VM i sjakk, parti 9: En flau sorti

Det indiske vidunderet Praggnanandhaa gjorde første trekk
Foto: Arrangøren ved Eric Rosen | https://fideworldchampionship.com/

 

Trist som faen: VM-kamp med flau bris

Denne VM-kampen fikk en flau bris over seg da den i realiteten ble avgjort av psykologi og ikke av sjakk. De fem første kampene mellom Nepo og Magnus var nemlig gigantiske. Alt i det 2. matchpartiet ble Magnus presset hardt, og tvunget til å ofre kvalitet, det var en spennende match. I det 5. matchpartiet var han igjen under press, men Nepo ute av preppen fant ikke kruttet som ga en varig fordel og press med c4-c5! Allikevel var det Nepo som presset mest i de fem første partiene og han som spilte best. Det så ut til å gå mot en gigantisk kamp selv om mange kommentatorer ropte om remisdød, matchdød, VM-død og det som verre var. Skam på dere og skam på de som mente at Nepomniachtchi hadde 50% sjanse i matchen totalt sett. Skamp på de som tenkte at Magnus gjorde ting feil også – for Magnus varmet bare opp. Intet var helt feil med strategien han valgte. Magnus røkte tidlig ut de teoretiske skyttergravene Nepo hadde gravd seg ned i – og han søkte å få noen sjanser til selvstendig spill, og han fikk dette i 6. matchparti. Før det prøvde han hardt i de to første partiene å få til noe og under det 6. matchpartiet fikk vi all spenningen, all ubalansen og all moroa vi kunne drømme om i denne VM-kampen! Kasparov mente at dette partiet kunne gått begge veier, det er en sannhet med visse modifikasjoner. For meg er det nemlig meningsløst om du ikke gir en sannsynlighetsovervekt ut fra det som skjedde. Ja, for jeg mener at sannsynligheten for at Nepo tippet over og tapte dette partiet, opp mot at Magnus tippet over og tapte det er to ulike størrelser. Ut fra spill, sjanser og historikk var sjansen så mye større for at Magnus klarte å vinne, enn at Nepo klarte det. Så kan Kasparov mene hva han vil om den saken. Husk også at Caissa aldri tildeler en pyse VM-tittelen i sjakk. Det er barske menn som vinner VM i sjakk – sånn er det bare. Mot lønner seg i sjakk og den som intet våger, intet vinner. At Magnus våger og står tvilsomt av den grunn på et tidspunkt – skal ikke brukes mot han.

 

 

Slett mine og påtatt spill fra Nepo på pressekonferansene

Magnus, og særlig Nepos, håndterte av bukkingen som pågår fra Nepo med to grove bukker på to partier, er forbilledlig på en måte sett i etterkant av dagens parti på pressekonferansen. Men Nepo er nesten litt for påtatt kul og laidback etter sine grove feil. Alle skjønner at det går dypt inn på han. Alle skjønner at han var på bakrommet i en evighet fordi han måtte det under selve partiet da han oppdaget bukken sin. Alle skjønner at det er slett mine og påtatt spill fra hans side å være kul nå. Allikevel er det imponerende å se hvordan han klarer å plukke frem sin indre skuespiller – og overleve pressekonferansene – uten å være en bukkens offer. Neida, i stedet prøve han å spille et høyt spill, der han er en virkelig mester «som bare har gjort en grov feil» osv. Problemet er bare at feilene er ekstremt grove, selv om de er få, og at de skyldes en total indre kollaps som ødelegger hele VM for Nepo. Kanskje hadde det gått bedre med Nepo om han var ærlig med seg selv og følelsene sine? At han lot det koke litt over – tok en bot fra FIDE for å ikke troppe opp på pressekonferansen plikttro, knuste et hotellroms bord – og lappet seg selv sammen igjen for å være klar for fight etter en dønn ærlig selvransakelse? Ja, for lyver du lenge nok for deg selv og sier at det var «bare» det eller «bare» det – så gjør du de samme feilene om igjen. Ærlighet varer lengst – også i forhold til egne følelser tenker jeg. Vi husker for øvrig alle hvordan Magnus reagerte på sitt ene tap mot Karjakin i New York 2016.

