Kandidatturneringen: Profil av Alexander Grischuk

Grischuk kan bety en stor forskjell i kandidatturneringen – han kan slå alle!
Foto: Wikipedia Common  |  Stefan64

God krok skal tidlig krøkes, og i 1992 ble Alexander Grischuk nr. 2 i VM for Ungdom i tyske Duisburg. Han satte da navnet sitt ettertrykkelig på kartet, og forventningene til det russiske vidunderbarnet skulle innfris med tid og stunder. Ja, for Grischuk spilte seg i 2014 helt opp på tredjeplass på verdensrankingen og er en superstormester det er verdt å regne med. Han ble stormester 16 år gammel og sommeren 2000 vant han Lausanne Young Masters foran Ruslan Ponomariov, og han spilte seg inn blant topp 100 i verden denne sommeren – da var han fremdeles 16 år gammel og med det ble han nr. 78 på verdensrankingen med en elo på 2606. På denne tiden var 16 år gamle Grischuk rangert som verdens tredje beste spiller under 20 år og han ble sett på som en kommende verdensmester av mange.

Men i årene som kom ble ikke fremgangen like stor som disse trodde, og to andre lovende spillere i hans generasjon viste seg å ha større suksess. Dette var Ruslan Ponomariov, som vant FIDE-VM i 2002 – og Levon Aronian som vant en flere super-eliteturneringer etter at Kasparov la opp i 2005. Mange trodde Grischuks tid ville komme, men siden han spilte poker ved siden av og giftet seg tidlig var det ikke åpenbart at suksessen ville banke på døra hans en gang til. Han måtte hjelpe til og ta tak i det hele selv også. Det gjorde Grischuk som tok grep og la pokeren til side og fokuserte mer helhetlig på sjakken og i 2009 fikk han resultater! Dette året ble Grischuk vinner av den store Linaresturneringen foran Ivanchuk og han ble Russlandmester! Året etter, i 2010, ble han nr. 2 i Linares i Spania. Grischuk hadde noe på gang igjen.

I 2014 hadde Grischuk sitt toppår, og dette året ble han Russlands-ener i sjakk foran kjemper som Kramnik og Karjakin. Han fikk i desember dette året en elorating på hele 2810 – sin toppnotering til dags dato. Han er tre ganger lynsjakkverdensmester – i 2006, 2012 og 2015. I tillegg er han gullvinner med Russland to ganger i sjakk-OL fra år 2000 i Istanbul og 2002 i Bled. Sølv ble det i 2004, 2010 og 2012 mens det ble bronse på Russland med Grischuk på laget i Baku i 2016. Grischuk er en spiller for de store anledninger, noe seirene i VM i lynsjakk og alle OL-deltakelsene for Russland vitner om.

I kandidatmatchene i mai 2011 i Kazan kom Grischuk helt til finalen under kandidatkampene det året etter å ha slått spillere som Levon Aronian og Vladimir Kramnik. I finalen møtte han Boris Gelfand i en match der Gelfand vant 3.5 – 2.5. Dermed ble Grischuk snytt for en VM-match med minst mulig margin – og Gelfand fikk som kjent spille mot Anand i Moskva om VM-tittelen i 2012 og tapte der etter omspill. I World Cup i 2011 senere på året kvalifiserte Grischuk seg på nytt til VM-spill ved å bli nr. 2 blant 128 spillere etter å ha tapt finalen mot Peter Svidler 2.5 – 1.5.

Personlig er Grischuk gift med stormester Natalia Zhukova fra Odessa Ukraina. Han er en kultivert person som kommer fra et velmøblert hjem med to foreldre som begge er akademikere, og som fant hverandre mens de studerte fysikk ved instituttet for fysikk og teknologi i Moskva. Han har en datter som heter Masha og som nå er 10 år gammel. Grischuk sin rating per i dag er 2767 og han er ikke i favorittsjiktet i Berlin under kandidatturneringen. Grischuk har et høyt potensiale, et høyt topp-gir, men han har også problemer som skyldes røykepauser og heftig tidsnødsnarkomani. Kan han overvinne demonene sine er mye gjort og da vil Grischuk være en meget farlig utfordrer til plass i VM-finalen mot Magnus. Scoren til Grischuk mot Magnus er 1 seier, 4 tap og 8 remiser.

Grischuk sin spillestil kan betegnes som dynamisk, aggressiv og angrepsvillig, men han er vel så mye en stor strateg som en stor taktiker. Hans største styrke er likevel helheten i spillet der han er sterk både i åpningsspillet og i midtspillet, mens han i overgangen til sluttspillet har satt mange partier over styr ved å ha lite tid. Grischuk er likevel en skolert spiller med et stort hjerte for sjakken og han er en sannhetssøker over brettet som forsøker å vinne på stilling og ikke på triks og bløff. Vi gleder oss til å se Grischuk i kandidatturneringen i Berlin i mars der han utvilsomt har ambisjoner. Han har sagt at alle de beste i verden bør ha VM-amisjoner og at de i russland har et ordspråk som sier: «A soldier who doesn’t want to be a General, is a bad soldier.» Så gjenstår det å se om det er samsvar mellom evne og ambisjon.

Sjekk ut den grenseløst frekke kongevandringen til Grischuk fra 2010:

 

Les også:

 

Aktuelle lenker:

11 tanker om “Kandidatturneringen: Profil av Alexander Grischuk

 1. Bor Zhukova i Russland med Grishuk?
  Husker godt den kongevandringen, men er det åtte år siden?? Jeg blir nesten sjokkert av tida som fyker.

 2. Natalia Zhukova bor visst i Odessa – har rettet det opp. Ja, tiden flyr virkelig – tenke seg til at Sjakkfantomet nesten sammenhengende har skrevet om eventyret Magnus Carlsen i noe over 12 år…

 3. Hei Sven!
  Alltid en fryd å lese dine interessante og friske vurderinger her!
  Grischuk er en spiller jeg bare får mer og mer sans for etter som årene går. En litt rufsete bohemtype som virkelig er en fargeklatt i eliten.

  Ikke for å være pirkete…men jeg mener at Grischuk for noen få år siden var over 2800 i rating som toppnotering? Og da tenkte jeg ikke bare på den flytende ratingen.

  Men uansett 2792 eller pluss 2800 i rating….en fantastisk spiller!

 4. 18 elopoeng på dette nivået er ikke pirk Jonny – noen ganger har jeg ikke hodet med meg, og det hadde jeg tydeligvis ikke når jeg skrev ned elotallet til Grischuk!

  Takk for korreksjon! Enig med deg – Grischuk blir en bare mer og mer glad i med årene. Han er som bra piker, god vin og fin sang. Noe som eldres med stil 😉

 5. Tilbaketråkk: Dekningen av Kandidatturneringen 2018 | Sjakkfantomet

 6. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R6: Kramnik og Aronian tapte | Sjakkfantomet

 7. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R7: Caruana opp i ensom tet | Sjakkfantomet

 8. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R8: Caruana og Mamedyarov beholder posisjonene | Sjakkfantomet

 9. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R9: Caruana og Mamedyarov konsoliderer | Sjakkfantomet

 10. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R11: Det blåser opp til storm i Berlin | Sjakkfantomet

 11. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R12: Stormen traff Caruana og Mamedyarov | Sjakkfantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.