Tata Steel, 8: Rock on Baby!

 
Magnus Carlsen leder Tata Steel 2019 sammen med Vishy Anand – begge har 5.5
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Magnus spiller publikumsvennlig sjakk

Magnus rocker parketten i Wijk aan Zee. Det er herlig å se! Han spiller en skarpere mer publikumsvennlig sjakk enn på lenge og han spiller den med stor ro og stor tro på seg selv. Jeg leste at en herværende avis siterte en kar på at Magnus spiller på 2014-nivå – men det blir for meg bare prat. Det morsomme er jo at Magnus spiller på 2019-nivå og at vi enda ikke vet hva det vil si! Å definere tidsepoken vi er inne i etter 8 av årets første partier blir feil og enda mer feil blir det når Magnus spiller en helt annen sjakk enn i 2014. I 2014 spilte Magnus en «best uten dronninger»-sjakk der han traktet etter lange slitesluttspill der han malte motstanderen i senk. Så langt i år har Magnus spilt en friskere form for sjakk og i oppgjøret mot Richard Rapport så vi Magnus briljere ved å unngå å gå inn i et vunnet sluttspill og heller drepe all motstand i et drepende kongeangrep – herlig! Publikum fryder seg og da leker livet for Magnus. Rapport slo forøvrig Magnus i Tata Steel 2017 nettopp i runde 8 – nå ble det en herlig revansje!

Magnus leder Tata Steel 2019

Magnus er nå oppe på +3 etter 2.5 av 3 mulige i de siste rundene. Etter glimrende spill må også selvtilliten ha fått seg en boost og allikevel tar ikke Magnus helt av – det vitner godt. En skal nemlig være sulten for å prestere i sjakk og Magnus er nok sulten på å legge også Co-leder Vishy Anand bak seg i feltet. Sulten på å vinne Tata Steels hovedturnering for syvende gang! Sulten på å innta verdensenerposisjonen med en luke ned til nr. 2. Alt dette ser ut til å gå i boks i skrivende stund selv om det er 5 lange runder igjen og mye å spille om. Magnus sitter nemlig i førersetet og jeg minner om at han spiller med hvite brikker mot Vishy Anand i 10. runde på onsdag. Det blir sikkert både spennende og gøy.

 


Her tenker Magnus i 7. runde av Tata Steel der han spilte remis mot Fedoseev
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Det er tett i toppen

Bak ledermennene ligger Ian Nepomniachtchi, Ding Liren og Anish Giri og vaker på et halvpoengs avstand – de har alle 5 av 8 mulige. At Giri spiller så friskt er jo gledelig på hjemmebane og også vi er glad for å se at nederlenderen spiller litt friskere enn før. Nepomniachtchi har giret ned to hakk etter en forrykende start mens kinesiske Ding Liren bare er så god at han ikke taper og at han plukker poeng jevnt og trutt. Dette er en farlig konkurrent for Magnus i fremtiden og en kommende storstjerne på sjakkstjernehimmelen. Han er alt oppe på 2815 og mer skal det bli. Giri har altså like mange seire som Magnus og Anand så langt – men tapet mot Nepomniachtchi i første runde ga han et handikap. Ellers er det bare å registrere at de 6 beste i turneringen så langt – kun har ett eneste tap tilsammen. Det er bunnen av feltet som blør og kunsten er å slå de svakeste på en kontrollert måte.

 


Vishy Anand er tigeren fra Madras og nå biter han igjen mens har jakter i jungelen
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Mye god læring for hjemmehåpet Jorden van Foreest

Junioren Jorden van Foreest lærer sjakk i bøtter og spann under denne turneringen og kanskje vil ha nå opp til 2700 nettopp fordi han gis sjansen av sine egne. I grell kontrast står Stavanger og Norway Chess som har sluttet å gi Norgestoeren plass i sin turnering. Det er trist og kanskje er det dråpen som gjør at Aryan aldri når helt opp – svaret får vi trolig aldri vite. Ja, for jeg tror faktisk at det er helt nødvendig å spille mot sterk motstand for å bli sterk selv. Magnus gjorde det tidlig, Bobby Fischer traktet etter det og Anand reiste verden rundt som junior for å få sterkest mulig motstand i en tid der dette ikke var noen selvfølge for juniorspillere. Aryans juniorverdensmestertittel burde gitt han start i Norway Chess alt i fjor – men har altså ikke gitt resultater enda her hjemme. Van Foreest har vunnet to partier og med 7 avgjorte partier på 8 oppgjør og mye festlig sjakk står han som en påle som en publikumsmagnet for både hjemmefansen som ønsker at han vinner og for oss andre som liker å se at det blir pryl på prygelknaben.

