Karpov viser gamle kunster

Anatoly Karpov – her anno 2010 – er fortsatt i full vigør
Foto: Frank Hoppe  |  Wikipedia Commons

Anatoly Karpov er fortsatt på farten i sjakklige ærend. Sist vi så han var han gjest i Wijk aan Zee og fulgte ivrig med på omspillet mellom Magnus Carlsen og Anish Giri. Nå har han vært i Kina og spilt en hurtigsjakkmatch mot det kinesiske kvinne-esset Hou Yifan i Harbin 5.-6. februar. Karpov vant denne matchen med 3.5 – 2.5 etter å ha lagt grunnlaget i de to første partiene av matchen. Karpov spiller som alltid de klassiske sjakkåpningene med stor innlevelse og han la grunnlaget for matchseieren gjennom å vinne de to første matchpartiene på en klar, bestemt og kraftfull måte.

I første matchparti fikk Karpov opp en stor fordel i et Ragozinforsvar fra Hou Yifan og med teknisk sterkt spill erobret han først en bonde og så presset han frem seieren med slepen teknikk i sluttspillet. Karpov kan fortsatt spille god sjakk på et høyt nivå for sin alder. I det andre matchpartiet spilte Karpov sitt beste parti i matchen der han ga kineseren en oppvisning i hvordan en skal spille det spanske forsvaret – han mestrer jo dette godt med begge farger. Med svarte brikker manøvrerte Karpov Yifan fra skanse til skanse helt til oppsigelsen kom. Imponerende spill!

I tredje matchparti slo Hou Yifan endelig tilbake. Hun skjønte nok at klassiske åpninger ikke er rett resept mot Karpov! Dermed forsøkte Hou Yifan seg med ubalanse fra første trekk og spilte 1.d4 b6!? som kan være rett medisin mot Karpovs metodiske spill. Riktignok fikk Karpov en fin stilling ut fra åpninga – men han kunne ikke resten av alfabetet på rams – og alt i trekk 12 var han dermed på egne, ville veier med sitt 23.f4? – som ville mer enn det fikk til. Hou Yifan utnyttet senere svekkelsene på eksemplarisk vis – flott spill av Hou Yifan dette! I fjerde matchparti spilte partene et nært feilfritt parti i spansk åpning. Yifan var hvit og hun våget visst ikke å spille et originalt åpningsspill, som satte Karpovs store erfaring sjakk matt. I stedet gikk hun altså inn i løvens hule, og spilte de spanske strukturene som Karpov kan inn og ut, både forlengs og baklengs, og der spilte Karpov selvsagt god sjakk! Karpovs spill med spansk i denne matchen egnet så absolutt til å imponere. En svært saklig remis ble det.

Dermed ledet Karpov før de to siste partiene med 2.5 – 1.5, og i femte parti tok han hjem matchen med de hvite brikkene, slik han har gjort det så ofte før. Hou Yifan kjempet tappert i åpningen der hun spilte moderne Benoni – en særs spennende åpning med et noe ufortjent rykte. Åpningen er ikke uten risiko – men direkte dårlig er den heller ikke – og den kan være sjanserik mot svakere motstand og bør helst benyttes der. Yifan brukte den mot en ringrev, og det var nok en kardinalfeil tenker jeg selv om åpningen fløt godt avsted inntil Yifan overspilte stillingen med 18…f5?. Ja, for Karpov spilte aldri bort hele fordelen han fikk der, men trygget i stedet seiersreisen sin og spilte hjem både helpoenget og matchseieren i dette 5. matchpartiet. Det siste partiet ble også spilt med Hou Yifan som hvit – dette ble matchens beste parti fra Yifans hånd og hun nedspilte Karpov med de hvite brikkene i en engelsk åpning. Endelig skjønte Yifan at en klassisk åpning som spansk ikke er veien å gå mot Karpov – riktignok noe sent – men bedre sent enn aldri. Uansett et flott parti fra kineseren som altså tapte matchen 3.5-2.5 mot storheten Karpov.

Karpov var verdensmester i sjakk fra 1975-1985 og han er en av historiens mest finslepne tekniske spillere. Karpov var aldri noen stor åpningsekspert, men han behersket midtspillet med stor innlevende, og visste å dra spillet i sin retning. Å få spillet over i et territorium der han kjente både våpen og territorium var en av hans store styrker som sjakkspiller – og da kom spillestyrke ordentlig til rette. Karpovs spillestil har alltid vært tålmodig, teknisk og dypt strategisk –selv om han i sin ungdom også spille nydelige angrepsperler. Hans elskov på de virkelig gode sluttspillene, der han skinner om kapp med Caissa, er ellers en av hans nisjer.

Karpovs største turneringsserier kom så sent som i 1994 da han vant Lineresturneringen med en av historiens mest storslåtte sjakk seiere. Karpov gikk tapsfri gjennom et stort felt på 14 spillere – et av tidenes aller sterkeste sjakkfelt som samlet spillere som Kasparov, Shirov, Kramnik, Kamsky, Anand, Topalov, Ivanchuk, Gelfand og Polgar. Der scoret Karpov avsindige 11 av 13 mulige. Kasparov ble nr. 2 sammen med Shirov på 8.5 av 13. Hele 2.5 poeng bak kanonresultatet til Karpov. I dag er Karpov mer opptatt av økonomi og politikk – enn av sjakk – men han spiller stadig vekk litt sjakk både her og der og han har sågar vist seg frem i langsjakk i Bundesliga så sent som i høst. Det er liv i gamle Karpov!

Hou Yifan spilte nesten bort en vunnet stilling i tredje parti – vi tar en titt:

Dagens nøtt:

Aktuell lenke: TWIC har alle partiene i gjennomspillbart format.

4 tanker om “Karpov viser gamle kunster

  1. Mye gode betraktninger i denne spalten.Gode partikommentarer og gullkorn. Karpov fikk ellers faktisk 11 av 13 i Linares 1994 og det kunne blitt mer.Han hadde fordelaktige stillinger mot Sjirov, Kamsky og Kasparov, men hadde litt gli mot Bareev som gikk inn i matt med lite tid på klokka.

  2. Flott du følger med Joachim – rettet det fra 14 til rette 13 runder i teksten. Ellers er det artig å se gamle mestre i manesjen igjen – gid Kasparov spilte mer hurtigsjakk og lynsjakk for oppvisning. Det hadde vært noe 🙂

  3. «Når man blir seksogseksti…»

    For en mann.

    Har inntrykk av at spillestyrken i hurtigsjakk er den som holder seg best etter hvert som man blir eldre. Tror du Karpov fortsatt holder et nivå i nærheten av verdensklasse i denne disiplinen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.