Hvem er den farligste utfordreren for Magnus Carlsen?

  Vladimir Kramnik – er han den farligste for Magnus når alt kommer til alt?
Foto: Georgios1972  |  Wikipedia Commons

I VM-historien er det slik at den posisjonelle Capablanca ble vippet av pinnen av angrepsspilleren Alekhine. Strategen og regnemaskinen Botvinnik fikk bank av den mer posisjonelle og intuitive Petrosian. Posisjonsløven Karpov ble slått at angrepsspilleren Kasparov og Garry himself ble igjen detronisert av posisjonsspilleren, og strategen, Kramnik. Når angrepsspilleren Kasparov møtte angrepsspillere som Anand og Short ble det totalknus med dertil ydmykende sifre. Dette var da også noe av grunnen til at Shirov ikke fikk den finansielle støtten til å møte Kasparov i en VM-match som han så for seg. I VM-historien er det altså slik at en verdensmester gjerne blir slått på «bortebane» – på hjemmebane er han nemlig best i sin generasjon – det var jo sitt eget spill som gjorde han til både utfordrer og verdensmester i sjakk.

I dag deler jeg en analyse med dere av kandidatene som kan kvalifisere seg til VM-finalen mot Magnus i november i London. Vurderingene tar opp 7 samlepunkter som er viktige i en slik match og der hvert punkt har mange elementer i seg. Jeg har ette beste evne forsøkt å estimere styrken til de enkelte – men dette blir selvsagt både subjektivt og unøyaktig i den helt store sammenhengen. Allikevel håper jeg at det er lærerike prosesser som settes i gang straks min kunnskap brytes med din kunnskap for alle har sin forståelse og sine inntrykk av disse spillerne. Vi fyrer løs!

Vladimir Kramnik

Klassisk score mot Magnus: -5, +6, =15.

Sjakklig punch 9 av 10
Mental styrke 8 av 10
Stabilitet 6 av 10
Matchstyrke 8 av 10
Styrkeforhold 8 av 10
Tidsvåpnet 7 av 10
X-faktor 9 av 10
Totalt: 55 av 70

Sjakkfantomets kommentar: Kramnik og Magnus har ganske like ferdigheter over sjakkbrettet for de er – slik jeg ser det – de to spillerne som er likest hverandre rent sjakklig i verdenstoppen i sjakk. Allikevel er de svært ulike! Normalt indikerer som vi har sett VM-historikken at den sterkeste spilleren vinner overraskende mye mer enn den svakeste når spillerne er like. Dette fordi en er «best på alt». Litt bedre riktignok – men likevel best. Når to posisjonsløver møtes er det logisk at den sterkeste løven vinner kampen. Når to universelle spillere møtes som Spassky og Fischer – vil den beste vinne klart. Det samme skjer når to angrepsspillere møtes. Men når Kramnik møtte Kasparov som stor underdog i London i 2000 vant posisjonsløven over angrepsspilleren ved å få spillet over i sin bane. Altså inn i posisjonsspill og sluttspill.
Men historien har vist oss at det ikke er slik mellom Kramnik og Magnus. Kramnik fremstår nemlig fortsatt som en farlig motstander for Magnus. Delvis har Kramnik mer erfaring enn Magnus, delvis har han styrker som Magnus mangler i en slik VM-match og delvis spiller de en ulik type posisjonelt spill. Magnus liker trykkspill med overgang til sluttspillet, Kramnik ofrer ikke rent sjeldent materiell for å utspille konkurrentene og han avslutter ofte med et angrep når motstanderen er helt passivisert. Kramniks to best faser av spillet er åpningsspillet og sluttspillet, mens det er bred enighet om at Magnus sine største styrker ligger i midtspillet og sluttspillet. Her ser vi altså mye asymmetri – og dette er forklaringen på hvorfor Kramnik har en relativt sterk score mot akkurat Magnus. Kramnik er sterk i åpningsspillet og han har styrken i sluttspillet til å gjennomføre de gode stillingene han får. Ikke alltid – men ofte. Det bor mye god sjakk i Kramnik – det er det liten tvil om. De to faktorene som taler mot han i en eventuell VM-match er stabiliteten over tid og utholdenheten hans. Dette er egentlig to sider av samme sak. Holder han her blir han meget farlig i en VM-match.

 

Fabiano Caruana er fryktløs og har fighterspirit, men hjelper det mot Magnus?
Foto: Wikipedia Commons  |  Gerhard Hund

Fabiano Caruana

Klassisk score mot Magnus: +5, -9, =17.

