Grenke Chess Classic 2018, R4: Caruana seiler opp!

Magnus spilte hvit mot Lagrave i det som ble et remisparti
Foto: Georgios Souleidis

Så kom det til slutt en dørgende kjedelig runde. En virkelig møkkarunde spør du meg. Magnus spilte en svært sjelden variant mot Lagrave med 6.d5 i som Harikrishna og Aronian har spilt i noen partier i 2014. 2014 etter at den lå begravd under en stein i årevis. Magnus – Lagrave fulgte en stund partiet Grischuk – Vachier-Lagrave, fra nettsjakken på chess.com i fjor. Nærmere bestemt i «MasterClass Speed Chess Champioships» kvartfinale der Grischuk vant med hvit. Grischuk spilte der det sterke 12.De5+! Kf8 – og jeg undrer meg på hvorfor Lagrave var villig til å spille dette nok en gang tross tapet mot Grischuk – og tross en åpenbar hvitfordel. Magnus valgte i stedet 12.Dxb6!? lynraskt og før over sitt 13. trekk tenkte han så i ca. 5.minutter – typisk for Magnus sin spillestil, men pussig at han fulgte et Grischuk-parti uten å spille det sterke 12.De5+! – når det fratar svart rokaderetten. I fortsettelsen til Magnus ble det for lite å spille på. Han fikk riktignok løperparet – Lagrave fikk best struktur – og etter mye skyggeboksing tok partene remis etter tidskontrollen ved trekk 40. Stillingen var da helt avklart med ulikfargede løperne og likt materiell – så remis var det eneste tenkelig resultatet. Magnus sin forberedelse 12.Dxb6 – hvis det var en forberedelse slik en må tro ut fra tidsforbruk og stamparti – var nok designet for å få et «Magnusparti» der han normalt er sterk. Men Lagrave viste styrke i dag og holdt altså remis lekende lett.

Her er Magnus sitt parti med hvite brikker mot Lagrave:

Caruana vant og seilte opp i en tredelt ledelse

Dagens parti ble spilt av Caruana som var den eneste som vant i Baden-Baden i denne runden. Caruana vil virkelig for tiden. Han vil bli best i verden og vilje skal vi ikke kimse av. Caruana kjemper nemlig som en løve og han har en ting Magnus ikke har – og det er viljen til å gå inn i stillingstyper med større kompleksitet enn det Magnus gjør og etter hvert begynner Caruana å mestre disse vanskelige stillingene bedre og bedre og han blir dermed sterkere og sterkere. Når du blir med Caruana inn i jungelen der 2+2=5 (Tenk: Mikhail Tal sitat) – så slipper stadig færre levende ut derfra. Det gjorde ikke Naiditsch – han ble faktisk fanget i Caruana sitt dronning+springersluttspill etter først å ha spilt mye god sjakk som svart. Ja, for Naiditsch spilte Berlinforsvaret i spansk, som ble besvart med 4. d3 fra Caruana og dermed fikk vi en rolig partioppbygning. Etter mye godt forsvarsspill fra Naiditsch, så sjansene stor ut for en remis fra publikumssiden – men Caruana både mente det annerledes og tenkte at han kunne vinne. Svarts svekkede kongestilling skulle til slutt bli skjebnesvangert, etter at Naiditsch spilte bort en remisstilling i trekk 34 og trekk 35, under sterkt press på klokka og stilling. En flott seier for Caruana dette og et meget viktig helpoeng.

Her er Caruana sin kampseier mot Naiditsch:

 

Magnus ligger på +1 før de fem siste rundene

De andre partiene endte med remiser og dermed er teten tredelt: Caruana, Vitiugov og Vachier-Lagrave fører med 3 av 4, mens Magnus og Aronian jakter halvpoenget bak. Dette blir en spennende turnering og nå er hviledagen brukt, så det blir tøffe 5 runder som kommer og da tenker jeg særlig på Caruana og Aronian som har 14 runder i kroppen fra

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.