Sjakkfantomets VM-oppladning: Nepomniachtchis styrker

Nepomniachtchi har kvaliteter som sjakkspiller som mange undervurderer
Foto: Anniken Vestby

 

En ny verdensmester i sjakk må ha ny valuta på brettet for å slå mesteren

Nepomniachtchi har slik jeg ser det flere styrker som sjakkspiller inn i matchen, der han går utenpå det Magnus har av sprengkraft. Det er det farlige med Nepomniachtchi som VM-motstander i år. Sist hadde Caruana den konkrete lange regnekraften, de sterke åpningene og et høyt toppnivå. Dette klarte Magnus delvis å nulle ut ved å strategisk gå inn i stillingstyper og strukturer som var dynamiske, men også så vide at en måtte regne bredt i tillegg til langt i dem. Han varierte åpningene mye – bortsett fra svartforsvaret som var meget godt innøvd. Dessuten har Magnus selv et høyt toppnivå og allikevel ble matchen meget spennende. En kan noe forenklet si at Magnus nærmet seg Caruana litt i spillestil – Caruana nærmet seg Magnus litt og slik ble det en tett og solid match. I år tror jeg VM-kampen blir mye mer åpen og livlig. Flere feil og flere høydepunkter. Det er 14 partier og to mer ulike spillere som møtes. Så dette kan fort bli spennende – særlig tidlig i matchen. Ser vi på VM-historien så slo angrepsspilleren Kasparov posisjonsspilleren Karpov. Posisjonsspilleren Kramnik slo så angrepsspilleren Kasparov. En angrepshissig Anand slo så Kramnik og Anands bane ble posisjonsspilleren Magnus. Vi forventer dermed at en angrepsløve skal ta tittelen fra Magnus etter dette – og det er Magnus forberedt på. Han har nemlig styrket angrepsdelen av spillet sitt betraktelig. Allikevel tenker jeg at det er et tidsspørsmål før Alireza Firouzja tar tittelen – men skulle Nepo komme først til butikken, så blir jeg både trist og overrasket. Allikevel er Nepo og Magnus er svært ulike – det gir en interessant VM-kamp som er mer åpen enn mange tror i Norge.

 


Nepo er svært god med initiativet

Ian Nepomniachtchi er god med initiativet og god til å spille hjem gode stillinger – der er han trolig jevngod med Magnus – om enn ikke bedre. I dynamiske angrepsstillinger tenker jeg at han er best av de to, mens i fordelaktige skvisestillinger er Magnus klart best. Det betyr at Nepo sitt team sikter inn på rike stillingstyper med mye spill, mye dynamikk og med sjanserik aktivitet og et initiativ – mens Magnus sin Team nok vil tenke mer fastlagt struktur som Karlsbad, Marozcy eller spanske strukturer der Magnus trives som fikset i vannet. Denne matchen blir nemlig fort en kamp om initiativet – om hvem som er tøff nok til å ofre en bonde først, om hvem som våger å gi felter for å få felter først og om hvem som først får ballen i mål etter å ha ridd et godt initiativ. Han tar nemlig ikke bare føringen i matchen – han vil lede an den psykologiske kampen som er så viktig i en VM-kamp.

 


Kasparovs tese

Kasparov mener også at Nepomniachtchi er en stor forsvarer. Det at Nepo trolig har Karjakin som sjef for Teamet sitt har nok ført til at styrken i forsvar har økt inn mot VM-kampen i tillegg. Noe av det viktigste i en VM-kamp er nemlig evnen til å kunne forsvare dårlige stillinger – og ikke gi en inch der en ikke må gi en inch. I turneringsspill kan du lettere gå til motangrep med lett hjerte og tenke at et tap går på blokka for en dårlig dag – i VM taper du fort hele kampen om du bare har en dag med lemfeldig spill. I filmen «The Closing Gambit» sa Kasparov at det er to ting som vinner en VM-kamp: Det ene er hvor raskt man lærer seg å lese motstanderen og tilpasse spillet deretter. Det andre er hvor sterk du er til å bevare roen under press. På disse to punktene føler jeg at Magnus er klart best av de to – så stemmer Kasparovs tese – vil Magnus vinne VM-kampen. Spillestyrke og disse punktene er da også grunnen til at min vurdering i år er mellom 75% – 80% sjanse til Magnus. Allikevel vil jeg altså poengtere at Kasparov i en samtale med Anish Giri fremhevet forsvarsspill som en styrke hos Nepo. Når vi da også vet at forsvarsministeren Karjakin har en finger med i spillet og at Nepo er kjent for å ha en letthet over seg og spillet sitt, som kan være viktig om han får motgang, så er dette ingredienser i en ny Nepo som spiller på et enda høyere nivå enn i kandidatturneringen.

