Kandidatturneringen, R3: The Show must go on

Kramnik kunne glise fra øre til øre – for en seier i 3. runde det ble!
Foto: De offisielle Facebook-sidene til WorldChess 2018

Dermed leder Kramnik alene på 2.5 av 3! Strålende spør du meg. Hjertet er riktignok med Caruana, men kjenner at det banker noen slag for Kramnik også. Jeg røpet tidlig for dere at magefølelsen min denne gang sa Kramnik før turneringsstart, og det gjør den fremdeles. Det er nesten slik at en tror det står skrevet på sjakkstjernehimmelen til Caissa at Kramnik skal vinne denne gang. Vi har nemlig kun hatt 16 klassiske verdensmestre i sjakk de siste 132 årene – og Kramnik er en av dem og ikke så rent sjeldent får en VM-konge en ny sjanse etter at han har abdisert. Kramnik vet uansett hva som skal til for hans erfaring skal ingen kimse av. Nå er det hviledag i Berlin, og den kom nok som Manna fra himmelen på Kramnik som går inn i hviledagen på en perfekt måte. Han var den eneste seierherren på dag tre, og som leder av flokken kan han se lyst på fremtiden. Dermed bygger han mye god energi og på fridagens skal nok et nytt tryllebrygg kokes i hop i Berlinforsvaret som ser ut til å bli Kramnik sin kamparena nr. 1 i Berlin. Et kongebrygg har nok Kramnik alt brygget til rundene 4-6 og så er det fridag på nytt på lørdag. Uansett blir første fridag 13/3 viktig for samtlige deltakere og det er både velfortjent og viktig hvile for disse spillerne som virkelig har levert varene.

Ruler Kramnik, så er ikke Caruana og Mamedyarov stort dårligere. De har begge startet med 2 av 3 mulige og dermed har de fått en finfin start på turneringen. Det gjelder ikke å forta seg i starten av turneringen, for da kommer det fort en kilevink tilbake på en selv i neste omgang. Samtidig må en ikke være så sedat slik at en ikke vinner frem når en får tildelt en gylden sjanser. Kunsten er å vite når en skal hoppe på toget og ta noe risiko i prosessen – og når en skal la toget gå og nøye seg med uavgjort for å spare krefter. Jeg føler at Mamedyarov og Caruana er de som har kjempet hardest så langt – det blir dermed spennende å se hva de vil gjøre i fortsettelsen – for dette tempoet klarer de ikke å holde hele veien til Rom uten at en ulykke rammer dem. Kramnik ser ut til å leke på sin side, han viste også etter to hvite partier at han er svært farlig med svart selv mot de beste i verden – så jeg gleder meg til fortsettelsen.

Ding Liren og Grischuk har begge 50% og Ding Liren har så langt fått en relativt enkel reise. Han fortar seg ikke, spiller god sjakk og trolig kan han sin turnerings-ABC. Den sier at det i turneringer som dette begynner å koke i de 4-5 siste rundene både resultatmessig, risiko-messig og i hodet til spillerne. Det er en sammenheng her. Da er det nemlig slik noen ligger bak og må hente seg inn, noen er redd for å tape fart og andre skal ri sin ledelse uten å ta for mye risiko. Vi har altså mye god sjakk å se frem til i fortsettelsen og ingenting er enda avgjort. Det er hele 11 runder igjen, og som jeg skrev før turneringen, dette blir årets turnering – kanskje 10-årets beste turnering. For her møtes de gamle traverne Aronian, Grischuk og Kramnik mens den unge garde med Caruana, Wesley So og Karjakin også vil ha sitt og jokeren Mamedyarov da, hva med han? Eller kineseren Ding Liren – for et felt! Det er nå disse spillerne skal bevise noe og det er intet krutt det er verdt å spare på lenger. Flat pedal og full rulle! Herlig er det – ikke sant?

 

Her er Kramnik sitt vidunderlige parti mot Aronian med svarte brikker:

 

En fyldig analyse med partikommentarer, partigjennomgang m.m. er sendt til de som har tegnet seg på nyhetsbrevet ved å donere minst 20 euro til formål «Sjakkfantomet».

PS: Det er fortsatt mulig å bli med på ferden sammen med Sjakkfantomet ved å klikke på donate-button på denne siden – du vil da få en fyldig gjennomgang av det som har skjedd så langt i Berlin med partianalyser, rundekommentarer m.m.

 

3. runde gikk slik:

 • Levon Aronian (2797) – Vladimir Kramik (2800)  0-1
 • Fabiano Caruana (2784) – Shakhriyar Mamedyarov (2814)  ½-½
 • Wesley So (2799) – Ding Liren (2769)  ½-½
 • Sergey Karjakin (2763) – Alexander Grischuk (2767)  ½-½

 

Vi ser frem til 4. runde på onsdag:

 • Alexander Grischuk – Ding Liren
 • Shakhriyar Mamedyarov – Wesley So
 • Vladimir Kramnik – Fabiano Caruana
 • Sergey Karjakin – Levon Aronian

 

Resultater og andres analyser finner dere hos:

 

Les Sjakkfantomets artikler om kandidatturneringen:

 

Aktuelle lenker:

4 tanker om “Kandidatturneringen, R3: The Show must go on

 1. Kramnik går nok over i historien som den beste spilleren av de som er med. Da han var like ung som So hadde han alt blitt verdensmester. Pluss 3 har pleid å være nok. Får se om «gamlingen» kan øke og holde inn til mål.

 2. Godt poeng Jon, liten tvil om at Kramnik er feltets største historisk sett. Vanskelig å se at noen i feltet noensinne kan gjøre han den rangen stridig 😉

 3. Artig start på turneringen! Kramnik imponerer, mens Aronian skuffer voldsomt. Akkurat som en naturlov at han skal svikte i en kandidatturnering. Og hvis Kramnik vinner så skal han spille match i London… Hvor vant han tittelen mot Kasparov? I rest my case.

 4. Er det rart jeg slo til da jeg i fjor fikk 1/26 på Kramnik som ny verdensmester? Men løper frem dit er fortsatt uendelig langt, det skal vi huske…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.