DrDrunkenstein jakter på verdensherredømme i bullet

Skøyeren Magnus Carlsen liker å kose seg på nettet
Foto: Anniken Vestby

 

Visst du at Magnus Carlsen helt siden sine unge formative år har spilt hyllemetere med sjakk online? At han elsker lynsjakk og at han kan banke løs i timesvis på ukjente konti – mot ukjente spillere? Ja, noen ganger spiller Magnus på helt anonyme navn, og da går jukse-botene til serverne på LiChess, ICC og Chess.com seg varme. Det er disse tre serverne som Magnus spiller mest på. Nylig så jeg ved selvsyn 5-6 boter tracke Magnus på ICC i en økt der Magnus vant omtrent alt. Før det hadde jeg hørt halve LiChess påstå at DannyTheDonkey på LiChess måtte være en juksemaker – jeg selv skjønte tidlig hvem det var og det viste seg å være Magnus Carlsen som ville spille hjem pokalen i en av LiChess sine turneringer!

Magnus sine navn er ikke så vanskelig å spotte om en har fulgt han så tett som Sjakkfantomet har. Da vet en hva en skal se etter. Navnene han velger kjennetegnes ofte av barnlig humor, et dobbeltnavn og gjerne en henvisning til noe Magnus liker godt – eller misliker sterkt. Magnus har brukt mange navn online siden jeg begynte å følge han fra kulissene – og jeg husker enda et titalls navn i hodet. Da han slo Spike Ernst i Wijk aan Zee i 2004 het han bare Magnus – så ble det mer komplisert etter hvert som berømmelsen tok av. Et av hans første dobbeltnavn var BadPlayer2 – eller egentlig bp2 på ICC – men jeg skal ikke drive noen namedropping her av mange sine nicknavn – det vil han selvsagt ikke like. De innvidde klarer altså lett å skille skit fra kanel når en verdensmester dukker opp online og det er mange mønstre som avslører han. Det er nemlig nærmest å gjemme seg helt bort for menneskehetens beste sjakkspiller.

Magnus på LiChess

LiChess sender ut varsler når DrDrunkenstein – alias Magnus Carlsen – spiller. Det skjer ikke så ofte lenger, men i går kveld fikk jeg et varsel da jeg egentlig var klar for Ole Lukkøye og loppekassa. Men nå måtte jeg selvsagt se – i hvert fall litt! Det var nemlig ikke hvem som helst Magnus skulle spille mot denne mandagskvelden inn mot natten. Det var mot selveste Andrew Tang…

Andrew Tang, ein unge mann
heile LiChess kjenner han.
Han så leve av gammal sjakk og vann.
Kor han komme fra, vett bare han
Andrew Tang!

Noe slikt står det skrevet et sted. Andrew Tang er fostret opp på lynsjakk, han har verdens raskeste sjakkhånd og han ble stormester i fjor. Han har noen avsindige toppnoteringer i bullet online. Toppnoteringen på LiChess er 3196 – og toppnoteringen hans på Chess.com er 3250 i bullet! Men det er når det virkelig går fort han er virkelig svingod. Har du ikke sett Andrew Tang spille 15-sekunder blindsjakk på YouTube – bør du virkelig se det. Da skjønner du at sjakk både er en besettelse og en lidenskap hos denne karen – mest en besettelse. Dette er jo egentlig ren galskap – helt absurd rett og slett – og at det er mulig er like absurd. Riktignok utfordrer han grensene i seg selv ved å gjøre dette – men se og døm selv.

Andrew Tang spiller blindt 15-sekunders sjakk på LiChess

 

En av verdens mest populære streamere

Andrew Tang er også en av verdens mest populære streamere – han sender sjakk-TV ut til hele kloden. Under aliaset «Penguingm1» ruler han på LiChess og streamer samtidig. Jeg er sikker på at han kan streame, spille, pusse tennene, snakke, lukka døra til mora si og le på samme tid som han spiller 30-sekunderspartier. Streamingen hans var oppe i over 1400 seere i går kveld – og dette nye mediet tar mer og mer av for tiden – det er ungdommens greie nå. Det er vitterlig imponerende på mer enn en måte det Tang får til. Dere kan følge han og hans galskap på Twitch.

