Vår 15. stormester i sjakk – Johan-Sebastian Christiansen


Johan-Sebastian Christiansen under turneringen i Sverige der han tok GM-tittelen
Foto: Anniken Vestby

Ny norsk stormester i sjakk – den 15. i rekken

20 år gamle Johan-Sebastian Christiansen er stormester i sjakk etter en forrykende sjakksommer der han kostet inn sine to avgjørende stormesternapp i Tsjekkia og i Gøteborg på overbevisende vis. Han er en av norsk sjakks slitere som har jobbet seg opp etter en litt treg start – opp og opp og opp og det er noe av det morsomme med historien om Johan-Sebastian fra lille Sandefjord. Han kommer fra utkanten og han kommer fra intet og jobber seg helt opp til stormesterstyrke. Han har ikke alltid vært like heldig hele veien og han er kjent for en rufsete angrepsstil, litt jojo-sjakk og for sine store lynsjakkferdigheter – men han kan så mye, mye mer i gode stunder. Han har jobbet seg frem mot stormestermålet det siste året etter at han sluttet etter 3 års skolegang på NTG i 2017. Da sa Simen Agdestein noe slikt til Johan-Sebastian: Du bør studere hele Dvoretsky sin Endgame Manual (et svært vanskelig verk!) og kunne det på rams! Om Johan-Sebastian kan hele Dvoretsky sin Endgame Manual etter noter i dag, tviler jeg vel på – det er et overveldende verk – men at han spilte et usedvanlig sterkt sluttspill mot Emil Sutovsky i EM for landslag 2017, der han vant med de svarte brikkene i stor stil, er det liten tvil om.

 

Det startet i det små på en ferietur til Tyrkia…

Johan-Sebastian Christiansens sjakk-karrière startet på en strand i Tyrkia da han var knøttliten og familien var på ferietur. På stranda sto det et sjakkbrett der en kunne utfordre andre og hans 6 år eldre bror kunne alt sjakkreglene og lærte lille Johan-Sebastian det viktigste. Så tok de tok et parti. Det var begynnelsen på noe stort og da han kom hjem til Sandefjord igjen ble han etter hvert medlem av sjakklubben Caissa der talentet hans ble oppdaget etter hvert. I 2008 ble han nr. 28.plass av 46 deltakere i sin første Landsturnering. De to første ble Kristian Stuvik Holm (9/9!) og Aryan Tari – mens Johan-Sebastian tok 4 poeng. Neste år var han bedre forberedt etter å ha trent med Vestfolds beste sjakkspiller på den tiden – Carl Eric Horda – i ett års tid. Det gikk rett til værs for Christiansen i Bergen i 2009 og han tok en brillefin 4.plass i miniputtklassen! Løpet var lagt, sjakkbasillen hadde kommet for å bli og neste gang, ja neste gang skulle han gå for gull!

 


Johan-Sebastian Christiansen blir utpekt til stormester om relativt kort tid
Foto: Anniken Vestby

 

Gull i både Lilleputtklassen og kadettklassen

Landsturneringen i 2010 i Fredrikstad ble det absolutte gjennombruddet for Johan-Sebastian Christiansen som kostet gjennom Miniputtklassen med 8 av 9 mulige og ble Norgesmester! Heia Sandefjord! Heia Caissa! Og, hei hvor det går for unge Johan-Sebastian på denne tiden. Vi skriver 2011 – Johan-Sebastian Christiansen tok opp hansken og kjemper som en løve mot de eldre kadettene og går atter til topps i en Landsturnering! Han er bare 13 år gammel og klassen går opp til 16 år – men ingen kan stoppe kometen fra Sandefjord i Njårdhallen i Oslo. Om det er noe symbolsk sjakkgudinnen Caissa vil vise oss disse sommerdagene i 2011 vites ikke – men når gutten fra fangst og sjøfartsbyen Sandefjord leker seg til seier i den Nørrøne guden Njords hall. Guden for god eller trygg seilas, for godt fiske og for lykke på jakt – så er det som om en høyere orden oppfylles. For lykke hadde fangstmannen fra klubben til Caissa i Sandefjord og han hedres for sin flotte seier i Kadettklassen dette året. På hjemmebane året etter i Sandefjord ble dog Aryan Tari for sterk og vi får nok en gang se at intet tre vokser inn i himmelen. Dette var i 2012 og Johan Sebastian ble nr. 3 i Junior-A dette året. Selv for et stortalent som Johan-Sebastian finnes det mange hindringer på veien.

