Sjakkfantomets Romjulsquiz 2018 – løsninger og en vinner!


Simon Steinnes fra Tromsø ble vinner av Sjakkfantomets Romjulsquiz 2018!
Foto: Anniken Vestby

 

Det ble uhyre spennende i årets utgave av Sjakkfantomets Romjulsquiz. Tidligere mester Arne Egil Standal kom forkjært ut på de seks fantastiske partiene og rakk ikke helt opp i år men får hederlig omtale for sin innsats. Det var også en rekke andre som gjorde det bra – men tre mann skilte seg ut. Audun Pedersen, Arne Skodvin Kristoffersen og Simon Steinnes. Disse tre klarte alle 17 av 18 mulige! Dermed måtte det loddtrekning til der Simon Steinnes gikk seirende ut. Han får dermed tittelen Sjakkfantomets quizmester 2018 og en bok i premie.

De tre beste på Sjakkfantomets Romjulsquiz ble:

1. Simon Steinnes
2-3. Arne Skodvin Kristoffersen
2-3. Audun Pedersen

 

 

Seks fantastiske partier

1. Vi snakker trolig om årets beste sjakkparti. Det ble spilt i et viktig mesterskap og hadde publikumsverdi. Ekte sjakkelskere så straks likheten med det berømte partiet mellom Nigel Short og Jan Timman i 1991 – en moderne klassiker. Hvilket parti tenker jeg på?

Svar: Hillarp-Persson vs Laurusas, sjakk-OL i Batumi 2018

Kommentar: En fantastisk kongevandring fra Hillarp-Persson og årets parti i 2018!

2. Partiet jeg tenker på er spilt i et verdensmesterskap i sjakk. Partiet inneholder storspill fra hvit som angriper svarts konge til den store gullmedaljen. Partiet regnes som en av VM-historiens aller største med offerspill og motofre i et crescendo som tar helt av og som ender med at svarts madam går tapt og at ytterligere materielle tap er uunngåelige. Hvilket VM-parti tenker jeg på?

Svar: Kasparov vs Karpov, Leningrad 1986 (16)

Kommentar: Et angrepsparti av de helt store og et av tidenes største sjakkpartier!

3. Sjakkfantomets absolutte favoritt i VM-historien. Et kampparti med utsøkt spill fra begge parter som ender med knapp og fall for hvit i «12-time». Selvsagt spilte de ikke så lenge, men kampen var beinhard og hvit, som kom godt ut fra åpningsblokkene – måtte kjempe med nebb og klør for å overleve. Det klarte han ikke etter at han overså en viktig forsvarsressurs i det sene sluttspillet. Men før det hadde svart fått sperret inn sitt tårn, han var offiser under – men han hadde noen vidunderlige bønder som stadig kom nærmere målet… Hvilket legendarisk parti tenker jeg?

Svar: Spassky vs Fischer, Reykjavik 1972 (13)

Kommentar: Har du sett og studert dette partiet blir du rett og slett en bedre sjakkspiller – en episk kamp!

4. Partiet jeg tenker på må sies å være «Den nordnorske sjakkperle»! Når en nordnorsk spiller tar IM-napp i samme turnering som han slår en tidligere verdensmester i klassisk sjakk er det verdt å legge seg dette partiet på minne. Men når han gjør det med stor kraft, to kvalitetsofre og et avsluttende dronningoffer er det på høy tid å ta de store superlativene i bruk. Hvilket parti tenker jeg på?

Svar: Stefanova vs Berg Hanssen, Tromsø 2007

Kommentar: Den nordnorske sjakkperle er offentliggjort hos både Sjakkfantomet, Tromsø sjakklubb i Lørdagsintervjuet og mange andre steder!

5. Når vi snakker om doble tårnoffer – så er partiet jeg nå tenker på det mest kjente i norsk sjakklitteratur. Selveste Mikhail Tal var øyenvitne til kanonaden på slutten av partiet spilt av en nordmann i hovedrollen. Hvilket parti tenker jeg på?

Svar: Rojahn vs Aggos, München 1958

Kommentar: Et episk parti som Mikhail Tal kastet sin glans over ved å være publikum!