Toppen av galskap er hyperbullet. Der har en kun 1/2 minutter hver på hele partiet. I fjor spilte Tang flere matcher mot Nakamura i bullet, men da hovedsaklig i den klassiske 1-min biten. Der ble Tang satt ettertrykkelig satt på plass! En legendarisk match fra januar 2017 som endte med 84.5 – 32.5 i favør Nakamura – men i disse dager er Tang blitt mye bedre selv om Naka er kongen av bullet uten tilleggstid.

Nakamuras 117 partiers match mot Andrew Tang fra 2017 finner dere her

Magnus kaster seg inn i kampen om å være best i bullet

Akkurat det siste er kanskje ikke 100% sikkert lenger? Det finnes nemlig en kar som tar opp kampen mot Nakkis og det er vår egen Magnus Carlsen. Magnus har trent time etter time på å spille med raske tidskontroller uten tilleggstid det siste halvåret. Han gjør det sterkt – og du kan lese om matchens hans mot Eric Hansen på LiChess tidligere i år her hos Sjakkfantomet. Der spilte de 1/2-min sjakk.

Se Sjakkfantomets første artikkel om DrDrunkenstein – Magnus sitt alias

Magnus spiller 45-sekunders mot Andrew Tang

Unge GM Andrew Tang hadde ekstremt lyst til å spille mot Magnus den gang – og utrolig nok lot Magnus GM Tang få prøve seg mot selveste verdensmesteren i går kveld mandag 19. februar. De forhandlet seg frem til å spille 45-sekunders med sjakk – ikke favorittgrenen til Tang men likevel noe han elsker. Hyperbullet – 30-sekunders – er selvsagt livretten hans. Magnus imponerte i denne lange økten – og de godt over 2000 tilskuerne som til enhver tid fulgte med ble nok overrasket over at Magnus var så rask til tross for at han spilte på bortebane – men Tang overrasket også ved å spille sterkt og godt det meste av veien.

Magnus holdt altså relativt godt følge på tiden, og han spilte selvsagt ned Tang oftere enn han tapte på stilling. Magnus vant til slutt denne matchen over 134 partier meget klart! Likevel imponerte selvsagt Tang meg mest. Han var riktignok nervøs i begynnelsen – og innrømmet det – men etter hvert kom han mer og mer i siget. I midtfasen hadde faktisk Tang en serie på 12 partier der Magnus kun vant ett – og de spilte noen få remiser – mens Tang vant resten! Han hadde også fire strake seire mot Magnus ved et par anledninger – Andrew kan både sjakk og kunsten å flytte raskere enn lynet. Det var artig å se deler av denne seansen som ligger ute på YouTube slik at du kan ta en titt på litt av den. Magnus ble en rimelig klar vinner og vant med sifrene 75-59. Vel blåst Magnus.

Magnus vs. GM Andrew Tang alias Penguingim1, del 1

Magnus vs. GM Andrew Tang alias Penguingim1, del 2

 

Møtet mellom Magnus og Andrew Tang varte i flere timer
En skjermdump fra Sjakkfantomet

 

Er målet til Magnus å slå Nakamura i 1-min?

Jeg er en stor fan av bullet – men 45-sekunders går litt for fort for meg til å virkelig like det. Magnus bukket da også i en rekke partier en brikke på pre-move i åpningen – og det skal ikke skje for ofte. Men kanskje er det nødvendig for Magnus å trene på å spille like fort som ungdommen for å holde følge med dem? Skal han holde følge i fremtidens internettmatcher – og ha en sjanse til å sette Nakamura på plass i 1-min – må han hoppe på toget når det går.

Ja, for vi håper selvsagt å få den store kampen mellom de to gigantene i online-sjakk før eller siden. Magnus er utvilsomt bedre enn Nakamura i 1-min med 1 sekunds tillegg – men det er jo bullet for pyser og det vet Magnus! Så målet med Magnus sitt bulletspill for tiden er kanskje til slutt å slå Nakamura på hans egen hjemmebane. I 1.min – det ville vært noe. Ja, for Magnus elsker utfordringer og han elsker sjakk og sitt publikum.

Her kan du se alle DrDrunkensteins partier fra LiChess

Her er et velspilt parti der Magnus får inn et pent triks på slutten:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.