Kandidatturneringen 2018 – Sjakkfantomets vurderinger

Levon Aronian er Sjakkfantomets favoritt til å utfordre Magnus Carlsen i 2018
Foto: Anno 2008: Wikipedia Commons  | Gregorios 1972

Kandidatturneringen er på vei og starter alt den 10. mars. Der åpner Kramnik mot melkekua Grischuk med hvit, Mamedyarov åpner med svarte brikker mot Sergey Karjakin, Levon Aronian spiller hvit mot Ding Liren og Fabiano Caruana spiller hvit mot Wesley So. Deretter blir det en sjakkfest som verden ikke har sett maken til på lang tid. Ja, for kandidatturneringa er nesten artigere enn selve VM-finalen og hadde det ikke vært for at jeg er norsk – og at Magnus er norsk og deltar i VM-finalen – så ville jeg kanskje foretrukket en VM-turnering foran en VM-match som tilskuer.

Åtte deltakere, 14 runder – de beste i verden mot hverandre med en vinner på toppen til slutt! Smak på det – for en karamell! Vi kan suge på den i over 14 dager med god sjakk fra Berlin før turneringen får sitt klimaks tirsdag den 25. mars. Da spiller Grischuk mot Caruana, Kramnik mot Mamedyarov og Aronian spiller mot Wesley So i de kampene jeg tror vil avgjøre mesterskapet. Fra Berlin får vi trolig servert den mest kompromissløse sjakken vi har sett siden London 2013 da Magnus Carlsen hadde noe på gang og kvalifiserte seg til et nødskrik fra kandidaturneringen i London det året. Resten er sjakkhistorie. I år føler jeg at vi får en like spennende, like velspilt og like kritisk turnering. Hvorfor? Fordi timeglasset er i ferd med å renne ut for noen – mens andre er gira på å kvalifisere seg i god tid før det renner ut for dem selv. Her er det ikke bare penger og elo en spiller om – det er også muligheten til å nå en VM-finale, til å spille mot Magnus og til å historisk ved å slå han!

 

Sergei Karjakin er levnet små sjanser av Sjakkfantomet i år
Foto: Den russiske presidentens presseservice 2017  |  Wikipedia Commons

Sergei Karjakin er ute av form

La oss snakke lett om feltet – det er altså 8 mann som står på startstreken og av disse har jeg ikke noen tro på Sergey Karjakin og Ding Liren. Hovedargumentet for at Karjakin har små sjanser er tredelt. For det første tror jeg ikke han er i sonen for tiden – det har blitt for mange TV-show, Kanapéer og Putin-tweets – og for lite trening, god sjakk og teoristudier. Når en selv bare gir 86% kan du være sikker på at noen andre gir 100% og overgår deg. For det andre tror jeg ikke han er sulten nok – han ble mett av suksessen rundt kandidaturneringen i fjor og av VM som han forunderlig nok var mentalt fornøyd med å tape. Det så i hvert fall slik ut. For det tredje tenker jeg at Karjakin ikke har punchen til å vinne denne kandidatturneringen – det har blitt mange remiser på Forsvarsministeren i det siste. Sist scoret han riktignok +3, ved å vinne fire partier, og tape ett. Klarer han å gjenta den bragden i år kvalifiserer han seg kanskje – men jeg tror altså at sjansene er svært små.. For øvrig tror jeg en må ta 8.5 eller 9 poeng for å vinne i år. Altså at +4 vil holde til VM-finalespill. Feltets playmaker og remiskonge – en som ikke scorer mange nok mål selv til å vinne – men som influerer på sluttresultatet.

 

Ding Liren fra Kina er med først og fremst som læregutt, eller?
Foto: Anno 2012  Andreas Kontokanis from Piraeus

Ding Liren er for uerfaren og knekker for lett

Ding Liren er fryktelig god til å spille sjakk, men vi så han knekke mentalt mot Magnus Carlsen i Showdown i Saint Louis og det tror jeg var en vond og ekkel knekk som har satt spor. Allikevel er hovedargumentet mot at Ding Liren skal kvalifisere seg todelt slik jeg ser det. Først og fremst har han for lite erfaring fra toppsjakken mot de aller, aller beste. Han spilte ikke i London Chess Classic før jul, han spilte ikke i Wijk aan Zee i år, han spilte ikke på Gibraltar i år. Det hjelper ikke med erfaring fra FIDE GP, World Cup og lagsjakk når du skal ut i krigen og spille om VM-gull! Der er det bare de ypperste hjernene som kjemper om seieren, og da er det kun de ypperste triksene og metodene i boka som gjelder. De lærer du over brettet mot de beste. Så denne oppgaven tror jeg ikke Ding Liren er moden. Feltets læregutt.

