En hyllest til Magnus sin OL-innsats!

Norges lag i sjakk-OL der Johan Sebastian Christiansen mangler
Foto: FIDE / Steve Bonhage

 

Magnus og Norge

Det er ingen selvfølge at verdensmesteren stiller opp i sjakk-OL – dette er en vanskelig turnering å spille, noe Magnus har erfart en rekke ganger. Vi husker at Vishy Anand tok 50% score og en 2600-prestasjon i sjakk-OL i Torino etter en haug remiser på 1. bordet til India og aldri mer spilte i sjakk-OL mer. Magnus er ikke der – noe av det herlige med Magnus Carlsen er hans lekenhet og hans kampmodus. Magnus er leken og han er et konkurransemenneske – det viste han til fulle da han stilte opp i Madrid under Kandidatturneringen til både parksjakk og lynsjakkturnering. Der gikk det ikke like bra – Magnus tapte mot Judit Polgar i «The Game of the Year» et virkelig dårlig lynparti Magnus skjønte ville bli en stor snakkis etter at det var spilt. I lynsjakken i Madrid ble han for øvrig nr. 2 etter Anish Giri som slo han i innbyrdes oppgjør.

 


Magnus og sjakk-OL

Magnus svingte pisen i sjakk-OL og spilte herlig sjakk. Han tapte ingen partier og det interesserer meg midt på navelen at han tapte et par elopoeng – det som teller er at Magnus stilte opp, tok ansvar og spilte feiende flott sjakk. Så en hyllest til Magnus er helt på sin plass! Norge er et lite lands med en kort og sjakkhistorie på høyt nivå. Allikevel har vi mange stolte øyeblikk i sjakkhistorien som da Norges lag i 1966 slo seg til A-finalen i sjakk-OL i Havanna eller da Arne Zwaig 15 år gammel spilte remis mot Paul Keres eller da Svein Johannnesen tok 10 av 13 i sjakk-OL i Lugano i 1968 på førstebordet til Norge og dermed tok 76.9% score. En score som har stått som Norges beste resultat på 1. bordet til den dag i dag prosentvis. Men Magnus slo resultatet ned i støvelene med 83.3% score og 7.5 av 9 i år! Men så var det bare Magnus det handlet om av de norske. Han tok bronsemedalje på 1. bord etter å ha blitt slått av de to unge kometene GM Gukesh (2684) fra India med 2867 i prestasjonsrating og en score på 9 av 11 mot sterk motstand. Sølvet tok hurtigsjakkverdensmester og 17-åring GM Nodirbek Abdusattorov (2688) fra Usbekistan med 2803 og 8.5 av 11. Magnus hadde også 2803 i prestasjonsrating.

 


Norge sviktet stort

Sjakk-OL ble tidenes nedtur for det norske landslaget. Aldri før har fallet i forventninger og faktisk resultat vært større. Alle på laget, GM Aryan Tari, GM Jon Ludvig Hammer, GM Johan Sebastian Christiansen og GM Frode Urkedal sviktet kapitalt – alle bortsett fra Magnus. Magnus var da også lynforbannet etter at Norge ble knust 3-1 mot Italia mot alle odds. Det var et omen og vinnerskallen Magnus skjønte nok alt da tegninga. Norge som var tredjerangert kom ikke til å innfri noen forventninger. Når det er sagt – jeg er glad verdensmesteren ga fansen en ny OL-start og at han kicket ass omtrent hele veien. Bra Magnus! Resten av laget var en flau bris som aldri tok slutt – godt det er over.

 


Norge var ikke alene om å svikte

Kjøpelaget USA sviktet også stort og 1. bordspiller Fabiano Caruana tapte hele 3 partier underveis og havnet nesten ute av Topp-10. Vinnere av olympiaden ble det talentfulle, unge spillerne som vi har ventet oss mye av og som sprang ut i full blomst. De unge guttene fra Usbekistan med Nodirbek Abdusattorov (2688) i spissen vant sjakk-OL etter en dramatisk kamp mot India 2 i 10. runde. Lagleder Ivan Sokolov var så stolt at rødfargen kom frem i det solbrente fjeset hans! Toere ble Armenia og treer ble India 2 med blant annet trioen Gukesh, Nihal og Pragg! generasjonsskifte i sjakken er på vei og symbolsk nok fikk vi den første pekepinnen på hva som vil skje i et sjakk-OL der Alireza Firouzja ikke var og rett etter at Magnus Carlsen proklamerte at han ikke stiller til ny VM-kamp. Leve de nye kongene i spillet! Ja, for remisproblemer var ikke noe problem i sjakk-OL. De unge kjemper som løver, spiller en briljant og aggressiv sjakk som det er morsomt å følge. La oss håpe at Alpha-hannen Magnus Carlsen kjenner lukten av sagmugg og vil være i manesjen i mange år til!

 


Vi ser Magnus sitt steike fine parti mot Mongolia:

 


Aktuelle lenker:

2 tanker om “En hyllest til Magnus sin OL-innsats!

  1. Alltid en flott opplevelse å lese Sjakkfantomets betraktninger. Fortsett med de gode innleggene. De var savnet når du tok en liten kunstpause.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.