 

 

Ikke noe nytt – VM-historien er full av grove bukker, strake tap og fulle kollaps

Allerede i 1886 så vi Zuckertort knekke mot Steinitz. Etter å ha ledet 8-7 i antall seire etter 19. partier – knakk Zuckertort i de neste 4 oppgjørene – der han tapte 3 av 4 oppgjør og dermed var matchen over. Steinitz vant 10-8. Det verste mannefallet i VM-historien er likevel fra matchen Steinitz-Lasker i 1894 . Etter seks partier står det 3-3 og så taper Steinitz 5 – fem – partier på rad før han henter seg inn igjen til en jevn avslutning på matchen som han taper 10-5. Marshall tapte i sin tid 4 strake partier på slutten mot Lasker – Marshall ble fullstendig valset ned i den kampen. I 1961 så tapte Michael Tal 3 strake partier fra det 9. til og med det 11. matchpartiet mot Botvinnik – men det var en stor forskjell. Tal ble spilt ned av en sterkt spillende Botvinnik – Nepomniachtchi driver selvskading ved å bukke.

 


Hva med nyere tid

Kasparov ledet i 1986 da han og Karpov gikk inn i 17. matchparti med Karpov som hvit – da tapte Kasparov hele 3 partier på rad. Det var likevel i en situasjon der Kasparov ledet med 3 poeng – og han samlet seg og vant til slutt matchen. I nyere tid var Magnus sin match mot Anand i 2013 det nærmeste vi kommer en slik selvskading. Hans 28.Sf1 var en grov bukk fra øverste hylle og feilene han gjorde i sluttspillene i 5. og 6. matchparti det året – var heller ikke en moderne mester verdig. Anand ble psykologisk knust av det klare tapet i denne matchen, og det satte trolig langvarige spor i mesteren. Det skal bli spennende å se hvordan Nepo kommer over tapene sine i årets match mot Magnus – på lengre sikt mener jeg. Ja, for dette svir mye mer enn det vi ser på TV.

 

 

Eventyret om de tre Bukkene Bruse

Tripp, trapp, tripp trapp sa bukken – hvem er det som tramper på min bro? – skrek Magnus-trollet! Det er den lille Bukkene Bruse som skal til det 6. partiet og gjøre deg feit, sa den lille Bukkene bruse. Kom inn, kom inn sa trollet og bukken kom inn og Magnus-trollet forsynte seg av det han fikk servert. Et par dager senere kom den mellomste Bukkene Bruse. Tripp, trapp, tripp trapp sa bukken med litt grovere stemme. Hvem er det som tramper på min bro? – skrek trollet! Den er den mellomste Bukkene Bruse som skal inn i parti 8 og gjøre deg feit, sa den mellomste Bukkene bruse. Kom inn sa trollet og bukken kom inn og Magnus-trollet forsynte seg av gildet og gikk glad og fornøyd hjem. TRIPP, TRAPP, TRIPP, TRAPP sa det da den O’Store Bukkene Bruse trampet på brua. Hvem er det som tramper på min bru, ropte trollet. Det er den virkelig O’Store Bukkene bruse sa den O’Store Bukkene Bruse og og trollet var med ett over han som en ulv, og snipp, snapp snute – så var den VM-kampen ute.

Ja, for det er noe ved måten man taper på. Spiller en plettfri sjakk i 5 kamppartier på rad – og så kollapser helt i resten av matchen – nesten som i et mareritt, så kan en lure på om det bare sitter mellom ørene eller om det er rent psykisk og sitter i hele kroppen. I tilfellet Nepomniachtchi tenker jeg at det i stor grad handler om at ting forplanter seg, og at det første tapet skapte bukken i det 8. matchpartiet og at 9. matchparti ble en oppfølging av det 8. partiet igjen. De tre bukkene er i slekt med hverandre og uten det 6. matchpartiet kunne det vært en helt annen spenning nå.