 

Grischuk kan bety en stor forskjell for hvem som vinner og hvem som forsvinner!
Foto: Wikipedia Common  |  Stefan64

Alexander Grischuk er feltets urokråke

Hjertet mitt banker for Alexander – den misforståtte russeren som er blant verdens beste sjakkspillere. Han spiller så godt og sterkt at mange kommentatorer ikke henger med i svingene. Alexanders største fiende i kandidatturneringen kommer allikevel til å felle han ved denne korsveien tror jeg. Han kan feie alle de 7 andre av brettet i enkeltpartier – det er liten tvil om i mitt sinn – men han kan bare gjøre det med for stor risiko tror jeg for hans største fiende er nemlig ikke at spillestyrken mangler – men at han er avhengig av tidsnøden. Det er ikke posisjonsspillet, angrepsspiller eller åpningsteorien det skorter på – men hans egne demoner. De kommer til å felle han og kort fortalt handler det altså om Grischuk sitt sug etter adrenalin. Hans innerste lyst har ikke aversjoner mot å tape i tidsnød slik den har det hos Magnus. I stedet maner lysten frem en ro og en ny lyst – en lyst på spenning! Grischuk går gang på gang i inn i tidsnød med åpne øyne og gang på gang feller den han fra å gjøre en ypperlig prestasjon.

Ingen sjakkspillere tar like gode avgjørelser i tidsnøden – over tid – som de gjør med tid igjen på klokka. Grischuk er egentlig en sannhetssøker over sjakkbrettet – og egentlig ikke den gamblertypen som han er i ellers i livet tror jeg, men demonene er sterkere enn fornuften. Sjakken gir han kanskje en motvekt til gamblingen og normaliteten for der søker Grischuk egentlig å spille det perfekte sjakkparti. Han er kunstnertypen som ved hjelp av vitenskapen og kunsten prøver å skape noe stort. Sportsmannen mangler altså. Ingen har hittil skapt det perfekte sjakkparti – og selv om Grischuk bønnfaller Caissa om å bli den første – er alt hun har å gi han en kald skulder og nye sjanser. Jeg skulle virkelig ønske at Grischuk spilte sin beste sjakk uten tidsnød i Berlin – da ville han blitt meget farlig – men jeg har ingen tro på det. Kanskje ender han sågar opp aller sist, for går det galt i starten er mange ute etter skalpen hans. Han er allikevel feltets trollmann som vil skape noen skrell – en som vinner mer enn de fleste, men som også taper en del. Han kan derfor skape små rystelser underveis. Kanskje spiller han turneringens skjønnhetsparti – men vinner gjør han ikke. Kanskje stikker Grischuk pinner i hjulene på noen av de beste, han er feltets urokråke.

 

Wesley So så ut som en vinner i fjor – men i år?
Foto: 2015  Wikipedia Commons  |  Euku

Wesley So har lenge vært ute av toppformen sin

Jeg har satt mest penger på Wesley So hos bookmakerne – grunnen er at jeg fikk en avsindig god odds på han for 1 1/2 år siden – ja, så tidlig ute må en være ute om en skal spotte de nye stjerneskuddene før bookmakerne gjør det. Wesley kommer til å gjøre det OK i kandidatturneringen og jeg tror han ender på minst topp-5 – muligens topp-3. Allikevel har jeg ikke den store troen på hans vinnersjanser lenger. Jeg hadde det for nøyaktig ett år siden – etter at han vant Wijk aan Zee i suveren stil – Wesley er god. Kanskje mangler han likevel litt sting i åpningsspillet sitt på dette nivået – og han mangler utvilsomt killerinstinktet mot de beste. Der har han fortsatt mye å lære av Caruana og Nakamura som gikk til oppgaven om å slå de aller beste – med mord i blikket og jern i nevene da de skulle ut for å fighte i verdenseliten for første gang. Wesley So var mer sedat og mer solid. Han gjorde det likevel godt i Wijk aan Zee i år med et +3 resultat der han tapte mot kun helten vår – altså Magnus Carlsen. Feltets outsider.