Sjakklig punch 8 av 10
Mental styrke 8 av 10
Stabilitet 6 av 10
Matchstyrke 7 av 10
Styrkeforhold 6 av 10
Tidsvåpnet 8 av 10
X-faktor 10 av 10
Totalt: 53 av 70

Sjakkfantomets kommentar: Fabiano Caruana viste at han hadde en ekstrem vinnerskalle alt i 2014 da han suste opp til 7/7 i Sinquefield Cup før han dabbet av på tempoet. Det står nærmest skrevet i stjernene at Caruana skal bli noe virkelig stort innen sjakken og han er på god vei. For så vidt er han det allerede, en jeg tror veien til topp-punktet sitt for Caruana går i et litt saktere tempo enn for Magnus – fordi Caruana må absorbere mer konkret kunnskap enn intuitive Magnus. Det er ingen selvfølge at han blir verdensmester noen gang – og særlig ikke når et ess som Magnus sitter på tronen – men sjanser har han. Jeg har selv lenge regnet Caruana som den farligste i den nye generasjonen nest etter Wei Yi. Grunnen er flerdelt. For det første har Caruana psyken. I tillegg har han kampånden og sjakkferdighetene på plass. Han jobber nå beinhardt med både åpningsteori og evnen til å ta kalkulert risiko på en mest mulig saklig måte for han spiller skarp angrepssjakk som er meget krevende. Han kan vippe Magnus av pinnen i de rette situasjonene med sin beste sjakk, og hans X-faktor er ekstremt stor.

Jeg er usikker på hvor god han er i matcher – han har spilt alt for få i sin karriere, men noe sier meg at han er god der også der fordi han kan komme tilbake igjen etter et nederlag. Mange kan ikke det. Hans lodd i en VM-match blir fort at Magnus er for sterk rent sjakklig (om Magnus er i form) eller at formen/stabiliteten/flytsonen mangler. Caruana er en spiller som varierer mer i spillestyrke enn en Kramnik eller Magnus og han er avhengig av å ha dagen. En farlig og skummel motstander for Magnus er han likevel, men kanskje er det slik at Magnus ønsker amerikaneren som motstander tross alt? Et helvestlig oppgjør. Norge mot USA. Full motivasjon for Magnus med stor prestisje og muligheten til å sette Caruana på plass en gang for alle? Før den 2 år yngre konkurrenten når toppnivået sitt. Kan være gull å måte Caruana nå – og ikke om 2 eller 4 år.

 

Levon Aronian har mange fans – men har han virkelig gode sjanser mot Magnus?
Foto: Anno 2008: Wikipedia Commons  | Gregorios 1972

Levon Aronian

Klassisk score mot Magnus: +7, -14, =33.

Sjakklig punch 8 av 10
Mental styrke 5 av 10
Stabilitet 7 av 10
Matchstyrke 8 av 10
Styrkeforhold 6 av 10
Tidsvåpnet 8 av 10
X-faktor 9 av 10
Totalt: 51 av 70

Sjakkfantomets kommentar: Magnus har de senere årene hatt et fint tak på Aronian, og sammen med det faktumet at Aronian synes å være mindre stabil enn Kramnik i øyeblikket, og at han har problemer med å holde nervene sine i sjakk mot sine aller ypperste konkurrenter, så tenker jeg at dette er en konkurrent Magnus bør slå i en VM-match. Magnus har også mye erfaring mot akkurat Aronian og slikt kommer den sterkeste til del. Men Aronian har asymmetrien som Sjakkfantomet er så opptatt av. Altså ulike styrker og ulike muskler enn det Magnus innehar. Dermed kan han ramme Magnus der det gjør mest vondt – i f.eks. åpningsspillet eller ved å lande en taktisk bombe. Aronian kan rett og slett få et vinnende angrep mot Magnus og vinne over brettet på godt spill. Hvordan vil Aronian i så fall takle det å lede en VM-match? Bra tror jeg, men å ligge under blir en lei sak og jeg ser ikke for meg at han har samme matchstyrke i benk. Altså når han ligger under. Uansett vil Aronian være en moderat farlig motstander for Magnus – men er Aronian i toppform blir det fort en svært tett og spennende VM-match.

 

Vil forsvarsminister Karjakin ha gode sjanser mot Magnus i en returmatch?
Foto: Den russiske presidentens presseservice 2017  |  Wikipedia Commons

Sergey Karjakin

Klassisk score mot Magnus: +2, -7, =29.