6. Jeg får gåsehud når jeg tenker på følgende parti. Det må være et av Magnus sine bedre partier i karrieren og jeg var øyenvitne til den herlige avslutningen – derav gåsehuden. Det hadde seg slik at jeg nettopp hadde kjøpt den berømte ertesuppen i Wijk aan Zee og jeg vendte tilbake til Magnus Carlsen sitt brett. Der hadde han i mellomtiden storspilt med svarte brikker og brent av dronningfløyen slik at han gikk all in på kongefløyen mot et ungt nederlandsk håp. Magnus linet seg opp i f-linja og akkurat når jeg kom til brettet smalt det på et felt foran kongen til motstanderen. Jeg skvatt til og satte ertesuppen i halsen – var det ikke et helt tårn Magnus satte i slag? Nei, han ville få rikelig med valuta igjen om hvit tok i mot gaven. Åtte trekk senere var det slutt etter at det nok en gang smalt på akkurat samme felt. Hvilket parti så jeg på?

Svar: Smeets vs Carlsen, Wijk aan Zee 2006

Kommentar: Å være ringside når Magnus storspiller er en opplevelse og dette partiet var festlig.

 

 

Seks fantastiske spillere

7. Jeg tenker på en av de store i sjakkhistorien selv om han aldri ble verdensmester i sjakk. Allikevel er det vel knapt noen som har vært nærmere! Jeg møtte han i Norge for mange år siden og en nær Tromsøvenn av meg, som jeg var sammen med, fikk sågar gleden av å spille mot denne legenden. Min venn tapte, men han fikk da æren av å være med å spille i en kongegambit mot en av historiens beste spillere!

Svar: David Bronstein

Kommentar: Pål Røyset fra Tromsø fikk anledning til å spille mot Bronstein i en kongegambit på Gausdal og partiet har funnet veien inn i flere bøker! Bronstein fikk nemlig bruk for en gammel nyhet…

8. Jeg tenker på en av Norges beste spillere gjennom tidene. Han må ha hatt et utrolig talent og to ganger i sin prime time vakte han internasjonal oppsikt under junior-VM der han hanket inn to flotte resultater i ung alder. Han ble IM i sjakk og han har en mytisk kraft forbundet ved navnet sitt. Dette var nemlig en høvding i sin tid som kanskje ikke fikk ut sitt fulle potensiale – men som var en kraft i både junior-VM og i sjakk-OL!

Svar: Arne Zwaig

Kommentar: Zwaig ble delt 4-8. plass i junior-VM i 1963, og tok en 4. plass i junior-VM 1965 og han deltok på OL-laget vårt 6 ganger.

9. Jeg tenker på et stortalent som kom fra en av tidenes norske sjakkfamilier. Han delte førsteplassen i Landsturneringens eliteklasse et år, men det ble aldri spilt stikkamp det året og en annen spiller ble utropt som vinner. Til tross for sin store kunnskap om sjakk, og en delt andreplass i NMs øverste klasse, så var både onkelen hans og storbroren mer merittert i sjakkens rike enn det denne karen var. Dessverre ble han tapt for sjakken tidlig – men likevel er han en mytisk størrelse i norsk sjakk!

Svar: Dag Svedenborg

Kommentar: Paul Svedenborg ble Norgesmester 2 ganger og er den store i Svedenborg-klanen og Dags storebror. Sigurd Svedenborg var Dags onkel og tok sølv i Landsturneringen i 1956 i Steinkjer og han hadde hele 8 ganger nordnorsk mester. Dag er en god nr. 3 i denne sjakkfamilien.

10. Vi skal igjen ut av landet. Jeg tenker på en spiller som er blant de beste i Norden gjennom tidene – topp-10! Trolig var han topp 10 i verden også, og på sitt beste vant han en turnering foran Alekhine. Han hadde en landsmann på den tiden som var enda bedre og enda mer kjent enn han selv, men allikevel var han en størrelse du bør kjenne?

Svar: Gösta Stoltz

Kommentar: I München i 1941 ble Gösta Stoltz vinner og la blant annet Alekhine bak seg! I følge Chessmetrics var han på denne tiden blant verdens 10 beste spillere – topp i 1942 med nr. 8.

11. Jeg tenker på en kar som var pianist og sjakkspiller og som ble Norgesmester i sjakk. Han oppnådde også å bli noe alle gutter drømte om å bli når de er ung, hvem tenker jeg på?

Svar: Daan de Lange

Kommentar: Daan de Lange ble Norgesmester i sjakk i 1960, han spilte fotball for Ajax i sin ungdom og han var pianist av yrke – blant annet på Hotell Astoria på Hamar.