 

Mamedyarov er favoritten til mange i år – men ikke Sjakkfantomets topp-3!
Foto: Andreas Kontokanis from Piraeus

Shakhriyar Mamedyarov er for lurvete i kantene?

Mame D. Enten liker du han eller så misliker du hans spesielle spillestil. Den er skarp, den er komplisert og den er fylt av dynamitt som du aldri vet når detoneres. Det er altså noe uberegnelig over Mamedyarov – noe som ikke kan kalkuleres, ikke han bergenes og som plutselig rammer deg når du minst aner det. Mamedyarov er nå nr. 2 på verdensrankingen med sine 2814 og han synes ikke å ha høydeskrekk riktig enda. Allikevel er det noe som sier meg at han slett ikke er feltets favoritt – selv om matematikken gir han en forrang. Jeg tror tvert imot at han ikke vil kvalifiserer seg. Tre ting kan nemlig felle Mamedyarov. Det klassiske er overmotet en får når en er høyt rangert. At han tror han kan gå på vannet slik han har gjort det i noen turneringer nå. I Wijk aan Zee tok han +4 etter å ha løpt på vannet i starten av turneringen! Det skjer ikke i den sterke kandidatturneringen – tro meg. Der blir du plukket ned om du tar for hardt i. I alle fall tror jeg han vil få blø så det holder om han spiller for kreativt. Dette vet han av erfaring, så det andre som kan ramme han er dårlig form – det kan nemlig ramme alle. Det tredje er dog mest sannsynlig – at han rett og slett får det for tøft til tider mot de aller beste i feltet. Det tror jeg faktisk vil skje. At han ikke kommer til å bli tatt på med silkehansker – tross høy rating – og at vi vil få noen sluggerpartier der mye kan skje! Husk endelig at Mame D. kun tok 2.5 av 6 mot sine nærmeste konkurrenter i Wijk aan Zee i år – han er hard mot de svake og det blir hans lodd i Berlin. Likevel er han feltets joker!

 

Vladimir Kramnik er sterk og Sjakkfantomet har satset nok kroner på han i år…
Foto: Georgios1972  |  Wikipedia Commons

Vladimir Kramnik har erfaringen har han kreftene også?

Den erfarne Vladimir Kramnik er nestoren i feltet og den eneste med verdensmestererfaring! Han har nettopp vist at han er evig ung – i Wijk aan Zee viste han nemlig superkrefter og vant i både 12. og 13. runde, slik at han fosset frem til en finfin tredjeplass foran alle de andre som deltar i kandidaten – altså Mamedyarov, Wesley So og Fabiano Caruana. Med sterke +4 viste han også at han har muskler som er store nok til å vinne en kandidatturnering – og når Kramnik har både muskler og stamina – er han hur farlig som helst! Kramnik har nemlig erfaring, posisjonsforståelse og sluttspillferdigheter som ingen i feltet fullt ut kan matche på en god dag – slik jeg ser det. Han er også meget sterk i åpningspillet – så sitter midtspillene hans, og han ikke får fikse ideer der, så kan det utmerket godt bli Kramnik sin kandidatturnering i år. Magefølelsen sier det – men fornuften sier noe annet. Jeg klarer ikke helt å tro på det som du skjønner – grunnen er ikke at han er rammet av Bechterews sykdom – det er han og det rammer leddene – men den sykdommen tror jeg han holder i sjakk slik vår tidligere statsminister Jens Stoltenberg klarer å gjøre det. Grunnen er heller at Kramnik muligens er mett av suksess – at han ikke vil sterkt nok til å score virkelig høyt. Hvis han er fornøyd med å se ratingen over 2800 om kvelden når han legger seg – mangler han sult og da mangler han bensinen som skal til for å vinne! Ja, for det er noen som vil mye i Berlin i mars! Tro meg. På den andre siden, Kramnik vil gjerne måte Magnus i en VM-match og slår han Magnus der er han udødelig innen sjakken i andre potens! Det vet han også. Feltets Black Horse.

