Kandidatturneringen: Profil av Wesley So

Wesley So var best i verden mellom sommeren 2016 og sommeren 2017
Foto: 2015  Wikipedia Commons  |  Euku

 

Wesley So er 3 år yngre enn Magnus Carlsen og hans score mot verdensmesteren er 0 seire, 4 tap og 8 remiser. Wesley So var ikke et like stort vidunderbarn som Karjakin, Grischuk og Magnus selv – men fra 12-års alderen og fremover fosset han fremover som en flodbølge ingen kunne stoppe. Da han passerte 2600 i elorating like før han fylte 15 år – var han den yngste som noensinne hadde klart denne bragden. Magnus sin rekord var slettet. Wesley Sos fremgang var enestående i årene 2005, til han brøt 2600-barrieren, i 2008. So tok f.eks. sine tre IM-napp i 2006 – etter at han begynte å konkurrere internasjonalt i 2005 – i løpet av kun 4 måneders tid. En illustrasjon på Wesley So sin raske fremgang i disse tre årene er hans elleville ferd oppover fra 2200 til 2500+. Det skjedde fra januar 2006 til april 2007 der Wesley raste opp FIDE-ratingen – So gikk her opp fra 2216 til 2519! Altså opp 303 elopoeng på et år og et kvartal – slå den du! So ble stormester i slutten av 2007 – da var han nettopp fylt 14 år gammel – og han spilte seg videre rett opp i verdenseliten – der han landet ved nyttårstider i 2015. I januar 2015 tok han en oppsiktsvekkende andreplass i den prestisjetunge Wijk aan Zee 2015 bare 21 år gammel.

Wesley So er regjerende olympisk mester i sjakk og i 2016 vant han Grand Chess Tour. Han vant Bilbao Chess Masters Final 2015, Sinquefield Cup 2016, London Chess Classic 2016, Wijk aan Zee 2017 og det amerikanske mesterskapet i 2017 nærmest på stripe. Fra sommeren 2016 til sommeren 2017 var han udiskutabelt verdens beste sjakkspiller – med klart høyest TPR – og i denne perioden vant han omtrent rubbel og bit av det han stilte opp i – i klassisk sjakk. Inklusive sjakk-OL og altså Grand Chess Tour og den prestisjetunge Wijk aan Zee foran Magnus Carlsen. Wesley So sitt lodd i sjakkverdenen er Magnus Carlsen som har et voldsomt tak på amerikaneren i innbyrdes oppgjør og som ventet vil stoppe han i en eventuell VM-match.

Wesley er opprinnelig fra Filippinene, men han har spilt for USA siden 2015 dit han tok overgang til etter at han i oktober 2014 vant Millionaire Chess Tournament i Las Vegas – der vant han store penger og fikk økonomiske muskler til å satse profesjonelt på sjakken. So har vært involvert i flere kontroversielle episoder. Blant annet med sin mor, med Paul Truong og Susan Polgar om SPICE-programmet og studietilbudet han fikk i USA og ikke minst under det amerikanske mesterskapet der han – mot regelverket – skrev ned små huskesetninger på lapper for å bedre prestasjonene sine. Ikke sjakkanalyser, men ting som at han måtte huske å regne to ganger. Etter en lærepenge der han ble dømt til tap mot Akopian i det amerikanske mesterskapet i 2016 – har Wesley So endret atferden sin og oppført seg plettfritt i turneringene han har spilt.

Følelsesmenneske Wesley er en angrepsspiller av rang fra naturens side – men mot de beste spillerne i verden velger han ofte et solid posisjonelt spill med få sjanser, og få muligheter for seg selv, som resultat. Han taper likevel lite. Han bruker typisk nok å ta sine poeng mot den svakeste halvparten av feltet og ekstrem i så måte var seieren i Wijk aan Zee 2017 der Wesley So tok der 5.5 av 6 mot nedre del av feltet, mens han mot de 7 spillerne nærmest seg remiserte alle – inklusive mot toer Magnus Carlsen. Løfter Wesley toppnivået sitt mot de aller beste i verden, og begynner han å vinne mot også dem – noe han jobber med for tiden – så er mye gjort på veien mot å bli verdens beste sjakkspiller for han taper lite. Men det ser ut som om Magnus sin edge er for stor i innbyrdes oppgjør til at So virkelig kan håpe på å bli verdenmester i de nærmeste årene. Det er ellers interessant at Wesley So fikk kyndig ledelse av Vladimir Tukmakov – som ble Wesley So sin trener og sekundant i januar 2017 – i lang tid. Tukmakov har tidligere jobbet med Anish Giri og er en kjent kapasitet på stoff fra den russiske sjakkskole.

