Magnus Carlsen verdensmester i lynsjakk – del 1

Magnus Carlsen ble verdensmester i lynsjakk foran Nakamura og Kramnik!
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

 

Kunne Magnus hoste opp en eventyrlig score i VM i lynsjakk – hva er rekorden?

La oss gjenoppfriske VM i lynsjakk som ble spilt i Moskva 29.-30. desember – la oss gjenoppleve den magien Magnus ga oss to dager i romjula ved å spille en av historiens beste lynsjakkturneringer noensinne. Tankene mine gikk straks tilbake til selveste Bobby Fischer – historiens største lynsjakkspiller som det fortsatt går gjetord om. I det aller første uoffisielle VM i lynsjakk feide han hele det sovjetrussiske kostebinderiet på sjøen og vant en suveren seier foran spillere som Mikhail Tal, Viktor Korchnoi, Tigran Petrosian, David Bronstein, Vassily Smyslov og Samuel Reshevsky. Han kom ikke á poeng med den nest beste slik Magnus gjorde, han la ikke feltet bak seg med 1/2 eller 1 poeng slik mange har gjort tidligere har – han feide feltet dit pepper’n gror!

 

En eventyrlig turnering det fortsatt går gjetord om – uoffisielt VM i lyn 1970:

 

Distanserte feltet totalt!

Tro det eller ei – på 22 runder var Bobby Fischer hele 4 1/2 poeng foran lynsjakk-kongen i Sovjet, Mikhail Tal. Fischer var en fenomen i lynsjakk verden aldri har sett maken til hverken før eller siden og tok 19 av 22 mot verdenseliten i sjakk i 1970. Til slutt kunne altså ikke Magnus matche Fischers resultat i VM – noe annet ville vært en sensasjon i vår tid. Fischer tok 86.5% mot knallsterk motstand, mens Magnus tok 78.5% mot mer variert motstand i VM. La oss ikke hykle – Fischer var Fischer og turneringen i Novi Sad er noe helt spesielt. Å vinne en turnering med hele 4.5 poengs forsprang er uhørt i vår tid også foran lynkongen Mikhail Tal!? Hva er det for noe liksom? Selv Kasparov klarte jo ikke å tukte Tal i lynsjakk i Saint John i 1989, men Fischer altså – 19 av 22!

 

Den 27 år gamle Fischer er noe av det råeste verden har sett

 

VM i lynsjakk, 1. runde: Magnus med kjempestart i VM

Magnus sitt VM vil det også gå gjetord om for avslutningen på VM ble så tett og spennende som bare en Netflix-triller bli. Alt i første runde spilte Magnus et flott parti. Motstander var Alexandr Predke (2566), en 4 år yngre motstander skolert i den russiske sjakkskole. Magnus spilte det provokative Nordsjøforsvaret med svart, som han har god score med. Denne forunderlige åpningen der du får en fianchettospringer på g7 som er oppkalt i henhold til svenske Rolf Olav Martens ønske, en sterk kar som ble født i Bergen under 2. verdenskrig og som flyttet tidlig til Søta bror og ble svensk mester i 1967. Martens oppkalte åpningen etter noe ved sin fødeby Bergen – altså Nordsjøen som ligger sørvest for byen og er del av Atlanterhavet. Magnus spilte dette forsvaret som en overraskelse mot Mickey Adams i sjakk-OL i 2010, men tapte etter å ha kommet godt ut av selve åpningsfasen. I VM i lynsjakk feide han raskt all tvil til side og vant i fin stil mot Alexandr Predke. Stillingen var relativt lik til trekk 24 da hvit spilte det svake 24.Le4?!. Vi tar en titt på det som skjedde.

 

Magnus i 1. runde av VM i lynsjakk:

 

VM i lynsjakk, 2. runde: Magnus briljerer

Jeg elsket partiet fra 2. runde i VM i lynsjakk. Hvorfor? Fordi Magnus spilte Fischers avbyttevariant i Caro-Kann på en forbilledlig måte. Kniven gikk gjennom varmt smør og Magnus sitt angreps rullet oven himmelen som svarte skyer på kongefløya. Angrepet som Magnus trommet opp fikk sitt klimaks og vi går inn når det smeller.

