Kandidatturneringen, R12: Stormen traff Caruana og Mamedyarov

Karjakin slo Caruana i et velspilt parti i 12. runde og gikk rett opp i tet!
Foto: Arrangøren World Chess

En stormfull runde

Så slo stormen inn over land! Med voldsom kraft skyllet bølgene over de to ledermennene som satt på sine høye hester og til nå var tapsfrie. De ble skyldt ned av bølgene som ble skapt av Mr. Karjakin og Mr. Ding Liren – begge spilte nemlig mesterlig i denne runden. Nå er det hele fem mann som har sine sjanser i turneringen. Det er Sergei Karjakin, som er klar favoritt og som sitter på rundt 45% av aksjene. Han leder etter at han slo Caruana i denne runden. Dette var en 2.5 poengs kamp dem i mellom – for seieren betydde ikke bare at Karjakin kom opp på samme poengsum som Caruana – men at han vil slå Caruana på kvalitet om de to ender opp likt! Karjakin spilte meget sterkt i dette oppgjøret, og viste seg som den mest kreative av de to og som den klart sterkeste i denne runden. Mens alle de andre er slitne etter en lang turnering, med masser nerver og mye psykisk stress, virker Karjakin og Ding Liren fortsatt å spille sitt beste spill. Tallene fra Stockfish 9 er klare på det.

Mamedyarov fikk smake på Ding Liren sitt strålende forsvarsspill og dermed bykset kineseren forbi både aserbajdsjaneren selv, og forbi Grischuk, i sammendraget. Han sitter nå på rundt 10% av aksjene i turneringen med sine +1 der han er et halvt poeng bak lederduoen Karjakin og Caruana. Grischuk spilte remis i denne runden – dermed forblir han på +1 – altså det samme som Mamedyarov og Liren har. Disse tre jager Karjakin og Caruana i tet – som begge har +2. Ingen har lenger +3 – og den som kommer opp på +3 vil fort vinne hele turneringen til slutt, for dette blir fort sykt jevnt. Skulle Karjakin klare den bragden, etter steike fint spill i dag, og en langspurt i de siste rundene der han har tatt 4 av 6 mulige, er det bare å hylle en verdig utfordrer. Men riktig der er vi ikke enda.

Tidene forandrer seg fort!

Det var altså en storm som rammet turnering-tabellen og toppspillerne i dag og mange sannheter ble snudd opp ned. At Karjakin nå står opp som det helt store navnet alt nå dreier seg om, var jeg inne på sist. Han var den trenden gikk i favør for i turneringen – og den som virkelig var het i de siste rundene. Likevel kom det overraskende på de fleste at Caruana gikk ned nesten helt uten motstand, etter et meget flott kvalitetsoffer. I 12. runde viste Karjakin det jeg har en sterk mening om – nemlig at han også skinner når han spiller sitt flotte angrepsspill! Mer av det og jeg ville fort blitt glad i sjakkens hans. Han er nemlig ekstremt god til å regne varianter og han har en alarmklokke som sier tydelig i fra når det nærmer seg fare på ferde, og da legger han seg ned i bunkeren og kjemper i mot. Mot Caruana ble det aldri tid for forsvar – Karjakin tenkte kun fremover på brettet og ved tidskontrollen ved trekk 40 kunne han bære amerikaneren av brettet etter sterkt spill.

Ding Liren imponerer stort i Berlin!

Ding Liren forsvarte seg som en helt etter å ha spilt på ideer av Vladimir Kramnik i en semi-Tarrasch mot Mamedyarov. Svartseieren til Liren ga ny vind i seilene og for første gang kan jeg si at jeg tror Ding Liren har helt reelle sjanser til å ta hjem hele kaka. Følgelig har han hatt det hele tiden, men nå er sjansene til å ta og føle på. Dings styrker er at han fortsatt spiller sindig og god sjakk der han fokuserer på neste arbeidsoppgave. Han har gode nerver og han klarer å skjerpe seg veldig når han står dårlig. Sammen med det faktum at han har lært enormt mye under kandidatturneringen i forhold til dette med forberedelser på toppnivå – så må han bli en farlig herremann i avslutningsfasen om han vinner med hvit i neste runde. Det blir Grischuk også om han slår Mamedyarov med svart i runde 13, selv om han spilte remis i denne runden og det mot formsvake Aronian. Grischuk har som kjent Mamedyarov og Caruana igjen på programmet – altså meget tøff motstand – men det var bra for han at Mamedyarov nå tapte slik at biffen er mør til nest siste runde. Det kommer trolig til å bli nok en dramatisk runde der Grischuk må vinne med svarte brikker. Det kan han klare. Vi har altså mye å glede oss til i fortsettelsen og personlig gleder jeg meg mest til Ding Liren – Kramnik i 13. runde! Vil kineseren slå hardt til med hvit? Vil regneferdighetene hans bryte ned Kramnik? I så fall får Liren virkelig blod på tann før siste runde. For jeg tror Wesley So – Karjakin ender med remis. Caruana må ut på havet i stormen og fiske. Byttedyret heter Levon Aronian og han har tapt hele 5 spill i denne turneringen. Det er ille fra en så sterk kar og det kjennes på selvtilliten hans. Caruana kommer til å knalle til, så får vi se om snøret holder. Det meldes altså om nytt uvær, ny storm og masse kampsjakk i nest siste runde på mandag!

