Kandidatturneringen, R7: Caruana opp i ensom tet

Caruana slo Aronian med de svarte brikkene etter å ha blitt forsøkt rent i senk
Foto: Arrangøren World Chess

 

Dette var en uhyre viktig runde for Caruana som har ligget og ventet på at noen skulle kaste kjøkkenvasken hans vei de to siste rundene med hvite brikker- men hverken Karjakin eller Grischuk ville opp å danse fugledansen på kjøkkenet som svart, så da ble det to remiser og solid spill der. Slik gjør en pragmatiker det når han leder turneringen tidlig. Men med hvite brikker ville Aronian gå for gull i dag. Ut på eventyr, mange rare folk og dyr – kan du treffe da! Og rare dyr traff vi. Særlig den ville springeren til Aronian som hoppet rundt og måtte bøte med livet på f7. Dette ga tap for Aronian og et perfekt resultat for både oss som satset noe av sparepengene på Caruana før turneringsstart. Caruana ser nå ut som en vinner og han fikk seieren seilende inn vinduet som en liten blfugl en vakker vårdag.

Denne runden var også viktig for Kramnik som måtte vinne for å virkelig henge seg på tetstriden før toget gikk. Det klarte han ikke og da er sjansene hans halvert i turneringen fra å være estimert til rundt 10% – til å ligge nede på rundt 5%. Den andre spilleren som har grunn til å være fornøyd med egen innsats – etter denne runden – er Mamedyarov. Etter den lange seieren mot Kramnik i forrige runde, så har nok fridagen gjort han godt. Der har han tenkt både på turneringsstrategi og på de tre partiene som kommer før neste fridag. Nå kunne han kvitte seg med et svartparti, og få en rask remis på jobben slik at han er i slag til neste runde der han spiller hvit mot Karjakin, og det gjorde han selvsagt. Mamedyarov er med og dette blir spennende da mye spill gjenstår i turneringen med 7 runder foran oss.

Dette ser altså ut til å bli et rotterace mellom Caruana, som leder med +3, og Mamedyarov som har +2. Ingen andre spillere har over 50% score i feltet. Ding Liren har fått en lett reise så langt synes det som, og han, Kramnik og Grischuk har alle 50% score. Av disse har Kramnik mest slagkraft, men Grischuk skal vi heller ikke avskrive – og kanskje får han til noe mot nettopp en sliten Kramnik i 8. runde. Vi får se. Uansett har det vært en fantastisk turnering så langt. Takket være herrene Kramnik, Aronian, Mamedyarov, Grischuk og ikke minst Caruana! Disse 5 spillerne har ønsket noe fra start av i turneringen! De har tidvis storspilt og minst et par av dem – og da tenker jeg særlig på Aronian og Kramnik – har fått litt for dårlig betalt. Toget har gått for Aronian nå – og han vet det. Jeg tror ikke vi får se han spille mer kafesjakk i denne turneringen. Kjøkkenvasken er borte og det er kjøleskapet, ovnen og gulvteppet også. Han har slanket bort mer enn 10 poeng ratingpoeng – og det holder for denne gang. Det var artig med Aronian så lenge det varte, men nå er det Caruana og Mamedyarov det dreier seg om. En kar som meg drømmer ellers om et mirakel fra Kramnik – men Caissa lar seg vel ikke kurtisere av en russer på 42? Vel, det gjenstår å se. Vi gleder oss til fortsettelsen!

 

En fyldig analyse med partikommentarer, partigjennomgang m.m. er sendt til de som har tegnet seg på nyhetsbrevet til «Sjakkfantomet» – turneringen er nå halvspilt.

 

Dagens parti er Aronian – Caruana i et virkelig kampoppgjør:

 

Resultater fra 7. runde:

 • Alexander Grischuk (2767) – Shakhriyar Mamedyarov (2809) 1/2-1/2
 • Levon Aronian (2794) – Fabiano Caruana (2784) 0-1
 • Sergey Karjakin (2763) – Wesley So (2799) 1-0
 • Vladimir Kramnik (2800) – Ding Liren (2769) 1/2-1/2

 

Resultatliste etter 7 runder:

1. Fabiano Caruana 5 av 7
2. Shakhriyar Mamedyarov 4.5
3-5. Vladimir Kramnik 3.5
3-5. Alexander Grischuk 3.5
3-5. Ding Liren 3.5
6. Sergey Karjakin 3
7-8. Levon Aronian 2.5
7-8. Wesley So 2.5

Vi ser frem til 8. runde på mandag:

 • Vladimir Kramnik (2800) – Alexander Grischuk (2767)
 • Wesley So (2799) – Fabiano Caruana (2784)
 • Ding Liren (2769) – Levon Aronian (2794)
 • Shakhriyar Mamedyarov (2809) – Sergey Karjakin (2763)

 

Resultater og andres analyser finner dere hos:

 

Les Sjakkfantomets artikler om kandidatturneringen:

 

Aktuelle lenker:

5 tanker om “Kandidatturneringen, R7: Caruana opp i ensom tet

 1. Fint.
  Caruana er vel på singel førsteplass og Mamadyarov på singel annenplass, ikke delt 1-2?
  Ta gjerne med en vurdering om antall partier, svart og hvit, når det tetner seg til.
  Mvh

 2. Jeg holder Caruana som favoritt, selv om han rett før målstreken har ‘sviktet’ et par ganger tidligere.
  I siste parti i siste GP for kvalifisering for 2014 kandidatturneringen, kunne en seier gitt plass for ham. Caruana gjorde i stedet en kort remis (mot Grishuk så vidt jeg husker). I siste parti av forrige kandidatturnering satset han i det minste, men tapte mot Karjakin.

  Slik det nå ser ut kan han godt ha kvalifisert seg for VM-kamp før turneringen er ferdigspilt, men vi kan også få en avgjørelse på målstreken.

 3. Jon: Du tenker nok på den berømte sisterunden mot Dominguez med svart i siste og avgjørende FIDE GP i 2013 der han ganske riktig ville fått kvalifiseringsplass om han vant med svart. Caruana var da enda bare 21 år gammel, så jeg vil hevde at det var mer en dyr-kjøpt erfaring enn et karaktertrekk som hadde festet seg hos han.

  I Sjakkfantomets nyhetsbrev holder jeg Caruana som klar favoritt i øyeblikket – så enig med deg der. Han har både hendene på rattet og har fått hektet av sine argeste konkurrenter med mye erfaring. Men Mamedyarov imponerer så langt, så dette blir fort spennende!

 4. Da er også Kramnik ute av kampen. Grishuk har meldt seg på, men tidsbruken hans er viden kjent og når vant han en superturnering? Liren har en ørliten sjans om tingene går hans vei de neste par rundene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.