Kandidatturneringen: Profil av Vladimir Kramnik

Vladimir Kramnik er en av Sjakkfantomets tre favoritter i årets kandidatturnering!
Foto: Georgios1972  |  Wikipedia Commons

Vladimir Kramnik – det går ilinger nedover ryggraden når en ekte sjakkelsker hører det navnet. Mannen som egenhendig nedfelte sjakkens største kjempe – Garry Kasparov – i en legendarisk kamp i London i år 2000. Mannen som ga posisjonsspillet to nye alen i vekst og gjeninnførte prinsipper fra Capablanca og Nimzowitsch i sin tid inn i den moderne sjakken. Han er sjakkspillernes sjakkspiller og Magnus Carlsen hadde den ypperste respekt for Kramnik i mange år. Hans nye ideer i åpninger som Sveshnikov, Kongeindisk og Berlinforsvaret var med på å revitaliserte toppsjakken på 00-tallet. Kramnik har lært dagens toppspillere en viktig leksjon – at sunne strategiske idéer seier selv i dagens sjakk der computerforberedelser er hverdagen. Hans omdømme fikk en liten knekk av den tapte VM-kampen mot Anand i Bonn i 2008 – hadde Kramnik vunnet der ville han fort vært en av de fire store, det er han ikke. Men Caissas veier er uransakelige og kanskje får han sin revansje 10 år senere mot Magnus Carlsen – i så fall er han blant historiens aller største – blant de fire store. Kasparov, Fischer, Carlsen og Kramnik.

På Botvinniks sjakkskole

Spillet lærte Kramnik av sin far i 5-års alderen og i 1982 begynte den talentfulle spilleren på jevnlig trening i Botvinniks sjakkskole i Moskva der han ble tatt opp som 12-åring. Kramnik er turneringens Wild Card som arrangøren har valgt ut – men han var også nr. 3 på ratingrangeringen, og siden det var svært jevnt mellom han og Caruana og Wesley So, så følte nok mange at det var et helt rett valg av arrangøren denne gang. Slik har det ikke alltid vært. Veteranen som ble født i Tuapse i Russland den 25. juni 1975 har rukket å bli 42 år gammel. Hans toppnotering i elo er på pene 2817.

Kramniks utvikling

16 år gammel lagde Kramnik sjakkhistorie i 1992 under sjakk-OL i Manila det året. Han var kun FM på det tidspunktet, men ratingen var allerede oppe på 2625 og med Kasparovs velsignelse fikk Kramnik spille 9 partier som første reserve på Russland som tok gullet det året. Kramnik gikk tapsfri gjennom de 9 partiene og vant 8 partier og spilte en remis med en TPR på hele 2958 – uhørt av en 16-åring og Kramnik tok et byks fremover i elo og endte opp i den ypperste verdenseliten i sjakk. At Kasparov så tok han med som læregutt og sekundant i VM-matchen mot Anand i 1995 angrer nok den gamle mester på i dag – men det var altså begynnelsen på slutten for Kasparov som verdensmester i sjakk.

Kramnik gikk ubeseiret gjennom hele 18 måneder i tiden før VM-matchen i år 2000, selv om han tapte et parti i juli 2000. Han gikk også tapsfri gjennom selve VM-matchen mot Kasparov i oktober det året – en fremragende prestasjon. Kramnik var da på høyden av sin sjakk-karriere og han hadde lagt både alkoholen og røykingen på hylla for å gi VM-drømmen reelle sjanser.

Elorating og turneringsresultater

Kramnik har på to elolister vært nr. 1 i verden – i januar 1996 og i januar 2008. Forunderlig nok var han begge ganger likt med en av sine rivaler – men sto øverst i kraft av å ha spilt flest partier i siste periode. I 1996 likt med Kasparov på 2775, i 2008 likt med Anand med 2799. Kramnik sin beste periode var tidlig på 2000-tallet da han fikk en elorating et år etter VM-matchen i oktober 2001 på hele 2809 – på grunn av inflasjon i ratingsystemet mener Kramnik at dette i dag ville vært et betydelig høyere tall.

