Grenke Chess Classic 2018, R6: To avgjorte partier og fin sjakk

Magnus Carlsen har enda ikke fått opp dampen – med fire runder gjenstår
Foto: Georgios Souleidis

Magnus Carlsen er en artig skrue. Han elsker små påfunn og mot Aronian i 6. runde i Tyskland var påfunnet hans å spille engelsk mot en mann som elsker å spille engelsk selv om hvit – nemlig Levon Aronian. Magnus kilte dermed Aronian lett under kjaken og da Aronian bød opp til dans i Mikenas-varianten ble det et steike interessant parti ut av det hele. Magnus kom nemlig til dette oppgjøret tjukk av interessant teori – og han utfordret Aronians hjemmeforberedelser og hans stillingsforståelse. Det ble nemlig et strategisk svært ubalansert oppgjør der alt kunne skje. Og dermed skjedde det som ofte skjer – partene feiget litt ut, de spilte ikke det skarpeste og partiet ebbet ut i remis etter 53 meningsfylte trekk. Magnus hadde da et tårnsluttspill med bonde over – men stillingen var likevel kliss remis på grunn av det reduserte bondeantallet og svarts fortmulighet i tårnsluttspill med bonde under.

 

Her er Magnus sitt parti mot Aronian fra 6. runde i Grenke:

Caruana ble presset hardt av Hou Yifan

At det ofte er vanskelig å møte sin egen åpning er noe alle gode sjakkspillere vet. Så i oppgjøret mot Caruana fulgte Yifan sin hovedregel – mot svakere konkurrenter spiller hun noe skarpere og mot sterke folk spiller hun russisk forsvar. Dermed fikk vi en duell med Caruana som hvit – i et forsvar som begge spillerne spiller med begge farger! La det være sagt med en gang. Yifan kom rustet til tennene med god teori og fikk tidlig en kjempestilling rent posisjonelt. Hun fikk dermed opp et sluttspill som var fenomenalt godt og fullstendig vunnet selv om det ikke var åpenbart hvordan!? Yifan visste nok at dette sluttspillet med god springer mot løper og bonde over for svart var vunnet, men kunne kun skvise selveste Caruana? Nei, det kunne hun ikke og dermed holdt Caruana remis. Pent spill og partene spilte forøvrig Sc3-varianten som er blitt så populær at den må kalles en hovedvariant.

Vitiugov imponerer i Baden-Baden

Russiske Nikita Vitiugov imponerer. Han spilte i denne runden mot Vachier-Lagrave som forsøkte seg på et meget frekt bondeoffer allerede i åpningsspillet i en Grunfeld. En gambit med andre ord. Den tok Vitiugov i mot, men senere ga han bonden tilbake bare for å vinne en bonde noen trekk senere. Dermed fikk vi tidlig opp et sluttspill med 4 bønder mot 3 bønder på kongefløyen og to par lette offiserer hver. Lagrave, som var bonde under, hadde løperparet som kompensasjon og selv om han fikk en lett massasje – ble det aldri noen harde tak. Remis.

Naiditsch slo George Meier og Bluebaum slo Anand på fin tysk dag

Arkadisj Naiditsch slo i denne runden George Meier som dermed ligger helt på bunn med kun 1.5 av 6. Naiditsch fikk retten ferdig servert da Meier bukket stygt og mer er det ikke å si om den saken. Dagens parti ble spilt av Matthias Bluebaum som rolig nedspilte eksverdensmester Vishy Anand. Da det ble kritisk fant Anand et feberaktig redningsforsøk der han ga en offiser og søkte frelse gjennom en sterk bonde i b-linja. Det holdt bare nesten for Anand spilte ikke det beste i sluttspillet og da måtte han ned. Trist å se en eks-verdensmester spiller så tannløst som Anand gjør i Grenke. Inderen har kun 2 av 6 og ingen seire så langt. Det vil seg liksom ikke for Anand om dagen.

Her er unge Matthias Bluebaum sin flotte nedspilling av Vishy Anand:

Tredelt ledelse – Magnus jager halvpoenget bak

Det er fortsatt Fabiano Caruana, Vachier-Lagrave og Nikita Vitiugov som leder på 4.5 av 6, mens Magnus jager et halvpoeng bak sammen med Levon Aronian på +1. Matthias Bluebaum er oppe på 3/6 mens resten av feltet har under 50% score. Vi gleder oss til fortsettelsen der jeg kan røpe at Magnus har svart mot Naiditsch.

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.