Grenke Chess Classic 2018, R5: De forspilte sjansers dag

Hou Yifan har fått studieplass ved det prestisjetunge universitetet i Oxford…
Foto: Georgios Souleidis

Så ble det de forspilte sjanser dag og det skal alle nordmenn være glade for. Magnus Carlsen ble nemlig gradvis nedspilt av unge George Meier i denne runden, eller skal vi si at Magnus sank lenger og lenger ned i gjørma på eget initiativ etter at han spilte for hardt på vinst med de svarte brikkene? Det siste er nok nærmest sannheten – for det var Magnus som hadde de store ambisjonene i dette partiet, det var Magnus som presset på og tok risiko med trekk som g5, men hvit sto solid og noe bedre hele veien, og med en bedre struktur, var det svart som til slutt løp den helt store risikoen. Like før 13 – i lett tidsnød for hvit med ca. 3 minutter igjen på klokka spilte hvit bort en vunnet stilling med det passive 39.Ta1?. Spillernes analyser etter partiet var selvsagt svært mangelfulle stillingens kompleksitetsgrad tatt i betraktning og den lille tiden de hadde å se på stillingen, men Stockfish 9 viser at alle aktive trekk som gjør noe i forhold til å forhindre kraften i svarts neste trekk, 39…De7(!), vinner klart for hvit. Trekk som 39. Th5, Tf5, Le6, Th1 og Tb1 vinner alle. Det enkleste i mine øyne var 39.Th1 som kun er maskinens fjerdevalg. For etter: 39. Th1 De7 40. Rxh7+ Kxh7 41. Dh5+ er det helt slutt. Magnus sa da at han overså at Kg6 tapte etter 42. Th6+! – men variantene der er ganske rett frem og veldig klare og på slutten tror jeg Magnus visste at han var totalt fortapt. Dermed fikk Magnus tilbake det halvpoenget som han kunne tatt mot Caruana alt i første runde – det jevner seg ut.

George Meier sto til soleklar vinst mot Magnus

George Meier er en d4-spiller som har prøvd å overraske sine svartmotstandere i denne turneringen ved å spille kongebonden sin to skritt frem. Han har blant annet forberedt avbytte-varianten i spansk – men etter å ha fått en leksjon i mye god teori av Caruana og et heftig kongeangrep han gikk ned mot – så gikk han tilbake til det han kan best mot Magnus Carlsen. Altså dronningbonde spill. Dermed ble det en invitt til dronninggambit fra Magnus sin side, men Meier avbøyde ved å spille 3. g3 og dermed ble det denne hybriden mellom katalansk og Bogo-indisk som Magnus spiller så ofte med svart. Svart er solid der, problemet er bare at det er vanskelig å spa opp reelle sjanser mot en sterk hvitspiller som bare tenker soliditet. George Meier tenkte kun soliditet i dette partiet og det felt til slutt vinstsjansene hans. For da det virkelig tettet seg til og Magnus hadde overspilt stillingen så til de grader – så kom ikke Meier opp med de nødvendige angrepstrekkene som vant partiet. Dermed endte det med poengdeling – et svært heldig poeng for Magnus med andre ord – men i det lange løp for en som fortjent og Magnus har også sine tapte sjanser der gull ble til gråstein.

Her er dagens Magnusparti:

Hou Yifan skal studere på Oxford – sjakk har andreprioritet nå

I dag sprakk nyheten om at Hou Yifan har kommet inn på det prestisjefylte universitetet i Oxford i England. En gledens dag for Yifan selv – men litt trist for alle som håpet at hun ville slå seg opp i verdenstoppen for meg. Allikevel er nok det toget alt gått etter at hun har satset mer på utdanning enn det godt er for en sjakkspiller i verdensklasse. Den unge kvinnen fra Kina spilte i dag hvit mot sterke Vitiugov fra Russland og hun fikk en Zaitsev-variant i fanget etter å ha spilt den klassiske spanske oppstillingen med hvit. Denne tabia-stillingen med 8.c3 og 9.h3 som forbereder 10.d4!. Den første som spilte slik med hvit var ifølge min database Siegbert Tarrasch mot Carl Schleckter i 1902 under en turnering i Monte Carlo og det skulle gå over 100 år før andre varianter fikk større oppmerksomhet i den spanske åpningen. Yifan mestret godt utfordringen som Zaitsev-varianten ga, og hun forsøkte virkelig å sette Vitiugov på prøve, men uten å klare det. Dermed ble det en manøvreringskrig som endte opp med trekkgjentakelse og remis i trekk 39 etter jevnt godt spill fra begge parter. Et greit parti.