Stakkars Kramnik!

Ex-verdensmester Kramnik blør! Stakkars kjempen over sjakkbrettet som har rast ned mer enn 20 elopoeng så langt og som sitter med skarve 2 poeng av 8 mulige. Kan du forstå hva som skjer? Kramnik spiller en Do or Die sjakk som ikke kler han i det hele tatt. Han tar rennefart og går i angrep uten at stillingen er bygd opp på forhånd og er klar for det. Han angriper med bøndene på kongefløya når sentrum er ustabilt og han bryter med den gode posisjonelle sjakken som han har vært eksponent for et helt liv. Forstå det den som kan. Det ble grelt alt i starten da han tapte mot Giri og Nepo i runde 2 og 3, men når han også gikk på snørra mot erkerivalen Vishy Anand – som fratok han VM-tittelen i Mexico i 2007 – og mot Duda mens englekoret sang «Ingen er så god som Duda» – så ble alt bekmørk for Kramnik. En Kramnik som kastet frem bønder i panikk på jakt etter sin første seier og som svekket seg slik bakover på banen at konkurrentene kunne ta sukkertøyene fra barnet uten å forta seg. Ikke bra Kramnik – nå må det samling til i bånn – og du må gi fansen din og deg selv enn opptur! Det trenger vi.

 


Flotte spillelokaler og en magisk sjakkstemning i lille Wijk aan Zee
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Spennende avslutning på Tata Steel

Hvem stjeler seieren til slutt i Tata Steel, mon tro? Jeg har klokkertro på Magnus! Selvtilliten er på oppadgående og han spiller friskere sjakk enn på lenge. Når han også våger å utfordre i teorivarianter, kommer godt forberedt til brettet og er så sugen på seier at alvoret sitter i selv i intervjusituasjonen etter partiet – da lover det godt. I fortsettelsen skal Magnus opp mot Shankland, Anand, Radjabov, Duda og Giri. Vi legger inn en bestilling på 3 av 4 mulige hos Caissa. Magnus spiller forøvrig hvit mot Anand og Duda ellers har han tre svarte. Men kanskje slår han Shankland med svart på tirsdag? Vi satser på det og ønsker Magnus lykke til i fortsettelsen og minner om at Anand trolig har et litt lettere program enn Magnus igjen på papiret – men at inderen har svart mot Magnus i nøkkeloppgjøret på onsdag. Det kan slaget om Wijk aan Zee stå i år…

 


Magnus spiller med svarte brikker mot Samuel Shankland i neste runde
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Her er Magnus sitt vidunderlige posisjonelle angrepsparti mot Richardt Rapport:

 

Her er en grafikk fra Lichess om viser utviklingen i partiet sett fra hvits ståsted:

Her er en Lichess-analyse av dette partiet

 

Aktuelle lenker:

De offisielle hjemmesidene
Dennis Monokroussos sin blogg
Chessbase sin dekning av 8. runde
Lars Grahns blogg Inte Bara Schack
Partiene og tabell hos Chessgames.com
Chess24 har partiene med dataanalyser
Chessbomb har partiene med dataanalyser
Bergensjakk sin dekning

4 tanker om “Tata Steel, 8: Rock on Baby!

  1. Flott dekning av Tata, årets sjakkhøydepunkt i år uten VM! Ellers er det godt at det kommer noen kritiske stemmer med henblikk på Norway Chess. Ingen grunn til at både Hammer og Tari ikke skulle fått delta. Dette skjer når folk som kun har ratingtall i hodet skal lage sjakkturnering. I motsetning til Tata, synes jeg Norway Chess for det meste er et langt gjesp rent sjakklig.

  2. Med forbehold om hvordan dagens partier utvikler seg tror jeg også at morgendagens parti mellom de to siste verdensmestrene kommer til å avgjøre mye. De ser begge ut til å ha både spill og selvtillit i orden. Den tredje er det dessverre verre med. Jeg har lite å si som ikke allerede er sagt.

    For øvrig tror jeg at Carlsen er sulten på sin syvende seier, all den tid den sjette kom i fjor.

    • Du har rett i at Magnus sin sjette seier i Wijk aan Zee kom i fjor. Grunnen til at det ble feil var at jeg var i tvil og sjekket den norske Wikipedia-siden som ikke var oppdatert på fjoråret – noe jeg ikke la merke til… Rettet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.