Kandidatturneringen, R6: Kramnik og Aronian tapte

Mamedayrov mot Kramnik ble et nøkkelparti for mesterskapet – Mamedyarov vant
Foto: Arrangøren World Chess

 

Kramnik og Aronian møter sitt Waterloo

Så var alvorets time kommet og det var neppe helt tilfeldig at den kom like før fridagen da spillerne begynner å bli lett slitne allerede. Særlig Kramnik må være mo i knærne, og varm i toppen, etter mange lange og kampfylte partier. At han spilte hele 57 trekk i går før han gikk med på remis, må han angret på i kveld. Ja, for han gjorde en hallusinasjon under dagens parti – i hvert fall forklarte han selv tapet på pressekonferansen med at han i varianten 34…Tdc8 35. Txc7+ Txc7 36. Th1 så for seg: 36…Sc4+ 37. Kf4 Lc6 38. Txh4 Tf8+ om jeg hørte rett. Han påpekte så at denne varianten selvfølgelig ikke er mulig da tårnet står på c7 – i stedet for på c8 der det sto i hodet til Kramnik – og dermed var hele varianten ren utopi. Rent tankespinn fra Kramnik som mistet tråden her, og det kokte utvilsomt godt i toppen av hodet da han regnet ut dette. At hans lange dag på jobben i går ikke hjalp han nevneverdig på konsentrasjonen i dag er helt sikkert og da han i dag igjen unngikk trekkgjentakelse fra motstanderen og remis – så fikk han som fortjent. Stillingen han påsto han sto bra i etter Tf8 i varianten over – er forøvrig også tapt for han etter det sterke 39.Kg5! fra hvit – så alt Kramnik sa stemte ikke i dag og han må lande etter mye godt spill på jorda igjen, om han skal hente seg inn og bli objektiv igjen.

Aronian ble utspilt og Grischuk gikk på stram line

Aronian ble rett og slett utspilt av en sterkt-spillende Wesley So etter at armeneren skred til verket – og ville vinne for enhver pris med de svarte brikkene – det ble rett og slett litt for mye. Dermed spiste han en forgiftet bonde slikt at hvit fikk et kraftig initiativ og svart hadde etter det ikke kontroll lenger da brikkene manglet koordinasjon. Typestillingen er spilt i en rekke partier før, men her var det altså trolig svært risikabelt å grabbe materiellet – og da særlig mot Wesley So som er så frisk når han spiller med initiativet. Grischuk spilte mot sterkt-spillende Caruana i en Benoni, mens Karjakin spilte nok en saklig remis og han slikker bare sår, og stabiliserer tabellsituasjonen med svarte brikker, før fridagen og neste hvite parti. At Ding Liren var med på remis igjen med hvit – var vel ingen bombe. Han virker ikke så ambisiøs som jeg egentlig trodde han skulle være og akkurat det forundrer meg litt.

En fyldig analyse med partikommentarer, partigjennomgang m.m. er sendt til de som har tegnet seg på nyhetsbrevet ved å donere 20 euro til formål «Sjakkfantomet».

Her kamppartiet mellom Wesley So og Levon Aronian:

 

Resultater fra 6. runde:

 • Fabiano Caruana (2784) – Alexander Grischuk (2767) 1/2-1/2
 • Wesley So (2799) – Levon Aronian (2794) 1-0
 • Ding Liren (2769) – Sergey Karjakin (2763) 1/2-1/2
 • Shakhriyar Mamedyarov (2809) – Vladimir Kramnik (2800) 1-0

 

Resultatliste etter 6 runder:

1-2. Fabiano Caruana 4
1-2. Shakhriyar Mamedyarov 4
3-5. Vladimir Kramnik 3
3-5. Alexander Grischuk 3
3-5. Ding Liren 3
6-7. Levon Aronian 2.5
6-7. Wesley So 2.5
8. Sergey Karjakin 2

 

Vi ser frem til 7. runde på søndag:

 • Alexander Grischuk (2767) – Shakhriyar Mamedyarov (2809)
 • Levon Aronian (2794) – Fabiano Caruana (2784)
 • Sergey Karjakin (2763) – Wesley So (2799)
 • Vladimir Kramnik (2800) – Ding Liren (2769)

 

Resultater og andres analyser finner dere hos:

 

Les Sjakkfantomets artikler om kandidatturneringen:

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Kandidatturneringen, R6: Kramnik og Aronian tapte

 1. Spillerne med under halv score etter halvgått løp, må nok avskrives. Aronian har slått sin egen rekord for dårlig start i kandidatturneringer. I 2013 ledet han vel på dette tidspunkt, foran Carlsen. Kramnik spiller like ujevnt som han har gjort de siste årene, og når vant han sist en superturnering? De som ligger på 50% nå kan ikke avskrives helt siden andre halvdel får mange ingredienser som kan slå ut alle veier i sammendraget. Mame og Caruana har en luke der de ligger ensomme på +, og minst en av dem vil ende på første el andre plass.

 2. Hyggelig å se at du har god oversikt som alltid, Jon og at du følger dette tett i kommentatorfeltet. Dette var en uhyre viktig runde for Caruana som har ligget og ventet på at noen skulle kaste kjøkkenvasken på han de to siste rundene med hvit – men hverken Karjakin eller Grischuk ville danse. Det ville Aronian i dag og med et perfekt resultat for oss som satset sparepengene på Caruana før turneringsstart.

  Vi gleder oss til fortsettelsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.