Parham Maghsoodloo fra Iran ny stjerne og ny junior-verdensmester!


Parham Maghsoodloo fra Iran kåres til Juniorverdenmester 2018
De offisielle hjemmesidene  |  http://wjcc2018.tsf.org.tr/en/photo-gallery

 

Så er årets junior-VM over og vi har fått den mest verdige junior-verdensmesteren i manns minne. Så suveren, så storslått i sitt spill og så sterk at det ble lagt merke til over en hel verden. Nigel Short twitret at talentet til den 18 år gamle iranske gutten er svært spesielt og den 14 år gamle stormesteren Nihal Sarin mente at iraneren er «unreal» – og det er han virkelig. Et svært sjeldent talent og uvirkelig god.


Parham Maghsoodloo imponerte en hel verden under de to ukene junior-VM varte
De offisielle hjemmesidene  |  http://wjcc2018.tsf.org.tr/en/photo-gallery

 

Ny storspiller i verden

Hvem snakker vi om? Selvsagt om 18 år gamle Parham Maghsoodloo fra Iran som ble stormester 16 år gammel i 2016 og som spilte fletta av feltet i junior-VM i Tyrkia. Junior-VM er en årlig turnering der de store kanonene har vunnet sine første store titler og da tenker jeg på spillere som Boris Spassky, Anatoly Karpov, Garry Kasparov og Vishy Anand. Fischer, Kramnik og Carlsen vant aldri Junior-VM – men de spilte da heller ikke siden de alt var så gode som ung at det å utfordre de voksne stjernene var mer spennende for dem. Derimot var Junior-VM lekegrinden også til Aronian, Mamedyarov og Vachier-Lagrave av dagens sjakkstjerner. De ble alle ble junior-verdensmestre i sin tid – Mamedyarov sågar to ganger! Regjerende mester fra i fjor var som vi husker Aryan Tari – en spiller som holdt aldersgrensen i år også, men som ikke forsvarte tittelen sin. I stedet gjorde Johan- Sebastian Christiansen en fantastisk figur og kunne fort tatt sølvmedalje – noe han også ville gjort i en sisterunde der han måtte vinne for å få sølv, men der han i stedet tapte.

 

Tweets fra Nigel og Nihal:

 

Trener i team med andre iranske spillere over Skype

Parham Maghsoodloo har ingen trener, men har jobber blytungt med sjakk i team med andre iranske sjakkspillere – hovedsakelig med det andre store sjakktalentet Alireza Firouzja – som bare er 15 år gammel, men som likevel nærmer seg 2600 i elorating. De to jobber på Skype og Parham sier at han jobber med sjakk døgnet rundt. I Iran har de tydeligvis en annen måte å formulere dette på – det gjelder å slå hardt i bordet og si at du jobber mye og hardt for å få respekt i det landet – for arbeid står høyt i kurs og rå-talent alene er ikke nok i et land med millioner – det vet dette folket som har sett stjerner komme og gå innen det meste. Derfor har Parham sagt at han jobber 20 timer i døgnet med sjakk i et intervju med ChessBase India – men det blir mer retorikk en realitet. Likevel er det ingen tvil om at han tenker sjakk de fleste av døgnets 24 timer og at han har et svært stort sjakktalent.

 

Parham Maghsoodloo i aksjon mot Usbekistan sitt stortalent under junior-VM
De offisielle hjemmesidene  |  http://wjcc2018.tsf.org.tr/en/photo-gallery

 

Et naturtalent som spiller en sjakk med en pragmatisk tilnærming til spillet

Når noe hopper som en frosk, ser ut som en frosk og kvekker som en frosk – så er det en frosk! Jeg kjenner en god sjakkspiller på ganglaget når jeg ser en, og med det mener jeg at det er noe helt spesielt med Parham Maghsoodloo sin sjakk! Noe jeg ikke har sett hos alle de store amerikanske talentene som har dukket opp de siste årene som Jeffery Xiong, Samuel Sevian eller Awonder Liang. Noe som heller ikke de overtrente russiske talentene har inne, som Artemiev, Sarana eller Paravyan – trent i ånden til den russiske sjakkskole. Og noe som slett ikke de unge inderne GM Praggnanandhaa på 13 år og 14 år gamle GM Nihal Sarin har – de er vel hypet av Chessbase til den store gullmedaljen som kommende verdensmestre – men de får en tidlig peak og en brå nedgang i flyten oppover vil jeg tro. Selvsagt er det mye naturtalent blant disse også, men av og til dukker det opp en som har det lille ekstra. Talent i bøtter og spann og et helt spesielt talent for det viktigste av alt: hardt arbeid! Parham trener steinhardt mellom turneringer og ikke minst spiller han en vidunderlig sjakk krydret med en kreativitet og en spesiell menneskelig «touch» jeg ikke har sett maken til på lenge. Jeg er rett og slett imponert og lamslått av hvor god sjakk denne Parham spiller og det skal bli særdeles spennende å følge han videre på ferden.

