Kandidatturneringen, R13: Caruana kom helberget ut av stormen

Caruana slo Aronian og er i udelt tet etter 12. runder og er den store favoritten nå
Foto: Arrangøren World Chess 2018

 

Caruana spilte hardt på seier i 13. runde

Fy fela for en turnering dette har vært og for en kongeduell vi fikk i dag mellom Caruana og Aronian! For en mann denne Caruana er. Han har hår på brøstet og stål i ben og armer. Ingen skal ta fra den lille sjakkspilleren, fra store Amerika at han ikke spiller opp til dans i denne turneringen. Han tar nemlig sine sjanser på alvor nok en gang – og han klinket til med en kampseier i grevens tid – like før den dramatiske sisterunden som vi alle går og venter på i spenning! Ja, for Caruana kom rustet til tennene med fersk teori siste runde. Teori som han hadde sydd sammen på kammerset med teamet sitt på fridagen. Der tok de utgangspunkt i Grischuk sin nyvinning, 9.Ld2 i spansk – og laget egne planer mot Aronian slik at preppen strakte seg til trekk 15 i partifortsettelsen som ble spilt. Etter det fikk Caruana fint spill, og han spilte til slutt seieren hjem med et flott offerspill!

Aronian er en slagen mann nå

Armenias kronprins har ikke vært seg selv i Berlin etter det forsmedelige tapet mot Vladimir Kramnik i 3. runde der Aronian gikk på en åpningsmine etter å ha spilte e4. Dermed gikk han på sitt sjette tap(!) så langt i turneringen. Forstå det den som kan. VM-drømmen hans gikk i 1000 biter under turneringen, og dermed er Aronians hjerte også knust. Det blør og han klarer ikke å spille opp mot sitt sedvanlige høye nivå. Heldigvis spiller ikke Aronian et viktig parti i siste runde – det ville vært trist om turneringens prygelknabe skulle avgjøre tetstriden i siste runde ved å spille under pari. Blemmene hans kommer på løpende bånd og det er trist å se han spille seg så bort. Selv om Aronian i dag spilte et flott intermesso i midtspillet – med offerspill på g4 – og klarte etter svært store komplikasjoner å spa opp meget gode motspillsjanser for svart ved rett spill, så fant han ikke den gode idéen når stillingen var moden for den. I stedet gikk han hodestups ut av partiet og dermed er det Caruana som ligger best an foran siste runde med mellom 55% og 65% vinnersjanse i Berlin. Alt ettersom hvilke kjente faktorer og hvilke rådata en bruker – og selvsagt hva en tar for god fisk.

Wesley So ga aldri Karjakin en tomme og da var remis helt greit

For ledermannen Karjakin fikk aldri sjanser mot Wesley So i denne runden. So hostet opp en fin ny idé i en gammel variant i Nimzoindisk som Capablanca brukte å spille og som nå er heteste mote og helt gjennomanalysert. Varianten med 4. Dc2 – den moderne varianten – regnes derfor som veldig remispreget, og selv med en svært god idé fra Wesley So, så ble det remis. Karjakin valgte nemlig ikke å se So i kortene, i stedet temmet han denne gode idé ved å gå over i et remissluttspill – og dermed endte partiet med remis. Det var altså en provokativ idé med offerspill som Wesley So la opp til. Mitt estimat er at Karjakin har så mye som 25% sjanse i turneringen, men de fleste andre kilder gir han rundt 20%. De som har regnet nøye på dette ut fra rating-tall, oppsett i siste runde, de ulike kvalitetsberegningene og hvit/svart-fordelingen gir Karjakin 19% – 21%. Grunnen til at jeg mener dette virker å være for lite er andre kjente faktorer som gode nerver, god hvit-prepp og et enten/eller-parti for russeren som må gi han økte sjanser ut fra et normalscenario. Derfor gir jeg han ekstrasjanser her på bekostning av Caruana og Mamedyarov. Caruana har i min modell rundt 55% sjanse.

Mamedyarov vant etter at Grischuk begikk harakiri

Mamedyarov prøvde virkelig å slå Grischuk på en slu måte. Han spilte meget solid, og sa nærmest høyt til Grischuk at han måtte stå for risikoen i dette partiet. Grischuk burde nok svart med samme mynt på slutten av partiet og sittet mer stille i båten og satset aksjene sine på at Mamedyarov måtte vinne selv med hvit her. At begge måtte vinne gjorde at få eksperter trodde på remis og remis ble det ikke da Grischuk begikk harakiri og tapte. Grischuk reiste seg nemlig tidlig i båten og prøvde å skape praktiske sjanser for seg selv – slik en god gambler bruker å gjøre det – og i et av disse forsøkene gikk båten hans ned med mann og mus. Trist spør du meg da Grischuk har vært en stor fargeklatt i denne turneringen og sjakken trenger slike. Mamedyarov sitter nå på rundt 17-20% av aksjene i denne turneringen. Dette blir spennende.

Ding Liren fikk ingen vinnersjanser i dag, men har +1

Ding Liren fikk aldri vinnersjanser med hvit mot Kramnik – til det ble Kramnik for sterk. Det var russeren som fant de sterkeste idéene underveis i dette oppgjøret og Kramnik ofret både et tårn og en bonde for å vinne to lette offiserer – en god handel for han – i et flott spill offerspill! I praktisk førte dette til en kliss vunnet stilling for Big Vlad! Men Ding Liren forsvart seg med et kaldt hode og kloke beslutninger nesten hele veien. Det er ikke tilfeldig at han er den eneste i feltet som er tapsfri. Han overlevde dermed nok en kliss, tapt stilling. På tross av denne remisen – og på tross av kun +1 – så har Ding Liren faktisk en ørliten sjanse til å vinne hele turneringen. Jeg gir han rundt 3% sjanse og den består i at han slår Karjakin som svart i siste runde. Hvis Caruana samtidig taper for Grischuk og Mamedyarov da spiller remis – så er det bankers. Da får vi nemlig et trekant-drama der kvaliteten avgjør Ding Liren sin vei. Lite sannsynlig – men tenk hvilken bombe det ville vært!