Kramnik er en av de store i sjakkhistorien med 23 seire i supereliteturneringer. I tillegg forsvarte han VM-tittelen sin mot Leko i 2004 og mot Topalov i 2006 etter stor dramatikk i begge matcher. Han satt dermed på VM-tronen i 8 år før han tapte mot en Anand som da var på toppen av sin karriere i 2008. Kramnik har blant annet vunnet Linares to ganger, i 2000 og 2004. Han har vunnet Wijk aan Zee en gang og han har vunnet både finalen i Bilbao, World Cup 2013 og ikke minst Tals minneturnering i Moskva. Allikevel er det den store Dortmund-turneringen som har blitt Kramnik sin lekegrind – der han han vunnet hele 10 ganger – fascinerende.

Kramnik sin staistikk mot de beste

Kramnik sin statistikk mot de aller ypperste varierende. Hans livslange score mot Magnus er 5 seire, 6 tap og 15 remiser. Mot Aronian har han 7 seire, 4 tap og 27 remiser. Mot Caruana har han 3 seire, 5 tap og 11 remiser. Mot Mamedyarov har han 3 seire, 3 tap og 10 remiser. Mot Wesley So har han ingen seire, 2 tap og 4 remiser. Han score mot Karjakin er 1 seier, 5 tap og 12 remiser. Hans score mot Grischuk her 2 seire, 1 tap og 13 remiser. Han score mot Ding Liren er fire remiser totalt.

Personlig liv

Faren til Kramnik er billedskulptør og moren er musikklærer, så han kommer fra et kunstnerisk hjem og han legger selv stor vekt på at sjakk ikke bare en sport, men en kunstart også der dype strategiske idéer brytes mot hverandre i et slag der de beste idéene vinner frem. En slik idé hadde Kramnik sugd på helt siden før VM-matchen mellom Anand og Kasparov i 1995 – nemlig å spille Berlinforsvaret mot Kasparov! En briljant idé som satte Kasparov helt ut som som dermed vant hen i VM-matchen i år 2000 slik at Kramnik kunne score med hvit om remisere med svart. Kramnik er gift med en fransk journalist, han bor i Paris og har to barn – datteren Daria og sønnen Vadim. Kramnik har bekhterevs sykdom – men den synes å være under kontroll.

Spillestil

Spillestilen til Kramnik er dypt posisjonell med en hang til aktivitet. Der Petrosian var dypt posisjonell, med en trang til forsvar og en trang til materialisme, er Kramnik mer angrepshissig og ofrer gjerne en bonde i angrepets tjeneste i åpninger som katalansk eller kongeindisk. Kramnik liker initiativet og hans beste deler av spillet er ifølge Garry Kasparov åpningsspillet og sluttspillet der perfeksjonen setter inn. Han er en studert kar som vet hva han holder på med og han liker å sitte rolig i båten og sveive inn storlaksen uten å gi den en sjanse til å slippe av kroken. Derfor er Kramnik sin teknikk slepen og han blir fort en farlig mann i årets kandidatturnering om han holder distansen ut.

 

Her et lite kjent dronningoffer som satte Ivanchuk fullstendig ut i 1993:

 

Les også:

 

Aktuelle lenker:

4 tanker om “Kandidatturneringen: Profil av Vladimir Kramnik

  1. Takk særlig for statestikken innledningsvis. Scoren er faktisk ikke så god mot de unge guttene. Et tegn på at Kramnik er mer ustabil enn før, og nok hakket dårligere. Men, han trenger ikke overgå seg selv. Om han spiller som i kandidatturneringen i 2013 holder det nok til seier.

  2. Enig – har han spikret formen og står distansen tror jeg fort han vinner. Kramnik er også en stor sirkushest – luktet av sagmugg vil nok få han til å prestere ekstra.

  3. Kramnik er turneringens «wild card» i alle betydninger av ordet. Vanskelig å forutse hva han kan finne på. Han kan fort vinne hele turneringen, men jeg er også styggredd for en totalkollaps underveis. Vi krysser fingrene for at han unngår det.

  4. Spennende med Kramnik – det er tross alt 26 år siden han slo igjen med et brak i sjakk-OL i 1992. At han presterer så godt fortsatt og er så stabil som han er på toppen av sjakk-kjeden er fascinerende. Er sterk i troen om at han ender på øvre halvdel!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.