Kandidatturneringen: Profil av Sergey Karjakin

Sergey Karjakin har mange tilhengere – men er han god nok i år?
Foto: Den russiske presidentens presseservice 2017  |  Wikipedia Commons

Sergey Karjakin er vidunderbarnet over alle vidunderbarn. Han er den hittil eneste i sjakkhistorien som har blitt stormester i en alder av 12 år – han var nærmere bestemt 12 år og 7 måneder gammel da han i 2002 ble tildelt stormestertittelen. Karjakin er født i Ukraina og tilhørte det russiske flertallet i byen Simferopol på Krimhalvøya. Han har aktivt støttet Putin og er i dag russisk statsborger og gift for andre gang – denne gang med en russisk kvinne.

I 2002 ble Karjakin sekundanten til Ponomariov i en alder av 12 år, men i årene som kom tok Magnus stadig inn på forspranget til Karjakin og i 2007 passerte vår egen Magnus Carlsen det russiske vidunderet Sergey Karjakin i spillestyrke og etter det har Magnus sine resultater vært overlegne. De er begge født i 1990, og noen av Karjakin sine beste turneringsresultater er seieren i Wijk aan Zee 2009, andreplassen etter Magnus i Kings Tournament 2011, seieren i VM i hurtigsjakk 2012 og 2. plassen i Dortmund samme år etter Fabiano Caruana.

I 2013 og 2014 vant Karjakin Norway Chess og i 2015 vant han World Cup 2015 med hele 128 spillere etter en dramatisk finale mot Peter Svidler der han lå under 0-2. Karjakin vant også kandidatturneringen 2016 – noe som er hans viktigste seier til dags dato – og han kvalifiserte seg dermed til en VM-finale mot Magnus Carlsen der han tapte i november 2016 etter et udramatisk omspill der Magnus hadde og kontroll. I 2016 ble Karjakin også lynsjakkverdensmester, mens han tok sølv i VM i lynsjakk i 2017 etter Magnus. Han har i OL-sammenheng vunnet 3 gull, 2 sølv og 2 bronse. Karjakin er en mann for de store anledninger.

Karjakins score mot Magnus er + 2 -7, med 29 remiser. Karjakins spillestil er universell og han har sin absolutte styrke i forsvarsspillet etter å ha lagt om spillestilen fra å være angrepshissig kar til å bli mer posisjonell i årene 2009-2016. Karjakin har likevel fortsatt evnen til livsfarlige angrep når han setter alle kluter til. Det så vi i det fremdragende angrepspartiet mot Topalov i Gashimovs minneturnering 2017 der Karjakin smelte til med en spektakulær angrepsseier, og i 2016 slo han Caruana i et viktig parti i kandidatturneringen med hvit i et flott angrepsparti der begge hadde sjanser. Så Karjakin er mer enn å spille forsvarsspill – selv om han valgte å fokusere på denne delen av spillet inn mot VM-matchen i 2016 for å ha en sjanse til å matche Carlsen.

Som tobarnsfar er det ikke åpenbart at Karjakin satser like hardt på sjakken som konkurrentene gjør det. Det er heller ikke åpenbart at han har styrken inne som skal til for å kjempe i toppen i VM-sjakken lenger. Karjakins rating er 2763 – nesten 50 poeng bak Mamedyarov. Kajakin er også en av to spillere i feltet som ikke har kvalifisert seg gjennom strålende resultater det siste året. Han har altså ikke selv innfridd de samme kravene som flertallet i det 8-manns store feltet har innfridd, i stede var han direkte kvalifisert som tapende VM-finalist. Kramnik er den andre av kandidatene som ikke er kvalifisert via resultater – han er derimot arrangøren sitt Wild Card. Karjakin er gift og har to sønner – den siste gutten fikk han i fjor sommer og livet som småbarnsfar har vært hektisk for den russiske sjakkspilleren som også har opptrådd mye i de russiske mediene etter VM-matchen mot Magnus Carlsen i 2016. Karjakin har ofte et ess i ermet og det blir spennende å se om han har en joker å oppbringe under kandidatturneringen – vi får vente til ballet starter den 10. mars i Berlin. Vi gleder oss!

 

Her er Karjakin sin flott seier mot Topalov i 2017:

Les også:

 

Aktuelle lenker:

Én tanke om “Kandidatturneringen: Profil av Sergey Karjakin

  1. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R4: Dramatisk toppoppgjør! | Sjakkfantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.