 

Fikk ny trener i Evgeny Romanov og kom med i Vålerenga og Dream Team

Men gudinnen Caissa har et nytt kort hun trekker opp av hatten. I 2012 inngår nemlig Vålerenga ungdomssjakklubb og Vålerenga sjakklubb et samarbeid og på den tiden flytter også Aage Sivertsen til Oslo og blir lagleder for det nye elitelaget Vålerenga sjakklubb. De har mål om å vinne hele eliteserien – noe de klarer! Først ble det riktignok to andreplasser i sesongene 2012/13 og 2013/14 – men i 2014/2015 skjer det. Vålerenga går helt til topps og på det unge laget som ble ledet av GM Julio Granda Zuniga og GM Evgeny Romanov – så spilte selvsagt Johan-Sebastian Christiansen. Han tok pene 5.5 av 7 mulige og bidro sterkt til den flotte sluttresultatet.

 

Vålerenga vinner gull i serien – men OL-plassen ryker…

Johan-Sebastian spilte med alt fra 2013-2014 sesongen og han var dermed med i Dream Team – Aage Sivertsens hjertebarn. Dette var en sammenslåing og satsing på unge, norske stortalenter inn mot sjakk-OL i Tromsø. Hovedsakelig av spillere på Østlandet med base i Oslo. Da Dream Team ble opprettet i 2012/13 var de under ledelse av den russiske stortreneren Evgeny Romanov og dette var spillere i alderen 12-15 år som ville noe med sjakken sin. Spillere som Aryan Tari, Johan Salomon, Johan-Sebastian Christiansen, Lars Oskar Hauge, Kristian Stuvik Holm og Sebastian Mihajlov var del av Dream Team og alle disse – bortsett fra Johan-Sebastian – fikk delta i OL på enten andrelaget eller tredjelaget til Norge. Skuffelsen var stor for Johan-Sebastian Christiansen som fikk seg en midt på nesa. Men han kom over denne nesestyveren også og igjen reiste han seg som en fugl Føniks opp mot himmelen med ny trener satset videre sammen med sine venner fra Dream Team på NTG høsten etter OL.

 


Johan-Sebastian var del av Dream Team – men kom ikke på OL-lagene våre i 2014
Foto: Anniken Vestby

 

Begynner hos Simen Agdestein på NTG

Han begynte altså den kommende høsten på NTG i Oslo der han høstet dyrebare erfaringer fra sjakktrener Simen Agdestein. Simen er den kreative, friske fyren med stor posisjonell dybde som kunne utfordre noen av de sannhetene Johan-Sebastian hadde lært av sin russiske sjakktrener Evgeny Romanov gjennom Dream Team prosjektet. En brytning skjer og det er tydelig at Johan lærer veldig mye det første året på NTG. Han fikk en voldsom utvikling under Simens vinger og spilte seg til både IM-tittel og opp mer enn 200 elo-poeng på de tre årene hos NTG i Bærum. Han gikk fra en rating på 2250 til 2460 og den rivende utviklingen ga han ambisjoner om å gå for GM-tittel og det har han altså klart anno sommeren 2018. Godt jobba Johan-Sebastian!

Tar stormestertittelen på under ett år!

Første GM-napp kom alt i fjor høst da han smelte til med 6 av 9 mulige for Norge og fikk en elo-prestasjon på 2600-blank. Selv om nivået til stormester har vært inne etter dette, gikk det lang tid før det neste nappet kom. Det kom under Tsjekkia Open 2018 i august der Johan Sebastian fikk 6.5 av 9 mulige og elo-prestasjon var på 2608. Det siste nappet kom i SS Manhem Chess Week GM tournament to uker senere der Johan Sebastian igjen var på krigsstien og sopte inn 6.5 av 9 mulige med elo-prestasjon på 2602. IM Christiansen blir i løpet av kort tid til GM Christiansen og det smaker nok godt for gutten fra hvalfartsbyen Sandefjord. Han gikk tapsfri gjennom de 18 rundene i Tsjekkia Open og i Sverige og er i storform om dagen.