 

 

En alternativ teori: Teorien om nervøsitet på bakrommet og blindsjakk

Det er også mulig at Nepo har gjort seg selv og sin skjødesløshet ved brettet en stor bjørnetjeneste ved hele tiden å springe på bakrommet. Å regne så mye i hodet er ikke helt det samme som å jobbe ved brettet som han er vandt til. I stedet for å sitte og jobbe ved brettet slik Magnus gjør – har Nepo sprunget som en hodeløs høne frem og tilbake. Ja, for det er noe muffens ved de to store bukkene til Nepo – skjønner du hva jeg tenker på? Nei, ikke det – jeg tenker på forklaringene Nepo har gitt om hvordan disse kom – rimer forklaringene? Nepo sa om første feil på pressekonferansen at han ikke så at Ld7 henger i slutten av varianten med Da3+ fulgt av Dxa7-varianten. Dette er lett å se om du sitter ved brettet og regner på det – men du kan lett overse det om du bare regner i hodet fordi både Da3+ og Dxa7 er «lange trekk» som en i hoderegning har litt problemer med å visualisere fullt ut. Kan feilen skylles at Nepo regnet i hodet og ikke på brettet, tro? Enda mer påtagende var forklaringen hans til Magnus om hvorfor han ikke så at løperen ble fanget på b7. Han påsto at han trodde han alltid hadde et Sc5 som reddet løperen! Er det sant – og han spilte jo c5 selv som ødela for den forsvars ideen – så er vi igjen over på at hoderegningen spilte han et puss. For det er mye lettere å gjøre en feilregning der et felt tas av en bonde – og ikke er ledig lenger i hodet – enn ved utregning der du ser brettet. Vel – dette er ren spekulasjon fra min side – men en ting er sikkert – det kan ikke være lett å gå fra brettet hele tiden og sitte å kukelure for seg selv på bakrommet. Nepo er nervøs og det er årsaken til hans store problemer. Magnus imponerer meg ellers ved å jobbe lenge og godt ved brettet slik er ekte verdensmester gjør det.

 

 

Nepo kom med ny stil og ny åpning

At Nepo skulle spille kongegambit så tidlig hadde jeg ingen tro på – så desperat er du ikke når det gjenstår 6 partier. Når noe går galt må du endre kurs. Å tro at gode ting skjer når du gjør det samme om og om igjen som har gikk null uttelling – er det samme som å tro at du kan fiske på en fiskeplass i all evighet og få fisk. Du må skifte kurs. Dette skjønner russerne godt – de har laget en skarp prepp, de har laget gode hjemmeforberedelser og de har ett topp team – noe de viste i de 6 første rundene. Nå måtte Nepo altså prøve noe helt nytt. Så de fikk flydd inn Karjakin fra Moskva – der han hadde vært en snartur hjemom – for å følge Nepo til partiet. Nepo kom fresh i stilen og frisert på utsiden. Ingen hestehale lenger og en ny look. Han var klar for kamp i det ytre. Men det indre hang vel ikke helt med på omstillingen, og da hjalp det lite at de dullet han opp som en Keiser! Innvending hadde han ingen «nye klær» eller stamina om du vil.

 

 

En engelsk/Reti fra Nepomniachtchi

Nepo åpnet partiet med en slags Reti. Det var på papiret en engelsk åpning med 1. c4 e6 2. g3 d5 3. Lg2 – men etter 3. d4 har stillingen flest likhetspunkter med Retis åpning – spilte av den hypermodernistiske mesteren Richard Reti i 1923. Åpningstrekkene er 1.Sf3 d5 2.c4 i Reti, og så ofte 2… d4! Trekkene i Nepo – Magnus 2021, parti 9 ble for øvrig spilt mellom Keres og Botvinnik alt i VM-turneringen i 1948 og Nepo avvek fra Keres sitt skarpe 4.b4!? med sitt sedate 4. Sf3. Senere brøt Nepo i sentrum med e3 og fikk opp et spennende spill tidlig. Ja, for Nepo kom rustet til tennene i dette oppgjøret atter en gang. Lenge fulgte partiet et computeroppgjør mellom sjakkmotorene Stockfish og Koivisto 7.9 i følge Matthew Sadler. Det partiet fortsatte 12. d4 a4 13. Lxe7 Dxe7 14. Sc5 e5! 15. Te1 Td8 16. b4! med skarpt og spennende spill for begge parter. Magnus avvek først fra dette partiet med sitt høyst menneskelige og interessante 14…a3?!/!?. Gi gjerne trekket det tegnet du føler selv det fortjener. Ut fra et teoretisk synsvinkel er det ikke det beste her, da hvit har det sterke svaret 15.b4!, men Nepo brukte bare 5 minutter ved brettet på å ikke spille b4. I stedet spilte han 15. bxa3?! – og viste igjen at selv om han er rustet med prepp fra Gudene – så klarer han ikke å beholde en fordel ut av åpningen og inn i midtspillet mot Magnus særlig lenge. På 15.b4! hadde for øvrig Magnus planlagt det sterke 15…Sxb4 16.Tb1 og nå 16…b6! – et trekk det oser verdensmesterskapstakter av. Magnus hadde kontroll i dette oppgjøret.