Sjakklig punch 7 av 10
Mental styrke 9 av 10
Stabilitet 7 av 10
Matchstyrke 7 av 10
Styrkeforhold 4 av 10
Tidsvåpnet 8 av 10
X-faktor 8 av 10
Totalt: 50 av 70

Sjakkfantomets kommentar: Karjakin har det meste, og hans sjakklige punch kan fort forbedres til 9 av 10 – om han gir 110% i en treningsleir før VM og gjør de rette tingene der. Ingenting er statisk i sjakk. Men jeg tror altså at Karjakin er litt mett etter ting som har skjedd. At han lider av Bjørn Borg-syndromet. Karjakin er nå 28 år gammel og Bjørn Borg sluttet med tennisen etter å ha gått lei i en alder av 26 år. Å bli tidlig god gir ofte tidlig pensjonisttilværelse på karrieren fordi sult og motivasjon henger sammen. Karjakin virket forunderlig nok fornøyd med å ha nådd en VM-finale i fjor, og som vi vet hadde han drømt om dette et helt liv. Alt som 12-åring ble han stormester og da var han også sekundant for Ponomariov da Ruslan vant sin VM-tittel i 2002 ved å slå landsmannen Ivanchuck i finalen. Så alt som 12-åring lærte Karjakin matchstrategi og taktikk. Misforstå meg rett. Karjakin viste i forrige VM-match at han kan være direkte livsfarlig – og hadde det ikke vært for perioden etter VM – ville jeg tenkt at Karjakin ville vært farlig en gang til. Men husk nå også at i siste VM-match, så var ikke Magnus i form. Han kom fra en laber periode og ble avløst av en enda lenger periode med laber sjakk. Han var heller ikke observant på Karjakin sin matchstrategi fra start – noe han vil være i neste omgang. I så fall får vi se en helt annen dans tror jeg – men Sjakkfantomet har som kjent ikke Karjakin på topp i kandidatturneringen som først skal spilles. Uansett har Karjakin mental styrke i bøtter og spann og finner han tilbake til den sulten som engang gjorde han til en av verdens beste sjakkspillere – og får trent opp angrepsmusklene sine igjen slik at han også utgjøre en trussel fremover på banen – så er han fort den farligste for Magnus! Det er han ikke nå.

Wesley So

Klassisk score mot Magnus: +0, -4, =8.

Sjakkfantomets kommentar: Wesley So hadde jeg stor tro på for ett års tid siden. Men etter det har den godeste Wesley tapt seg, og han har vist vel mye respekt for verdensmesteren i deres innbyrdes oppgjør og fått mye bank. Riktignok er ikke dette alene nok til å utelate Wesley Sos sjanser i en VM-match – men jeg har ikke den store troa på amerikaneren i øyeblikket. Det Wesley trenger er en solid trener og solid input slik at han finner tilbake til angrepsmusklene og kreativiteten som i slutten av 2016 gjorde han til verdens beste sjakkspiller da han vant både Sinquefield Cup, London Chess Classic og Grand Chess Tour på stripe. So har stor X-fator, er veldig pragmatisk og har kvaliteter og spillestyrke til å bli den beste – men da må alt klaffe for han – også livssituasjonen tenker jeg. Det ligger en hund begravet akkurat der og jeg tror ikke at alt vil ordne seg for den sympatiske Wesley. Noen holder i trådene og Wesley har noe uforløst over seg.

 

Fantomet har talt – si gjerne ditt kommentarfeltet du

Shakh Mamedayrov

Klassisk score mot Magnus: +1, -5, =8.

Sjakkfantomets kommentar: Jeg elsker sjakk. Det vet du allerede! Det gjør utvilsomt også Mamedyarov. Da står sjakken i høysete og andre ting kommer litt lenger bak i leksa. Men i det siste har Mame D. stokket om på kortstokken. Sjakken er ikke lenger i førersetet. Han har giftet seg og trappet kraftig ned på festing og alkohol. Dertil spiller han sjakk med sikkerhetsbelte på – han tar rett og slett færre emosjonelle valg og har større soliditet i spillet sitt Med andre ord spiller han med mindre risiko, med mindre press og resultatene har ikke uteblitt. Allikevel tror jeg ikke dette er nok mot Magnus. Mamedyarov har riktignok asymmetrien som skal til! Husk det. Men han mangler den dype sjakkforståelsen som Magnus har slik jeg ser det – og dermed blir han avkledd rent sjakklig i en VM-match. Keiseren vil stå der uten klær og Magnus sin enorme styrke i hele spillet vil gjøre resten av jobben. Spillet holder til 2814 – men ikke til en VM-tittel så lenge Magnus Carlsen sitter på tronen. Magnus er for god.

Alexander Grischuk

Klassisk score mot Magnus: +1, -4, =8.