 

Fabiano Caruana er fryktløs, har den rette innstillingen og blir farlig
Foto: Wikipedia Commons  |  Gerhard Hund

Fabiano Caruana har sjakkstyrken og er farlig for Magnus

Han kalles bare Fab blant venner og vi er selvsagt en av hans sjakklige venner. Noe i meg sier at Caruana tar dette hjem. Det må være hjertet som banker et ekstra slag for Caruana For Fab spiller kanskje den festligste sjakken av dem alle – om vi ser stort på det og tenker over tid. Han har masse spennende ideer, spiller nesten alltid på vinst og våger å utfordre selv Magnus Carlsen til kamp. Derfor elsker Magnus å møte han på godt og vondt. Det er en ære å møte en slik spiller og Magnus har spilt noen av sine aller beste sjakkpartier mot nettopp Caruana. En match mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana er det beste vi kan få – spilt i London på nøytral grunn – en kamp mellom lille Norge og store USA. En kamp mellom lille Caruana og store Magnus. En kamp mellom posisjonsspillet og angrepsspillet. En kamp mellom de to «Car» i toppsjakken slik vi hadde Kar-kampen i gamle dager mellom Karpov og Kasparov.

Dette er selve gullkampen som i hvert fall jeg drømmer om å se! Caruana kan utmerket godt kvalifisere seg tross en stor nedtur i Wijk aan Zee der han virkelig var på luggeføre. Det kan være positivt og det kan være negativt. Positivt er det kun om han bevarte den store selvtilliten han fikk i London Chess Classic der han vant før jul. Det positive er i så fall at han fikk beina ned på bakken igjen og at han fikk nye krefter til å jobbe inn mot kandidatturneringen. Når det er sagt så må det meste av jobben være gjort nå. La oss håpe at det svake resultatet i Wijk aan Zee skyldes en overdose med hardt arbeid – og at Caruana var stinn av kunnskap og ikke hadde ferdighetene der og da til å bruke all denne kunnskapen. Da kan han nemlig være i sonen i London og i så fall vinner han. Feltets outsider.

 

Levon Aronian er Sjakkfantomet favoritt i år – hvorfor mon tro?
Foto: Wikipedia Commons  |  Ygrek

Levon Aronian har kanskje siste sjanse og er en formspiller

Han var fjorårets store spiller sammen med Mamedyarov, han vant på Gibraltar og han er bookmakernes favoritt. Levon Aronian er tredobbelt olympisk mester i sjakk og han er en av de mest karismatiske sjakkspillerne i verden. Den spinkelt bygde, alltid glade og like joviale sjakkspilleren fra Armenia har dobbel klangbunn for han har både sine sorger og sine dype sider som vi sjelden får se. Han er en intellektuell type med en tyngde der som du ikke finner hos en Magnus Carlsen eller en Wesley So. Han elsker jazz, sofistikert humor og litteratur. Han elsker mangfoldet i livet, god mat og den gode samtalen – men først og fremst så elsker han sjakk og livet som sjakkproff. Levon Aronian er feltets store formspiller og publikumsfavoritt, som kan ta den helt ut og vinne hele feltet i Berlin. Selv holder jeg han som knepen favoritt foran Caruana, Kramnik. Grunnen til at jeg ikke setter penger på Aronian er at han står for lavt – paybacken er for liten. Bookmakerne har spottet at han er favoritten og satt svært saklige odds, men fornuften min sier at dette er Aronians år og det rasjonelle er det en bør stole på.

Feltets herre – taktikeren fra Yerevan! Han er en fryktet av alle sine konkurrenter når han spiller med de hvite brikkene. Der er han uforutsigbar og giftig, men svarte brikker er han litt mer forutsigbar og litt mindre giftig. Da går det gjerne i klassiske åpninger som dronninggambit og kongebondespill. Boris Gelfand sa noe klokt noe for noen år siden, om Aronians spillestil: «He is the most striking player around, with the highest creative level, in terms both of openings and original ideas in the middlegame.» Spot on! Aronian er en taktiker med stor slagkraft, han har ekstreme åpningsforberedelser og intrikate ideer der, men også midtspill-ideer om blant annet ubalansert materiell som varmer et gammelt sjakkhjerte. Aronian vet at hans siste sjanse til å utfordre Magnus nærmer seg med stormskritt. Er det nå det virkelig gjelder?