 


Sjakkfantomets tese

Sjakkfantomet har sin egen tese om hva som vil være avgjørende i VM-kampen. Den er på tre punkter. Hvem vinner det første partiet av de to, og komme i flytsonen først? Hvem takler motgang best? Hvem er best til å få spillet over på sin banehalvdel? Nepomniachtchi vil, slik jeg ser det, måtte komme inn i matchen. Hvis han psykologisk vakler i starten av kampen, viser svakhet og taper ett spill, så vil Magnus sine ulver kaste seg over han og bære han over dørstokken til helvetes porter og dumpe han der. Nepo må være klar for VM-kampen når den starter, han får ikke to sjanser. Han må komme inn i matchen, sikte mot flytsonen tidlig om han skal vinne et av partiene i første halvdel av matchen. For å oppnå dette må han dyrke de kvalitetene han er god på. Angrepsspill og initiativ er to ingredienser som han har store kvaliteter i. Dette tror jeg vil være sentralt tidlig i matchen, der jeg spår en kamp om initiativet og mye god dynamisk og spennende sjakk. Ja, for jeg tror Magnus går hardt ut fra startblokkene i år igjen – og ønsker seg en tidlig seier. Den vil fort gi dobbel verdi. Så er matchen på 14 partier – så hvem som takler motgang best, er helt sentralt – for motgang vil komme! Der vet vi at Magnus er god – punktum. Karjakin har likevel problematisert i et intervju at nøkkelen til å vinne mot Magnus er å få han til å tilte i motgang. Det er kanskje slik – men jeg tviler på at det skjer i denne kampen mot akkurat Nepo for Magnus vil vite at han har sjanser selv om han ligger under. Magnus er også beinhard til å forsvare seg og ikke gi en inch og han går da også under klisjeet: «Må slås i åpningen, må slås i midtspillet og må slås i sluttspillet!» Så hva vil Team Nepomniachtchi gjøre for å trekke matchen inn på hans styrkeområder – hvilke åpninger vil de velge? Vi er spent! Jeg skal likevel komme med et tips – det forundrer meg ikke om vi får se Caro Kann med svart fra Nepomniachtchi. En moteåpning som gir ubalanse og som Magnus ikke har møtt så ofte.

 

Treffer Sjakkfantomet i år? Tippet vinneren siden 2006

 

God i kompliserte midtspillstillinger

Dagens parti er en perle mellom Nepomniachtchi og Mamedyarov fra 2016. Magnus sa i et intervju nylig at dette var det mest imponerende partiet han hadde sett fra Nepo. Partiet viser at Nepomniachtchi er god i kompliserte midtspillstillinger og ofte styrer han spillet inn i komplekse strukturer med både ubalansert struktur og med ubalansert materiell der brikkene hans har høy aktivitet. Han er ikke redd for å gi felter hvis han får felter, og han er veldig god på å vurdere ting som dynamikk, aktivitet og avbytter. Dessuten er han enorm på det å finne triks og kombinasjoner raskt for begge parter. Magnus sin styrke vil være at han er god i mange flere stillingstyper, at han kjenner mange flere strukturer og at han er mye bedre i sluttspill og i transformasjonsfasen ned til sluttspill i tillegg til at han har flere verktøy i skrinet sitt enn det Nepo har. Men blir det et gjørmebad på grisen sine premisser – boltrer den seg i sølevannet og vinner. La oss håpe at Nepomniachtchi, jeg mener grisen, ikke finner noen slik gjørme å boltre seg i.

 


Gode åpninger og et godt team

At Nepomniachtchi har et godt Team i ryggen, og at Karjakin er med på arbeidslaget Team Russia – vær du sikker. Nepo kommer til VM med et godt lag i ryggen der sekundantene har jobbet lenge og hardt for at nettopp han skal kunne slå Magnus Carlsen i VM. Hardt og skolert arbeid er russisk metodikk. Dessverre tror jeg fort det kan bli en VM-kamp der Magnus ikke kan være en sitting duck med svarte brikker – slik han var det i Sveshnikov i siste VM-kamp. Den strategien er farlig mot russere. De hacker og slår inn alle dører – og er veldig dyktig til å skape noe av ingenting. Så kunsten for Magnus vil være å få spillbare stillinger ut av åpningen ved variasjon. Stillinger der noe ikke har gått galt enda – men ikke nødvendigvis få en objektiv fordel ut av de hvite brikkene tenker jeg. Han trenger spillbare stillinger slik han trengte det i 2013-matchen mot Anand. Får han det, så klarer han også å sette Nepomniachtchi på prøve. Klarer han det mange nok ganger, så vil han også få ballen i mål. Så kampen i kampen er: Hvem får flest av sine typer stillinger opp på brettet. Teamene har studert spillerne med AI-systemer osv. for å finne ut hvilke strukturer og stillingstyper som plager den andre spilleren mest! Hvem utnytter denne informasjonen best – og hvem tetter sine hull først?