 

Flere store turneringsseire i år!

Jeg fikk øynene opp for Parham Maghsoodloo i februar i år etter at han vant en åpen turnering i India med 8 av 9 mulige – Sharjah Masters 2018. Du vinner ikke sjakkturneringer i talentfulle India uten å være spesiell og resultatet talte for seg selv. Men så har jeg ikke hørt noe fra iraneren før junior-VM selv om han ble iransk mester i 2017 – og selv om han i turneringen før Junior-VM smelte til med 8.5 av 9 mulige og vant! Dette var i august da han vant 2nd Aftab International Cup suverent. Dermed kom han til junior-VM som ratingfavoritt og smelte i bordet 9.5 av 10 mulige og ble vinner en runde før slutt! At han tapte sisterunden med svarte brikker mot en sterk russer som presset han ned i et langt sluttspill får så være – du kan ikke være like motivert etter en slik seiersrekke når seieren er dratt i land. Helhetsinntrykket er fenomenalt og han hadde da også en ratingprestasjon på hele 2823! Slikt smaker det fugl av.

 


Partiene til den unge iranske storspilleren er en fryd å spille igjennom, så kreative
De offisielle hjemmesidene  |  http://wjcc2018.tsf.org.tr/en/photo-gallery

 

Hvordan ser talentet ut i praksis?

Hva består så Parham Maghsoodloo sitt ekstreme talent i slik Sjakkfantomet ser det? Jo, det består ganske enkelt i en fantastisk spilleforståelse der gutten ser helheten fremfor alle delene og detaljene i stillingen. Han ser dypt, han ser langt og han ser mye. Jeg la merke til dette alt i første runde da favoritten lekende lett feide Matthew Wadsworth (2351) av brettet med utsøkt spill i engelsk. Originalt åpningsspill med et tidlig h5, som ikke er 100% korrekt vil jeg tro, men herlig kreativ sjakk som får ubalanse inn i stillingen. Dette er en gutt som våger å spille sjakk og ikke bare lire av seg Stockfish-analyser tenkte jeg. Bra! I 10 runde spilte han et praktparti mot Maksim Vavulin (2559) der han igjen fikk brikkene til å koordinere i en helhet i en nydelig Najdorf. Det er brikkeharmoni over hele fjøla, men også en dose originalitet med blant annet Da3! som jeg liker veldig godt. Dette er en spiller for fremtiden! Hans nydelige nedspilling av amerikanske Awonder Liang bar også preg av det samme mønsteret. En viss originalitet i åpningsspillet, stor brikkekoordinasjon der brikkene samarbeider flott – og der kongen til slutt trer inn i kampen og avgjør det hele på praktfullt vis. For en spiller – jeg er begeistret!

 

En kommende verdensstjerne?

Kan dette bli en kommende verdensstjerne? Absolutt! Men i så fall er også han avhengig av å få invitasjoner til turneringer mot stadig sterkere motstand og til slutt mot de aller beste! Uten å få spille mot de beste – blir du ikke en av de beste. Så enkelt er det. Mulighetene hans som iraner er dessverre mye dårligere enn for nordmenn eller for russere for den saks skyld. Slik er det bare i vår verden og det blir spennende om han blir invitert til store turneringer i Europa. Det vi skulle hatt i sjakken var mange flere stor, sterke åpne turneringer. Slike der verdensstjernene også er med. Da hadde sjakken ikke bare vært mer rettferdig, men også mer spennende og da ville vi sett nye kommende toppspillere utfordre eliten gang på gang og de ville gitt oss en friskere sjakk enn det vi får i dag. Ingen kunne nemlig sitte på rompa og nyte sitt otium slik f.eks. Anand gjør det i dag. Wei Yi ligger for tiden og vaker rundt 2750 – i august var han over, i september er han under – men han får ikke invitasjoner til turneringer i vesten. Ikke til Dortmund, ikke til Biel, ikke til Sinquefield Cup tross sin unge alder. De vil pleie egne stjerner og egne spillere og kineserne holdes stort sett ute av det gode selskap. Det store unntaket som bekrefter regelen er selvsagt Wijk aan Zee som gir kinesiske stjerner den sjansen de fortjener. La oss håpe at også Parham Maghsoodloo får sjansen i Wijk – han er et svært spennende navn og har han en slik sprengkraft i sjakken sin som jeg tror – vil han slå seg opp og frem og publikum vil forlange at han får være med å drikke te i det gode selskap. Parham er nå oppe på 2685 i elo og gikk fram hele 36 nye elopoeng i denne turneringen. Ellers tok vår egen mann Johan- Sebastian Christiansen en flott 7. plass – meget sterkt!

 


Johan-Sebastian Christiansen tok en flott 7. plass i junior-VM!
De offisielle hjemmesidene  |  http://wjcc2018.tsf.org.tr/en/photo-gallery

 

Vi tar en titt på Parham Maghsoodloo flott seier mot en av forhåndsfavorittene:

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.