Aronian har nemlig rukket å bli 35 år gammel og har giftet seg – et sjakkliv varer ikke evig. Sulten gir seg kanskje når han, og hans kone WIM Arianne Caoili, får barn og hvem vet når det skjer? I mellomtiden vil han så gjerne spille en VM-kamp. Et tap av form kan selvsagt felle alle i feltet – men slikt feller i størst grad folk uten erfaring – så jeg tror både Kramnik og Aronian vil være i god form. Da er det ofte viljestyrken, stamina og nerver som avgjør. Det som da taler mot Aronian er nervene. Kramnik er sjura på tunet – som Reodor Felgen kaller den fryktløse Solan Gundersens figur i kult-filmen Flåklypa Gran Prix.

Aronian er normalt også fryktløs – men når det blir all in-situasjoner – der alt står på spill – virker han å få litt Ludvig-tendenser med nervene som står i spenn så det holder. Vi så det i kandidatturneringene i 2013 og i 2015 – Aronian samlet inn nok poeng til å vinne turneringene mot de svakeste – der var han nådeløs når han fikk smaken av blod i kjeften og synet av svakhet på brettet – for da smalt det! Men når han spilte mot de aller beste kom han i minus… I kandidatturneringen i London i 2013 hadde han -2 mot de tre beste og i Moskva i 2016 hadde han -2 på de 4 beste i feltet. Slikt holder ikke til å bli en utfordrer til VM-tronen. Men i år tror jeg altså mest på Aronian allikevel. Det er nemlig kun en posisjonell tungvektsbokser i feltet i år – Kramnik. Partiene mellom disse blir viktige, og Kramnik er trolig Aronians verste fiende. En spiller som hadde plusscore mot Aronian i tilsvarende turnering i 2016. Forøvrig tror jeg Aronian har vokst noen alen både sjakklig, og ikke minst menneskelig og psykologisk, på de to siste årene. Har jeg rett i det har han gode sjanser til å vinne i Berlin – tar jeg feil er han sjanseløs. Aronian er i mine øyne feltets favoritt! En vinner!

 

Alle analyser og vurderinger er gjort av Sjakkfantomet alias Sven Wisløff Nilssen
Foto: Rebecca Lundqvist

 

Da er vi ved veis ende – hvis du liker denne bloggposten har du mulighet til å støtte Sjakkfantomets blogg – og kanskje vil akkurat du være dråpen som får meg til å blogge fra kandidatturneringen slik det ble blogget fra Fischersjakken. Daglige oppdateringer krever noe, så vi får se. Til høyre i rammen finner du i hvert fall en donate-button der du kan gi en liten sum om du liker reisen du har vært med på de siste årene. Her er det vel først og fremst viljen, og ikke beløpet som teller – det handler om å bli satt pris på og om å bidra til prosjektet.

Hvem tror du vinner i Berlin og får utfordre Magnus og hvem håper du vinner?

 

Aktuelle lenker:

Wikipedia sin flotte hjemmeside om kandidatturneringen

De offisielle hjemmesidene til arrangøren i Berlin

FIDEs trekning av alle rundene

45 tanker om “Kandidatturneringen 2018 – Sjakkfantomets vurderinger

 1. Jeg tror også at Aronian vinner. Og jeg håper på det også, fordi jeg håper vi får oppleve både Carlsen-Aronian og Carlsen-Caruana som VM-matcher. For Aronians del er dette kanskje siste sjanse, mens Caruana vil få flere sjanser.

 2. Jeg tenker at tiden er moden for en helt vestlig VM-match av flere årsaker. Øst-Europa har dominert sjakken så lenge, og sjakken står allerede så sterkt i Armenia og resten av det gamle Sovjet, at det fra mitt ståsted er et klart pluss om tyngdepunktet flytter litt på seg. Blir sjakken stående sterkere i resten av verden er også veien kortere for å gjøre noe med det korrupte pampevelde som styrer FIDE. Derfor heier i hvert fall jeg på spillere som Caruana og Wesley So av hele mitt hjerte.

 3. Tror mest på Kramnik, han er en spiller for de store anledningene. Men håper mest på Aronian eller Caruana. Det blir mest spennende mot Magnus.

  • Ja, da har du de samme tre på topp som meg.

   Anand har jo klart det på erfaring i 2014 i høy alder – så hvorfor skulle ikke Kramnik klare det?

   Som jeg skrev i teksten over, så har jeg det på følelsen, men når fornuften slår inn basert på en analyse ved hjelp av matematikk og estimater jeg legger til grunn – så har Aronian altså mest å fare med og det blir da mitt klare valg i år.