Vishy Anand er vanskelig å bryte i bakken

Det er ofte slik at det er vanskelig å møte seg selv i døra. Altså å møte de forsvarene en selv spille som svart! Jeg husker at jeg i min tid hadde problemer mot Sveshnikov-varianten når jeg spilte hvit – og da begynte jeg å spille den som svart! Slik starter en karriere med et svartforsvar for mange sjakkspillere, de blir oppmerksom på at et forsvar ikke er lett å spille mot med hvit og begynner så å undersøke det fra svarts side. Kanskje var det derfor Caruana valgte Caro Kann mot Anand i dag. Dette er nemlig et forsvar Anand spilte mot Vitiugov med svart i 4. runde og nå fikk han sjansen til å vise hva han har mot Caro Kann med hvit. Det var ikke stort – la det være sagt med en gang. Caruana fikk opp en fin stilling alt etter 13 trekk, men med det overambisiøse 19…a5? ga han hvit vann på mølla med 20.d5! som vippet partiet over i hvits retning igjen. Uansett var fordelene vi snakker om av en akademisk art og ikke av reell verdi der en virkelig kunne håpe på noe mer ved korrekt spill. Spillet var nemlig veldig korrekt i dette oppgjøret som endre med remis like etter tidskontrollen ved trekk 40. Anand spilte forøvrig fremskyvsvarianten i Caro-Kann med 4.Sd2.

Naiditsch sine klare vinststilling rant ut med badevannet

Alle de fem partiene i denne runden endte med remis og det skal Arkadij Naiditsch har en stor del av skylden for. Naiditsch spilte spekulativt i åpningsfasen av partiet og det han spekulerte i med trekk som 4.b3!? og 8.Tg1!? var at unge Matthias Bluebaum – som er svært teoristerk – skulle få praktiske problemer i møte med praktisk sjakk. Den påstanden fikk Naiditsch full uttelling for, og han sto til vinst allerede etter svarts 19. trekk som var en blunder i gigaklassen. 19…Lxd3?? slapp nemlig hvits hunder løs mot den svarte kongen og Stockfish fløy opp på +5 og lyste rødt for blemme. Etter dette hadde Naiditsch 1001 veier til et eventyrlig mattangrep. Det enkleste må ha vært det pene 23.f4! eller 23.Tg6! – men i stedet gikk han for skjønnhetspremien med 23.Txg7! og ofret et helt tårn! Svart sa takk, og hvit rokerte langt! Fortsatt var partiet vunnet for hvit – men nå krevdes det presisjon i angrepet. Den presisjonen hadde ikke Naiditsch og dermed endte han opp med å bytte av nesten alle brikkene slik at et komplisert sluttspill ble resultatet av alle anstrengelsene. Her hadde hvit fortsatt noen sjanser, men det ebbet ut i remis. Synd da tiden for skjønnhetspremier forlengst er over og det jo fantes mye enklere og tryggere veier til Rom.

Her er dagens parti ved Arkadij Naiditsch:

Aronian spiller remis i spansk… nok en gang!

Vachier-Lagrave og Aronian spilte en tematisk anti-Marshall variant som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, og som Aronian tapte et parti med svart i mot Wesley So i kandidatturneringen. Lagrave forsøkte seg på en ny vri med 12.h3 og få trekk senere var de ute av all kjent teori. Partiet ble svært ubalansert i midtspillet etter at Lagrave fant et kombinatorisk spill som vant en bonde for hvit. Aronian var med på showet og kostet så opp et sterkt kvalitetsoffer og hvit fant ikke noe bedre enn å kontre det sterke kvalitetsofferet, 21…Txf3! fulgt av 22…Se5!, med et eget «kvalitetsoffer» som var helt tvunget. Dermed endte partene i et sluttspill der hvit først sto best, men der svart tok føringen etter et tårn-avbytte som gavnet svart. Remis var et edruelig resultat i et interessant oppgjør. Allikevel skjønner jeg ikke helt at begge parter lirer av seg så mye teori når sjakken er så rik som den er. Skulle tro at Vachier-Lagrave som hvit ville tjent på å spille noe Aronian ikke studerer til både frokost, middag og kvelds – altså spansk…

 

Aronian har slått på f3 og spilt 22…Se5! – hvit må slå på e5 for å redde seg!

Tredelt ledelse – Magnus er fortsatt med i kampen om gullet

Dermed er det en tredelt ledelse i Grenke Chess Classic mellom Caruana, Vachier-Lagrave og Vitiugov – alle på +2. Magnus har + 1 sammen med Levon Aronian – mens resten av feltet – de 5 andre – ligger på under 50% der vi blant annet finner Anand på -1. Carlsen spiller hvit mot Aronian i 6. runde på fredag og vi håper på fest og haraball brettet!

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.