 

Magnus spilte opp denne gullstillingen i Caro Kann:

 

VM i lynsjakk, 3. runde: Sim Saleh Bim

Magnus måtte trylle i 3. runde av VM da han skulle Magnus opp mot De forente arabiske emiraters store sønn – Saleh Salem. Caissa må ha reddet Magnus i dette partiet for vår mann spilte tidvis som en klasse-2 spiller. Trekk som 14.g5? 20…Sg4?? og 21…Sxf6? burde kostet Magnus partiet for etter det svært enkle 22.Df2! ryker offiser og partiet på direkten. Saleh må ha trodd at «alt vinner» og lefset ut sitt 22.Lxf6 Lxf6 23.Df2 uten å ha regnet og sett at svart da har en midlertidig redning med 23…Te6! selv om det ikke redder partiet på lang sikt. Men Saleh gjorde flere feil – og flere feil og til slutt gikk han ned som en stein synker i havet. Magnus var heldig her – men en verdensmester i en turnering med 206 spillere som VM i lyn – må ha litt hell på sin side.

VM i lynsjakk, 3. runde: Saleh Salem (2550) vs. Magnus Carlsen
Hvit trekker og vinner

Her ville 22.Df2! bare vunnet en offiser helt uten noe spetakkel – i stedet slo hvit på f6 og gjorde forsvarsjobben lettere for svart.

 

VM i lynsjakk, 4. runde: Magnus rider videre

I 4. runde ble det mer russisk sjakkskole i form av den skolerte spilleren Dmitry Jakovenko (2667). En moden oppgave – men i hurtigsjakk ikke noe mer. Magnus er rangert 200 elopoeng over Jakovenko og dette bør gå veien med hvite brikker. I dette oppgjøret spilte Magnus engelsk åpning og etter posisjonelt utsøkt spill og bedre forståelse bar Magnus russeren av brettet. Etter 23 trekk var det alt fullstendig slutt selv om partiet varte og rakk. Vi tar en titt.

 

VM i lynsjakk, 4. runde: Magnus Carlsen vs. Jakovenko (2667)

Magnus har spilt 23.Tae1 og svarts stilling ligger i ruiner da e5 bonden ikke kan reddes for svart.

 

VM i lynsjakk, 5. runde: Magnus rider videre

Styrket på motstanderne øker – men det er først siste spilledag det virkelig smeller – fra loft til kjeller! Ja, for de to første dagene er det mer bedagelig og selv Anands tidligere sekundant Radoslaw Wojtaszek (2675) med svarte brikker er normalt en takknemlig oppgave for Magnus. Delvis fordi Wojtaszek har en spillestil som passer magnus godt. Han er posisjonell og alt Wojtaszek kan – kan Magnus litt bedre. Delvis fordi han er forutsigbar og Magnus kjenner han godt og delvis fordi Magnus har et tak på han allerede. Radoslaw blir rett og slett litt duknakket når han spiller mot Magnus og går før eller siden i taktikk. Status dem i mellom er + 10 for Magnus mot -2 med 2 remiser. En drepende score. Magnus spilte mot posisjonsløven fra Polen Tarraschvarianten i dronninggambit med svart, som sekundanten hans fra sist VM, Daniil Dubov, spiller med stor innlevelse. Det ble lenge en jevnspilt affære, men Magnus ville sterkt vinne dette partiet og da han i en presset stilling der hvit hadde to tårn på 7. raden og angrep spilte 37…g5? sto vår mann igjen til kliss tap. Heldigvis var Wojta sterkt presset på tid og han så ikke at bondesluttspillet etter det enkle 38.Txf7+! var vunnet for han – svarts garderte fribonde på a4 så nok for fryktinngytende ut. Vi tar en titt.

 

VM i lynsjakk, 5. runde: Radoslaw Wojtaszek (2675) vs. Magnus Carlsen

 

Wojtaszek kunne her avvikle til et lett vunnet bondesluttspill med 38.Txf7+! i stedet feilet han og Magnus vant med svart…

 

VM i lynsjakk, 6. runde: Magnus med full pott før 6. runde!