12. Katolsk prest som brøt med kirken da han mistet troen sin. En av tidenes største sjakktalenter som ble stormester i sjakk og som fikk en fantastisk rolle som «sjakkdirigent» – men som aldri helt fikk ut sitt enorme sjakkpotensiale – kanskje fordi han møtte et enda større talent på veien sin. Hvem er stormesteren jeg snakker om?

Svar: William Lombardy

Kommentar: Han var en viktig brikke som ga Fischer hans første gode råd: Studer sluttspillet først! Det skulle bli mange andre råd etter hvert og i junior-VM tok Lombardy selv hele 11 av 11 mulige og ble verdensmester i Toronto i 1957. Han var sekundanten til Fischer i 1957 og en slags arkitekt bak mange av Fischer sine sjakkvalg.

 

 

Seks historiske personer innen sjakken

13. Jeg tenker på det mest innflytelsesrike norske sjakkmenneske som ikke er blant oss mer her i Norge. Han var Norges representant i det første junior-VM – men først og fremst la han grunnlaget for norsk sjakks vekst gjennom 1000 små og store prosjekter. Hvem var denne giganten?

Svar: Arnold J. Eikrem

Kommentar: Arnold! Ingen over – ingen ved siden av. Ingen Ildsjel har gjort mer for norsk sjakk noensinne!

14. Han må ha vært sjakkens største mesen og selv var han milliardær. Han ble to ganger verdensmester i en sjakkgren, men hvem var han?

Svar: Joop van Oosterom

Kommentar: Arkitekten til alle Melody Amber turneringene i Monte Carlo, arrangør av Youth vs. Experience i Amsterdam, mangemilliardær og verdensmester i postsjakk to ganger.

15. Denne karen har spilt oppvisnings-sjakk mot selveste Garry Kasparov og han lever den dag i dag. Ingen bidrar mer til å fremme sjakk enn denne mannen i sitt hjemland og han har flere penger på bok enn noen annen stor sjakkelsker i historien meg bekjent. Han snakker i nesten like store ordelag som presidenten i hjemlandet – hvem snakker jeg om?

Svar: Rex Sinquefield

Kommentar: Spiller hvert år en oppvisningkamp der Garry Kasparov deltar. Har bygd opp Saint Louis til å bli en av verdens største sjakkmetropoler og kanskje kan bare Moskva nå komme før.

16. Denne karen trasket med sine ungdomssko på samme gymnas som Knut Bøckman, Anne Holt og Sjakkfantomet. Han laget sågar sin egen lille sjakklubb i Studentsamfunnet i sin tid og han ga ut megetsigende bøker om alt annet enn sjakk. Om det store, det lille og sågar en humorbibel som det enda går gjetord om i Norge. Han var både filosof, fjellklatrer og hadde en embetseksamen i en helt annen yrkesretning. En åndshøvding som også spilte sjakk – hvem tenker jeg på?

Svar: Peter Wessel Zapffe

Kommentar: Filosof som også kunne spille sjakk – men som hadde alt for mange jern i ilden til at det tok av. Les mer om han i NM-bulletinene på nett fra 2016.

17. Denne karen er best kjent som oppdagelsesreisende, men som mannen over var han en åndshøvding med mange jern i ilden og de hadde minst tre lidenskaper felles. Yrke sitt, sjakken og naturen. Han ble over 100 år gammel, er norsk og elsket sjakk selv om han ikke dyrket denne lidenskapen like langt som mye annet. Hvem var han?

Svar: Helge Ingstad

Kommentar: En kjent mann som var glad i sjakk slik mange eventyrlystne friluftsmennesker hadde det i de hine hårde dager. Helge Ingstad hadde angivelig sjakk, lyrikk og friluftliv som sine tre store lidenskaper alt i ung alder.

18. Vi er fremme ved nøtten. Vi skal frem til verdens kanskje første kjente sekundant i VM-historien. Han hadde på sin tid et av verdens mest betydningsfulle sjakkbibliotek, han bodde i en av Europas største hovedseter og han dro få år etter til sitt andre hjemland der han døde på 80-tallet. Han ble IM i sjakk. Hvem var han?

