Han knakk i denne VM-kampen under fredagens parti – og det var bare stumpene igjen av den Ian Nepomniachtchi som spilte på 6-tallet på analysene våre tidlig i matchen. I dag var han oppe på 32cp, og spilte ikke som en sterk stormester lenger. Da han trampet i klaveret med 21…b5? var det gjort, og han innrømmet på pressekonferansen at han ikke så konsekvensene av to-trekkeren Da3+ fulgt av Dxa7. Han påsto at han ikke så at løperen hang på d7 – dette har jeg vondt for å tro, men vi får la oss overbevise av russerens ord. Uansett var dette det vondeste øyeblikket i VM-kampen for Nepo, så langt for dette kan bli stygt. Ikke bare må han ha skjønt at han kom til å tape partiet, men han må ha visst at han tapte det på en kjip måte som han vil huske livet ut. Ved å spille som et barn! Ja, som du skjønner spilte Magnus slapp, men trygg sjakk og Nepo bukket – Magnus neide, tok bonden – og vant lett. Så enkelt og så vanskelig var det.

 

 

Den psykologiske knekken

Partiet var ganske så uinteressant på mange måter – det var det psykologiske spillet mellom to slitne utøvere som var interessant og rammene rundt partiet. I de 6 første partiene var det sommer-OL med 100 meter hekk, 400 meter flatt og 1500 meter, samt spydkast, tresteg og høyde. De tradisjonelle øvelsene som Nepo hadde øvd inn på forhånd. Det var jevnt i alle øvelsene som altså ble valgt av russeren – og det sto likt etter disse 6 øvelsene på lukket bane. Så tok Magnus Nepo med over til de norske Vinter-OL grenene og innførte en ny gren – hundeløp med ulver! Noe som lignet Finnmarksløpet ble resultatet i parti 7. Nord-Europas lengste ulveløp med 1200 kilometers løype! Det ble en virkelig maraton som folket vil huske lenge. Et løp der både ulver og ulvekjørere fikk kjørt seg. Når Magnus sin ulver ulte og tryglet om hvile, manet han dem frem til seier og dette ble da også vendepunktet i matchen.

 

 

Råskapen til Magnus vant for han fredag

Magnus sitt mot, råskap, stamina og determinerte holdning gav ikke noe i krokene og til slutt – etter 1200 km eller 130 trekk – kom altså den avgjørende feilen fra Nepomniachtchi der han knakk. På det tidspunktet knakk han mer enn godt er. Han knakk så det ljomet. Han knakk faktisk så hardt at det vil gi et ekko i måneder og år fremover. Trolig vet ikke Nepo det selv enda, men matchen gikk tapt på dette øyeblikket da han ikke klarte å reise seg igjen og dette vil bite han i halen og følge etter han i drømmene som et mareritt. Søndag var det etterskjelvet vi hørte. Smellen kom fredag, etterskjelvet kom altså søndag. Det var et etterskjelv der Nepo igjen ble utålmodig, der han igjen gjorde feil og der han tapte uten å være nært brettet. Han er en slagen mann nå, spiller på impulsiv og følelsene ligger utenpå kroppen hans – matchen lever på folkemunne, men Nepos sjanser er døde.

 

 

 

Anands lærdom og kunsten å reise seg

Anand har innrømmet at han fikk en depresjon etter de to matchtapene mot Magnus. Den kom alt etter den første matchen han tapte, og han og Magnus ble aldri de samme bussene igjen. Det skjedde noe mellom dem og vennskapet deres. Det var ikke bare det at Anand tapte kampene, det var måten han tapte dem på. Han ble ydmyket. Anand har snakket om en depresjon etter hans første matchtap mot Magnus, som varte i flere måneder, og det var Kramnik av alle som kom til unnsetning og fikk han på bena igjen – klar til ny kandidatturnering i 2014 som han jo vant. Det 8. matchpartiet mot Nepo i år – minner meg således mye om det 9. matchpartiet mot Anand i 2013. Riktignok ledet Magnus allerede 2-0 i 2013, da han vant det 9. matchpartiet, og det var bare 12 partier det året. Allikevel var det da matchen i realiteten var helt ovegr. Det var en knekk som svei noe så innmari. Jeg tenker at Nepo har det vondt etter dagens tap og at det svei like mye som Anands 9. runde tap i 2013 – for Nepo er en mann som ikke er kjent for å å reise seg igjen – og da klarer han det heller ikke når det gjelder som mest! Anands lærdom var at livet går videre, at han fikk en ny sjanse og at han tross alt var verdensmester i sjakk i 6 år og kunne være fornøyd med det.

 

Aronian har skiftet stil og Rocks on in the free World! Vil Nepo rocke videre?

