Grenke Chess Classic 2018, R7: Magnus vinner med Najdorf!

Magnus Carlsen spilte svarte brikker mot Naiditsch og vant et rufsete oppgjør
Foto: Georgios Souleidis

Har du fulgt bloggen Sjakkfantomet lenge har du kanskje langt merke til at jeg har pisket stemning for at Magnus bør utvide åpningsrepertoaret sitt til å gjelde Najdorfvarianten i siciliansk. Svartåpningenes Rolls Royce! Selve Gude-åpningen over alle svartåpninger, som Garry Kasparov og Bobby Fischer spilte med stor innlevelse. Dessverre har ikke Magnus studert denne åpningen inngående – jeg tror nemlig det ville blitt et fortryllende forsvar for han – men siden Magnus «kan alt», kan han også sin Najdorf fra sine unge år. En gang i blant trekker han den opp av hatten, men sist gikk det slett ikke bra. Det var mot Hou Yifan og der fikk hun opp et betydelig press mot verdensmesteren i fjorårets Grenke Chess Classic. I år ville det seg annerledes mot Arkadij Naiditsch.

Magnus feide gulvet med Naiditsch

Naiditsch vant en betydelig svakere utgave av Grenke Chess Classic i 2014 og i 2015 delte han førsteplassen med Magnus på poeng med 4.5 av 7, men ble forvist til andreplass etter en omkamp. Allikevel var Caruana, Aronian og Anand i det slagne felt den gang og spillere som klarer slikt skal en ikke kimse av. Naiditsch er rett og slett ingen tullebukk og slike spillere må tas på høyeste alvor – samtidig som Magnus vet at han bør vinne noen svartpartier mot denne karen også. Det gjorde han så ettertrykkelig i dag og det etter mye flott spill.

Magnus startet opp med en vaskekte Najdorf – ikke noe tull – ikke lillebroren som stiller seg opp med e6 og som egentlig kalles en Scheveningenoppstilling, ikke en Dragdorf der en spiller seg opp med g6 eller – Gud forby! – de systemene der en spille springeren til c6. Som enhver god sjakkspiller vet skal springeren fra b8 til d7 i en god Najdorf, bonden skal til e5 og voilà – så er cocktailen servert!

Naditsch på sin side Zagreb-varianten – som innebærer g3 og kort rokade – og fikk opp en helt fin hvitstilling, men ikke noe mer. Det var fortsatt mye spill igjen i stillingen og når dynamiske sjanser oppsto grep Magnus dem med trekk som det tematiske 25…e4!? 26…Se5 osv. I denne fasen av partiet – i midtspillet – ble Naiditsch utspilt og selv om Magnus på ingen måte spilte et imponerende parti i dag – til det var feilene hans for klarte og de tapte sjansene for mange – men han gjorde det han måtte gjøre og det mer enn godt nok. Han ga nemlig Naiditsch taulengde til å henge seg selv og det klarte tyskeren med glans. De semi-aggressive trekkene tyskeren, som spiller for Aserbajdsjan, rakk å gjøre skadet nemlig stillingens hans mer enn de styrket den. Flott sjakk av Magnus dette – og måtte det ikke gå lenge før han overrasker med en Najdorf igjen.

Her er Magnus sin fortryllende svartseier mot Naiditsch fra 7. runde:

Caruana gikk opp i tet etter en svartseier mot Vachier-Lagrave

Caruana altså! Hva skal vi si om det amerikanske fenomenet som bare blir sterkere og sterkere og som nå er oppe på 2813, der han snuser på andreplassen bare ett poeng bak Mamedyarov? At han blir farlig i en VM-match og at selvtilliten bare stiger og stiger. Selv om en skulle tro at Caruana var utrolig sliten av mye sjakk nå – så fosser han bare frem og slikt blir det gull av. Caruana vant mot Lagrave og han gjorde det på en særdeles overbevisende måte. Ved å få spillet over i sin bane – en halvstrategisk, dynamisk stilling med mye å regne på, mye å forholde seg til, men først og frest dype strategiske valg å ta. Caruana kastet igjen frem g-bonden som en bajonett til g5 – som fór videre til g4 – og skapte angrepssjanser. Han nedspilte Lagrave og det var lekkert å se på.

Jauda – det er godt med Gauda, brukte en venn av meg å lire av seg når vi spilte lynsjakk i hine hårde dager. Jeg vet ikke hva han mente med det – men selv oppfattet jeg det som en bekreftelse på at vi spilte beintjukk teori som han hadde sett 100 ganger før, og at akkurat det var litt kjedelig. Akkurat som Gauda er en litt kjedelig hverdagsost en spiser både tidlig og sent – så var dette åpningen han måtte spille både tidlig og sent over lynbrettet. Vachier-Lagrave sitt hverdagstrekk er 1.e4 – men etter at Caruana har begynt å avlive e4-spillernes sjanser ved å spille russisk mot dette – så hadde Lagrave fått nok av sin «Gauda» eller sitt 1.e4 om du vil. Han valgte derfor engelsk åpning med hvit.
Ikke dumt tenker jeg, men da må en også være godt forberedt. Det var ikke Lagrave, selv om Caruana spilte en svart-oppstilling som er viden kjent – og som Lagrave selv spilte som svart i det franske lagmesterskapet i 2008 mot Van Wely. Allikevel spilte Lagrave det svake 12.Lf4?! mot Caruana i stedet for nyvinningen 12.Db1! som Stockfish anbefaler – og som det eneste som skal gi hvit en edge. Dermed fikk Caruana blod på tann og han spilte et kjempeparti med svarte brikker.