Mye mer om dramaet og sitsen før siste runde og om spilleplanene for de enkelte i nyhetsbrevet, der de som abonnerer også få servert et kommentert parti med mer.

 

Dagens parti er det dramatiske oppgjøret mellom Caruana og Aronian:

 

Resultater fra 13. runde:

 • Ding Liren (2769) – Vladimir Kramnik (2800) 1/2-1/2
 • Fabiano Caruana (2784) –  Levon Aronian (2794) 1-0
 • Wesley So (2799) –  Sergey Karjakin (2763) 1/2-1/2
 • Shakhriyar Mamedyarov (2809) – Alexander Grischuk (2767) 1-0


Vi ser frem til 14. runde på tirsdag:

 • Sergey Karjakin (2763) – Ding Liren (2769)
 • Alexander Grischuk (2767) –  Fabiano Caruana (2784)
 • Levon Aronian (2794) – Wesley So (2799)
 • Vladimir Kramnik (2800) – Shakhriyar Mamedyarov (2809)

 

Tabellen før siste runde:

 

Resultater og andres analyser finner dere hos:

 

Les Sjakkfantomets artikler om kandidatturneringen:

 

Aktuelle lenker:

6 tanker om “Kandidatturneringen, R13: Caruana kom helberget ut av stormen

 1. Caruana er jo meget sårbar, som der nævnes på chess24.com. Hvis han ikke vinder med sort mod Grischuk, så er kvaliteten så dårlig at han kan overhales af både Shakh og Karjakin. Jeg vil helst se Carlsen – Caruana og slippe for en rematch med Karjakin 🙂

 2. Tror en må huske på tre ting for å være edruerlig på Caruanas vegne. London 2013… At remis er det mest sannsynlige sjakkresultatet og at både Karjakin og Mamedyarov har meget tøff motstand i siste runde. Hadde en av dem hatt igjen Aronian med hvit – ville sitsen sett helt annerledes ut tenker jeg.

 3. Tror mange er enige med Martin, en rematch med Karjakin står ikke øverst på ønskelisten. Sven har selvsagt rett i at remis er det mest sannsynlige sjakkresultatet, men siste runde i kandidatturneringen er som en kortstokk full av jokere 😉

 4. Kun folk som jukser bevisst spiller med kortstokker full av jokere 😉 Jeg vet at mange tror både det ene og det andre før denne sisterunden, men jeg velger å tro på fair play og da har sterke spillere som Kramnik og Ding Liren koll på hvor mange jokere det er i kortstokken og de har også koll på det meste annet.

  Ergo brytes det hele ned til at sterke spillere som Kramnik og Ding Liren har sine matematiske sjanser også i en sisterunde, og tar en høyde for de triks (ikke den magi) som kan brukes som «all in» og reduksjon av remisvinduet o.s.v. så kan en faktisk komme med en kvalifisert uttalelse av Caruanas sjanser og de synes gode nå.

  Det betyr ikke at han vinner – det betyr bare at oddsen er med han.

 5. – Fin billedrik og kåserende stil på din lesverdige blogg.

  – Kan det være en ide og utvide sjakkgudinnens innvirkning – var det Caissa? – med noen søstre og døtre, slik at de fleste spillere får en gudinne med humør som passer til deres spillestil. Det vil si å sette opp et sjakkgudinneverden-tre. Du vil da kanskje bli den første som gjør det… Selv synes jeg det er litt synd at Caissa bare holder seg ved en spiller om gangen; dersom det er flere fra Caissa-familien så blir det mer å utbrodere om innviklede relasjoner mellom spillere, deres stiler, humør og spillehell.

  – Kanskje kan en bokutgivelse med dine beste blogger være en mulighet dersom tid og energi er der? Det kan f.eks. være bygd opp som the best of, og følge bestemte spillere, turneringer, år, etc. For å gi smakebiter på den språklige stil sammen med enkeltpartier.

  – Av din tabell ser jeg at Aronian har tapt begge sine partier mot både Caruana og Kramnik. Kan det etter det hele er avgjort være en ide å se hvordan poengfordelingen og resultatlisten hadde blitt om Aronians partier ikke telles med?

 6. Takk for meget hyggelige ord, Hans Ole.

  Etter hvert har det blitt mange som har oppfordret meg til å skrive bok og det er noe av grunnen til at jeg ikke analyserer så mange partier her lenger. Bruker energien på nok bokprosjekter som jeg sysler med, så får vi se om jeg noen gang blir fornøyd og får gitt det ut.

  Det er flere spennende måter å se på turneringen på. En måte er selvsagt å se på turneringen uten Aronians tilstedeværelse, men det føles veldig urettferdig siden han tidvis har spilt god sjakk og det faktisk er noen i feltet som har brutt ned både egoet og moralen hans gjennom godt spill.

  Caissa er sjakkens gudinne, ja. Jeg føler ikke at jeg kan lage slektninger til en etablert gudinne sånn helt uten videre, men jeg har jo alt laget et narrativ som jeg kaller «sjakkstjernehimmelen» der jeg fra tid til annen plasserer både avdøde sjakkstjerner og gir spillerne «stjerner» på sjakkstjernehimmelen. Dette narrativet kan sikkert utvikles i forhold til ting som spillestil, tidligere mestre og deres lykke over brettet.

  Ellers er det spennende å følge med i dagens runde som alltid – vet hvem jeg heier på!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.