 

En aggressiv og dynamisk angrepsspiller

Johan-Sebastian Christiansen har en utfordrende spillestil. Hans store styrker er det dynamiske angrepsspillet, hans store fighting spirit og en sjelden kompromissløshet og en søken etter ubalanse som har mestrer godt å spille med. Han trives bedre i kompliserte sluttspill – enn i rene tekniske sluttspill og hans store helt er Alexander Morozevich. I likhet med Morozevich elsker Johan-Sebastian lynsjakk og lynsjakkens gleder og der er han ram med en elorating på hele 2635. Dette er altså en ung norsk spiller som satser på sjakk og som det blir spennende å følge det neste året også. Det neste naturlige målet er å nå 2600 i spillestyrke i langsjakk og veien dit er fortsatt lang.

 


Johan-Sebastian var trener under nordisk 2018 – her med Axel Tunsjø
Foto: Anniken Vestby

 

Spiller i junior-VM og varmer opp til sjakk-OL i slutten av september

For tiden spiller Johan-Sebastian med i Junior-VM der han gikk ut som en stormvind med 4.5 av 5 mulige etter å blant annet har slått en sterk kar som GM Abhimanyu Puranik (2524) fra India i 5. runde, og spilt remis mot den sterke tredjerangerte spilleren GM Alexander Donchenko (2614) fra Tyskland. Dessverre ble det tap i sjette runde for Johan-Sebastian Christiansen – mot sterk motstand – og han har kommet ned på jorda igjen etter en høytflygende periode med mye god sjakk og ingen tap over lang tid. Hans neste oppgave etter junior-VM er sjakk-OL der han spiller på Norges lag i perioden 23. september til 6. oktober. Vi gleder oss til å følge denne unge, lovende spilleren videre!

 

Ikke mange nordmenn har slått en 2700+ spiller – Johan-Sebastian er en av dem:

 

Kilder og aktuelle lenker:

10 tanker om “Vår 15. stormester i sjakk – Johan-Sebastian Christiansen

 1. Du verden så spennende og artig å bli bedre kjent med Johan-Sebastian. Nå blir det ennå artigere å følge hans vei framover.

  Dette var flott lesing, som alltid fra ditt tastatur!

  Og du verden så takknemlig vi kan være her, i det lille sjakklandet Norge, for at vi har det gode Sjakkfantomet som kommenterer og forteller oss alt mulig fra sjakkens verden.

  Du retter laserlyset på det som skjer, du framhever enkeltpersoner og sjakkmiljøer, og jammen svinger du også slegga om det er behov for det, men tar du den i bruk – så slår du oppover!!

  Jeg tar ikke for hardt i når jeg sier at hadde det ikke vært for Sjakkfantomet og Bergens (Eirik og Sven) hadde vår sjakkopplysning i landet vært fattigere, betydelig fattigere. At dere begge har fått heder fra NSF er lett å skjønne! Fortjent – dere utfyller hverandre, daglige nyheter hos Bergens, og her oss deg gode Fantom, her får vi analysene, historiene og innblikk i hva alle andre ildsjeler og ressurspersoner bringer til vår lekegrind 😊

 2. Takk gode Sjakknisse!

  Denne spalten kom etter litt for mye research da jeg heller ikke kjente Johan-Sebastian like godt som jeg kjenner til andre norske stormestre. Wikipedia var heller ikke til hjelp – så da må en gjøre som Aha – searching high and low 😉

  Hyggelig at du likte retten du ble servert i kveld og så håper jeg at både du og andre kommer tilbake snart igjen 🙂

 3. Din beskrivelse av fighter-egenskapene og evnen til aldri å gi opp ble solid dokumentert i 7 runde! Når jeg forlot live-sendingen var jeg, og sikkert alle andre, overbevist om at det ville bli tap for andre runde på rad, men neida! Christiansen kjempet på i en elendig stilling, og vant. Skal bli artig å følge med resten av turneringen. Så har vi også med en bergenser som spiller saftig sjakk. Gøy med norsk sjakk for øyeblikket. Og enda artigere er det når vi har denne fantastiske spalten!

  • Ja, det ble litt av en runde i går og hard kamp i partiet til Johan-Sebastian som i tapt stilling bet tennene sammen og kjempet som du er inne på. Trodde også det gikk mot et tap – men jammen satte ikke den sterke inderen seieren over styr. Når det var gjort kokte det nok i hodet på han – for remisen gikk ut av kontroll den også og plutselig satt inderen der med et tapt bondesluttspill.

   For et væromslag og for en god norsk dag med 2/2!

 4. Fornøyelig lesing som det nok ligger veldig mye arbeid bak. Tusen takk! Og heia dem som spiller VM nå. Spennende å følge med på de tre siste rundene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.