Mer i Sjakkfantomets nyhetsbrev for spesielt interesserte som abonnerer

Husk at det er fridag på søndag!

 

Resultater fra 12. runde:

 • Sergey Karjakin (2763) – Fabiano Caruana (2784) 1-0
 • Alexander Grischuk (2767) –  Levon Aronian (2794) 1/2-1/2
 • Vladimir Kramnik (2800) – Wesley So (2799) 1/2-1/2
 • Shakhriyar Mamedyarov (2809) – Ding Liren (2769) 0-1


Vi ser frem til 13. runde på mandag:

 • Ding Liren (2769) – Vladimir Kramnik (2800)
 • Fabiano Caruana (2784) –  Levon Aronian (2794)
 • Wesley So (2799) –  Sergey Karjakin (2763)
 • Shakhriyar Mamedyarov (2809) – Alexander Grischuk (2767)

 

 

Resultater og andres analyser finner dere hos:

 

Les Sjakkfantomets artikler om kandidatturneringen:

4 tanker om “Kandidatturneringen, R12: Stormen traff Caruana og Mamedyarov

 1. Akkurat nå håper jeg faktisk at Grischuk vinner. Ikke for min egen del, men fordi han er en karakter som det brede publikum hadde elsket å se i en match. Pressekonferansene hans er allerede legendariske.

  Kramnik-kollapsen jeg var styggredd for kom, som ventet, men det fine er at vi ser mye spennende spill fra kandidater jeg ikke hadde regnet like mye med på forhånd. Kanskje først og fremst Grischuk og Ding.

 2. Selv om folk kan ha tur og utur, være i form eller ute av form, ha flaks/uflaks, forandrer ikke kandidaturnerngen hvem man egentlig er. Kramnik er ujevn som han har vært i mange år, kandidatturneringer er ikke tingen for Aronian, Karjakin har én første og én andreplass i sine tidligere kandidatturneringer, Mame har knapt noj vunnet en superturnering i sitt liv. Jeg er ikke determist. Folk kan forandre seg, men ikke alle på én gang. Akkurat dét har vi fått sett i denne turneringen, uansett hva som måtte skje i de to siste rundene.

 3. Hadde vært artig med Grischuk, men har dårligere tie-break enn Karjakin og må score ett poeng mer enn landsmannen i de siste to rundene

 4. Simon, det varmer mitt sjakkhjerte å høre at flere har fått opp øyene for Grischuk og det han har å tilby. Herlig fyr som spiller herlig sjakk.

  Jon. Ja, det heter seg at vi brytes ned under «krig» til den mest primitive formen for jeg som vi kan bli og under kandidatturneringen er det «krig». Da blir Aronian preget av stundens alvor. Kramnik er ujevn, men tror også dette handlet litt om modusen han var i psykisk og om utfallet av oppgjøret mot Caruana i 4. runde.

  Angående Grischuk så har han åpenbart vesentlig dårligere sjanser enn Karjakin – han ligger tross alt halvpoenget bak og har dårligere tie-break. Men det er mange scenarier Grischuk kan vinne i likevel. Vinner han de to siste rundene styrkes hans tie-break i prosessen – det samme skjer ikke for Karjakin med en seier til. Et annet poeng for Grischuk er at han vet hva han må forholde seg til – han må slå Mamedyarov med svart i neste runde for å ha reelle sjanser. Dermed vil han lukke remis-vinduet der og gå all in.

  Mange mener Karjakin er opp i 50% sjanse alene nå. Det mener ikke jeg. Etter å ha studert innspurten mener jeg at han fort har et mer problematisk program igjen enn de fleste tror. Wesley So med svart skal være vanskelig per definisjon. Særlig når Wesley går inn for å drepe partiet tidlig. Ding Liren i siste runde med hvit for Karjakin er heller ingen dans på roser all den tid kineseren ikke har tapt enda. Dette blir først og fremst vanskelig å spå og veldig spennende og jeg håper mest på Caruana 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.