 

 

Ingen er feilfri, men noen gjør større feil enn andre

Partiet var nå meget skarpt og forble det i fortsettelsen. Magnus måtte få ut Lc8 for å få utlignet, og det var ikke lett. I trekk 19 kom løperen ut og svart fikk tårnkontakt og de fleste problemene var løst. Så i trekk 22, så valgte Magnus å avvikle med 22…Scxe5!? i en stilling der 22…Ta3! ville gitt spennende spill og interessante sjanser for Magnus. Han roet dermed ned stillingen og prøvde å være solid, men han hadde oversett en ting – at Nepo etter 23. dxe5 Sg4 hadde det sterke 24.De1! Etter dette taper faktisk Magnus en bonde – fordi det etter dronningbytte henger på b7 og h3 truer å fange springeren på g4! Magnus bukket altså bonden på b7. Heldigvis for Magnus hadde han aktivitet nok i stillingen til å vinne den igjen relativt smertefritt i fortsettelsen, så ingen grunn til stor bekymring. Dette viser dog at Magnus også regner feil, men at feilene hans er mye mindre grove enn hos Nepo – som altså har oversett det helt store to ganger i denne matchen.

 

 

Nepomniachtchi fanger sin egen løper inne i svarts stilling og taper

Nepo spilte i fortsettelsen 27.c5??, som bukker en hel offiser, da løperen fanges inne i svarts stilling etter det åpenbare 27…c6!. Dette er ikke den største bukken i VM-historien – men i nyere tid er det vel bare Anand sin grove bukk med 28. Sf1?? og Gelfands «dronningbukk» i det 8. matchpartiet mot Anand i 2012 som er i samme liga. Dette var grovt. Allikevel er det som Magnus sier noe som skjer og som skyldes det høye presset som er i en VM-kamp. Det er et press ingen kan forberede seg mot ved vanlige metoder – og selv om Karjakin og Nepo spilte en rekke treningspartier før VM – har dette bare innvirkning på sjakken på en god dag – ikke på en dårlig dag der hodet ikke er med. Russeren bukket ren brikke og Magnus kunne i fortsettelsen spille solid og hale seieren i land. Nepo klarte å sette mesteren på noen små prøver videre, og på pressekonferansen klarte han å kle på seg et lite smil og et skulderløft av det hele – men dette var siste spiker i VM-kista og det var bare trist at det skjedde på denne måten. Ja, for vi vil jo at helten vår skal vise sin beste sjakk når han vinner VM – at partiene skal bli historiske og lærerike. Dette var dessverre ikke et bra sjakkparti for Nepo slå seg selv.

 


Tegning: Magnor Pettersen

 

Veien videre

Denne VM-kampen er over – Magnus kommer til å lose det hele i havn. Eneste spørsmålet er om Nepo klarer å samle seg og remisere inn, eller om dette blir enda styggere. Akkurat det siste velger jeg å ikke spekulere i – i stedet tenker vi litt fremover.

Så speil, speil på veggen der – hvem er best i verden her? Enn så lenge er det Magnus Carlsen  – men han utfordres av Alireza Firouzja som sa nei til å møte Magnus i Wijk aan Zee 2022 i januar. Grunnen skal være uenighet om størrelsen på Firouzja sitt honorar og det vitner godt. Alireza vet allerede at ingen vil tale hans sak – om han ikke taler den selv. I tillegg til økte satser i fremtiden, får han tid til forberedelser til kandidatturneringen i 2022. Der stiller han som favoritt og vi vet alle at han er over 2800 nå – med 2804 i elorating per 1/12-2021! Jeg våger ikke å spå utfallet av en mulig VM-kamp i 2022/23 mellom Magnus og Firouzja – men det kommer til å bli helt andre boller. Dette kommer til å bli en rysare spør du meg, og jeg våger å si det alt nå. Fransk/iranske Alireza Firouzja blir den 17. verdensmester i sjakk. Når det skjer vet ingen – men det virker som det er skrevet i stjernene. Da ønsker vi Magnus god sjakk videre, og takk for følge folkens. Vi har nå bare sjarmøretappen igjen!

