Grenke Chess Classic 2018, R3: Magnus kom i skyggen av Vincent!

Magnus ser på sensasjonsmannen Vincent Keymer som spiller svart mot GM RapportFoto: Georgios Souleidis

Så ble det nok en strålende dag i Tyskland – eller hva skal vi si om to avgjorte partier i toppgruppen og en verdenssensasjon i giga-klassen i verdens største åpne turnering, som ble spilt parallelt med de siste rundene av den klassiske superturneringen? Jeg koste meg i hvert fall med slutten av denne runden, og jeg gledet meg særlig over sensasjonen Vincent Keymer – som virker både klok og utrolig god i sjakk til kun å være 13 år gammel. Hva men Magnus – var ikke han i hovedrollen som alltid i dagens runde? Nei, Magnus spilte ikke engang andrefiolin i denne runden selv om han absolutt prøvde å få til noe med svarte brikker mot svakeste ledd i kjeden – hjemmehåpet Matthias Bluebaum. Ingen kan trekk gull-loddet i alle sluttspill og denne gang fikk ikke Magnus noe ut av et ganske så likt sluttspill og snipp, snapp snute, så var den sjansen ute.

 

Caruana fikk sin første seier

Mens Magnus spilte opp til dans fra orkestergraven der han i denne runden satt som en av deltakerne i orkesteret. Caruana var orkesterleder i en avbyttevariant av spansk, bød han plutselig opp til dans med et trekk som virkelig fikk tankene til å gå tilbake til Alpha Zero – g5! med svart! Ja, for Caruana smelte til med storspill med svart mot George Meier i det som ble rundens parti og som bare må sees. Han spilte på et spennende mattangrep i h-linja og jammen leverte han ikke matt til slutt! Eventyrlig. Caruana fant nemlig det ene knalltrekket etter det andre – og selv om maskinen selvsagt finner noen feil i et så komplisert parti – så bør det nytes i andektighet med et kakestykke og en kaffetår og helt uten maskinhjelp – for dette var virkelig et herlig sjakkparti spør du meg.

 

Her er Caruana sitt flotte svartparti i spansk:

 

Magnus med tannløs remis

Magnus spilte altså et relativt kjedelig parti. Partiet hadde sine kritiske øyeblikk, men nivået fra begge parter var skyhøyt! Dermed ble alle de spenstige variantene begravd under isen og de kom aldri til overflaten. Magnus valgte i dag klassisk kongeindisk med 6…e5, men vi fikk aldri svaret på om han ville gått all inn med det interessante, men risikable 7.0.0 Sc6!?. Jeg tror ikke det – dette er nemlig en av få varianter i sjakk som slett ikke er skapt for Magnus. Det er nemlig en all in-variant og det er ikke verdensmesterens kopp med te. Det er kanskje den eneste åpningen jeg tenker at jeg aldri får se av Magnus. Bluebaum valgte i stedet å avvike først ved å spille Gligoric-varianten der Magnus – etter en lang tenkepause spilte – spilte den moderne fortsettelsen med forenklinger og slag på d4. Bluebaum har spilt slik mot Kongeindisk i mange, mange år og etter 13 trekk fra hvit, inneholder databasen min fortsatt hele 6 partier med Bluebaum som hvit. Magnus spilte der 13…a6!? – ikke det mest populære – og da han gikk på bonderov med 16…Da5(!) er det kun et parti på 2200-nivå som ligger i basen med alt dette spilt. Magnus sitt 16…Da5! ville jeg ikke spilt om jeg visste det var Stockfish sitt førstevalg og ble ropt det inn i øret. Det er førstevalget, men fordi det er et krevende trekk som spiser en bonde, og som fratar svart mye spill og dynamikk tenker jeg at trekket ikke er i den kongeindiske ånd. Hvit får nemlig en klar plan i fortsettelsen å spille på. Svartfeltsspill.

Etter dette spilte Bluebaum som en maskin – han så alt, han parerte alt, og da Magnus hadde gitt tilbake bonden til hvit for å få en stabilisert situasjon – så fikk ikke svart mye å spille på. Remis ved tidskontrollen etter trekk 60 da Magnus hadde spilte lenge på å koke suppe på en spiker. Suppe ble det ikke og for publikum ble det ikke noe mesterverk kan en si.

Her er Magnus sitt parti mot Bluebaum:

 

Vincent Keymer – den nye kometen på sjakkstjernehimmelen

I august merket jeg meg navnet Vincent Keymer – han var da kun 12 år gammel og hadde allerede en rating på hele 2432. Tre måneder senere, i november, hadde Vincent akkurat fylt 13 år og han fikk da Peter Leko som sekundant til Junior-VM i sjakk. Et junior-VM der Aryan Tari gikk helt til topps – og der Vincent med Leko som sekundant og læremester ble nr. 62 blant nær 150 deltakere. Aldersgrensen i junior-VM er 20 år og Vincent lærte utvilsomt mye under junior-VM for etter at VM var over ble Peter Leko ansatt som fast trener for vidunderbarnet. Samarbeidet har altså pågått i 5 måneder, og så slo unge Vincent ut i full blomst slik knapt noen ung sjakkspiller noensinne har gjort det før.

I dag er Vincent nemlig blitt 13.5 år, og han tok sitt første GM-napp med stil for å si det mildt. Han vant like gjerne den sterke A-gruppen i Grenke med 8 av 9 mulige!! Hvordan er det mulig? I et felt med over 50 stormestre og nesten 800 deltakere suste han inn til en udelt førsteplass foran folk som Alexei Shirov, Anton Korobov, Richard Rapport og i det slagne felt finner vi Bacrot, Wang Hao og Andreikin. Han tok også sitt første napp i stormestertittelen med stil, men er han den yngste som noensinne har vunnet en så sterk åpen turnering? Jeg tror det. Uansett er det stor stas med nok et stortalent fra vesten for nå har både Kina og India virkelig noe på gang innen sjakken.

Vi husker selvsagt Zsofia Polgar i 1989 som tok eventyrlige 8.5 av 9 og en 2900+ prestasjon i Roma da hun var 14 år gammel, men motstanden var mye mer moderat der. Det er historisk stoff en sjakk-kjenner har hørt om mange ganger. Vincent er heller ikke den yngste som slår en 2700+ spiller – han slås faktisk med godt over 1 år av Praggnanadhaa fra India som utførte denne bragden på Isle of man et par måneder etter at han fylte 12 år! Der slo han David Howell (2701). Merk deg derfor navnet hans først som sist – Vincent Keymer. Han får sjansen til å spille i toppgruppen Grenke Chess Classic 2019 etter seieren sin, vil han da møte Magnus for første gang? Vi får se, selv har han sagt at den moderate ratingen hans på 2403 før Grenke er for lite til at det er klokt å spille der. Personlig håper jeg han holder fast ved det – for hans trener Peter Leko ble «ødelagt» av å spille for tidlig mot de aller beste i verden ifølge Garry Kasparov – og det virker veldig riktig. Leko ble nemlig en remismaskin som lærte seg mer kunsten å overleve, enn kunsten å vinne.

Her er Vincent Keymer sitt flott vinstparti mot Richard Rapport (2715):

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.