Kandidatturneringen: Profil av Fabiano Caruana

Fabiano Caruana er seriøs, fryktløs og har en god kampånd – en farlig miks!
Foto: Wikipedia Commons  |  Gerhard Hund

Fabiano Caruana er selve inkarnasjonen av den klassiske sjakkspiller som vender tilbake til den moderne tid. Han er liten av vekst og med briller og et intellektuelt utseende fremstår han som en vaskekte sjakkspiller der han står og det er han da også. Få spillere i verdenstoppen, om noen, virker å være like seriøs som Caruana. Han har både italiensk og amerikansk pass, men av økonomiske grunner spiller han for USA, som han også har klart størst tilhørighet til både oppvekstmessig og språkmessig. Caruana er stortalentet som jevnt og trutt ble bedre og bedre og som foreldrene la alt til rette for hele veien fra 6-års alder. I årene 2010-2015 fikk Caruana kyndig hjelp av en av verdens beste sjakktrenere – Vladimir Chuchelov – og hans holdninger og tenkemåte har spilt en stor rolle for amerikanerens spill.

Slik lærte han å spille

Caruana er vidunderbarnet som slo den amerikanske rekorden da han ble stormester 14 år og 11 måneder gammel i 2007. Den 25 år gamle amerikaneren er født 30. juli 1992 i Miami og han lyder mellomnavnet Luigi. Fab, som han kalles blant venner, har en elotopp på hele 2844 fra 2014 – den tredje høyeste toppen i historien og han er en skolert sjakkspiller som har gått gradene i det amerikanske sjakkhierarkiet. Det hele begynte med at familien flyttet til New York da Caruana var 4 år gammel – da han var 5 år begynte han på skole i samme bydel som Bobby Fischer vokste opp og der ble han oppdaget.

Ja, for der, i Brooklyn, ble sjakktalentet via et sjakkprogram i skolen oppdaget og han endte opp med å bli trent opp som 6-åring av National Master Bruce Pandolfini – en av verdens mest profilerte sjakktrenere etter filmen «Searching for Bobby Fischer». Der trente han fra 6 til 8 års alderen før stormester GM Miron Sher tok over ansvaret og trente han frem til han ble 12 år gammel. Da var eventyret i USA ute.

Familien flyttet til Europa for å satse på sjakk

Caruana hadde da blitt så god i sjakk at familien valgte å flytte fra New York til Madrid i Spania for å gi han et bedre turneringstilbud! Etter 2 år i Spania gikk ferden til Ungarn der GM Alexander Chernin tok over treningsgjerningen i 2007 og den hadde han frem til Vladimir Chuchelov utviklet talentet videre fra 2010-2015. Det er altså mange års trening med russisk pedagogikk og russiske metoder som ligger bak mye av suksessen til Fabiano Caruana. Er Magnus sjakkens Mozart, så er Caruana sjakkens Beethoven som har jobbet seg frem til suksessen. For talentet og arbeidsinnsatsen må han nedlegge selv – men veien til suksess er bro belagt av et blodslit som mange ikke skjønner er helt lystbetont.

Spillestilen hans er universell

Caruana sin spillestil må betegnes som universell med en forkjærlighet for angrepsspillet. Han er også en mester i både posisjonsspillet og i forsvar, men særlig i kompliserte stillinger, og i rike dynamiske midtspill blomstrer han og spiller han sin aller beste sjakk. Han blir stadig bedre på manøvreringsspill og trykk-spill, men hans største styrke må sies å være evnen til å ta litt av alt til seg, og å lage en helhetlig spillestil av det som blir universell. Caruana er også sterk i sluttspillet og tre av hans største styrker er nok tålmodigheten, den gode staminaen og de gode fighteregenskapene.

Gode turneringsresultater – er en vinnerskalle

Caruana har vunnet hele 9 supereliteturneringer i karrieren sin. Han ble amerikansk mester i 2016, han vant gull med USA i sjakk-OL samme år og han har vunnet den store Dortmund-turneringen hele 3 ganger, i 2012, 2014 og 2015. Caruana vant Sinquefield Cup 2014 etter å ha startet med 7 strake seire og han vant London Chess Classic 2017 etter en prestisjeduell mot Magnus Carlsen. Fabiano kvalifiserte seg til kandidatturneringen på rating, og han er en særs spennende start. Han er en av Sjakkfantomets tre største favoritter sammen med Levon Aronian og Vladimir Kramnik.

