Magnus Carlsen alias DrDrunkenstein

Skøyeren Magnus Carlsen liker å kose seg på nettet
Foto: Anniken Vestby

Magnus Carlsen har det siste halvåret spilt mer internettsjakk en på svært mange år. Han elsker det og han spiller med stadig lavere betenkningstid. Det gjorde meg sterkt ambivalent å se han spille hyperbullet (1/2 minutt per spiller per parti!) i går kveld og natt. På den ene måten er det artig å se Magnus kjempe med både pre-moves, finter og andre skitne triks – men samtidig er det ikke den Magnus jeg kjenner og den Magnus jeg vil se. Da er det artigere å se han spille vanlig bullet, lynsjakk og hurtigsjakk der han fortsatt rocker fletta av alt og alle. I hvert fall nesten – ja, for i helga gikk det ikke like godt i Pro Chess League for kongen vår som tapte to partier.

I går kveld spilte Magnus først en «Bullet Shield Arena» som varte i 4 stive timer – men der verdensmesteren bare var med på litt av reisen. IM Lars Oskar Hauge gikk helt til topp(!), mens han streamet fra turneringen og hadde det morsomt. Magnus spilte bare litt av distansen, og han hadde det nok også gøy og det er fint for fansen å se at Magnus tar dem på alvor, bygger et nettnavn og koser seg med bullet i alle sitt påsyn. I går fant han ut at han altså ut at han bare skulle være med på litt av reisen – og at han skulle, tross at han kun møtte tittelholdere, halvere tiden sin til 30 sekunder per parti i hvert eneste oppgjør! Slikt kalles på LiChess å gå Berserk! Magnus gikk bokstavelig talt Berserk på Lichess i går…

Ja, for da dette showet var over satte Magnus seg ned og spilte 1/2-minutters bullet-partier mot GM Eric Hansen. Såkalt hyperbullets. GM Eric Hansen er fra Canada og Magnus har tidligere spilt mot han i lyn på nettet ved en rekke anledninger. Det er småsjukt spør du meg, å banke hyper i flere timer. Men «alle» i publikumet håpet på mer fra Magnus og at han i stedet for å spille mot en lavere rangert GM i systemet – heller valgte seg ut GM Andrew Tang – som nyter høy status på Lichess for sitt bulletspill. Men Magnus skugget banen mot den beste på LiChess i sin aller første lengre 1/2 minutters session – som jeg vet om – og spilte altså i over 2 stive timer stright mot Eric Hansen i stedet. Det ble en knusende seier for Magnus med sifrene 100 – 53 – men partikvaliteten falt vel noe på slutten og Magnus var etter hvert het på pre-moves… Begge ble selvsagt slitne av det enorme tempoet. Uansett tenker jeg at det er både litt gøy, og litt drøyt, av en verdensmester å bruke så mye tid på 1/2 minutters «sjakk» da det ikke er klart om det er positivt eller negativt for den virkelige sjakken sin.

I helga spilte Magnus ellers i Pro Chess League for Norway Gnomes der han streamet på Twitch fra det som skjedde. Dette var med mer betenkningstid, og en seriøs ramme rundt, og her fortjener Magnus virkelig kun skryt for å stille opp – fantastisk! Der slo Magnus George Meyer, Minh Tuan Tran og Robert Fontaine med de svarte brikkene og remiserte Vachier-Lagrave. I tillegg slo han GM Helgi Olafsson og Roman Yanchenko med de hvite brikkene. Men Magnus tapte mot heller ukjente Luka Lenic og nederlenderen GM Wouter Spoelman med hvite brikker i denne ligaen og det likte han utvilsomt dårlig. 5.5 av 8 mulige er ikke Magnus-score i online-sjakk.

Magnus spiller altså mye og ofte på nettet for tiden og det gjør alle andre sterke spillere trolig også – det er kjempefin trening i det å spille online. De beste vet å utnytte dette til å ha det gøy i tillegg. Magnus stortrives på LiChess under disse store lynkampene, der kun tittelspillere har en plass i solen, trives han ekstra godt. Den som virkelig har spilte mye online i det siste er Caruana – jeg har selv fått æren av å møte han – og han trener beinhardt og blir bedre og bedre. Han er på toppen av tabellen hva rating-performance angår i Pro Chess League med 9.5 av 12 mulige 2859 i TPR. Magnus har 13.5 av 16 og 2802 i TPR. Også Vachier-Lagrave er forbi Magnus med TPR på 2828, men Nakamura virker å være litt på hell og har 2780 i TPR i denne serien som du kan lese mer om her.

Det svinger av internettsjakken for tiden! Magnus kaller seg blant annet for DrDrunkenstein på LiChess og DrFrankensteins arvtaker innen sjakken er rå i bullet – her ser dere et parti han spilte i januar.

Et ellevilt Magnusparti slik du aldri har sett det før i 1-minutter sjakk:

Härligt härligt, men farligt farligt…

Aktuelle lenker:

ProChess League med Magnus Carlsen

Artikkel på chess.com om Norway Gnomes

De hårreisende partiene med Magnus i 1/2 minutters sjakk mot Eric Hansen

Magnus sin LiChess-konto «DrDrunkenstein»

Magnus vinner 2nd LiChess Arena

Én tanke om “Magnus Carlsen alias DrDrunkenstein

  1. Tilbaketråkk: DrDrunkenstein jakter på verdensherredømme i bullet | Sjakkfantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.