Wesley So har en elorating på 2799 og er nr. 4 i verden per 1/3-2018. Han er yngstemann i feltet i kandidatturneringen i Berlin med sine 24 år. Han kvalifiserte seg ved å være best på rating i et snitt av 12 måneder fra januar til desember 2017. Fra juli 2016 til april 2017 spilte solide Wesley So hele 67 partier uten nederlag og hadde han vært i samme form som han var for et år tid siden da han vant Wijk aan Zee ville han vært den klare favoritten i kandidatturneringen. Det er derfor et spenningsmoment om So har et ekstra gir han har spart på til kandidatturneringen – som han vil ta frem underveis. Han har i hvert fall toppnivået inne og mye kan skje i de drøye to ukene turneringen i Berlin varer.

 

Wesley So ekspederte Garry Kasparov i lynsjakk i 2016:

 

Les også:

 

Aktuelle lenker:

6 tanker om “Kandidatturneringen: Profil av Wesley So

  1. Holder ikke å remisere mot de aller beste, som du skriver. For fem år siden, ved inngangen til kandidatturneringen i 2013, hadde Carlsen 2872 i rating. So er to år eldre nå enn Magnus var den gang. Muligheten til So er at han er så pass ung at han fremdeles kan blir mye bedre.

  2. Ja, Wesley So har en annen utviklingskurve enn Magnus og Karjakin og trolig når han sin peak på et annet tidspunkt i karrieren sin. Dette begrunner jeg delvis med utviklingskurven og delvis ved det faktum at So er mindre skolert enn de to rivalene.

    Trener So riktig er jeg kanskje sikker på at han kan bli betydelig mye bedre, men det er lettere sagt enn gjort. Jeg tror ikke spillere som Karjakin, Nakamura og Radjabov har spilt kortene sine optimalt når de i all hovedsak har slepet posisjonsmusklene i et forsøk på å bli «likere» verdensmesteren. Kanskje ligger det noe i det å finne sin egen vei.

  3. Er nok flere kort et par av disse kunne spilt bedre. Radjabov vant jo store turneringer for ti år siden, men så stoppet det opp. Ryktene vil ha det til at han har stor forkjærlighet for dyre raske biler. Caissa liker neppe slikt. Caruana og So er nok farligere enn de tre du nevnte.

  4. Jeg nevnte akkurat disse tre fordi de var svært talentfulle, svært angrepshissige og fordi forventningene til alle tre var skyhøye. Karjakin ble stormester som 12-åring, Radjabov slo Kasparov som 15-åring og Nakamura var best en ener på nett i tenårene. Likevel gikk alle bort fra stilarten til Kasparov – den angrepsvillige stilarten som bragte dem suksess. Er altså ikke sikker på at den som vil overta etter Carlsen bør forsøke å gå samme vei som han. Det var poenget mitt.

  5. Enig at man må være tro mot seg selv, også i kompletteringsfasen og utviklingen av ens eget sjakkspill. I tillegg bør man ikke finne alt for mye annet.

  6. Enig i dette Jon. Handler jo om å utnytte de egenskapene en har. Når f.eks. Wesley So har nådd toppen – er det jo en grunn til det. Legger han om for mye i forhold til egne ferdigheter da – etter å ha nådd toppen – skaper han i beste fall usikkerhet om han «nye jeg» vil fungere – i verste fall taper han mye spillestyrke. Hadde derfor likt å se Wesley mer i Kasparovs fotspor med en mer aggressiv sjakk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.