 

Nepo er god på time management – bruker lite tid på gode beslutninger

Hvis matchen går til Tie-break så vil Nepomniachtchi være en så mye farligere utfordrer enn Caruana var, fordi han har en naturlig letthet i spillet, en intuisjon, et taktisk blikk og en hastighet som Caruana ikke matcher. Her kan en ikke se direkte på elotall i disse disiplinene. En ting er å spille et play-off under press – noe helt annet er det å spille vanlige turneringspartier i samme disiplin. Det blir litt som i fotball. Du kan trene på å bli god på å ta straffer – men det skal mye til å trene seg opp til å takle presset ved å ta straffer i en VM-finale eller i Champions League. Da må du ha alt inne i god tid på forhånd – og du må ha lettheten og nervene i orden. Det mener jeg at Nepo i stor grad har. Han er svært god i hurtigsjakk og lynsjakk – så riset bak speilet, tie-breaks, svir ikke like hardt og plager han nevneverdig under matchen – som for Caruana i 2018. I tillegg er Nepo god til å presse på både tid og stilling samtidig. Både i angrep og i forsvar kan han denne kunsten. Han spiller nemlig lett, ledig sjakk i et raskt tempo og det kan stresse Magnus i VM-kampen.

 


Nepomniachtchi kjenner Magnus svært godt

At Nepo kjenner Magnus bedre enn de fleste er det ingen tvil om. Han kjenner Magnus sin psykologi, han har et lett psykologisk overtak i innbyrdes oppgjør, og han har vært i teamet til Magnus under kandidatturneringen i London i 2013 – og også i enkeltturneringer før dette. Han har sett Magnus trene og han har selv spilt en stor mengde treningspartier mot Magnus slik at han vet hvor skoen trykker, både for Magnus og for seg selv. Dette er både en styrke og en svakhet. For Magnus kjenner jo også Nepo godt, og ofte er det slik at den sterkeste spilleren drar størst veksler på det å kjenne den andre godt. Det jeg derfor frykter her er at kunnskapen og ferdighetene fra de andre på det russiske teamet – der jeg tror både Artemiev og Karjakin spiller en stor rolle – vil være til stort gavn for Nepomniachtchi under VM-kampen. Artemiev, som en kreativ kraft og Karjakin er en objektiv god ballfordeler som ofte drar ting ned på jorda og som vet hva som kreves. To farlige menn i et farlig team.

 


Det sterkeste våpnenet til Nepomniachtchi mot Magnus Carlsen er likevel sulten

Så har vi kommet til det ultimate våpenet som gjør meg ørlite redd, men ikke mer enn at jeg våger å fastholde at Magnus er stor favoritt. Allikevel mener jeg at Nepo har flere våpen som er farlige under VM-kampen, at han har kunnskaper og ferdigheter som går utover det Magnus har på enkelte arena og at han kommer til VM-kampen fit for fight! Nepomniachtchi er utvilsomt den som har mest sult i seg etter seier av de to. Det er hans aller største fortrinn i matchen. Husk det! Han kommer til matchen topptrent og full av hunger etter seier! Dette er hans livs store sjanse! En seier vil gjøre han økonomisk uavhengig for resten av livet – han vil bli hyllet i Russland – sjakkens høyborg – og han er så rede til akkurat det. Han var en ung bortskjemt barnestjerne i mange år – men som voksen gikk han lenge for lut og kaldt vann – og ingen var interessert i han og hans liv. Slik er det ikke nå lenger, og slik vil det slett ikke bli om han vinner VM. Nepo kommer derfor til å gi alt for å vinne alt – han ønsker så sterkt å gå seirende ut at han har jobbet knallhardt foran VM. Vi husker at de to vinterkongene Smyslov og Tal begge fravristet Botvinnik VM-tittelen i sin tid – for ett års lykke hver – ting skjer selv på toppene!

 


Nepo er en levemann og han vet at hans livs store sjanse til uavhengighet er nå!
Foto fra Oslo: Anniken Vestby

 

Magnus fremhevet dette partiet fra Nepo som hans beste parti i en podcast nylig:

 

 

Aktuelle lenker:

4 tanker om “Sjakkfantomets VM-oppladning: Nepomniachtchis styrker

 1. Jeg vet ikke om Magnus har de beste nervene av de to. Synes i det hele tatt at Magnus har vist at han blir passiv og nervøs i pressende situasjoner i de to siste VM-kampene. Jeg er heller ikke enig at Nepo har et bra time-management. Før hadde han den store svakheten med at han kom alltid i tidsnød, men nå spiller han alt for fort i mange stillinger. Men leser dine analyser med stor glede, så ikke ta det som kritikk. Fantastisk å ha en som deg som går i dybden på ting.

  • Takk for hyggelig kommentar Rune – jeg påberoper meg ikke å sitte på noen sannhet, men jeg følger nok toppsjakken tettere enn det store flertallet og velger derfor å dele tanker og betraktninger. Fint at du er med på reisen.

 2. Hærlig Sven! Denne elsket jeg: » Hvis han psykologisk vakler i starten av kampen, viser svakhet og taper ett spill, så vil Magnus sine ulver kaste seg over han og bære han over dørstokken til helvetes porter og dumpe han der.»

  Så dyp og fin analyse – så mye innsikt – du er unik gode Sjakkfantom!

  • Tusen takk – godt å ha venner som deg – Sjakknisse 🙂

   Folk som snakker deg opp uten skam i livet eller hemninger på tastaturet 😉 Nå gleder vi oss til VM-kamp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.