Sjakkfantomets kommentar: Alexander er for glad i piker, vin og sang til å bli verdensmester i sjakk. Eller skal vi si poker, tidsnød og tobakk? Han har i hvert fall mange baller i lufta og er selvsagt også opptatt av familien sin som tar dyrebar tid – slik den gjør det for de litt eldre sjakkspillerne som har rukket å stifte familie. Det er nok noe av grunnen til at en i dag er mestre i yngre aldre enn før. Motivasjon og mulighet til å tenke bare sjakk blir svekket med årene – det vil nok Aronian snart få erfare og Grischuk har alt erfart det. Det var en annen tid med Lasker og Alekhine som ha seg fanden i vold, og bare kjørte på… Russiske Grischuk har for øvrig et topp gir av de sjeldne og han kan i enkeltpartier spille vidunderlig sjakk. Men han har også et bunnpunkt som er dypt – og en higen etter tidsnødsadrenalin som ofte feller han. Jeg har med andre ord liten tro på at Grischuk utgjør en stor fare for Magnus i en VM-match – her har Magnus over 80% sjanse i en match. Noe han ikke har mot noen av de over.

Ding Liren

Klassisk score mot Magnus: +0, -0, =2.

Sjakkfantomets kommentar: Skulle Ding Liren kvalifisere seg har han laget sensasjon – og da kan det selvsagt i teorien lage en ny sensasjon. Kineseren har nemlig nesten alt sjakkfaglig! Men bare nesten. Han har ikke den virkelig dype sjakkforståelsen som Magnus har – det tror i hvert fall ikke jeg at han har. Han har angrepsspillet, han har taktikken, han har tålmodigheten, men har han de samme posisjonelle ferdighetene over tid? Nei. I tillegg mangler han matcherfaring. Kineserne har prøvd å gjøre noe med dette – blant annet spilte han en match mot Grischuk i 2016 – som han tapte. Den matchen varte over kun 4 partier – men det er forunderlig hvor mye en kan lære av en så kort match på sikt. Så Ding Liren er uerfaren, usikker og blir nok alt for lett mot en Magnus. Hans største problem i en slik match vil nok være grillene som Magnus plasserte i hodet på han under deres Showdown-match i Saint Louis i fjor. Der knuste Magnus kineseren ettertrykkelig i hurtig- og lynsjakk slik at det til slutt var vondt å se på kampen for en virkelig sjakkelsker. Med klassisk score – noe en ikke brukte der – vant Magnus 15-5. Det er utklassing og setter spor i en ung mann. Men Ding Lirens rolle er klar – han er spydspissen som samler erfaring til en ny frontkriger som skal komme. Det må nemlig erfares, læres og gis vei for han som skal komme. Hans navn er Wei Yi – så vær grei å gi vei!

Kast en slant i brønnen og bidra til drømmen om daglige oppdateringer

 

 

Dette var Sjakkfantomets høyst subjektive vurderinger som likevel er bygget rundt mer matematikk, og flere estimater, enn du først tror. Har også du ruget på hvem som er den farligste motstanderen for Magnus i 2018? Gi gjerne lyd fra deg i kommentarfeltet!

Jeg setter også svært stor pris på dere som har gitt et lite bidrag til Sjakkfantomet via donate-button på høyre side i margen. Takk! Jeg er i sterk tvil om det blir daglige oppdateringer fra kandidatturneringen – eller kun korte vurderinger fra Sjakkfantomet. Akkurat du kan utgjøre en forskjell – husk det. Vi ønsker da å følge med sammen.

 

Les også:

Kandidatturneringen 2018 – Sjakkfantomets vurderinger

Kandidatturneringen: Profil av Ding Liren

 

Aktuelle lenker:

Wikipedia sin flotte hjemmeside om kandidatturneringen

De offisielle hjemmesidene til arrangøren i Berlin

FIDEs trekning av alle rundene

17 tanker om “Hvem er den farligste utfordreren for Magnus Carlsen?

 1. Meget grundige saker, Sven. Dette likte jeg, og jeg merker meg at jeg stort sett er enig i det aller meste. Jeg vil bare kommentere et par ting. Mental styrke og stabilitet henger såpass nøye sammen at de kanskje like gjerne kunne slås sammen, og da kanskje tatt med kondisjon i samme slengen. Dette vet vi jo er svært viktig både i lange matcher og turneringer. Men når det er sagt, så ser jeg også poenger ved å differensiere disse.

