Kandidatturneringen: Profil av Shahkriyar Mamedyarov

Mamedyarov er favoritten til mange i år – men ikke Sjakkfantomets beste tips…
Foto: Andreas Kontokanis from Piraeus

Shahkriyar Mamedyarov er 32 år gammel og ble født i Aserbajdsjan i 1985. Allerede i 2003 vant han juniorverdensmesterskapet i sjakk 20 år gammel – en bragd han repeterte to år senere og dermed ble han den eneste i sjakkhistorien som har vunnet junior-VM to ganger. Mamedyarov ble verdenskjent på denne tiden og sammen med Teimour Radjabov overgikk de to stortalentene hverandre i gode prestasjoner. Det var deres lykke – deres ulykke ble at en rekke turneringsarrangører måtte velge en av dem og da falt valget ofte på Radjabov etter at han slo Kasparov i et berømt parti i 2003. Dermed fikk ikke Mamedyarov den samme matchingen som Magnus Carlsen i sine beste år for innlæring. Det har få av verdensstjernene i kandidatturneringen fått om vi ser bort fra vestens Caruana og russiske Kramnik som begge er oppvokst med svært gode betingelser fra både familie, trenere og fra turneringsarrangører.

Mamedyarov har et vanvittig høyt topp-punkt og er en av få spillere som virkelig kan feie gjennom feltet som en Tsunami om han har klinket inn toppformen 100%. Hans 2900+ prestasjoner er viden kjent og det går fortsatt gjetord om mange av hans beste prestasjoner. Mamedyarov tok gull på tredjebordet til Aserbajdsjan i sjakk-OL i 2012, men han har aldri tatt lag-gull med det ærgjerrige, men egoistiske Aserbajdsjan. De individuelle spillerne Radjabov, Mamedyarov og Gashimov var alle i sin tid over 2760 i rating – men allikevel har det aldri blitt et olympisk gull ut av det hele. For å lykkes i lagsjakk må en kunne kunsten å dele, kunsten å være inkluderende og kunsten å spille for hele laget. Dette har ikke alle på laget til Aserbajdsjan mestret like godt.

Mamedyarov er høyest rangert i kandidatturneringen med sine 2809 og mange eksperter sitt stalltips til å vinne. Sjakkfantomet rangerer allikevel Aronian, Caruana og Kramnik høyere – det blir spennende å se om Mamedyarov klarer å beseire sin største fiende i turneringen – nemlig det å slå de aller beste i verden! Normalt er han hard mot de svakere spillerne under 2750 – mens har får det tøffere selv mot 2750+. Illustrerende i så måte var årets Wijk aan Zee 2018 der Mamedyarov nesten gjorde rent bord på de 7 nederste på tabellen. Der scoret han sterke 6 av 7 mulige. Mot de beste gikk han i minus og scoret 2.5 av 6. Dette er hovedargumentet mitt for at ratingfavoritten ikke kommer inn blant tet-trioen i Berlin.

Mamedyarov har en rekke sterke turneringsbedrifter. Da tenker jeg på de to seirene i Gashimovs minneturnering i Shamkir i 2016 og 2017 og på den delte seieren i Tals minneturnering 2010 samt hans seier i samme turnering i 2014. Mamedyarov kvalifiserte seg til kandidatturneringen gjennom å vinne serien «FIDE Grand Prix 2017» og han ble verdensmester i hurtigsjakk i 2013. Mamedyarov vant i sin ungdom også VM for ungdom under 18 år og han har vunnet en lang rekke åpne turneringer i sin karriere. Det er der han har fått den tøffheten som trengs når det kommer til det å spille på vinst. Han vant Dubai Open 2006 og har blant annet delte førsteplasser fra Reykjavik Open og ikke minst fra Aeroflot Open. Mamedyarovs toppnotering er 2014 fra februar 2018 og hans individuelle score mot Magnus er +1, -5, =8 og i en eventuell VM-match vil Magnus vært skyhøy favoritt.

Faren til Mamedyarov, Gamid, er en tidligere bokser som følger sønnen opp som personlige trener. Det er han som sørger for fysikken til ratingfavoritten i Berlin og som coach bygger han angivelig også opp selvtilliten til den sterke spilleren. Det var faren som lærte Mamedyarov sjakk i 1993 og han har siden vært med på store deler av eventyret. Mamedyrov giftet seg i 2012 og han sier selv at ekteskapet har gjort han til en bedre sjakkspiller, da han har roet seg ned – sluttet å drikke så mye – og i dag mener han selv at han spiller sjakk som en gammel mann. Mener han at han spiller med stor erfaring er vi enig i den påstanden, men mener han at han spiller sedat sjakk er jeg i større tvil. Uansett har Mamedyarov blitt mer solid de siste årene og det er nok poenget hans.

Spillestilen til denne fargerike spilleren er dynamisk angrepssjakk der han er både angrepsvillig og hissig på grøten rundt motstanderens konge. Han spiller med stor kaoskontroll, stor kompleksitetsgrad og stor selvtillit. Ofte har svakere spillere ment at Mamedyarov spill er for rufsete og for uforutsigbart – men dette er han styrke og en skal ikke kimse av det hissige angrepsspillet til Shak som han kalles blant venner. Mamedyarov er også dyktig til å få spillet inn i sin bane og han spiller ofte mannen – og ikke bare brettet.

Blant favorittåpningene hans er 1.d4 med hvit og ofte systemer som ikke nødvendigvis er siste trend – og ikke rent sjeldent drar han frem en Trompowsky. Hans sjakkforståelse er klassisk betont – noe mange ikke er klar over og han verdsetter et sterkt sentrum og en trygg kongestilling høyt. Med svart spiller han siciliansk, Caro Kann eller kongebondespill mot 1.e4 og som oftest Grünfeld, eller en avslått dronninggambit mot 1.d4. En spennende og variert spiller som det blir interessant å følge i kandidatturneringen.

 

PS: Dersom du har et ønske om at Sjakkfantomet skal dekke kandidatturneringen bør du kaste en slant i brønnen som motivasjon – eller donere et lite beløp til bloggens beste for å snakke i klartekst. Det skal ikke mer til enn at ca. 20 personer gjør dette for at velger å dekke turneringen her. Alternativet er ukentlig dekning – og det kan også bli helt OK. Donasjonsknapp finnes i høyre marg eller helt nederst dersom du er på mobil eller nettbrett.

 

Vi skal se et parti der MameD kaster kjøkkenvasken på sin motstander med svart:

 

Les også:

 

Aktuelle lenker:

4 tanker om “Kandidatturneringen: Profil av Shahkriyar Mamedyarov

  1. Evnen til å slå de nest beste førte til seier i GP, men kandidatturneringen består av spillere Mame sjeldent slår. Ville virkelig forbause meg om han vant turneringen.

  2. Ja, der er vi på bølgelengde. Men vi skal ikke glemme at en trend kan snu og at Mamedyarov er i sitt livs beste form. Jeg tror han fort hadde vunnet Wijk aan Zee med litt mer guts på slutten. Men i utgangspunktet har jeg meget vondt for å tro på en seier for aserbajdsjaneren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.