 4. Mye bra her, Sven, og jeg er enig i det meste. Jeg tror kanskje du er litt for hard med Carjackin – han er en seig jævel, og i et felt hvor «alle slår alle» tror jeg forsvarsministeren kan ha gode sjanser.

  • OK, Karjakin er jeg ganske riktig hard mot og formen hans er ikke den samme som den engang var. Tror rett og slett han har tapt seg som sjakkspiller.

 5. Også som sportsinteressert er det gøy med slike spekulasjoner. Jeg tror 6-7 kan vinne, og at det blir langt flere remiser enn det Sjakkfantomet håper på. ShakM har vel for eksempel lagt inn et solid gir, og med Grischuk ville jeg bare skrevet «spiller for mye remis». Dette betyr at jeg tror So og Karjakin også har vinstsjanser.
  Det er spennende med store x-faktorer som Aronians nerver, Kramniks helse og Caruanas form. Jeg er redd Aronian knekkes av presset.
  Kom på et spørsmål Sjakkfantomet ikke stilte seg: Er det en svakhet for utfordrerne generelt at de er så jevne?

  • Dette blir gøy Steinar, ser du tar helgardering – det er nok ikke noe alternativ for Sjakkfantomet. En god analyse skal også våge og jeg tror ikke det er like jevnt i «all in»-situasjoner der en hel karrière nesten står på spill – som du vil ha det til.

   Enig med deg at X-faktorene som helse, nerver og form er viktig. På det siste spørsmålet så er altså svaret mitt: Det er jevnt på ratingen, men ikke like jevnt i virkeligheten når de møtes slik head to head. Hvorfor mon tro? Blant annet fordi noen av spillerne er bedre enn andre mot de aller beste, mens en Mamedyarov f.eks. er vant med å sanke mye poeng mot de svakere.

   Jeg tror altså at verdier som erfaring, høyt toppnivå, sterke nerver og stor kampånd vil telle forholdsvis mye.

   • Det hadde vært interessant å høre hvorfor Sjakkfantomet tror at nervene til Aronian plutselig har blitt reparert. Det er ingen andre i topp 10 som jeg ville likt bedre at vant dette, men jeg har totalt avskrevet Aronian på grunn av at han «aldri» yter når det virkelig gjelder. Hvis jeg hadde giddi å vedde og det gikk an å vedde direkte at «Aronian vinner ikke» så ville jeg tenkt «easy money» og satset stort sett alle pengene jeg hadde satt av til veddingen på dette.

    • Dette har jeg tenkt endel over – over noe tid – og mitt take på dette kommer frem når/hvis profilen til Aronian legges ut her hos Sjakkfantomet. Dette skjer trolig første uka i mars.

 6. Jeg tror Aronian har en veldig god sjanse.Men jeg holder døren åpen for Kram,Caruana og Mame.Dette kan bli spennende.Jeg har fått meg billett til 13.runde.Det blir interessant å følge en runde live.400 kr for en billett.

  • Jeg har jo helt klart døra åpne for tre av disse fire. Det høres ellers meget bra ut med førstehånds info fra Berlin Joachim. Gleder meg til å lese mer på bloggen din når den tid kommer.

 7. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Profil av Ding Liren | Sjakkfantomet

 8. Den oddsen spår jeg at du ikke får lenge! Eneste spillebare objektet hos Unibet er Caruana – men han er til gjengjeld veldig spillbar.

  Ellers kommer jeg til å være konservativ med hensyn til å svare på spørsmål om oddsspill. Jeg oppfordrer virkelig ikke mine lesere, eller mine venner, til å spille på oddsen – det er ikke klokt i det lange løp.

 9. Meget bra gjennomgang, Sven! Dette kommer til å bli meget spennende. Slik jeg ser det er det, i tilfeldig rekkefølge, Aronian, Caruana og Kramnik som er de største favorittene, med Shak Mamedyarov som outsideren. Her kan det være spenning igjen helt til siste parti. Men plutselig kan en av spillerne komme i flytsonen og dra i fra de andre. Både Aronian, Caruana og Mamedyarov er spillere som er kapable til å rade opp flere vinster. Her tror jeg det blir viktig å ikke havne på etterskudd, men være med feltet hele veien. Uansett…det er bare å glede seg til sjakkfesten, og håper spillerne virkelig byr opp til dans med mye god kampsjakk.