 

Likte du denne analysen og følger VM hos Sjakkfantomet? Bare ved å sette inn 10-12 Euro viser du at du liker det du har lest og støtter promotering av bloggen på Facebook og betaling av domene. Støtt bloggen!

 

 


Klikk for større versjon – du finner en Lichessanalyse her

 

Partiet var spennende frem til den største Bukkene Bruse viste seg på broen:

 


Design – Sjakknissen Jan S. Berglund

 

Aktuelle lenker:

 

11 tanker om “VM i sjakk, parti 9: En flau sorti

 1. Hvis jeg vil sammenlikne denne matchen med en annen match, blir det ikke en VM-match, men snarere kandidatfinalen i 1971. Der var det også likt etter fem partier, og det var utvilsomt Petrosian som spilte best under ett i disse fem partiene, men etter et tap i det lange sjettepartiet var det som om luften gikk helt ut av ham. Petrosian kunne heller ikke forklare kollapsen offentlig. Riktignok startet denne matchen med to avgjorte partier, så likheten er ikke fullkommen, men det er den jo aldri uansett.

 2. I 1892 må Zuckertort ha vært skygge av seg selv på brettet siden han allerede hadde ligget 4 år i graven.

  Allerede i 1886 var Zuckertorts helse raskt på veg nedover. Stor sjakkspiller som ikke hadde helt fysikken med seg. Han drev også med utstrakt selvmedisenering (les: narkotiske stoffer), særlig på slutten av sjakkturneringene, og det var ikke alltid det ga like gode effekt…

  • På 1880-tallet var absolutt alle toppspillerne høyest variable, selvfølgelig inklusive Steinitz. Men ja når nivået er rundt 2200-2400 blir det jo deretter. Man legger spesielt merke til at mange sliter i åpne stillinger, så her er det jo en tilbakegang sammenliknet med Morphy (men igjen bare med Morphy).

   Når det gjelder 2021 matchen så burde vel kanskje arrangøren vurdere å stoppe matchen. Det er jo tross alt millioner av barn som ser på, og de kan jo ta skade av å se Nepo spillet.

   Nepomniachtchi er som kjent «Han som ikke husker» på russisk. Jeg foretrekker imidlertid mere den polske «oversettelsen» til Nieprzytomny – Den bevisstløse!

   Jeg har alltid vært fascinert av hans bevisstløse ansiktsuttrykk som etter min mening ofte ikke har noe sammenheng med hva som skjer på brettet.

   Men ja – Nepo har rett og slett mistet konsentrasjonen etter at han havnet under, og spiller nå på autopilot uten å ha på blundersjekk innstillingen. Da kan det komme bukker selv for 2750+…

   Det er som fotball-straffeskyteren til laget som ligger under 1:3 i straffekonk med 2 straffer igjen til hvert av lagene. «Ja ja selv om jeg scorer taper vi overveldende sannsynlig uansett, jeg bare må bli ferdig med denne straffen…»

 3. Veldig lærerik analyse. Husker at du skrev til meg i en kommentar engang for noen år siden (da jeg spurte om hvordan de kalkulerer) at de bruker det konkrete brettet fremfor seg, og visualiserer ‘skyggebrikker’ som beveger seg over feltene. Og da kan det virkelig være noe i teorien din om at det var en tabbe at han noen ganger forsaket brettet å visualisere på!

  • Ja – jeg har ikke sett noen andre spekulere i dette, men har ikke lett aktivt.

   Det fine for dere som leser Sjakkfantomet er jo at jeg har laget bloggen og tekstene fra bunnen av – jeg komponerer og tenker ut vinklingene selv og gjør alltid hele analysen selv. Da blir det i hvert fall originalstoff 🙂 Så takk for den Trond.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.