  Litt om den enkeltes sjanser ut i fra forskjellige scenarier kunne også vært nevnt. F.eks mener jeg Karjakins sjanser øker betraktelig om det blir en remisfest. Han taper sjeldent, men vinner ofte noen partier. I en jevn turnering kan det være nok. Det samme med Kramnik. Derimot er spillere som Caruana, Aronian og Mamedyarov kapable til å rade opp seire. Så hvis vinneren har en veldig høy score til slutt, så tror jeg disse tre har større sjanser enn f.eks Karjakin.

  Etter min mening kommer vinneren til å være en av de fem, men jeg har også mindre tro på Karjakin denne gangen. Men man skal ikke utelukke han. På en måte har han mindre press på seg, siden han allerede har oppnådd målet om VM-match og således kanskje kan senke skuldrene litt. Wesley So og Ding Liren blir rett og slett for lette i dette feltet, og Grischuks tidsnødnarkomani er en dårlig resept i en sånn turnering.

 2. Velger å svare på det som en on-topic – Ole Morten.

  Med mental styrke handler det om slike ting som å bevare en sinnsro over tid, å våge når en må våge, roe ned når en må roe ned og å spille alle ulike scenarier – også under tidsnødspress eller i et viktig sisterunde-parti – med den samme sterke innlevelsen og kraften.

  Med stabilitet tenker jeg på det å ha formen inne over tid, det å ikke varierer for mye i resultatene og det å yte gjennom hele mesterskapet. Det er altså likhetstrekk, men den første biten handler om noe annet enn den andre biten. En posisjonsspiller er som regel mer stabil i prestasjonene sine enn en angrepsspiller historisk sett – mens den mentale styrken kan være større hos angrepsspillere i kaotiske stillinger. Jamføres Garry Kasparov.

 3. Hei,
  Ser at noen har gjort en datasimulering av sjansene til deltakerne av kandidatturneringen. Karjakin har minst sjans. Dess lavere rating, dess mindre sjans for å vinne. Svakheten er at simuleringen tar utgangspunkt i hva som har skjedd tidligere. Fortiden predikerer ikke framtiden. Det gode ved denne simuleringen er at den får fram hvor relativt liten sjans til og med den antatt beste har. Aronian er på topp, men har ikke mer enn med 21,2 prosent. Carlsen hadde skyhøye 2872 ved inngangen til kandidatturneringen i 2013, noe som gav han drøyt 30 prosent statistisk sjans den gangen. Det er faktisk vanskeligere å vinne kandidatturneringen enn å bli verdensmester, til og med når den regjerende heter Magnus Carlsen. Både Aronian og Caruane har større sjans enn henholdsvis 21,2 og 17,6 – sjansene til å vinne kandidatturneringen – om de skulle kvalifisere seg til å møte verdensmesteren.

  • Slik jeg ser det er premissene/input på disse simuleringene av en slik karakter at jeg ikke fester all verdens lit til dem. Grunnen er at kandidatturneringen er noe helt spesielt der enkelte kvaliteter fra fortiden betyr mer – som psyke og erfaring – mens andre kvaliteter betyr mindre. Dette tar slike simuleringer ikke høyde for.

   Men interessant å se er de, så tak igjen til deg Jon.

 4. De er så uhyggelig gode alle sammen at for meg er det komplett umulig å tro noe utfra sjakklige kriterier. Men om for eksempel (Gud forby) Magnus var blitt så lei av det grusomme rampelyset at han nektet å spille flere tittelkamper – ja så tror jeg nesten jeg ville foretrukket Grischuk som ny verdensmester. Jeg liker stilen hans, humoren, alle tidsnødene han har greid seg igjennom formodentlig med røykesug i mellomgulvet. Så – GO SASJA!

 5. Enig med sistnevnte taler. De er meget gode alle sammen! Grischuk ville også vært høyt opp om jeg skulle valgt ut fra hjertet! Men det gjorde jeg altså ikke her.

 6. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Profil av Alexander Grischuk | Sjakkfantomet

 7. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Profil av Sergey Karjakin | Sjakkfantomet

 8. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Profil av Wesley So | Sjakkfantomet

 9. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Profil av Vladimir Kramnik | Sjakkfantomet

 10. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Profil av Fabiano Caruana | Sjakkfantomet

 11. Tilbaketråkk: Dekningen av Kandidatturneringen 2018 | Sjakkfantomet

 12. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen: Flying start i Berlin | Sjakkfantomet

 13. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R2: Showet fortsetter i Berlin | Sjakkfantomet

 14. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R3: The Show must go on | Sjakkfantomet

 15. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R7: Caruana opp i ensom tet | Sjakkfantomet

 16. Tilbaketråkk: Kandidatturneringen, R14: Fabiano Caruana suveren vinner i Berlin! | Sjakkfantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.