 10. Jeg legger merke til at hver eneste gang siden Kandidatturneringen skiftet format, har turneringen blitt vunnet med +3 (delt i 2013). Erfaringsmessig burde det kanskje holde denne gangen også, feltet er såpass sterkt og jevnt at jeg ikke tror noen kommer til å suse av gårde som en Topalov i 2005.

  Når det er sagt, fikk begge matchene mellom Carlsen og Anand nøyaktig det utfallet som ratingforskjellen tilsa, men ikke mot Karjakin. Tidligere erfaringer og modeller er ingen garanti for det som skjer videre, men kanskje en god indikator?

 11. Du synes det er påfallende at jeg i mine analyser trekker opp Caruana, og ned en verdenstoer Mamedyarov osv. – ikke forholder meg til ren rating?

  Jeg var klar over begge de to poengene du skisserer over – men jeg tror til tross for et sterkt felt i år at det er mer sannsynlig at vinneren av feltet ender på +4 enn på +2. At jeg bygger «min modell» på andre kriterier enn kun ren rating bør ikke komme som noen bombe på noen lesere av Sjakkfantomet. Jeg ser at en svensk blogger tror de fire øverste på elolisten har størst sjanse i år – og det er hans take på saken. Så enkelt skal det ikke være.

  Jeg har hvert år siden VM mellom Kramnik og Topalov forsøkt meg på grundige analyser av VM-matchene – og i år mener jeg at ratingen er mer skeivfordelt enn på lenge i toppen hva sjanser i kandidatturneringen. Analysene mine bærer selvsagt preg av det. Mamedyarov (2814) er altså levnet dårligere sjanser enn Caruana (2784) – men det er også begrunnet hvorfor jeg mener det er slik i analysen tross de 30 elopoengene som skiller dem.

  • Nei, ratingen har ikke så mye med hvilke spillere som er favoritter i denne turneringen å gjøre. Jeg er fullstendig enig i at Caruana er en større favoritt enn Mamedyarov. Kommentaren om rating var et sidespor, ment for både å underbygge og å så tvil om at +3 vil være nok.

 12. Hei og takk for gjennomgangen!
  Er stort sett enig i det meste du skriver, men jeg avskriver ikke Karjakin i forkant.
  Din gjennomgang av Grishuk var fantastisk. Er helt enig i at han prøver å finne det objektivt beste trekket hele tiden, imt Carlsen og andre som kan akseptere et suboptimalt trekk som likevel er tilstrekkelig i den aktuelle stilllingen. Denne konstante jakten etter det optimale trekket har vel mye av skylda for at Grishuk stadig vekk havner i tidsnød.
  Vi gleder oss til mars!!

  • Jon,
   Hyggelig å se at du er med oss, Jon! Karjakin gjorde sitt i forrige kandidatturnering og i VM tenker jeg, etter det han styrken falt. Men skjønner at mange, inklusive bookmakerne, ser på han som en toppkandidat – dem om det.

 13. Tilbaketråkk: Hvem er den farligste utfordreren for Magnus Carlsen? | Sjakkfantomet

 14. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Profil av Alexander Grischuk | Sjakkfantomet

 15. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Profil av Sergey Karjakin | Sjakkfantomet

 16. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Profil av Wesley So | Sjakkfantomet

 17. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Profil av Shahkriyar Mamedyarov | Sjakkfantomet

 18. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Profil av Vladimir Kramnik | Sjakkfantomet

 19. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Profil av Fabiano Caruana | Sjakkfantomet

 20. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Profil av Levon Aronian | Sjakkfantomet

 21. Tilbaketråkk: Dekningen av Kandidatturneringen 2018 | Sjakkfantomet

 22. Takk for en god oversikt over spillere og deres styrker og svakheter! Nå er kaffen klar og sitter å ser live på chess24!

 23. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Flying start i Berlin | Sjakkfantomet

 24. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R2: Showet fortsetter i Berlin | Sjakkfantomet

 25. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R3: The Show must go on | Sjakkfantomet

 26. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R4: Dramatisk toppoppgjør! | Sjakkfantomet

 27. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R5: En litt roligere runde | Sjakkfantomet

 28. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R7: Caruana opp i ensom tet | Sjakkfantomet

 29. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R10: Stille før stormen | Sjakkfantomet

 30. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R12: Caruana kom helberget ut av stormen | Sjakkfantomet

 31. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R14: Fabiano Caruana suveren vinner i Berlin! | Sjakkfantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.