Svar: Albert Becker

Kommentar: Dette ble ikke den nøtten jeg trodde og flere klarte å knekke den. Hva som er tidenes første moderne sekundant blir et definisjonsspørsmål og alt Lasker i 1910 rapporteres å ha hatt sekundanter. Men det nye med Euwe i 1935 var at han studerte i månedvis før matchen mot Alekhine i Wien med et sekundantteam. Det var en moderne og sportslig tilnærming. Sekundantene hans var Geza Marozcy, Sahlo Flohr, Johann Joseph Kmoch og Albert Becker som eide et stort sjakkbibliotek i Wien som de brukte.

 

Simon Steinnes vant boka Max Euwe The Biography – gratulerer!

10 tanker om “Sjakkfantomets Romjulsquiz 2018 – løsninger og en vinner!

  1. Gratulerer til Simon!
    Når det gjelder kunnskaper om sjakkhistorien og alle mestrene har han flere ganger vist seg suverent god. Godt nytt sjakkår Simon!!

    • Enig – Simon kan mye om sjakkhistorien og var en velfortjent vinner! Han bommet vel på Daan de Lange og skrev Simen Agdestein i stedet – ingen helbom det heller.

      Så godt nytt sjakkår til Simon!

      • Mange takk! Simen Agdestein var en kvalifisert gjetning, all den tid jeg mener å huske at han kan spille piano, men i etterpåklokskapens lys var det nok litt vel naivt å velge en såpass kjent spiller. Daan de Lange var for øvrig ukjent for meg.

        Godt nyttår!

        • Simen Agdestein er for lite pianokyndig til at jeg vil kalle han en pianist – selv om han er en hobbymusiker. Han er for mye sjakkspiller til at jeg vil kalle han en norgesmester også – det var nok der de andre luktet lunta.

          Ellers strålende å klare alle de 6 partiene.

          Godt nyttår!

          • Fischerpartiet er velkjent, og partiet mellom Kasparov og Karpov har jeg sett i «Revansjen som glapp», som jeg fikk av en svært billig penge av Thomas Robertsen da jeg begynte med sjakk. Det er for øvrig ikke engang mitt favorittparti fra denne matchen, som lar tankene gå til fjorårets VM-sendinger, som også begynte i London og fortsatte i byen som en gang het Leningrad.

            Partiene fra Batumi og Wijk aan Zee kjente jeg ikke fra før, men de var egentlig ganske lette å søke opp. Når det gjaldt partiet fra ACC så jeg meg blind på kongerekka før jeg bestemte meg for å begynne i andre ende, finne ut hvilke nordnorske spillere som har IM-napp og eliminere derfra. Det forekom meg at Gunnar Berg-Hanssen hadde slått en kvinnespiller av øverste merke, så da måtte jeg bare dobbeltsjekke at det var rett. Partiet fra München-OL var uten tvil det vanskeligste å finne.

            Når vi snakker om vanskelighetsgrad, kunne jeg godt tenke meg å se «scoren» til hvert spørsmål i parentes (hvor mange som fant riktig svar, delt på antallet som svarte), dersom dette ikke utgjør et betydelig merarbeid for deg. Det ville være interessant å se hvilket spørsmål som var vanskeligst, og hvilke spørsmål nær sagt alle klarte.

  2. Nå må jeg innrømme at jeg har lagt fra meg quizene for godt. Det jeg mener å huske var at spørsmål 18 var vanskeligst hos Sjakkfantomet (3 lesere klarte den dog) og at spørsmål 12 var vanskeligst hos TSK.

      • De med hyppigst feilfrekvens forøvrig var 2, 7, 8, 14 og 15 mener jeg å huske. Flere tenkte Svein Johannessen i stedet for Arne Zwaig og Joop van Oosterom var en nøtt for enkelte.

        • Interessant. Svein Johannessen var en feil jeg var nær ved å gjøre selv, men det var i stedet for Arnold Eikrem. Johannessen spilte også i Junior-VM på femtitallet, og var så til de grader en innflytelsesrik sjakkperson som ikke lenger er blant oss.

          • Svein Johannessen hadde stor innvirkning indirekte via sin innflytelse som toppspiller, han ble i miljøet rundt OSS kalt for Lamaen. En Lama er den øverste leder for et miljø…

            Men Arnold påvirket norsk sjakk direkte ved å løfte den med opp med egen muskelkraft. Han arrangerte turneringer – hovedsaklig på Gausdal, men mange andre også. Han fikk spillere som Svein Johannessen, Leif Øgaard og Simen Agdestein inn i store internasjonale turneringer og hadde Norges første sjakkbutikk, avisspalte, jobbet for forbundet osv. En kapasitet av de sjeldne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.