Vachier-Lagrave ble regelrett lagt i bakken og dronningfløybøndene hans ble ranet. Det som imponerer meg mest ved Caruana sitt spill for tiden er ikke at han vinner så mye, men at han stadig spiller bedre og bedre sjakk. At han stadig får større og større kaoskontroll og at han våger så mye! Frisk sjakk for øyet som det er en fryd å se på. Takk Caruana!

Caruana sitt parti er også vel verdt en kikk, selv om Magnus sitt var dagens!

Aronian har spilt 6 remiser på 7 forsøk

Aronian har vunnet et parti og spilt resten remis. Han slikker åpenbart sår etter kandidaturneringen og hans eneste seier kom i kongeindisk som hvit etter at Naiditsch spilte virkelig svakt der. I dag ble det andre boller. Nikita Vitiugov lar seg ikke skremme av Aronian og armeneren spilte da også ganske så primitiv sjakk med det tidkrevende Ld2, Dc1, Lh6 for å få byttet ut fianchetto-løperen til svart uten at det var klart at han oppnådde annet enn forenklinger gjennom denne operasjonen. Selvfølgelig ble svarts kongestilling noe svekket, men det skal tross alt materiell og initiativ til å starte et kongeangrep og hvit fikk aldri tid eller rom til noe slikt. Vitiugov fortsetter dermed å imponere mot den ypperste verdenseliten – så langt er han tapsfri på +2 og han har remisert Anand, Lagrave og Aronian uten å forta seg. I de to siste rundene skal han opp mot de to største hanulvene – Carlsen og Caruana. Blir det andre boller da?

Anand spilte suicidal sjakk mot George Meier

Anand har i de to siste rundene spilte en sjakk som burde gitt han to smultringer – men etter tapet mot Matthias Bluebaum i 6. runde var han heldig med hvit i 7. runde og overlevde et suicidalt spill mot Georg Meier. Meier spilte som alltid åpen fransk – det som heter Rubinstein-varianten – som altså er et tidlig avslag på e4 slik at stillingen åpnes. Dermed står hvit litt bedre, men det har vist seg vanskelig å komme videre mot Meier som trolig er verdens ledende eksponent på denne åpningen som svart. Akobian, Jobava og Bareev får ha meg unnskyldt hvis det ikke stemmer – men Meier er en hardt arbeidende kar som spiller åpningen med stor innlevelse. Rundt år 2000 var dette Anands favorittåpning som svart – så han har altså lekt med tanken selv. Allikevel fikk han intet ut av åpningsspillet.

Allerede etter 20 trekk hadde Meier nøytralisert hvits forsøk og da Anand startet med å ta flere posisjonelt tvilsomme avgjørelser, som å la svart etablere en evig springerplassering på d5, å ofre kvalitet på springeren for såkalt posisjonell kompensasjon og å spille kongen sin aktivt opp i en posisjon der den kunne angripes (!) – så burde han tapt. Etter det svært naturlige fra svart: 34… Tg6+! 35. Kh4 Tg2! 36. Te3 er da også stillingen til svart vunnet etter det sterke 36…f6!! Poenget er at hvit etter: 37. exf6 gxf6 har en skjult trussel som Meier nok ikke så – ellers ville han funnet vinstvarianten! For 38. Tf3 Tg4+!! 39.hxg4? Th2 er sjakk matt, og når hvit ikke kan spille slik – er stillingens hans rett og slett fullstendig tapt! Litt synd at Anand ikke fikk smeis i dag – han spilte virkelig nonchalant.

Hou Yifan remiserte – nok en gang!

Hou Yifan spiller med sikkerhetsbeltet på etter at hun tapte to av de tre første partiene sine. Etter det har hun fire strake remiser og i oppgjøret mot teoristerke Matthias Bluebaum utfordret hun ikke skjebnen i en teoriduell med kongebonden sin slik hun liker å spille. Bluebaum kan sitt franske forsvar og Yifan valgte derfor i stedet å spille engelsk. Der fikk hun valuta for pengene da hun fikk opp en ørliten hvitfordel med klassisk engelskspill. Fordelen besto i en svart sentrums-isolani – men da Yifan spilte unøyaktig i trekk 19 – tok svart over initiativet og det var Bluebaum som virkelig forsøkte å få noe ut av denne stillingen. Det klarte han ikke – det ble som å koke suppe på en spiker – hvilket ikke går uten noen triks i ermet. Det hadde ikke den unge tyskeren, og dermed sluttet det remis. En fin dag i Grenke var det – med mye god sjakk og et flott Magnusparti! Vi gleder oss til innspurten – Magnus har nå Vitiugov med hvit og en vaklende Anand igjen med svarte brikker.

 

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.