Statistikken mot andre sentrale toppspillere

Caruana har 5 seire, 9 tap og 17 remiser mot Magnus Carlsen. Mot Aronian er scoren 5 seire, 6 tap og 14 remiser. Mot Kramnik er scoren 5 seire, 3 tap og 11 remiser. Mot Wesley So er den 2 seiere, 2 tap og 14 remiser. Mot Mamedayrov er scoren 3 seire, 4 tap og 8 remiser. Mot Karjakin er scoren til Caruana 5 seire, 3 tap og 23 remiser. Mot Alexander Grischuk er den 2 seire, 3 tap og 7 remiser. Mot Ding Liren er scoren 2 seire, null tap og en remis. Det blir spennende å se hvilken form Caruana kommer med til kandidatturneringen – men i utgangspunktet er han blant de mest spennende å følge med på, både sjakklig og resultatmessig i dagens toppsjakk.

 

Her en flott avslutning fra Caruana som hvit fra 2016:

 

PS: Du har faktisk muligheten til å donere via PayPal ved å klikke på donasjonsknappen nederst på siden (nettbrett og mobil), eller i høyre ramme for PC. Selv donerer jeg til f.eks. Wikipedia – som jeg jo bruker daglig, til TWIC som jeg bruker ukentlig og jeg har donert til blant annet Chess Mind-bloggen for å støtte et VM-prosjekt han hadde. Så hvorfor er det viktig når en vil lese noe gratis å bidra til at det forblir gratis eller at det forblir et offentlig tilbud. Har du ikke skjønt greia – så tenk deg om en gang til…

Det koster noe å opprettholde en blogg, det koster noe å kjøpe inn et utall bøker, databaser og tidsskrifter. I det hele tatt blir det endel om en skal ha litt av alt det som kreves for å være oppdatert. Jeg forventer ikke å tjene 5 øre på å skrive noe om kandidatturneringen – dette er et lystbetont prosjekt, men lysten og motivasjon forsvinner når nettopp du som leser velger å aldri bidra med noe til fellesskapet slik at noen av disse utgiftene dekkes i et lite spleiselag.

Bloggen Sjakkfantomet er unik på verdensbasis. Ingen annen blogg har dekket fenomenet Magnus Carlsen så levende og omfattende som denne bloggen har gjort det i mer enn 12 år, og kandidatturneringen er neste bit i VM-syklusen som vi – blo’fansen – følger. Jeg sitter foreløpig på gjerde og tar bestemmelsen fredag kveld…
 

Les også:

 

Aktuelle lenker:

4 tanker om “Kandidatturneringen: Profil av Fabiano Caruana

 1. Hei. Da fikk jeg donert en liten skjerv. Det var faktisk bittelitt knotete for meg som ikke har PayPal. Og det er ikke mulighet til å være anonym, måtte oppgi både navn adresse og epost?
  Hadde det vært enklere med VIPPS i tillegg?

 2. Mulig det – skal tenke over saken Evig Optimist. Uansett er total anonymitet en illusjon på nettet i dag uten at vi skal ta diskusjonen om hvorfor her.

  Dessuten er det nyttig for meg å ha epost-adressen til de som bidrar – kanskje sender jeg noe i retur med tid og stunder. Kanskje like rundt neste sving. Har vurdert tanken på å lage et sjakklig pdf-dokument med oppsummering av kandidatturneringen som kun de som har bidratt får. Vi får se om det blir med tanken.

 3. Statistikken til Caruana mot resten av feltet var ikke fantastisk. Dette illustrerer vel bare at Kramnik har et poeng når han hevder at denne kandidatturneringen er åpen. Caruana har imidlertid flere ganger vist at han kan gå til topps i superturneringer og jeg tar nesten for gitt at han ender på topp tre.
  Form, forberedelse, nerver og tur er det som kommer til å avgjøre. Carlsen var favoritt i kraft av spillerstyrke i 2013. Slik er det definitivt ikke denne gangen.

 4. Enig Jon. På spillestryke er det denne gang ingen som skiller seg klart ut. Karpov har sagt at det er en meget spesiell kandidatturnering fordi så mange kan vinne den. Den gamle mester sier at 5-6 stykker kjemper om å vinne og at det er spesielt også i et historisk perspektiv. Spennende blir det med andre ord.

  Allikevel har Sjakkfantomet i år valgt å heve tre spiller opp – og jeg tror kampen vil bli vunnet av en av disse. De er: Aronian, Caruana og Kramnik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.