Magnus var utvilsomt svært heldig som overlevde mot både Saleh og Wojtaszek – slikt vil ikke skje videre om spiller er like rufsete som i disse to partiene. I 6. runde sto 15 år gamle Nodirbek Abdusattorov (2600) fra Usbekistan på menyen. En vanskelig motstander for Magnus. Nodirmir sto med 5 av 5 på dette tidspunktet og Magnus har tradisjonelt hatt større problemer mot unge spillere med god skolering som han ikke kjenner godt og som er taktisk anlagt enn mot eldre posisjonsløver. Dette henger sammen med at de unge har våpen Magnus ikke har like god forsvarsvåpen mot. De har taktiske sverdslag og er god i kaotiske stillinger og i tillegg er de fryktløse og spill mot verdensmesteren er for dem en mulighet til å skinne! Så også med Abdusattorov. Han kom til partiet for å ta Magnus – og han lyktes nesten!

 


Det ble en duell  mellom Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura om gullet til slutt!
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

 

Magnus overspiller stillingen sin og står på randen til tap

Magnus spilte dronninggambit og fikk en sunn start på partiet da han bestemte seg for å angripe med planen g4-g5. Dette slo strengt tatt tilbake på han selv og etter sunt og sterkt og modent spill av uzbekeren hadde Magnus igjen en tapt stilling – denne gang etter kun 21. trekk. Det sterke bruddet 21…c5! ville satte svakhetene til Magnus i fokus og Stockfish gir svart alt en fordel på 1.8 her. Men ingen er feilfri og Uzbekeren spilte i stedet det svake 21…Sc4? og det bondeofferet tok Magnus i mot og fikk opp en klart vunnet stilling etter kun 30 trekk. Men usbekeren er ikke født bak en gråstein, han kom tilbake ved å spille taktisk sjakk og Magnus gikk i to fallgruver som begge bygde på temaet overbelastning. Først var det tårnet på e1 som var overbelastet – så var det dronningen som var overbelastet. Dette kostet Magnus to fete bønder og han ble likevel reddet inn til remis. Ikke noe bra parti, men Magnus hadde likevel en fantastisk score på dette tidspunktet med 5.5 av 6.

 

Magnus Carlsen vs. Nodirbek Abdusattorov (2600)
Svart trekker opp en kanin av hatten her

1.Txe4! da Te1 er overbelastet siden tårnet på d1 trenger dekning

 

VM i lynsjakk, 7. runde: Andreikin sylter vår mann

I 7. runde var Magnus totalt sjanseløs mot jevngamle Dmitry Andreikin (2780). Andreikin var den første kanonen Magnus møtte i VM og over 100 elopoeng høyrere rangert enn de Magnus hadde møtt til nå. Når Magnus så var svart og han var rystet etter forrige parti mot han ta både telling og tap mot Andreikin. Sjanseløst ble det. Vi går inn i det 28. trekket.

 

Dmitry Andreikin (2780) vs. Magnus Carlsen
Hvit trekker

Hvit slår her på f7 og vinner som han vil – svart kunne ikke dekke opp alt

 

 

VM i lynsjakk, 8. runde: Magnus får hjelp av Fru Fortuna!

Det må ha vært Caissa sin vilje å gi Magnus favorittmotstanderen sin med hvite brikker etter det stygge tapet mot Andreikin. GM Mamedyarov Shakhriyar (2706) er fast klient hos Magnus og han betaler godt for seg med sin høye elo! Magnus spilte likevel ikke noe godt parti mot Mamedyarov – ifølge datamaskinen spilte han faktisk svakt og hadde tre klare bukker som spilte bort tre klart vunnede stillinger. Men når Mamedyarov ikke hadde tatt av seg nissedrakten og stadig kom med nye gaver – var det bare å pakke opp den største gavepakken Magnus fikk i VM signert med God Jul fra din Mamedyarov! Vi tar en titt på et kritisk øyeblikk.

 

Magnus Carlsen vs. Mamedyarov (2706), VM i lynsjakk
Svart trekker og vinner

Magnus har nettopp vært grådig og tatt bonden på c6 – hva kunne Mamedyarov spilt her? Jo, han kunne spilt det sterke 1…Lf5! og han truser slaget på b2 som da er drepende. Dette finnes det intet forsvar mot. Hvit kan prøve 2. b4, men etter det enkle 2…Lxb1+ 3. Txb1 c2! tar lykken slutt. Magnus gikk likevel hen og vant dette partiet da Mamedyarov spilte 1… cxb2+?? og Magnus sin konge smatt opp til a2, 2. Ka2.