 

Nepo får neppe en ny sjanse – dette var Once in a Lifetime

At Nepo har spilte seg til VM-kamp synes jeg er ganske utrolig all den tid mer solide folk som Ding Liren, Ansih Giri og ikke minst Caruana var med – men det klarte han og det vitner om stryke. Dette var den ene sjansen Nepo fikk. I ettertid må en kunne reise spørsmålet om Nepo var tro mot seg og sine styrker i denne kampen. Han valgte Karjakin-taktikken. Å prøve å røyke Magnus ut av hiet sitt – få han ut av komfortsonen om du vil, ved ultrasolid spill og remis etter remis. Idéen er at sjanser ville komme med hvit og at dersom han ikke taper, så tapte han heller ikke matchen før Magnus får nerver og blir impulsiv. Da kan alt skje. Uansett – denne strategien passet Karjakin, som er mer solid og mer skolert, men som jeg har skrevet flere ganger så passer den ikke Nepo. Det kommer aldri til å skje at Nepo ikke taper noe parti på hele 14 VM-partier. Jeg spådde at det ble minst ett avgjort parti før det 8. matchpartiet var over – det ble to avgjorte partier. Jeg håper nå at Magnus fortsetter å spille solid og at han tar vare på sjansene Nepo er nødt å gi han. Det blir fortsatt moro å følge VM-kampen i sjakk. Vi gleder oss til fortsettelsen.

 


Tegning: Magnor Pettersen

 

Veien videre

Veien videre går nok over stokk og stein. Ideelt sett bør det bli et bukkeritt der Nepo holder seg på bukkens rykk og rir inn i solnedgangen i Dubai med et 7-7 resultat, men Magnus har en solid hest å ri på og han vil ha et ord med i laget. Nepo har ikke lenger råd til å ikke ta store sjanser lenger. Han må slippe de største hundene sine løs nå, for så å la det stå til. Ikke all in riktig enda – men ubalansert og kompromissløs sjakk er situasjonens krav. Slike situasjoner krever ekstraordinære tiltak! Nepomniachtchi kan komme til å spille en ellevill åpning alt i neste hvitparti på tirsdag – er det for mye å tro på et tips fra Dubov? Mandag er det en etterlengtet hviledag – og vi får håpe han at begge er klar for fight igjen tirsdag. Allikevel er Nepo nå et følelsesmessig slakt. Han er og blir i den provoserbare sonen der han kommer til å ta emosjonelle valg – som ikke er bygget på sunn fornuft lenger. Scorer han ikke med hvit i neste oppgjør – må han igjen prøve med svarte brikker i 10. matchparti. Dette kan fort slå kontra! Det er nå 6 partier igjen og Nepo trenger 2 seire for å være fornøyd – så han vil forsøke. God sjakk folkens og god fortsettelse av VM-kampen i sjakk!

 

Likte du denne analysen og følger VM hos Sjakkfantomet? Støtt bloggen!


Analyser fra Lichess – sjekk ut partiet her

 

I det 8. matchpartiet fikk Nepo nok taulengde til å henge seg selv: 

 

Stillingen og presisjonsnivået i matchen så langt:

 

Aktuelle lenker:

9 tanker om “VM i sjakk, parti 8: Avgjørelsens øyeblikk

 1. Strålende blogging av Sjakkfantomet, som vanlig når det er VM. Det hører liksom med, men vi skal ikke ta det for gitt. Du spådde godt, og nå gjenstår det å se om Nepo går helt bananas, eller om han bare vil slippe fra det med siste rest av selvtillit i behold.

 2. Nepo har jo et stort team rundt seg, men det hadde jo Anand også i tillegg til masse erfaring, likevel ble det 0-3 i avgjorte partier. Men vi får se, om team Nepo har noe på lur med hvit, bør det komme nå. Syvende handlet om å styre hjem til remis etter maratonen dagen før, men nå har det vært hviledag så om han har noe med hvit, kommer den nå!

  • Nepo bør skifte plan og gå etter noe skarpere. Vi får se om det skjer, ja. Allikevel bær han ikke gå helt bananas enda. Det er en rekke partier igjen. Spennende med strategi- og åpningsvalget nå!

 3. Stillingen etter 14 trekk i niende parti får meg til å tenke på Wojtaszek – Carlsen, Wijk aan Zee 2015. Fremstøtet med a-bonden er forhåpentligvis det eneste de to partiene har til felles.

  • Enig. Forøvrig så hyles det igjen om «tabbe». Dette er uansett en altfor skarp stilling til at vi kan kalle 14…a3!? for en tabbe.

   Det er merkelig hvor ofte at selv sterke stormestere blir sjakkpilas nikkedukker.

   • Enig at mange blir slaver av pila og at a3 ikke var en virkelig tabbe – men samtidig var det ikke det beste og jeg er overrasket over at Nepo ikke fant det sterke b4! i fortsettelsen.

  • Ja – samtidig er Magnus en etterfølger av Bent Larsen på sett og vis – og han elsker kantbondens fremmarsj. Vi har sett dette i mange partier og Sjakkfantomet har skrevet om det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.