 

VM i lynsjakk, 9. runde: Baadur Jobava (2712) blir for lett

Magnus spilte seg inn via seieren mot Mamedyarov – mot Jobava var det en mye bedre Magnus vi fikk se. For å sette tall på det hele – Sjakkfantomet elsker jo god matematikk – så spilte Magnus i følge Stockfish på nesten 1/3 av verdiene han gjorde mot Mamedyarov mot Jobava. Du kan si at han ga bort utrolig mye mer mot Mamedyarov i feilrate. Mot Jobava spilte Magnus på pene 17 centi pawn-loss. Allikevel hadde Jobava en klar metode for å klare remis gjennom passivt forsvar med Kc4-b3-c4-b3 mot Magnus i dette oppgjøret. Dessverre for Jobava og heldigvis for oss – så gikk Jobava feil med det ekstremt passive 47.Sb1? og tapte raskt.

 

Magnus Carlsen sitt jubelår med 2900+prestasjon året sett under ett!
Foto: VM i lynsjakk: FIDE.com

 

VM i lynsjakk, 10. runde: Everything you can do – I can do better!

Bartosz Socko (2557) er den stormesteren i sjakk jeg kanskje kjenner best personlig. Han er en veldig hyggelig fyr som har vært i Tromsø en rekke ganger og det var jeg som hjalp til med å få han hit et par tre ganger. GM Socko glemte ikke det og ble med ut på hyggelige middager og jeg fikk snakket endel med den svært sympatiske stormesteren i sjakk. Han slo forresten Magnus i 2008 i Bundesliga og er en farlig herremann. Men han er mye svakere enn Magnus og som sin landsmann Radoslaw er han klassisk skolert – så Magnus er bedre enn han i alt. GM Socko forsøkte å snappe en bonde i en kjent offervariant i dronningindisk, noe som ga Magnus aktivt spill. Da det var spilt 21 trekk smalt det allerede i dette velspilte partiet fra Magnus sin hånd. Dette var forøvrig siste parti mot en 2550-spiller – resten av de 11 rundene møtte Magnus i realiteten kun 2700+ spillere. Det vil si, 10 2700+ spillere + unge Alireza Firouzja!

 

Magnus får et drepende angrep mot Bartosz Socko (2557):

 

VM i lynsjakk, 11. runde:

GM Hikaru Nakamura ventet bak neste sving – kanskje verdens beste lynsjakkspiller både online og offline på hverdager, men ikke den helt suksessrike spilleren i VM-sammenheng og ikke best når det gjelder som Magnus. Nakamura spilte kongebonden frem og valgte seg spansk som sitt våpen. Magnus valgte da Arkhangelskvarianten som han også har spilt før. Da Nakkis i trekk 13 avviklet ble det aldri noen reelle sjanser for vår mann, en grei stormesterremis uten reell kamp.

 


VM-vinnerne i begge klasser på podiet!
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

 

VM i lynsjakk, 12. runde:

Da var det mer fres over partiet mot Vladislav Artemiev! Ja, for dette var Magnus sitt aller beste parti for dagen – Magnus formelig struttet av pågangsmot og i beste Alpha Zero-ånd trommet Magnus opp en angrep med trekkene h4-h5-h6 på kongefløya og svarts konge ble spikret til sin borg med førsteradsmatt-tema og det som verre er. De som har studert Alpha-Zeros partier er klar over hvor sterk planen h4-h5-h6 kan være og Magnus sitt parti i Grunfeld mot Artemiev er forbilledlig – et ekte mønsterparti. Vi tar en titt på litt av det som skjedde.

 

Magnus Carlsen vs. Vladislav Artemiev, VM i lynsjakk
Hva spilte Magnus i denne stillingen?

 

Her er litt av Magnus sitt praktparti mot Artemiev:

Magnus var dermed i udelt ledelse etter første dag av VM i hurtigsjakk:

Med sine 10 av 12 hadde Magnus eventyrlige 83.5% score første spilledag. Vi må vel kunne si at han var heldig med uttellingene mot Saleh Salem og Mamedyarov? Og mot Andreikin var han ikke i vater og fikk vist hva som bor i han, da var det uhyre sterkt at han tross dette tapet avsluttet dagen med 4.5 av 5 mot tidels kvalifisert motstand. Etter første dag i VM i hurtigsjakk ledet Magnus, foran 2. Maxim Matlakov med 9.5 og 3. Hikaru Nakamura 9 4. Daniel Dubov 9 og 5. Ian Nepomniachtchi med 9. Magnus følte forøvrig at han ikke spilte sin beste sjakk på denne dagen – og det viser analysene tydelig er tilfelle. Men scoren var formidabel og når Magnus siste spilledag – som vi skal se på i neste artikkel – tidvis storspilte der! – ble han en verdig og velfortjent verdensmester i sjakk!

Hva var det beste ved Magnus sin lynsjakkseier i Moskva?

Det beste med VM-seieren i mine øyne var at han spilte tidvis svært spennende og publikumsvennlig sjakk og at han i tillegg varierte spillet sitt sterkt under årets VM. Den ene øyeblikket fikk vi smake på Alpha Magnus, det beste på Maksimus Magnus og i det tredje på Allround Magnus. Han spilte altså både heftig angrepssjakk, han spilte fin posisjonell sjakk som løftet fordelene opp i en høyere enhet og han spilte allround sjakk der han brukte ulike elementer fra verktøyskrinet og flesket til. Vel blåst Magnus og takk for underholdningen!

 


Bra med folk i Moskva for å si det litt forsiktig – det ble et kjempearrangement!
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

 

Aktuelle lenker:

11 tanker om “Magnus Carlsen verdensmester i lynsjakk – del 1

 1. Jeg satt sammen med familien og rev meg i håret under partiet mot Belov. Åpningen og det påfølgende partiforløpet var såpass kjent at jeg kunne forutse akkurat hva som ville skje, fra gjennombruddet på kongefløyen til det håpløse forsøket på motspill på motsatt side. Et flott parti, ingen tvil om det, men det føltes som at det like godt kunne ha vært et parti der jeg hadde sort mot en hvilken som helst mesterspiller i klubben.

 2. Jeg har kikket på lynpartiene til Fischer i 1970. Han hadde regelrett flaks i en del av dem, men kanskje fordi motstanderen hadde dårlig tid. Jeg vil ikke påstå at kvaliteten var suveren i alt for mange partier heller. Tal har også skrevet at Fischer ikke var kjent som en veldig god lynsjakkspiller før dette mesterskapet, og det passer jo bra med at han er som Caruana med veldig konkret spillestil som ikke alltid funker i lynsjakk. Jeg er rimelig sikker på at både Nakamura og Magnus hadde gruset Fischer i lynsjakk.

 3. Fischer sto til kliss tap i fem av partiene, det tror jeg er mer enn Carlsen pleier å gjøre i mesterskap. Og jeg tror ikke kvaliteten var høyere i 1970 enn i dag, heller lavere.

  • Har analysert de fleste partiene til Fischer og sett alle. Mener de er på et høyt nivå selv – men må ta jobben med å gjøre en uemosjonell, ren dataanalyse av alle partier for å se om han matcher Magnus sitt spill anno 2019. Jeg er selv rimelig sikker på at Fischer ikke hadde blitt gruset av noen 🙂

 4. Med vanlig tidskontroll vil jeg sette spillestyrken til Fischer, Kasparov og Magnus jevnbyrdig. Men Magnus sitt toppnivå i lynsjakk er det ingen som slår!

 5. Jeg hadde sett veldig pris på hvis du faktisk gjorde en computeranalyseduell mellom Magnus og Fischer sin lynpartier! Det krever litt tid, men du pleier ikke å skuffe når det gjelder grundighet!

 6. Jeg laget faktisk en slik oversikt for 2 år siden i 2018. Da knuste Magnus Fischer med 22.33 mot 30.77 – så du har rett. Nå skal vi huske på at utslaget ble som det ble fordi Fischer var vesentlig svakere i sine svakeste partier og at han vel spilte alle 22 partiene på en dag? Det er en stor forskjell.

  Allikevel er det åpenbart at jeg overvurderer Fischer sin prestasjon sett i lys av analyser i ettertid. Så les denne Rune, og kos deg:

  https://www.sjakkfantomet.no/2018/12/31/magnus-carlsen-er-verdensmester-i-lynsjakk/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.